Γρήγορη μετάβαση

    Raspberry Pi & OpenELEC XBMC: performance tests & pi-facts

    Όταν πριν λίγο καιρό αγόραζα το πρώτο μου Pi, δεν είχα φανταστεί ότι αυτό το πραγματάκι των 45€ θα έφτανα να το αποκαλούσα σαν την «αγορά της χρονιάς», και ότι τις δοκιμές που ήθελα να κάνω θα τις ανέβαλα συνεχώς, απλά και μόνο επειδή δεν ήθελα να μείνω έστω και μία μέρα χωρίς την χρήση του… Η αλήθεια είναι ότι ταίριαξε απίστευτα καλά για την χρήση που ήθελα να κάνω (αθόρυβο xbmc στην κρεβατοκάμαρα για -720p κυρίως- σειρές και ταινίες με downmix στην τηλεόραση). Ο τηλεχειρισμός μέσω του τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης (μέσω του hdmi-CEC που υποστηρίζει το Pi), μια ευκολία που ούτε καν ήξερα όταν το αγόραζα,  ήταν το κερασάκι. Τελικά χρειάστηκε να αποκτήσω και δεύτερο Pi, ώστε αυτό να είναι «ελεύθερο» για να μπορέσω να παίξω λίγο μαζί του…

    Εισαγωγή.

    Θα προσπαθήσω να «μετρήσω» τις δυνατότητες του στο media playing, έτσι όπως θα έκανα σε ένα media player. Δεδομένου βέβαια ότι πρόκειται για ένα μίνι-υπολογιστή, δεν θα επεκταθώ καν σε άλλες εκδόσεις s/w, αλλά θα επικεντρωθώ μόνο στο openELEC/XBMC που έχω καταλήξει στα δικά μου. Και σχεδόν αποκλειστικά για τις δυνατότητες του σε θέαση ταινιών και συναφούς υλικού, και όχι π.χ. των δυνατοτήτων μουσικής. Βέβαια ακόμα και έτσι, το πόσο συγκρίσιμο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, θα φανεί στην πορεία… Επίσης θα γίνει αναφορά στην κατανάλωση και στις θερμοκρασίες λειτουργίας του.

    pi_placedΜεθοδολογία.

    Πριν ξεκινήσω, να πω ότι πλέον και στα 2 Pi μου, μπαίνει latest openELEC με XBMC Gotham, που αυτή τη στιγμή είναι σε έκδοση 13RC1, και εφαρμόζω διαχωρισμό των συστεμικών αρχείων στην SD και το fanart σε USB. Επίσης έχει γινει overclock σε 1000/500/500/5, ακριβώς δηλαδή ότι είχα πει στο άλλο άρθρο για το πρώτο Pi μου. Θα παρθούν και μετρήσεις στις κανονικές συχνότητες λειτουργίας, για να δούμε αν τελικά βοηθάει το O/C και στο media playback. Θα δοκιμαστεί με σκέτα αρχεία video (τα αρχεία δοκιμών με τα πουλιά ετσι κι αλλιώς δεν έχουν ήχο), αλλά επειδή στο διαδίκτυο λέγεται ότι όταν κάνει downmix ζορίζεται ακόμα περισσότερο, πιθανότατα κάποια στιγμή στο μέλλον θα muxάρω και ήχο 5.1 μέσα στα αρχεία δοκιμών, οπότε να δοκιμάσω και με passthrough / downmix να δούμε αν αλλάζει κάτι… Οι δοκιμές θα γίνουν και μέσω δικτύου (SMB & NFS) αλλά και μέσω της usb θύρας του. Πριν τις μετρήσεις, απενεργοποιήθηκαν / απεγκαταστάθηκαν ότι addons είχα, ώστε να μην τύχει και τρέχει τίποτα στο background που πιθανώς να αλλοίωνε τα αποτελέσματα.

