Γρήγορη μετάβαση

    Awei A920BL BlueTooth stereo handsfree

    Τον τελευταίο καιρό και λόγω αλλαγής κτηρίου εργασίας στην εταιρίας μου, έχω αρχίσει και χρησιμοποιώ καθημερινά τα ΜΜΜ, καθώς ο χώρος εργασίας μου έχει μετακινηθεί σε αρκετά κεντρικό σημείο της Αθήνας, που κάνει την χρήση αυτοκινήτου απαγορευτική λόγω πάρκινγκ. Μαζί με αυτή την αλλαγή, άλλαξαν αναγκαστικά και κάποιες συνήθειες μου, π.χ. από ράδιο στο αμάξι που χρησιμοποιούσα πριν την αλλαγή αυτή, σε μουσική από το κινητό μέσω ακουστικών. Οπότε… τι κάνουμε τώρα με το θέμα «ακουστικά», που είναι ένα θέμα που μέχρι τώρα δεν με είχε απασχολήσει ποτέ άλλοτε?

    Εισαγωγή

    Τα πρώτα ακουστικά που χρησιμοποίησα ήταν τα ενσύρματα ακουστικά της συσκευασίας του galaxy nexus. Κάποια στιγμή και αφού είχα ήδη καιρό το OnePlus One, αγόρασα και τα silver bullets (v.1) της OnePlus. Πολύ καλή αγορά μπορώ να πω, πανάλαφρα, όμορφα, καλή εφαρμογή, τα φοράς και τα ξεχνάς, και πολύ καλός ήχος. Και έρχεται κάποια στιγμή, που φίλος μου λέει «μόλις παρέλαβα τα ασύρματα ΒΤ ακουστικά Awei A920BL και είναι πολύ φτηνά και καλά…» Και όταν είδα την τιμή (~12€, αυτή τη στιγμή μάλιστα είναι στα 9.5€ σε flash sale στο συγκεκριμένο κατάστημα από το οποίο τα πήρα), ε λέω ας τα δοκιμάσω και εγώ. Και πράγματι λίγες μέρες μετά τα είχα στα χέρια μου.

    Πρώτη εντύπωση

    Έρχονται σε χαρτονένιο όμορφο κουτάκι, αν και το δικό μου ήρθε λίγο ταλαιπωρημένο από το μακρύ ταξίδι. Γρήγορο άνοιγμα και έχω στα χέρια μου ένα χμ… όμορφο μεν, αλλά όχι όπως το περίμενα δε, ασύρματο BT handsfree… Πρώτη προσπάθεια για pairing ανεπιτυχής, όσες φορές και αν δοκίμασα. Αργότερα όμως (με επανεκκίνηση στο τηλέφωνο), συνδέθηκε κατευθείαν. Γρήγορα λοιπόν ψάξιμο για τα κατάλληλα σε μέγεθος λαστιχάκια για το αυτί (κατέληξα στα μεσαία όπως πάντα), και δοκιμή ήχου και λειτουργιών…

    package & earphones full contents awei specs

    Σε χρήση

    Πολύ γρήγορα και εύκολα, μπορώ να πω ότι έχει δυνατό, καθαρό και ωραίο ήχο. Δεν με ενόχλησε – ξένισε κάτι από την αλλαγή από τα silver bullets σε αυτό, στον ήχο. Ούτε οι συνομιλητές μου παραπονέθηκαν για τίποτα, ότι π.χ. δεν με άκουγαν καλά κλπ. Ολα όμορφα και ωραία λοιπόν στο θέμα του ήχου. Και η εμβέλεια καλή, και όσο το χρησιμοποίησα, δεν είχα θέματα αποσυνδέσεων. Το μήκος του καλωδίου επίσης είναι ΟΚ. Αλλά κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά… και αυτό δεν είναι ο ήχος. Κι εδώ έρχεται το μεγάλο του μειονέκτημα. Είναι το σώμα του, το κυρίως κύκλωμα δλδ πάνω στο καλώδιο, το οποίο είναι βαρύ, μακρύ, και μεγάλο. Συν ότι είναι σε κακό σημείο, για το δικό μου σώμα τουλάχιστον. Και φυσικά, το πρόβλημα είναι μονόπλευρο, και αφορά μόνο την δεξιά μεριά. 26gr μπορεί να φαίνονται «λίγα», αλλά σχεδόν όλο το βάρος των ακουστικών πάει στο δεξί αυτί. Και φυσικά όσο πιο πολύ είμαι σε κίνηση, τόσο και πιο ενοχλητικό: στον δρόμο κάθε λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, έπρεπε να το επαναφέρω στην θέση του γιατί έφευγε ή και έπεφτε από το αυτί μου. Και μιλάω πάντα για το δεξί ακουστικό που έχει το βάρος… Και δεν είναι μόνο το βάρος. Είναι και το σχήμα (πολύ μακρόστενο), και το συνολικό μέγεθος. Στην ουσία, οι κινήσεις του κεφαλιού, το έκαναν (το κάτω μέρος του) να βρίσκει την κλείδα (έτσι δεν το λένε? μεταξύ ώμου και λαιμού?) και λόγω ακαμψίας, να πετιέται από το αυτί το ακουστικό, στην πάνω μεριά του. Αλλά και τα ίδια τα ακουστικά της awei μου φάνηκαν πολύ βαριά σε σχέση με τα silver bullets, τα οποία τα φοράω και τα ξεχνάω. Βέβαια αυτά έχουν μαγνήτη, και όταν δεν είναι στα αυτιά, κολλάνε μεταξύ τους οπότε είναι σαν «κολιέ», αρα και πιο ασφαλές να μην πέσουν και χαθούν.

