Γρήγορη μετάβαση

    Κάνει traffic shaping η otenet?

    * 20/03/2008*

    Εδώ και 5-6 μέρες, σε εμένα τουλάχιστον, έχει σταματήσει το traffic shaping. Λέτε να απέδωσε η καταγελλία στην ΕΕΤΤ; Αν ακόμη αντιμετωπίζετε προβλήματα με traffic shaping εύχομαι να λυθούν γρήγορα 🙂

    * Σημαντική ενημέρωση *
    ——————————————————————————————–

    Άρχισαν να κινούνται τα πράγματα και να συλλέγονται υπογραφές από το adslgr.com με σκοπό να διερευνηθεί το θέμα από την EETT και ενδεχομένως να αποσταλεί η διαμαρτυρία σε γνωστά περιοδικά του χώρου. Αν είστε κι εσείς ένας από τους ατυχείς στους οποίους ο ΟΤΕ/ΟΤΕΝΕΤ κάνει traffic shaping, τότε κάντε ένα κόπο να γραφτείτε στο adslgr.com και να στείλετε τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό το μήνυμα, στον moderator που έχει αναλάβει να οργανώσει αυτή τη διαμαρτυρία. Όσο περισσότεροι μαζευτούμε, τόσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να περιμένουμε.

    ——————————————————————————————–

    Κατά 99,9%, ναι κάνει. Όπως αναφέρουν ορισμένοι χρήστες στο adslgr.com αυτό δεν γίνεται σε όλους αλλά επιλεκτικά. Δεν έχω καταλάβει ακόμα αν γίνεται μόνο σε ορισμένους χρήστες ή/και σε ομάδες χρηστών (π.χ. ανα «προβληματική» περιοχή). Διαβάστε πως βεβαιώθηκα εγώ ότι στην περίπτωσή μου γινόταν traffic shaping* όταν κατέβαζα από torrents αλλά και πως λύνεται τελικά το πρόβλημα…

    Πρίν από 10 περίπου ημέρες έγινε η μετάβαση από forthnet 2Mbit σε connx 24. Όλα πήγαιναν μια χαρά. Ο router κλείδωνε λίγο κάτω από 19000/1000 και από καλούς web servers κατεβάζα με σχεδόν 2ΜΒ/sec! (~1970kb/sec), ενώ και τα torrents έπιαναν 1,5 – 1,7 ΜΒ/sec.

    Όμως με τα torrent άρχισε εντελώς ξαφνικά το παρακάτω φαινόμενο, ακόμα και σε αυτά που είχαν πάμπολλους seeders. Π.χ. seeders 4000 / leechers 100.

    Το αρχείο άρχιζε να αυξάνει ταχύτητα με πολύ αργούς ρυθμούς. Π.χ. μπορεί να πέρναγαν 3 λεπτά και να μην έχει πιάσει πάνω από 200 kb/sec. Τελικά μπορεί να έπιανε μέχρι 500 (σπάνια) αλλά αφού είχαν περάσει πάνω από 10-15 λεπτά! Όταν πρωτοτέσταρα τη σύνδεση, αυτό δεν συνέβαινε. Έπιανε γρήγορα κάπου στο 1,5ΜΒ/sec!

    Δοκίμασα ένα σωρό ρυθμίσεις αλλά τίποτα, μερικές φορές κατεβάζα χειρότερα απ’ ότι με τα 2Μbit! Να σημειώσω ότι χρησιμοποιούσα μtorrent (1.7.7) και φυσικά ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ port forwarding στο router και μου έβγαζε πράσινο εικονίδιο (ότι αποδέχεται κανονικά εισερχόμενες συνδέσεις). Δοκίμασα επίσης να ξαναλλάξω πόρτα στο utorrent και να ξανακάνω port forwarding αλλά μία από τα ίδια. Είχα δοκιμάσει και με κρυπτογράφηση δεδομένων και χωρίς, με λίγες ή πολλές συνδέσεις, με μικρό ή πολύ μικρό upload limit (π.χ. 20 kb/sec ) αλλά διαφορά καμία!

    Έκανα και μία σύντομη δοκιμή με azureus και εκεί σχεδόν τα ίδια. Δοκίμασα και ένα TCP/IP optimizer πάλι τα ίδια.

    Επαναλαμβάνω ότι κατά τα άλλα η γραμμή δουλεύε μια χαρά (ftp/http downloading 2MB/sec).

