Γρήγορη μετάβαση

    Vodafone Access Gateway (VAG): 3G femtocell στην Ελλάδα από την Vodafone

    Είστε από αυτούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης δικτύου στο κινητό τους σε κλειστούς ή εσωτερικούς χώρους, για παράδειγμα στο σπίτι σας ή στο γραφείο?
    Χρειάζεται να βγείτε στο μπαλκόνι ή να πάτε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για να μπορέσετε να μιλήσετε χωρίς διακοπές και με αποδεκτή ποιότητα? Έτσι ήμουν και εγώ κάποτε, αφού το σπίτι μου είναι σε χαμηλό όροφο χωμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες, και καμία εταιρία κινητής δεν είχε αποδεκτή κάλυψη…

    Από το καλοκαίρι του 2009, είμαι χρήστης του 3G femtocell της Vodafone. Ανήκω σε κάποιους λίγους ανθρώπους που το πήραν αρκετά πριν την εμπορική του κυκλοφορία (η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2010), μετά από παραχώρηση της vodafone, για δοκιμαστική χρήση. Η τελευταία συσκευή (αυτή που πλέον διατίθεται στην αγορά από την vodafone) είναι κατασκευής Huawei, μοντέλο UAP2105.

    Τι είναι και τι κάνει όμως η συσκευή αυτή;

    Είναι ένα χαμηλής ισχύος 3G access point (θα το δείτε να αναφέρεται και σαν 3G femtocell), που συνδέεται σε μια θύρα LAN του adsl router μας, και δρομολογεί την κίνηση της κινητής τηλεφωνίας μέσω της γραμμής adsl. Είτε είναι κλήσεις τηλεφωνίας, videocalls, data calls, SMS, MMS,… οτιδήποτε. Μπορεί να καλύψει ένα σπίτι περίπου 150 τετραγωνικών μέτρων με 5/5 ένδειξη σήματος στο κινητό μας (μέγιστο θεωρητικό, υπό ιδανικές συνθήκες, στην πράξη ίσως το καλύψει αλλά όχι με 5/5), καθώς και τον πάνω και κάτω όροφο του. Μεγάλη σημασία για να πάρουμε τα μέγιστα, παίζει η τοποθέτηση του και τυχόν εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν. H χρήση της συσκευής είναι δωρεάν, και παρέχεται από 150€ σαν απλή αγορά, με έκπτωση ή έως και εντελώς δωρεάν ανάλογα την περίπτωση σε πελάτες συμβολαίου (ρωτήστε να σας πούνε τι ισχύει με εσάς, έτσι κι αλλιώς αυτά με την πάροδο του χρόνου αλλάζουν συνέχεια, σίγουρα θα έχουν αλλάξει από την εποχή που γράφτηκε το παρόν άρθρο μέχρι αυτή τη στιγμή). Μπορούμε να του καταχωρήσουμε έως και 16 νούμερα στα οποία (και μόνο σε αυτά) θα τους επιτρέπει να συνδέονται πάνω του, και μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως και 4 κλήσεις από αυτά.

    Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για την ορθή λειτουργία του VAG;

    Χρήση 3G κινητού / data card / usb stick (σκέτες GSM / 2.5G συσκευές ΔΕΝ θα συνδεθούν πάνω του!)
    Ενεργή adsl ανεξαρτήτως παρόχου
    Adsl router με ελεύθερη θύρα δικτύου
    Φυσικά προϋποθέτει ύπαρξη ηλεκτρικού ρεύματος, και είναι προφανές ότι αφού την διαθέτει η Vodafone, είναι «δεμένο» με το δίκτυο της και αφορά αποκλειστικά τους ενεργούς συνδρομητές της, ιδιώτες ή εταιρικούς πελάτες.

    Δεν απαιτεί ύπαρξη σήματος δικτύου κινητής τηλεφωνίας: η ίδια η συσκευή παίζει το ρόλο μικροκεραίας. Και όσοι αναρωτηθείτε «τι γίνεται με την ακτινοβολία?», απλά σκεφτείτε ότι όταν είναι σε χρήση, έχει μικρότερη ισχύ εκπομπής από ένα dect ασύρματο, ή το wifi router σας. Ειδικά σε κατάσταση αναμονής που βρίσκεται την περισσότερη ώρα (όταν δεν πραγματοποιούνται κλήσεις δηλαδή), η ισχύς του είναι ακόμα μικρότερη. Αλλά κυρίως σκεφτείτε ότι το κινητό σας, που συνήθως βρίσκεται κολλητά στο κεφάλι σας όταν μιλάτε, θα δουλέψει στην ελάχιστη δυνατή του ισχύ, αφού βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους σήματος (λίγα μέτρα μακριά από το VAG) και δεν χρειάζεται να αυξήσει ισχύ, για να μιλήσει με μια κεραία του εξωτερικού δικτύου, που μπορεί να βρίσκεται και 1-2 χιλιόμετρα μακριά.