    Δυνατότητες playback

    Οι δοκιμές έγιναν με τα «γνωστά» αρχεία με τα πουλιά. Πρόκειται για αρχεία mkv/x.264, και είναι το υλικό που παίζουν τα Pi μου κατά 99%+ του χρόνου τους. Τα νούμερα που φαίνονται παρακάτω για το bitrate αφορούν mbps (MegaBit per sec). Ολα τα τεστ είναι με 13.0RC1

    RasPi normal RasPi O/C’ed
    Χρονισμοί ARM/GPU/SDRAM 700/250/400 1000/500/500
    SMB lan no sound 34<RasPi<38 50<RasPi<55
    NFS lan no sound 28<RasPi<34 42<RasPi<50
    USB2  no sound 70<RasPi<80 70<RasPi<80

     

    Είναι εμφανές ότι το o/c αυξάνει κατά πολύ τις δυνατότητες του Pi να χειριστεί πιο βαριά αρχεία, όταν πρόκειται για δικτυακή αναπαραγωγή. Αντίθετα, δεν συμβαίνει το ίδιο όταν η αναπαραγωγή γίνεται μέσω usb, κατά την οποία το o/c φαίνεται να μην έχει κάποια επίδραση. Η δοκιμή για το NFS έγινε με την συνδρομή ενός xpenology ATOM με ενεργοποιημένα NFS shares, και μου κάνει εντύπωση ότι είναι χειρότερες οι τιμές (και μάλιστα γραμμικά…) από τις τιμές για SMB. Ολα τα υπόλοιπα στο δίκτυο μου είναι προδιαγραφών gigabit, εκτός φυσικά από το ίδιο το Pi, που έχει 100άρα κάρτα δικτύου. Με όλες τις πιθανές ρυθμίσεις στις default τιμές, οπότε ίσως παίρνει λίγο fine tuning το Pi, για καλύτερα αποτελέσματα.

    mA usedΚατανάλωση

    Για το overclocked & overvolted Pi (με τιμές 1000/500/500/5), με συνδεδεμένα πάνω του μόνο SD & USB stick, σε κατάσταση λειτουργίας με χρήση δικτυακής αναπαραγωγής, το ρεύμα που ζητάει κυμαίνεται μεταξύ 480mA και 830mA. Για το «μαμίσιο» Pi (χωρίς O/C και overvolt δηλαδή), σε αντίστοιχες συνθήκες το ρεύμα που ζητάει είναι μεταξύ 450mA και 730mA. Σε κατάσταση standby (power off από το XBMC δηλαδή), το Pi τραβάει περίπου 110-120mA. Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ έναν sony φορτιστή κινητών, 1500mA μέγιστης παροχής, 5V (4.88V πραγματικά, που θεωρητικά είναι αρκετά κοντά στο κάτω όριο λειτουργίας του Pi, αν και δεν έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, ένα ποιοτικό τροφοδοτικάκι – φορτιστής τουλάχιστον 1Α και πάνω, ειδικά αν δεν συνδέουμε δίσκο στην usb, θα είναι ικανό να τροφοδοτήσει ακόμα και υπερχρονισμένα και overvolted Pi όπως τα δικά μου με ασφάλεια. Αλλιώς θα πρότεινα από 1.5Α και άνω.

    heatsinksΘερμοκρασίες – ψύξη

    Έχοντας δοκιμάσει και των δύο ειδών τις ψήκτρες που υπάρχουν, αλουμινένιες και χάλκινες (και μάλιστα στο ίδιο Pi, στο ίδιο σημείο τοποθετημένο, σε παρόμοιες λοιπές συνθήκες ),  έχω να πω ότι στο Pi οι αλουμινένιες αποδίδουν πολύ καλύτερα. Η διαφορά στην θερμοκρασία του SoC ήταν της τάξης των 10C… Συνήθως έβλεπα μεταξύ των 47-51C με τις αλουμινένιες, και έως και 61C με τις χάλκινες, για τις ίδιες εργασίες! (πλοήγηση, θέαση, ενημέρωση καιρού, ενημέρωση υλικού κλπ). Προτείνω λοιπόν σε κάθε περίπτωση τις αλουμινένιες. Το Pi ανεβάζει θερμοκρασία στο SoC, κυρίως όταν είναι στα μενού & όταν κάνει update το υλικό ή χρησιμοποιεί την cpu του SoC για τις διάφορες διεργασίες του XBMC, αντιθέτως όταν παίζει ταινία (που τότε αναλαμβάνει ο videocore μέσω h/w acceleration) οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλότερες.

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.