    Λειτουργίες

    Λίγο πολύ έχουν όλες τις προηγμένες λειτουργίες του BT v.4, ένταση +/-, απάντηση/επανάκληση/απόρριψη κλήσης, επόμενο/προηγούμενο τραγούδι (αν και ανάποδα! με το «-» πάει στο επόμενο, και με το «+» στο προηγούμενο…) , και on/off φυσικά. Η επανάκληση μου κράσαρε 2-3 φορές το κινητό, αν και αυτό προφανώς δεν θα οφείλεται στο awei. Αυτά που κάνει στα λέει κιόλας στα ακουστικά, δλδ σου λέει «connected» όταν συνδεθεί για παράδειγμα.

    main awei-vs-bullets2 awei-vs-bullets

    Αυτονομία / φόρτιση κλπ

    Την πρώτη φορά που το φόρτισα, νόμιζα ότι κάτι δεν πάει καλά με την μπαταρία, και είναι χαλασμένο. Μα λιγότερο από μία ώρα για πλήρη φόρτιση? Αλλά τόσο έκανε και τις επόμενες φορές, τόσο κάνουν και του φίλου μου. Αρα πολύ γρήγορα είναι πάλι έτοιμο προς χρήση. Αλλά η χρήση δεν διαρκεί και πολύ, ειδικά για χρήση που κάνω εγώ, μουσική σε όλη την διαδρομή σπίτι – δουλειά και ξανά σπίτι. Και φυσικά και με αρκετές κλήσεις ενδιάμεσα. Βγάζει περίπου 3-4 ώρες με χρήση μουσικής, άρα σε εμένα, το πολύ κάθε 4η μέρα, θα ήθελε φόρτιση. Λογικά αυτή η αυτονομία θα εξαρτάται και από την ένταση που ακούει κανείς, αν και εγώ ακούω μάλλον μέτρια προς σιγά, μην χάνω και εντελώς την επαφή με τον δρόμο…

    Τελευταίες παρατηρήσεις

    Τα λαστιχάκια που έχει μέσα (3ων μεγεθών, μικρά μεσαία & μεγάλα), δεν βοήθησαν στο πρόβλημα που ανέφερα νωρίτερα. Με κανένα δεν είδα διαφορά προς το καλύτερο. Βασικά μου φάνηκαν γλιστερά σαν υλικό, οπότε με όποιο κι αν δοκίμαζα απλά συνέχιζε να φεύγει το δεξί ακουστικό. Τελικά τα άντεξα περίπου 10 μέρες. Μετά πουλήθηκαν λίγο φτηνότερα σε φίλο, και ελπίζω να του έκατσαν καλύτερα. Κρίμα, γιατί από ήχο ήταν πολύ καλά για τα χρήματα τους… Και ο άλλος ο φίλος που μου τα πρότεινε, πήρε και άλλα ζευγάρια, τόσο ικανοποιημένος…!! Και τώρα βλέπω π.χ. τα EP-51 της meizu τα αντίστοιχα, με βάρος 15gr, και μέγεθος το μισό των awei… έτσι θα έπρεπε να ήταν και τα awei.

    Links

    http://www.gearbest.com/earphones/pp_242360.html
    http://www.skroutz.gr/s/9136922/Awei-A920BL.html
    https://www.google.gr/search?q=Awei+A920BL

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι όποιες μετρήσεις όπου υπάρχουν) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα / συσκευές (ή κορμί για το συγκεκριμένο άρθρο 😛 ), με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.