    Κλήσεις που έχουν ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το VAG, μπορούν να περάσουν στο εξωτερικό 2G δίκτυο (με προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκή κάλυψη από το εξωτερικό δίκτυο) αν ο χρήστης φύγει από τον χώρο κάλυψης του VAG. Η μετάβαση αυτή, είναι πολύ ομαλή. Το αντίθετο (από εξωτερικό δίκτυο να περάσει η κλήση στο VAG) δεν συμβαίνει.

    Η σύνδεση του VAG

    είναι από τα ευκολότερα πράγματα που μου έχουν τύχει: ένα καλώδιο ρεύματος, και ένα καλώδιο δικτύου για σύνδεση του VAG με το adsl router σας. Από την ίδια την συσκευή, φεύγει ένα χοντρό καλώδιο σαν «ουρά» που καταλήγει σε αυτους τους δύο ακροδέκτες. Αυτή η «ουρά» της επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βάση στήριξης, εάν δεν επιλέξετε να κρεμάσετε το VAG σε κάποιον τοίχο. Λογικά, σε 5 λεπτά το πολύ, θα είναι τοποθετημένη. Προτείνεται να μην είναι πολύ κοντά σε άλλες συσκευές με ηλεκτρομαγνητικά πεδία, π.χ. wifi ρούτερ, βάσεις dect, αν και προσωπικά δεν παρατήρησα τίποτα περίεργο, παρότι τα έχω όλα αυτά σχετικά κοντά.

    Η ενεργοποίηση προς χρήση

    είναι λίγο πιο χρονοβόρα. Μπορεί να γίνει Μέσω του Vodafone.gr -> my Account -> Vodafone Access Gateway  ή σε  Κατάστημα Vodafone, ή καλώντας 13830 / 1399, Εγώ το ενεργοποίησα από το MyAccount. (Είστε συνδρομητής Vodafone και δεν έχετε ενεργοποιήσει το MyAccount? Ενεργοποιήστε το άμεσα! Είναι πολύ εξυπηρετικό, ειδικά για θέματα λογαριασμών). Εκεί δηλώνονται τα στοιχεία σας, διεύθυνση εγκατάστασης του VAG, τα νούμερα που θα έχουν πρόσβαση, το serial number του κλπ Μέσα σε 2 εργάσιμες, θα πρέπει να είναι έτοιμο προς χρήση (θα ειδοποιηθείτε με SMS).

    Εντυπώσεις από την χρήση του VAG…

    Πολύ καλή ποιότητα ομιλίας (χωρίς καθυστέρηση στον ήχο, για να προλάβω κάποιους που ίσως σκεφτούν ότι αφού περνάει μέσω της adsl μπορεί να «καθυστερεί» η μετάδοση του), μόνιμα ένδειξη 5/5 στα κινητά και στo Huawei Κ3565 usb data stick μου, αύξηση της αυτονομίας των συσκευων, BIS / BES και data internet σε πολύ καλές ταχύτητες. Παρατήρησα όμως ότι δεν ήταν μόνιμα σταθερές, ούτε μόνιμα οι μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες κατεβάσματος (αφού η ταχύτητα της adsl μου -15mbit πραγματική σύνδεση- υπερκαλύπτει την ταχύτητα του VAG), άρα τα πράγματα πρέπει να είναι πιο περίπλοκα. Δοκιμές έγιναν με το Κ3565 usb stick (3.6mbps down / 0.384mbps up), με ένα SE V640i και ένα BlackBerry με ενεργά BIS/BES, στο speedtest.net (Athens server @ ON), κατέβασμα drivers από Nvidia κλπ. Πάντως, δεν υπάρχει καμία σχέση με τις προγενέστερες «searching for network» ή «δεν σε ακούω, βγαίνω μπαλκόνι και ξαναπαίρνω» καταστάσεις… Μετά την αρχική εγκατάσταση, η συσκευή παραμένει «ξεχασμένη» στον χώρο μου. Δεν απαιτεί ούτε προϋποθέτει κάποια ενασχόληση από τον χρήστη.

    Προτείνεται ανεπιφύλαχτα σε όλους όσους έχουν προβλήματα κάλυψης στο σπίτι ή στο γραφείο τους, αρκεί φυσικά να πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, και φυσικά να είναι συνδρομητές vodafone. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος χρήσης του, εάν δεν υπάρχει πρόβλημα κάλυψης.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Διαστάσεις (Υ x Π x Μ) 33 mm x 125 mm x 125 mm
    Βάρος 0.4 kg
    Χρώμα Λευκό
    Τεχνολογία: 3G/HSDPA
    Ταχύτητα download: 7.2mbps
    Μέγιστος αριθμός καταχωρημένων αριθμών για πρόσβαση στο VAG: 16 (αν και μπορεί να δεχτεί έως 32)
    Μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων κλήσεων 4
    Κατανάλωση: 7-8W, μετρημένα με energy meter

