Γρήγορη μετάβαση

    Δοκιμάζοντας το website μας σε διάφορους browsers

    Όλοι όσοι ασχολούνται με το web development γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να δοκιμάσουμε ότι το website που φτιάξαμε δουλεύει και εμφανίζεται όπως πρέπει στους σημαντικότερους browser. Αυτοί στους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουμε είναι ο IE (6 και 7) και ο firefox, ενώ καλό είναι να μην αγνοήσουμε και τους Opera, Safari και Chrome. Το καλό αν δουλεύουμε σε windows είναι ότι μπορούμε να εγκαταστήσουμε όλους τους παραπάνω και να δούμε από πρώτο χέρι αν κάτι πάει στραβά.Όλους; Χμμμ, όχι ακριβώς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εγκατεστημένο στο pc μας και τον ΙΕ6 και τον ΙΕ7. Η έκδοση 6 συμπεριφέρεται αρκετά διαφορετικά από την έκδοση 7. Αυτό συμβαίνει επειδή η Microsoft «κοιμόοοοοταν» πιστεύοντας ότι έχει κερδίσει τον πόλεμο τον browser και κυκλοφόρησε την έκδοση 7 πολλά χρόνια μετά από την έκδοση 6. Σιγά το πράγμα θα πείτε, πόσοι μπαίνουν πλέον με ΙΕ6; Δυστυχώς η απάντηση είναι πολλοί! Πιο συγκεκριμένα έχω πρόσβαση σε στατιστικά στοιχεία από μερικά site με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα και προκύπτει ότι το ποσοστό των ΙΕ6 χρηστών κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18% ανάλογα και με το αντικείμενο του site.

    Για να μην σας κουράζω άλλο, τί λύσεις υπάρχουν; Η πιο εύκολη ακούει στο όνομα IE tester. Είναι ένα πρόγραμμα που μας επιτρέπει να δούμε μία ιστοσελίδα μέσα από τις μηχανές των ΙΕ 5.5, ΙΕ 6, ΙΕ 7, IE8 και ΙΕ9 preview (υπό προϋποθέσεις που αναφέρονται στο site του). Γενικά είναι πολύ εύχρηστο και κάνει αυτό που υπόσχεται αρκετά καλά. Μπορείτε ας πούμε να ανοίξετε μια σελίδα σε διαφορετικά tabs και σε κάθε tab να έχετε και από μία έκδοση του IE ώστε να κάνετε εύκολα συγκρίσεις.

    Μία άλλη πιο πρόχειρη αλλά χρήσιμη λύση που δουλεύει για πάααααρα πολλούς browser, είναι το site browsershots.org. Η χρήση του είναι απλή, δίνεται τη διεύθυνση του site που θέλετε, τσεκάρετε τους πλοηγητές που επιθυμείτε και αυτό αναλαμβάνει να κάνει render τη σελίδα σε όλους αυτούς τους browser και να σας εμφανίσει ένα screenshot της σελίδας για καθέναν από αυτούς. Στα μειονεκτήματα είναι ότι το preview αυτό δεν είναι άμεσο, συνήθως χρειάζεται να περιμένετε αρκετά λεπτά μέχρι να ετοιμαστούν οι εικόνες. Στη δοκιμή που έκανα χρειάστηκε να περιμένω 22 λεπτά. Επίσης ένα screenshot δεν συγκρίνεται με το να δεις ένα site live αλλά είναι καλό για να πάρεις μια ιδέα, ειδικά από τη στιγμή που υποστηρίζει δεκάδες browser και εκδόσεις τους.