Γρήγορη μετάβαση

    Ξεκινώντας ένα website χωρίς γνώσεις προγραμματισμού

    thelo_website.pngΠολλοί είναι αυτοί που θέλουν να φτιάξουν ένα website. Αρκετοί από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να το φτιάξουν σχετικά εύκολα, χωρίς να ξέρουν html, php κ.τ.λ. Οι μόνες απαραίτητες γνώσεις για να ξεκινήσετε το δικό σας website είναι …

    1) Καλή γνώση του internet, ως χρήστης. Για παράδειγμα μπορείτε να συμπληρώσετε φόρμες, να πάρετε και να στείλετε emails, να συμμετέχετε σε forums κ.λ.π.

    2) Ικανοποιητικό χειρισμό προγραμμάτων windows. Περισσότερο για προγράμματα που θα σας χρειαστούν όπως email και ftp clients.

    Και από κει και πέρα τί, θα αναρωτιέστε. Εδώ έρχονται να δώσουν τη λύση έτοιμες web εφαρμογές τις οποίες μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας και στη συνέχεια να τις παραμετροποιήσετε και να προσθέσετε περιεχόμενο. Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι ανοιχτού κώδικα και παρέχονται δωρεάν. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι free εφαρμογές ξεπερνούν σε χαρακτηριστικά και λειτουργικότητα τις εμπορικές λύσεις!

    Εδώ θα παραθέσω μία λίστα με εφαρμογές ανάλογα με το τί είναι αυτό που θέλετε να κάνετε καθώς και έναν μίνι οδηγό εγκατάστασης…

    … Η λίστα δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρης και με τον καιρό αλλά και τη βοήθεια των υπολοίπων μελών θα την εμπλουτίζω. Όπου η εφαρμογή είναι εμπορική θα το αναφέρω, διαφορετικά είναι free.

    Portals (sites γενικού περιεχομένου, με ειδήσεις, άρθρα κ.λ.π.)
    ————————————————————————————————-
    Joomla | http://www.joomla.org | Ίσως η πιο δημοφιλής επιλογή αυτή τη στιγμή
    TinyPortal | http://www.tinyportal.net/ | Η καλύτερη επιλογή αν έχετε ένα smf forum και θέλετε να το μετατρέψετε σε portal
    mkportal | http://www.mkportal.it/ | "Κάθεται" πάνω από τα πιο δημοφιλή forums (smf, phpbb κ.τ.λ.) παρέχοντας ένα portal με αρκετές δυνατότητες. Φαίνεται ωστόσο κάπως προχειρο/κακο-γραμμένο

    Forums
    —————————
    SMF | http://www.simplemachines.org | Forum software που προσωπικά εμπιστεύομαι και έχω εγκαταστήσει σε πολλά sites.
    phpbb | http://www.phpbb.com/ || Άλλη μία εξαιρετικά δημοφιλής επιλογή
    Vbulletin | http://www.vbulletin.com/ | Με διαφορά η πιο δημοφιλής εμπορική εφαρμογή

    Galleries φωτογραφιών
    ————————————
    Coppermine | http://coppermine-gallery.net/ | Μάλλον η πιο δημοφιλής επιλογή και με πολλές δυνατότητες. Κάπως δύσχρηστο όμως.
    Minigal | http://www.minigal.dk/ | Μια πιο απλή λύση

    Blogs
    ——————
    WordPress | http://wordpress.org/ | Ίσως η δημοφιλέστερη επιλογή και αυτή που χρησιμοποιεί και το fractalbit.gr. Εύχρηστο και φιλικό, με πολλές δυνατότητες και «άπειρα» plugins για να το φέρετε στα μέτρα σας.