    Μετά από αυτά λοιπόν και αφού είχα σχεδόν απογοητευτεί από την κατάσταση, βίδωσα άσχημα και άρχισα να δοκιμάζω κι άλλα …

    – Δοκίμασα κάποιες εντολές για το TCP/IP
    – Δοκίμασα με άλλο pc και άλλο λειτουργικό (φρέσκα XP αντί για Vista) – τα ίδια

    Ε δεν μπορεί λέω, κάτι θα φταίει στο router!

    – Έκανα update το firmware του router στο τελευταίο. – τα ίδια
    – Έκανα restore τα factory defaults και άρχισα να ξαναπερνάω τις ρυθμίσεις – τα ίδια
    – Δοκίμασα όλα τα DSL modulation που έχει o router – τα ίδια

    Ε και στο τέλος, λέω κάτσε να ξανασυνδεθώ λίγο με forthnet (που δεν έχει κοπεί ακόμα) να δω τι γίνεται … και τί να δω, τα torrents έπιαναν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα τη maximum ταχύτητα που επιτρέπει η συνδρομή μου στη forthnet, δηλαδή 230kb/sec, που για να πιασω αυτή την ταχύτητα με το connx έπρεπε να περάσουν 3 λεπτά! Με βάση λοιπόν ΟΛΑ τα παραπάνω και το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα torrent ΣΕΡΝΟΝΤΑΝ, κατεβάζα από web με 2ΜΒ/sec, είμαι 100% σίγουρος ότι η OTENET κάνει traffic shaping, τουλάχιστον στη γραμμή μου.

    Η λύση τελικά ήρθε από το μέλη του adslgr.com που μου πρότειναν να δοκιμάσω την 1.8 alpha έκδοση του μtorrent ή το deluge, που προσφέρουν καλύτερο επίπεδο κρυπτογράφησης δεδομένων. Πράγματι το πρόβλημα λύθηκε, μιας και απ’ ότι φαίνεται τα φίλτρα της Otenet δεν κατάφερναν να σπάσουν την κρυπτογράφηση των νέων αυτών εκδόσεων και να βάλουν περιορισμούς στο downloading των torrents.

    * traffic shaping είναι, με απλά λόγια, η προσπάθεια κάποιων ISP να περιορίσουν την ταχύτητα μεταφοράς συγκεκριμένων τύπων δεδομένων, όπως αυτά των torrent, του emule κ.λ.π. Αναγνωρίζουν δηλαδή τα πακέτα που προέρχονται από αυτά τα πρωτόκολλα και με διάφορους τρόπους (χαμηλή προτεραιότητα, «κόφτες» στο bandwidth κ.λ.π.) προσπαθούν να περιορίσουν την ταχύτητα του downloading.

    4 Σχόλια to “Κάνει traffic shaping η otenet?”

    1. lykman

      Κόφτης εν έτη 2011 και από την HOL στα torrents? Μάλιστα… Αν και δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω τις ακριβείς ώρες που είναι ενεργός, κάπου μεταξύ 23:00 – 00:00 σταματά, και από 120ΚΒ/sec μέγιστο που με αφήνει έως τότε, ξαναπιάνει η γραμμή έως και 1.5ΜΒ/sec που είναι το φουλ της…
      Δυστυχώς τα encryptions του μtorrent δεν είναι ικανά να το αντιμετωπίσουν και να προσπεράσουν το όριο του πάροχου…
      Τέσπα δεν με πειράζει, έτσι και αλλιώς έχω μόνιμα limiter στα 400ΚΒ/sec, αλλά κυρίως είναι που σπάνια κατεβάζω την ημέρα… αλλά όταν έτυχε και είδα το 120ΚΒ!!! Γούρλωσα! Νόμιζα ότι κάτι στράβωσε στην γραμμή, στην σύνδεση, στο ρούτερ, κάπου τελοσπάντων!

      • fractalbit

        Έχεις δίκιο, το έχω παρατηρήσει κι εγώ αυτό με τη HOL και με έχει ψιλονευριάσει. Ο μόνος λόγος που δεν το έχω κάνει μεγάλο θέμα ακόμα είναι ότι σπάνια κατεβάζω πλέον. Και όντως το encryption του mtorrent δεν κάνει δουλειά, δυστυχώς 🙁

    2. lykman

      Και αν πει κανείς ότι δεν κάνει… ας εξηγήσει το γράφημα…

      hol...

      ~130ΚΒ, και στις 00:00 πάμε σε full speed…

      • fractalbit

        LOL! Ο ορισμός του «μία εικόνα – χίλιες λέξεις»!!!! Δεν παλεύονται με τίποτα τελικά!