Το nexus one είναι ένα σχετικά γρήγορο κινητό δεν έθετε όμως και νέα στάνταρντ στην κατηγορία (πόσο μάλλον 1 χρόνο μετά την κυκλοφορία του). Φορώντας του την τελευταία έκδοση του cyaonogen mod «ΠΕΤΑΕΙ!«. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Τον τελευταίο καιρό ήθελα να κάνω root το κινητό μου. Ο βασικότερος λόγος ήταν για να αποκτήσω πλήρη πρόσβαση στο μάρκετ. Για να θάψω λίγο τη google, κατά την προσφιλή μου συνήθεια, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να έχει περάσει τόοοοσος καιρός από την κυκλοφορία του android και η επί πληρωμή εφαρμογές να είναι ακόμα διαθέσιμες μόνο στην Αμερική και σε ελάχιστες ακόμα χώρες.
Πού ακούστηκε δηλαδή να θες να πληρώσεις μία εφαρμογή και να μην μπορείς! Βρε πάρτε τα λεφτά μου, «οχι δεν τα θέλουμε»! Οι χρηστές δηλαδή έχουν 3 «επιλογές». 1) Πειρατεία, 2) Να «χακάρουν» το κινητό τους και να ακυρώσουν έτσι την εγγύησή τους, 3) Να κάτσουν στ’ αυγά τους και να βολευτούν με τις free εφαρμογές.
Είναι κρίμα και για τους developers, να αφιερώνουν τόσο χρόνο για να φτιάξουν καταπληκτικές εφαρμογές, να τις χρεώνουν «αστεία» ποσά (από 1 έως 5 ευρώ) και να μην μπορούν να εκμεταλευτούν το σύνολο των android χρηστών παρά μόνο ένα ποσοστό τους.
Εγώ διάλεξα τελικά την 2η επιλογή, να κάνω root και να εγκαταστήσω το market enabler που «κοροιδεύει» το κινητό ώστε να νομίζει ότι οι αγορές γίνονται από κινητό άλλης χώρας. Αν και αρχικά είχα σκοπό μόνο το root τελικά μου δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσω και μία custom rom και συγκεκριμένα την τελευταία stable έκδοση του cyanogen mod. Πέρα από το cool factor του να αντιμετωπίζεις το κινητό σου σαν υπολογιστή (το σαν μάλλον είναι πλέον περιττό) και να εγκαθιστάς ότι λειτουργικό γουστάρεις, έπαθα πλάκα από το τί έχουν κάταφέρει οι χακεράδες του open source android community!
Πρώτα απ’ όλα ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ταχύτητα και ξανά ταχύτητα. Ελπίζω να μη γίνομαι υπερβολικός αλλά η διαφορά που είδα στην αποκρισιμότητα του κινητού ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Δεν χρειάστηκε να τρέξω κάποιο benchmark για να τα καταλάβω, ήταν ορατό δια γυμνού οφθαλμού, έκανε μπαμ λεμε! Σε τέτοιο βαθμό που άρχισα να αναρωτιέμαι αν στην προηγούμενη κατάσταση (stock froyo με πολλές εφαρμογές εγκατεστημένες) υπήρχε κάποια προβληματική εφαρμογή που καθυστερούσε όλο το σύστημα (αν και στη νέα εγκατάσταση εγκατέστησα ξανά πάνω/κάτω τις ίδιες εφαρμογες). Γι αυτό θα ήθελα στα σχόλια να αναφέρετε και τη δική σας εμπειρία με το CM αν το έχετε δοκιμάσει. Αν θα πρότεινα να βάλετε CM ή κάποια άλλη custom rom στο κινητό σας; ΟΧΙ! Τουλάχιστον όχι πριν διαβάσετε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το παρακάτω disclaimer και τα σχόλια που ακολουθούν…
ΜΗΝ επιχειρήσετε να κάτε root ή να εγκαταστήσετε κάποια custom rom αν δεν καταλαβαίνετε ακριβώς τί κάνετε και το ρίσκο που παίρνετε!
1) Πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε διαβάστε όσο πιο πολλά μπορείτε σχετικά με τη διαδικασία. Τί είναι, πώς γίνεται, τί κινδύνους εμπεριέχει, τί κερδίζετε και τί χάνετε.
2) Όσο καλά και να ξέρετε (ή νομίζετε ότι ξέρετε, όπως εγώ :D) τί πάτε να κάνετε, ΠΑΝΤΑ υπάρχει ρίσκο να καταστρέψετε το κινητό σας (κάντε ένα search για «bricked my phone»)
3) Χάνετε την εγγύηση του κινητού σας (εκτός αν γυρίσετε τα πάντα στην αρχική κατάσταση πριν το πάτε για service)
Μετά από τις παραπάνω προειδοποιήσεις, που καλό θα ήταν να πάρετε σοβαρά υπόψιν, σίγουρα αξίζει τον κόπο. Κερδίζετε σε ταχύτητα, δυνατότητες, ευχρηστία και νέα features* και όπως αναφέρθηκε cool factor 😀 Ειλικρινά νιώθω σα να επέκτησα ένα καινούργιο κινητό χωρίς να πληρώσω ευρώ!