    —————————————————————-
    Εδώ θα περιγράψω τα γενικά βήματα που συνήθως ακολουθούμε για να εγκαταστήσουμε αυτές τις εφαρμογές. Προσοχή! ΜΗΝ ακολουθήσετε αυτά τα βήματα. Αναφέρονται απλώς για να πάρετε μία γενική ιδέα της διαδικασίας. ΠΑΝΤΑ να ακολουθείτε τα βήματα που περιγράφονται στην τεκμηρίωση της εκάστοτε εφαρμογής.
    —————————————————————————————————

    1) Κατεβάζουμε το συμπιεσμένο αρχείο της εφαρμογής από το site

    2) Αποσυμπιέζουμε όλα τα περιεχόμενα σε ένα φάκελο

    3) Ανεβάζουμε όλα τα αρχεία και φακέλους στον server μας μέσω κάποιου ftp προγράμματος είτε στο public_html του server μας είτε σε κάποιον υποφάκελο π.χ. public_html/forum/

    4) Δημιουργούμε την βάση δεδομένων που θα φιλοξενήσει την εφαρμογή (μπορεί να έχει ήδη δημιουργηθεί από τον hosting provider. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε τα απαραίτητα στοιχεία που είναι: database_user, database_password, database_name)

    5) Τρέχουμε το install αρχείο από τον πλοηγητή μας. Δηλαδή αν ανεβάσαμε τα αρχεία στο φάκελο public_html/forum θα πρέπει να πάμε στο url :
    http://www.mydomain.gr/forum/install.php

    6) Ακολουθούμε κάποια απλά βήματα, δίνουμε τα στοιχεία που μας ζητούνται και το site μας είναι έτοιμο να δεχθεί περιεχόμενο από εμάς.

    Να σημειώσω εδώ ότι μπορείτε να κάνετε και συνδυασμό των παραπάνω εφαρμογών, π.χ. joomla με coppermine ή mkportal με smf κ.τ.λ. Στις περισσότερες περιπτώσεις διατίθενται ειδικά scripts που γεφυρώνουν τις δύο εφαρμογές μεταξύ τους έτσι ώστε οι χρήστες που εγγράφονται να αναγνωρίζονται και στα δύο τμήματα του site σας.

    Διαμορφώνοντας το site σας…
    —————————————————
    Όλοι θέλουμε το site μας να δείχνει μοναδικό. Αν επομένως εγκαταστήσουμε μία έτοιμη εφαρμογή τότε το site μας θα μοιάζει με ένα σωρό άλλα και αφού δεν είμαστε web developers δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, σωστά; Λάθος! Για όλες τις παραπάνω εφαρμογές κυκλοφορούν εκατοντάδες ή σε μερικές περιπτώσεις και χιλιάδες templates είτε δωρεάν είτε με πληρωμή. Τα templates ή themes δεν είναι τίποτα άλλο από τα ρούχα του site μας. Φορώντας ένα διαφορετικό από το default template θα κάνει το site μας σημαντικά διαφορετικό και θα το φέρει πιο πολύ στα μέτρα μας.

    Επίσης μην ξεχνάμε ότι όλες οι παραπάνω εφαρμογές έχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις για την χρηστικότητα και μερικές φορές και τη δομή και εμφάνιση του site μας. Καλό θα ήταν να διαβάσετε την τεκμηρίωση που τη συνοδεύει ή/και να πειραματιστείτε με αυτές.

    Επεκτείνοντας …
    —————————–
    Όλα καλά μέχρι εδώ αλλά εγώ θέλω και το Χ χαρακτηριστικό που δεν το δίνει η Ψ εφαρμογή, τί κάνω; Εδώ έρχονται να δώσουν τη λύση τα extensions τα οποία μπορεί να συναντήσετε με πολλά ονόματα όπως components, plug-ins, modules, hacks κ.τ.λ. Αν αυτό που θέλετε είναι κάτι σχετικά δημοφιλές είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει φτιαχτεί κάποιο extension που να παρέχει αυτή τη λειτουργία.

    Κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος του σύντομου αυτού άρθρου. Ελπίζω να σας έδωσα μία ιδέα για τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας και χωρίς κόστος το δικό σας site. Αν έχετε απορίες ή θέλετε να προσθέσετε κάτι, δεν έχετε παρά να απαντήσετε σε αυτό το θέμα.

    Μην παραλείψετε να διαβάσετε το: Νέο website: Τα πρώτα βήματα…