Γρήγορη μετάβαση

    AMD cpus & core unlock… Απελευθερώστε την κρυμμένη ισχύ του cpu σας!

    ΟΚ, είναι σε όλους γνωστό ότι η Intel αυτή την στιγμή έχει ισχυρότερους επεξεργαστές από την AMD, και σε απόλυτες επιδόσεις, αλλά και αν συγκρίνουμε «clock to clock». Μόλις παρουσίασε και την επόμενη γενιά επεξεργαστών της, τους επονομαζόμενους και «Sandy Bridge» με ακόμα καλύτερες επιδόσεις. Αλλά ταυτόχρονα είναι και ακριβότερη. Τι γίνεται όμως στις χαμηλές κατηγορίες τιμής? Εκεί που η AMD αντιμετωπίζει τις αντίστοιχες προτάσεις της Intel με επεξεργαστές περισσότερων πυρήνων? Και τι θα γινόταν, αν είχαμε ακόμα περισσότερους πυρήνες στην διάθεση μας, χωρίς κάποια αύξηση στο κόστος αγοράς?

    Αν και δεν είναι γνωστό σε όλους, η AMD αυτή τη στιγμή στους desktop επεξεργαστές της και μέχρι 4 πυρήνες, βγάζει όλα και όλα 3 διαφορετικά «μοντέλα», παρότι στους καταλόγους της παρουσιάζει τουλάχιστον τα διπλά. Αυτοί είναι οι διπύρηνοι AthlonII X2 με κωδικό 2ΧΧ, οι τετραπύρηνοι AthlonII X4 με κωδικό 6ΧΧ, και οι επίσης τετραπύρηνοι PhenomII X4 με κωδικό 9ΧΧ. Ολοι οι υπόλοιποι προέρχονται με απενεργοποίηση πυρήνων και των αντίστοιχων cache τους…

    αρα έχουμε:
    Sempron 140 -> Athlon X2 2XX
    AthlonII X3 405e/440/445/450/455 κλπ -> Athlon X4 6XX
    PhenomII X2 540/550/555/560 κλπ, PhenomII X3 705e/710/720 κλπ -> PhenomII X4 9XX.

    Τι γίνονται όμως αυτοί οι ανενεργοί πυρήνες? Είναι ΟΚ ή είναι πράγματι χαλασμένοι οπότε η AMD αντί να τους «πετάει» τους χρησιμοποιεί πουλώντας τους με μειωμένη τιμή, σαν επεξεργαστές λιγότερων πυρήνων? Οι κατασκευαστές μητρικών έρχονται εδώ με κάποιες ειδικές επιλογές στο BIOS των μητρικών πλακετών τους, ώστε να δοκιμάσουμε εύκολα και απλά, αν ο τριπύρηνος π.χ. που αγοράσαμε, είναι ένας κρυφός τετραπύρηνος, που απλά περιμένει να του ενεργοποιήσουμε και τον τέταρτο πυρήνα… Θέλει λίγο προσοχή στην επιλογή κατάλληλου motherboard που να υποστηρίζει τέτοια λειτουργία. Το google αλλά και οι σελίδες των κατασκευαστών θα μας βοηθήσουν σε αυτό. Η λογική λέει ότι ειδικά στις τελευταίες φουρνιές επεξεργαστών, έχει βελτιστοποιηθεί η διαδικασία κατασκευής, και τα πραγματικά ελαττωματικά τσιπ είναι ελάχιστα, και (νομίζω ότι) η συνέχεια ύπαρξης των ενδιάμεσων επεξεργαστών με τα απενεργοποιημένα μέρη, υπάρχει απλά για λόγους εμπορικούς και μάρκετινγκ.

    Για να δούμε και στην πράξη όμως τι γίνεται… Πριν λίγες μέρες αγοράστηκε για συγγενικό μου πρόσωπο ένας AthlonII X3 455 @ 3.33GHz (~85E). Τοποθετήθηκε σε ένα Μ/Β Gigabyte ga-880gma-ud2h rev2.1 (~98E). Αφού τελείωσαν τα διάφορα της εγκατάστασης λειτουργικού κλπ, ήρθε η ώρα να δοκιμάσω αυτά που είχα ακούσει για τους κρυφούς πυρήνες… Χωρίς καν να ανοίξω manual, στα advanced BIOS features της μητρικής, υπήρχε η επιλογή «CPU unlock: enable/disable»… Τόσο απλά επιλέγοντας ένα «enable» και ο υπολογιστής αμέσως μετά ξεκίνησε σαν ένας υγιέστατος AthlonII X4 @ 3.33GHz… Νάτοι και οι πυρήνες, και φυσικά και το motherboard που τους φιλοξενεί:

    Ορίστε και τα σχετικά cpu-z screenshots… Αρχικά ο τριπύρηνος 455 σε idle (1η εικόνα), μετά σε load (2η εικόνα), και έπειτα σαν τετραπύρηνος Β55 (δεν τον αναγνωρίζει σωστά, το cpu-z τον βλέπει σαν phenomII ενώ δεν είναι) σε idle (1η εικόνα 2η σειρά) και ξανά σαν Χ4 σε load (2η εικόνα 2η σειρά).

    Ας δούμε και τις τυποποιημένες μετρήσεις του Everest πόσο κερδίσαμε σε επεξεργαστική ισχύ με τον έναν επιπλέον πυρήνα… Αριστερά οι μετρήσεις με τον 455 στην αρχική του μορφή σαν τριπύρηνος, δεξιά με ξεκλειδωμένο και τον τέταρτο πυρήνα.

    cpu queen

    cpu zlib

    cpu photoworxxx

    cpu AES

    fpu julia

    fpu sinjulia

    fpu mandel

    Και με αυτή την απλή κίνηση, ο 455 των 85Ε έφτασε να κοιτά στα ίσα τον core i5 650 των 180Ε… Για να μην πω ότι σε εφαρμογές που κάνουν χρήση πολλών πυρήνων μάλλον θα τον περνάει… Και θα είναι σαφώς γρηγορότερος από τον ανώτερο μέχρι στιγμής AthlonΙΙ X4 645, που είναι χρονισμένος στα 3.1GHz.

    Οσο για την κατανάλωση, σε idle παρέμεινε πρακτικά η ίδια. Σε απόλυτη απραξία, το energy meter και στις δύο περιπτώσεις γράφει ~51W (455 Χ3 ή Χ4, 1ΤΒ WD blue, GigaByte Μ/Β, 2χ2GB ram 1333MHz, corsair 430 builder series, sata DVDRW, και την ενσωματωμένη στο chipset ATI4250).

    Τέλος, να πούμε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ξεκλειδώσουν έξτρα πυρήνες στο δικό σας κομμάτι. Μπορεί πράγματι να είναι χαλασμένοι από κατασκευής. Όμως δεν χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε…

    Διαβάστε και αντίστοιχα άρθρα – reviews στο δίκτυο, όπως π.χ. αυτό του anand για την τελευταία φουρνιά AMD