* Ενδεικτικά αναφέρω την ενεργοποίηση του FM radio, τη δυνατότητα αγοράς εφαρμογών, toggle widgets στην notidication bar αλα galaxy s και πολλά ακόμη που δεν είναι της ώρας…
ΥΓ. Ως noob στο όλο θέμα του rooting και των custom roms, έχω μερικές απορίες στις οποίες ελπίζω να ρίξετε φως με τα σχόλιά σας. Πώς γίνεται ένα άτομο να «νικάει» ολόκληρο το android team της google σε ταχύτητα και ευχρηστία; Η google γιατί είναι τόσο αργοκίνητη στο ενσωματώσει αυτές τις βελτιώσεις στο δικό της κώδικα; Μήπως οι αλλαγές αυτές φέρνουν το hardware στα όρια του και μειώνουν την αξιοπιστία του; (οπότε εκεί κολλάει και η google?). Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις εμπειρίες σας και τα σχόλιά σας…
Πρώτα από όλα έχω να πω ότι πια και οι εφαρμογές επί πληρωμή είναι ελεύθερες για την Ελλάδα (εδώ και 2-3 μέρες μάλιστα, πολύ πρόσφατη αλλαγή λοιπόν). Μαζί με το νέο μάρκετ.
Χθες έκανα την μετάβαση από BlackBerry σε ένα Huawei Ideos X5… και το διαπίστωσα και με τα ματάκια μου…!!
υγ. 200Ε με τέτοια χαρακτηριστικά, το Χ5 είναι πολύ value for money…
Μεγειά! Φαίνεται πολύ καλό το κινητό για την τιμή του.
@Fractalbit:
Πραγματικά οι CM ROM αναβαθμίζουν το κινητό με λίγα απλά βήματα. Εγώ εγκατέστησα εδώ και καιρό μια CM7 ROM και το ZTE Blade μου άλλαξε εντελώς. Δεν είναι μόνο θέμα ταχύτητας αλλά και παραμετροποίησης, αφού οι CM ROMs σου δίνουν πολλές επιπλέον δυνατότητες να επέμβεις στη συσκευή και να τη φέρεις στα μέτρα σου. Στην περίπτωσή μου, επειδή ο cernel του Blade δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμος από τη ZTE, η CM ROM βασίζεται σε custom kernel, με αποτέλεσμα κάποια μικρά προβληματάκια. Μόλις η ZTE δώσει τον kernel (μέσα στο Σεπτέμβρη) αυτές οι ROM θα γίνουν πολύ πιο σταθερές.
Πιστεύω ότι η διαφορά είναι πως η ομάδα της CM ενδιαφέρεται για αυτό που κάνει και θέλει πάντα να εξελίσσει τη δουλειά της. Αντιθέτως, η ομάδα της ZTE, της Google κλπ πολλές φορές ενδιαφέρονται να δώσουν απλά ένα σταθερό προϊόν στον πελάτη, με αποτέλεσμα να μην «πειράζουν» πολλές παραμέτρους του λειτουργικού για χάρη της σταθερότητας.
@lykman:
Σύγκρινα τα ZTE Blade & Huawei Ideos X5 (http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=3596&idPhone2=3391) και είδα ότι το δεύτερο αποτελεί μια καλή αναβάθμιση του πρώτου με μερικά επιπλέον χρήματα (περίπου 50 ευρώ). Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από το Blade αλλά δεν θα έλεγα όχι σε λίγο μεγαλύτερη οθόνη και περισσότερη μνήμη!
Καλό είναι το Χ5, δεν μπορώ να πω… για 200Ε ειδικά, σούπερ… 800ΜΗz επεξεργαστής και adreno 205, λένε ότι είναι καλός συνδυασμός. Απλά μετά γλυκαίνεσαι, και θες περισσότερα… Και επειδή μάλλον έχω γεράσει και δεν έχω διάθεση να μαθαίνω -από το μηδέν είναι η αλήθεια- καθώς δεν έχω ξανασχοληθεί ποτέ με τα custom roms κλπ ώστε να το δυναμώσω «τεχνητά», γι’αυτό και κοιτάω και το Nexus S που η τιμή του έχει πέσει στα 300Ε, πουλώντας φυσικά το Χ5…
Επίσης είναι και το ότι τα google phones πάντα μα πάντα θα έχουν μεγαλύτερη φροντίδα από την ίδια την google (αναβαθμίσεις).
Α, μας έδωσαν και για εταιρικό ένα Galaxy ACE, μάλλον θα πάει στην γυναίκα… η ανάλυση της οθόνης είναι απογοητευτική σε σχέση με του Χ5.