    Tips

    Οι μπουκωμένες γραμμές adsl (π.χ. από χρήση torrent χωρίς κάποιο limit), είναι γνωστό ότι δημιουργούν προβλήματα σε εφαρμογές με realtime μεταφορά εικόνας, βίντεο κλπ. Ετσι και εδώ, θα έχετε εμφανή προβλήματα ποιότητας της επικοινωνίας.
    Εάν το ρούτερ σας έχει ρυθμίσεις για QoS, θα μπορούσε το VAG να δηλωθεί σαν συσκευή υψηλής προτεραιότητας, πράγμα που του εξασφαλίζει το αναγκαίο εύρος λειτουργίας, ακόμα και σε καταστάσεις βαριάς χρήσης της adsl.
    Εάν έχετε UPS, βάλτε και το VAG πάνω του (όπως άλλωστε και το ρούτερ), αφού καίνε ελάχιστο ρεύμα, αλλά εξασφαλίζουν απρόσκοπτη σύνδεση με ίντερνετ, κινητή τηλεφωνία, ή ακόμα και τηλέφωνο, αν έχετε voip τηλεφωνία.
    Προϋποθέτει να είναι ενεργό το DHCP στο adsl ρούτερ για να του αποδώσει ΙΡ. Επίσης προσοχή θέλει μήπως κάποιο ενεργοποιημένο firewall το «κόβει».

    Θετικά

    Απόλυτη κάλυψη στον δεδομένο χώρο του σπιτιού μου (90 τετραγωνικά 1ου ορόφου, μπαλκόνια, πυλωτή ισογείου ακριβώς από κάτω), από σχεδόν ανύπαρκτη κάλυψη (εσωτερικά) πριν την χρήση του VAG
    Μεγαλύτερη αυτονομία των συσκευών μου
    Ανεξάρτητο από τις ορέξεις των δημάρχων (!) και τις κατά βούληση απενεργοποιήσεις σταθμών – κεραιών.
    Λειτουργία των συσκευών μου στην ελάχιστη δυνατή τους ισχύ – μείωση της ακτινοβολίας
    Πολύ καλή ποιότητα ομιλίας, μεγάλες ταχύτητες στο BIS / BES μου και σε οποιαδήποτε data σύνδεση δοκίμασα
    Μικρό και καλαίσθητο
    Εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση από οποιονδήποτε, χωρίς να προϋποθέτει μετέπειτα ενασχόληση.

    Αρνητικά

    Άμεσα εξαρτώμενο από την adsl σας και την… ΔΕΗ. Τουλάχιστον το δεύτερο με ένα UPS λύνεται.

    Τι θα μου άρεσε να το δω να κάνει ακόμα

    (αν και δεν ξέρω αν είναι όλα αυτά εφικτά (τα περισσότερα είναι, ή μπορούν να γίνουν))
    Realtime επεξεργασία των αριθμών οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο VAG
    Επιλογή για κατά βούληση εναλλαγή σε ελεύθερη χρήση του χωρίς δέσμευση σε συγκεκριμένους αριθμούς (π.χ. για κάποια συγκέντρωση ώστε να έχουν αυτόματα όλοι οι καλεσμένοι πρόσβαση στις υπηρεσίες του)
    Αλληλεπίδραση με τους υπολογιστές που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με το VAG (π.χ. συγχρονισμός mp3 υπολογιστή με το κινητό που συνδέεται στο VAG, πρόσβαση στα δικτυακά shares κλπ)
    Δυνατότητα καταχώρησης virtual notes προς τα άλλα κινητά που συνδέονται στο VAG
    Ίσως κάποια πρόσβαση σε μενού στο ρούτερ μέσω υπολογιστή , για κάποιες βασικές ρυθμίσεις / επιλογές (φέρνοντας στο μυαλό μου π.χ. το Fritz 7140 που έχει ρύθμιση ισχύος του wifi του).

    Update 04/11/2010:
    Πλέον τα νούμερα που έχουν πρόσβαση στο VAG είναι 32 (αντί για 16 που ήταν μέχρι τώρα), και η ενεργοποίηση του VAG καθώς και η προσθαφαίρεση αριθμών στην access list του γίνεται άμεσα… Τέλος να πω ότι άλλαξε το εμπορικό του όνομα σε «Vodafone Full Σήμα»

    Σχετικές ιστοσελίδες:
    http://www.vodafone.gr/gateway (υπάρχουν οδηγίες, πληροφορίες, manual για κατέβασμα κλπ).
    http://www.vodafone.gr -> (login στο) myAccount -> Vodafone Access Gateway (για ενεργοποίηση και καταχώρηση στοιχείων και αριθμών)

    Δοκιμές και αναφορές:
    http://www.iphonehellas.gr/19600/vodafone-access-gateway-iphonehellas-review/
    http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=413117

    3 Σχόλια to “Vodafone Access Gateway (VAG): 3G femtocell στην Ελλάδα από την Vodafone”

    1. lykman

      Η τιμή του έχει διαμορφωθεί στα 90€ σαν σκέτη συσκευή. Λογικά θα πρέπει να ισχύουν και αντίστοιχα μειωμένες τιμές σε συνδρομητές συμβολαίου όπως και πριν, αλλά δεν το ξέρω στα σίγουρα.