Γρήγορη μετάβαση

    ZyXEL NAS326: fast NAS storage at 100€

    Εδώ και πολύ καιρό, έχω το «γνωστό» AiO 24×7 μηχανάκι να κάνει όλες μου τις δουλειές, μια από τις οποίες είναι να λειτουργεί και σαν file server. Επειδή όμως εκεί βρίσκονται και όλες οι φωτό μου αλλά και πολλά άλλα αρχεία που δεν θέλω να χάσω, πάντα κρατούσα backup. Είτε σε εξωτερικό δίσκο, είτε σε άλλο PC δικτυακά. Ξεκίνησα με έναν atom αρχικά με xpenology και μετά με windows, μετά με τον G630 και το Thermaltake SD100 modified να παίρνει μέσα του SSD + 2xHDD, και τελικά (καθώς o G630 μπήκε μέσα στο Μ350 κουτί στο παιδικό δωμάτιο να διαβάζουν τα παιδιά), κατέληξα στο NAS326 της ZyXEL..

    Εισαγωγή

    Πάντα γλυκοκοίταζα τα NAS, αλλά με τις τιμές που είχαν τα γρήγορα, και με τις αργές επιδόσεις σε read / write που είχαν τα φτηνά, δεν είχα προχωρήσει ποτέ σε αγορά κάποιου. Όμως είχα προσομοιώσει την λειτουργία synology NAS στο atom D510ΜΟ που είχα, με χρήση xpenology. Το είχα περιγράψει εδώ. Δεν κράτησε πολύ, βασικά δεν μου είπαν και πολλά τα addon της synology, καθώς εγώ ήθελα απλά ένα network storage για backup, συν ότι είχα χαμηλή ταχύτητα μεταφοράς που δεν κατάφερα να επιλύσω… Πέρα από αυτά ομως, είδα πρόσφατα το Zyxel NAS326 με τιμή οριακά στα 100€, και αρκετά καλές μετρήσεις σε όποια sites το είχαν κάνει review… Δεδομένου οτι δίσκοι υπήρχαν (3ΤΒ+1ΤΒ) από τις προηγούμενες εκδοχές με τελευταία αυτή του G630 που όμως τον επεξεργαστή τον ήθελα για άλλο μηχάνημα, το αγόρασα.

    Unpacking & πρώτη εντύπωση

    Το NAS έρχεται σε χαρτόκουτο καλά προστατευμένο και τακτοποιημένο. Πλαστική κατασκευή μεν, αλλά μπορώ να πω ότι είναι ομορφούλικο. Και είναι και αρκετά συμπαγές σε μέγεθος. Οι 2 usb3 δυστυχώς είναι στο πίσω μέρος και οι δύο, και μπροστά είναι μία usb2. Τα ενδεικτικά led φωτίζουν πολύ, θα μπει από πάνω τους σελοτέιπ μαυρισμένο με ανεξίτηλο… Πίσω επίσης βρίσκονται το reset, η είσοδος τροφοδοσίας, η θύρα lan, και ο ανεμιστήρας. Εδώ υπάρχουν τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του από τον κατασκευαστή. Πολύ γρήγορα και εύκολα έγινε η πρώτη σύνδεση και η αρχική ενεργοποίηση του, καθώς και η αναβάθμιση του στο τελευταίο firmware, οπότε τα παρακάμπτω (ουσιαστικά δεν τα θυμάμαι καν, όλα έγιναν άμεσα και αυτόματα). Πλέον μπορώ να το προσπελάσω από τον browser γράφοντας απλά «nas326».

    Menus

    Ας ρίξουμε μια ματιά στα μενού, μέσω των σχετικών screenshots…

    326menu1 326menu2 326menu3
    326menu4 326menu5 326menu6
    326menu7 326menu8

    Επιδόσεις

    Επιβεβαιώνω και εγώ τις μετρήσεις που ήδη υπάρχουν στο δίκτυο, δηλαδή γενικώς πολύ καλά και ειδικά σε σχέση με την τιμή του! Οι δικτυακές μεταφορές μεγάλων αρχείων κυμαίνονται στα +/-100ΜΒ/sec. Πολύ κοντά δηλαδή στο ~110ΜΒ/sec που βλέπω μεταξύ των υπολοίπων ΠιΣί μου στο δίκτυο μου… Τις μεταφορές τις κάνω μέσω GoodSync (το οποίο και αγόρασα κάποια στιγμή, καθώς με ικανοποιεί για αυτά που θέλω), αλλά και με απλό copy, αντίστοιχες ταχύτητες βλέπω. Με μικρότερα αρχεία είναι χαμηλότερες οι ταχύτητες φυσικά, αλλά ποτέ δεν δείχνει «αργό». Δυστυχώς πλέον οι δίσκοι του είναι σχεδόν γεμάτοι, οπότε δεν θα κάνω αναλυτικές μετρήσεις.

