Γρήγορη μετάβαση

    Προσοχή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές…

    security.pngΣε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τους σημαντικότερους κινδύνους που διατρέχουμε όταν κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές με χρήματα, όπως eshopping, ebanking κ.τ.λ. Απευθύνεται κυρίως στους αρχάριους χρήστες.

    eshopping
    ———————

    Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια της σύνδεσης και την εγκυρότητα του site. Το πιο βασικό που πρέπει να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε από e-shops είναι να μην δίνουμε την πιστωτική μας κάρτα αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η συγκεκριμένη σελίδα που δέχεται τα στοιχεία μας είναι σε secure server, δηλαδή κρυπτογραφημένη. Για να βεβαιωθούμε θα πρέπει να προσέχουμε: α) Ότι το url ξεκινάει με https και OXI http. β) Ότι ο πλοηγητής μας πληροφορεί ότι η σύνδεση είναι κρυπτογραφημένη. Κάθε browser έχει και λίγο διαφορετικό τρόπο να το κάνει, ανάλογα και με την έκδοση. Συνήθως κοιτάμε στο url bar αν υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό, όπως μία κλειδαριά, κίτρινο ή πράσινο background κ.τ.λ. Συνήθως πατώντας εκεί παίρνουμε και κάποιες πληροφορίες. Δείτε τις παρακάτω εικόνες για να καταλάβετε…

    firefox.png opera.png ie7.png
    firefox 3 Opera Internet Explorer 7

    Κάτι άλλο που πρέπει να προσέχουμε στο e-shopping είναι ότι κατά καιρούς εμφανίζονται διάφορα μαϊμού eshops που έχουν 2-3 βασικά χαρακτηριστικά για να προσελκύσουν τα ανυποψίαστα θύματα. 1ον) Υπερβολικά χαμηλές τιμές. Δεν μιλάμε για 10-20% διαφορά αλλά 50-80% χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα e-shops! 2ον) Επαγγελματική εμφάνιση, δε δείχνουν καθόλου πρόχειρα, έχουν σύγχρονο design και προσπαθούν να σου εμπνεύσουν εμπιστοσύνη. 3ον) Βάζουν τα λογότυπα πιστωτικών καρτών, το σήμα της verisign κ.τ.λ. για να πιστέψετε ότι είναι ασφαλή. Εσείς πάντα να βεβαιώνεστε με τον τρόπο που περιέγραψα στην προηγούμενη παράγραφο, όχι με τις εικόνες που μπορεί να υπάρχουν σε κάποιο site.

    ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. Είδικά όταν ισχύει το 1 απλά ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΑΚΡΙΑ. Κανένας έμπορος δεν πρόκειται να πουλήσει τόοοοοοοσο κάτω του κόστους ακόμα και όταν θέλει να προσελκύσει πελάτες. Θέλουν απλά να σας παγιδεύσουν να δώσετε την πιστωτική σας κάρτα ή να στείλετε λεφτά με άλλους τρόπους και φυσικά η παραγγελία σας δεν θα σταλει ΠΟΤΕ. Ορίστε πως πήγε να την πατήσει κάποιος (και εδώ η αιτιολόγηση).

    Εκτός από τα παραπάνω, άλλα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να μειώσετε τους κινδύνους είναι να χρησιμοποιείτε προπληρωμένες αντί για πιστωτικές κάρτες και να χρησιμοποιείτε το paypal όπου αυτό είναι δυνατό. Διαβάστε οπωσδήποτε αυτό το πολύ καλό άρθρο του Nikant: Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής στο διαδίκτυο

    ebanking
    —————————

    Τα φαινόμενα πολλές φορές απατούν. Ποτέ μα ποτέ, MHN ακολουθείτε λινκς από email ή σελίδες που οδηγούν σε τράπεζες. Πάντα να πληκτρολογήτε εσείς τη διεύθυνση της τράπεζάς σας. Δείτε πόσο εύκολο είναι να παραπλανηθείτε: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_login-run. Φαίνεται σαν ένα απόλυτα έγκυρο λινκ που οδηγεί σε ασφαλή σύνδεση για login στο paypal, στην πραγματικότητα όμως οδηγεί… στο fractalbit.gr 😀

    Και εδώ ισχύουν αυτά που είπαμε στο e-shopping. Βεβαιωθείτε για την ασφάλεια της σύνδεσης και την εγκυρότητα του site που επισκέπτεστε.

    email-eurobank.pngΠοτέ μη απαντάτε σε email δίνοντας τα στοιχεία εισόδου στην τραπεζά σας, κωδικούς pin κ.τ.λ. ΠΟΤΕ και ΚΑΜΙΑ τράπεζα δεν θα σας τα ζητήσει! Συνήθως αυτά τα εμαιλ είναι εύκολο να τα καταλάβεις μιας και α)πολλές φορές σας στέλνουν για τράπεζες στις οποίες δεν έχετε λογαριασμό! β) Είναι κακομεταφρασμένα από αγγλικές απάτες (συνήθως με αυτόματους μεταφραστές). Ωστόσο δεν λείπουν και αυτά που είναι καλοστημένα και είναι εύκολο να την πατήσετε! Ορίστε (στα δεξιά) το πιο πειστικό που έχω λάβει, είναι «όλα τα λεφτά» 😀

    Ανακεφαλαιώνοντας, θα έλεγα ότι το πιο βασικό όταν κάνετε συναλλαγές είναι να βεβαιώνεστε ότι βρίσκεστε σε ασφαλές και έγκυρο site. Αν δεν είστε βέβαιοι ρωτήστε πρώτα τους φίλους σας, ή γράψτε τους προβληματισμούς σας σε κάποιο forum, blog κ.τ.λ. Σίγουρα θα βρεθούν άτομα να σας βοηθήσουν. Better safe than sorry.

    Αναμένω με ενδιαφέρον τα σχολιά σας καθώς και προσθήκες/διορθώσεις στα γραφόμενά μου…