Γρήγορη μετάβαση

    (Anti)virus και ιστορίες για γερά νεύρα

    Στον κόσμο των pc είναι απαραίτητο ένα antivirus, ειδικά αν θέλουμε να κατεβάζουμε εφαρμογές από το ιντερνετ. Όμως τελικά ούτε με αυτά είμαστε προστατευμένοι ενώ τολμώ να πω ότι είναι και τα ίδια από μόνα τους ιοί! Γιατί; Διαβάστε καταρχήν την περιπέτεια που είχα με το nod32 (αγορασμένο κανονικά αν αυτό έχει κάποια σημασία), όπως τις έγραψα στο φόρουμ του dpgr.

    Update: Βρήκα τελικά το ιδανικό antivirus: http://www.fractalbit.gr/this-is-my-antiviru/

    Ήρθε η ώρα να θάψω το nod32!

    Αρχικά με είχε προβληματίσει το γεγονός ότι κόλησα ιο επειδή δεν τον βρήκε. Δεν βαριέσαι λέω, συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες.

    Στη συνέχεια ανακάλυψα μερικά πολύ σημαντικά για μένα bugs. Η έκδοση που είχα, δημιουργούσε πρόβλημα στο surfing. Πιο συγκεκριμένα δεν φόρτωνε στοιχεία των σελίδων (συνήθως εικόνες)! Ειδικά σε σελίδες που είχαν πολλές εικόνες (π.χ. κεντρική του dpgr), το 1/3 περίπου δεν φόρτωναν! Φυσικά αν πάταγες δεξί κλικ->show image η εικόνα εμφανίζονταν κανονικά που σημαίνει ότι δεν ήταν πρόβλημα του σέρβερ.

    Ανακάλυψα ότι έφταιγε το nod όταν αναβαθμίστηκα στην τελευταία έκδοση, οπότε και το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Δυστυχώς όμως δημιουργήθηκαν άλλα! Πιο συγκεκριμένα είχα μπλε οθόνες! Επίσης πηγαίνοντας σε διευθύνσεις του τύπου http://localhost/site (τοπικές διευθύνσεις για apache δηλαδή) έψαχνε το www.localhost.com με αποτέλεσμα να μην μπορώ να δοκιμάσω τα script που έφτιαχνα. Έβαλα την παλιά έκδοση που είχα και λύθηκαν αυτά αλλά φυσικά επανήλθε το πρόβλημα με τις εικόνες που δεν κατέβαιναν.

    Τελικά το ξήλωσα τελείως, και όλα τα παραπάνω προβλήματα εξαφανίστηκαν. Μετά από αυτά λοιπόν, δεν πρόκειται να ξαναεμπιστευτώ το nod32.

    Ποιό όμως να εμπιστευτείς; Φίλος μου έλεγε ότι είχε μπλε οθόνες και με το Kaspersky (άλλο ένα που είχα σε εκτίμηση). Μ’ αυτά και μ’ αυτά σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να ξαναγυρίσω σε free λύση ώστε να μην πληρώνω για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ξανά πατάτα. Από τα free ήξερα τα Avast (που είχα πριν το nod32), το AVG και το Antivir. Δοκιμάσα ξανά τα 2 πρώτα και τελικά κατέληξα στο avast πιο πολύ επειδή έψαχνε απευθείας τα emails που πέρναγαν μέσω pop3 και έτσι δεν χρειαζόταν να ψάξω πως θα ρυθμίσω το avg ώστε να ψάχνει τα email από τον portable thunderbird. Νόμιζα ότι τα βάσανά μου είχαν τελειώσει…

    Δεν πέρασαν λίγες μέρες και μια ξαδέρφη μου, μου ζητάει να τις αδειάσω την κάρτα της φωτογραφικής που είχε γεμίσει και να τις γράψω τις φωτό σε CD. Τι πιο απλό σκέφτομαι, βάζω την κάρτα μέσα και … «Wscript.exe exception error» (ή κάτι παρόμοιο). Για να φύγει έπρεπε να πατήσω 6-7 φορές cancel. Περίεργο σκέφτηκα αλλά επείδη δεν είχα χρόνο να το ψάξω εκείνη την ώρα, έγραψα το cd και έφυγα ελπίζοντας ότι θα ήταν κάποιο τυχαίο error. Δυστυχώς όμως το error επανήλθε και μετά από restart και μάλιστα με εκνευριστική συχνότητα (κάθε δύο λεπτά περίπου). Κάτι δεν πάει καλά λέω, ιός; Όμως το Avast έτρεχε από τη στιγμή που είχα βάλει την κάρτα μέσα και δεν είχε εντοπίσει τίποτα. Την είχα πατήσει όμως με το nod που δεν είχε βρει παλιότερα κάποιον ιό και λέω ας δοκιμάσω και το AVG. Ξηλώνω avast, βάζω AVG – «ALERT – virus found»! Για να μην σας τα πολυλογώ ήταν ένας σχετικά ακίνδυνος ιός (Παραλλαγή του Vbs/small) ο οποίος αντέγραφε το nar.vbs σε όποιον σκληρό έβρικε μπροστά του (είτε αφαιρούμενο είτε σταθερό) αλλά και πείραζε τα autorun.inf αρχεία τους ώστε να καταχωρεί δεδομένα στη registry και να εξαπλώνεται επ’ άπειρον.

    Το AVG μπόρεσε να σβήσει τα nar.vbs από τους σκληρούς αλλά όχι να γιατρέψει τα autorun.inf ή να βγάλει τα κλειδιά του ιού από τη registry. Τελικά αναγκάστηκα να τα σβήσω μόνος μου αφού έφαγα αρκετές ώρες ψάχνοντας.

    Συμπεράσματα

    – Με κανένα antivirus δεν είμαστε σίγουροι ακόμα κι αν είναι ενημερωμένο
    – Όλα τα antivirus έχουν τις ιδιοτροπίες τους και όλα καθυστερούν το σύστημά μας.
    – Ο πιο σίγουρος τρόπος προστασίας είναι να κρατάμε backup απ’ όταν το pc μας βρισκόταν σε καλή κατάσταση.
    – Τέλος, αν και δεν είμαι άνθρωπος της θρησκείας, βοηθάει μάλλον να κάνουμε και τον σταυρό μας που και πού 😀

    4 Σχόλια to “(Anti)virus και ιστορίες για γερά νεύρα”

    1. Thodoris

      Dokimase kai to norton.Poloi 5515 mu eipan pos kani dulia..