    Mobile apps

    Δύο είναι τα βασικά mobile apps που έχει, το zcloud και το ZyXEL drive. Πάμε να δούμε και από αυτά μερικές εικόνες:

    zcloud1 zcloud2 zcloud3
    zdrive1 zdrive2 zdrive3
    zdrive4

    Γενικά νομίζω ότι τα apps σηκώνουν ακόμα πολύ βελτίωση. Δείχνουν κάπως χοντροκομμένα, με σχετικά απλές λειτουργίες και δυνατότητες.

    Thermals, acoustics, consumption

    Και εδώ τα πάμε αρκετά έως πολύ καλά. Παρότι δεν το λες και αθόρυβο, είναι αρκετά ήσυχο. Και θα έλεγα ότι και η χροιά του ανεμιστήρα, είναι από τις μη ενοχλητικές (προσωπική άποψη πάντα). Αν και νομίζω ότι ~1000rpm για ελάχιστες στροφές (από ότι εμφανίζει στο μενού τουλάχιστον), είναι πολλές. Θα μπορούσε να είναι πολύ λιγότερες π.χ. όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Ο ανεμιστήρας δεν σταματάει ποτέ, ούτε όταν το NAS μπει σε hibernation (αν και τότε δεν μπορώ να δω μήπως ρίχνει και άλλο τις στροφές). Οι δίσκοι πάντως παραμένουν σε νορμάλ θερμοκρασίες (αν και αυτό θα έχει μεγαλύτερη αξία να το ξαναδώ το καλοκαίρι και να επανέλθω, τώρα έτσι κι αλλιώς έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος). Σε ηρεμία καταναλώνει περίπου 15W. Κατά την μεταφορά αρχείων προς τους δίσκους του, ο μετρητής κυμαινόταν μεταξύ 19-21W (γράφοντας όμως στον ένα δίσκο συνήθως, αφού το έχω σε JBOD). Θεωρώ πάντως ότι πάνω από από 25W δεν θα πάει για κανέναν λόγο. Κι όταν μπαίνουν οι δίσκοι σε hibernation, καταναλώνει ~7W.

    Σκόρπια

    Δεν είδε δίσκο που έβαλα στην usb του όταν ήταν ήδη ενεργό, αλλά τον είδε μετά την επανεκκίνηση. Όταν εκκινεί (από off), χρειάζεται κάτι λιγότερο από 90 δευτερόλεπτα, και με το που τελειώσει το boot, κάνει ένα χαρακτηριστικό «μπιπ» που σημαίνει ότι είναι έτοιμο προς χρήση. Από hibernation είναι άμεση η επαναφορά του. Μπορεί και ενεργοποιείται με WoL, είτε από κάποιο σχετικό app από το κινητό, είτε από το ρούτερ μου. Τα apps της ZyXEL όμως δεν υποστηρίζουν WoL, οπότε πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάποιο άλλο app. Όταν μπαίνει σε hibernation, είναι κάπως περίεργη η ένδειξη της, δηλαδή: αντί π.χ. να σβήνουν όλα τα led και να αναβοσβήνει κάθε τόσο το power (λογικό), παραμένουν αναμμένα τα led του on/off αλλά και του system power, και αναβοσβήνουν τα ενδεικτικά των δίσκων (μπορεί και να απενεργοποιηθεί το blinking πάντως, από τις ρυθμίσεις, αλλά τότε μένουν αναμμένα όλα, ακόμα πιο παράλογο).

    Επίλογος

    Για εμένα που έψαχνα μια απλή και φτηνή, αλλά ταυτόχρονα γρήγορη και ήσυχη συσκευή, μπορώ να πω ότι είναι αυτό που ήθελα. Επίσης λόγω σχήματος – μικρού μεγέθους – χρώματος, δεν ενοχλεί και στο μάτι, οπότε μπήκε στο σαλόνι χωρίς μουρμούρες. Μια πολύ καλή αγορά λοιπόν!

    Links

    NAS326 @ ZyXEL Homepage
    review @ smallnetbuilder
    google it!

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι όποιες μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα / συσκευές, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών. Για τις δικές μου δοκιμές, χρησιμοποιήθηκαν 2 WD GREEN, των 3TB & 1TB.

    One Response to “ZyXEL NAS326: fast NAS storage at 100€”