Γρήγορη μετάβαση

    Crystal Audio AppStreamer

    Το AppStreamer είναι το τρίτο κατά σειρά media player που παρουσιάζει η Crystal Audio (picoHD & picoHD5.1 , MediaMatchBox, AppStreamer), και ταυτόχρονα το πιο εξελιγμένο από όλα. Βασίζεται στην δοκιμασμένη πλατφόρμα της Realtek με το 1185 chipset στα 500MHz, και ενσωματώνει gigabit δίκτυο και  διάφορες ιντερνετικές εφαρμογές. Φυσικά θα βρούμε Ελληνικά μενού αλλά και Ελληνικό manual όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Crystal Audio και με τις προηγούμενες συσκευές της. Πάμε να το δούμε αναλυτικά…

    Γενικά.

    Η Crystal Audio έχοντας ήδη δει τα δύο πρώτα media players της να γίνονται best sellers και να εξαντλούνται από την Ελληνική αγορά, έχοντας ταυτόχρονα κερδίσει βραβεία αλλά και τα θετικά λόγια των καταναλωτών, πιστεύουμε ότι ήταν απλά θέμα χρόνου μέχρι να παρουσιάσει και ένα δικτυακό media player με περισσότερες δυνατότητες από τα προηγούμενα. Έτσι λοιπόν παρουσίασε τώρα το AppStreamer, ένα καθαρόαιμο δικτυακό media player, και σύντομα έρχεται και το AppStreamer TV (edit @ 16/7: ανέβηκε στην σελίδα της Crystal Audio), ένα υβριδικό media player (με της δυνατότητες του τωρινού AppStreamer) αλλά και με ενσωματωμένο διπλό δέκτη DVB-T.

    Χαρακτηριστικά (από την σελίδα ή/και το manual της Crystal Audio):

    Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βρεθούν αναλυτικά στην σελίδα του προϊόντος, τα κυριότερα είναι τα εξής:

    Επεξεργαστής: Realtek 1185DD 500MHz
    Βάρος: 160γρ.
    Τροφοδοτικό: 5V/2A
    Μέγεθος: 13.5 x 10.5 x 3.6 (ΜxΠxY, cm)
    Συνδέσεις A/V: HDMI 1.3 έως 1080p, Composite, Stereo Line Out (L+R), ψηφιακή ομοαξονική
    Συνδέσεις data: 2xUSB2.0
    Δίκτυο: Gigabit Lan (1000/100/10Mbps)
    Ασύρματο δίκτυο: προαιρετικό, με υποστήριξη 802.11b/g/n μέσω usb wifi stick κόστους ~15€

    Συσκευασία / συνοδευτικά / τεκμηρίωση

    Το AppStreamer έρχεται σε χαρτονένια καλαίσθητη συσκευασία από καλής ποιότητας χαρτόνι, που αναγράφει πάνω του (εκτός από τα λογότυπα της εταιρίας, την φωτογραφία και το μοντέλο της συσκευής που υπάρχει μέσα) αναλυτικότατες πληροφορίες για το προϊόν και τις δυνατότητες του, καθώς και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας την συσκευασία τα βρίσκουμε όλα τακτοποιημένα στα σακουλάκια τους, με χαρτονένιο χώρισμα που τα κρατάει στις θέσεις τους. Το ίδιο το AppStreamer είναι μέσα σε προστατευτικό υλικό. Το τηλεκοντρόλ, το τροφοδοτικό και το παρεχόμενο τριπλό RCA (θα προτιμούσα hdmi) είναι τοποθετημένα γύρω από το player. Θα βρούμε αγγλικό αλλά και Ελληνικό manual, το οποίο αναφέρει όλες τις δυνατότητες του player αλλά και τις λειτουργίες των πλήκτρων του τηλεκοντρόλ. Θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι αρκετά αναλυτικό και επεξηγηματικό, αλλά ταυτόχρονα είναι γραμμένο με πολύ μικρή γραμματοσειρά που δυσκολεύει την ανάγνωση του.  Το μηχάνημα δείχνει να έχει καλή συναρμογή από καλής ποιότητας πλαστικό. Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρία, οι RCA ακροδέκτες του είναι επίχρυσοι. Στο κάτω μέρος του έχει μαλακά (και ψηλούτσικα) ποδαράκια για να το ακουμπήσουμε στο έπιπλο μας με ασφάλεια.

    Γενικές συνδέσεις.

    Στην πίσω πλευρά του AppStreamer θα βρούμε ψηφιακή Coaxial, Stereo + Composite, LAN (gigabit), hdmi, force upgrade switch, τροφοδοσία (5V). Δεξιά βρίσκονται οι δύο θύρες usb2. Κατά περίεργο τρόπο, η hdmi και οι usb θύρες, δέχονται τα βυσματάκια «ανάποδα» (π.χ. τα usb μπαίνουν με το λογότυπο του usb προς τα κάτω. Βέβαια αυτό εξηγήθηκε αργότερα, αφού ανοίγοντας το βλέπουμε ότι η πλακέτα «κοιτάει» ανάποδα, δηλαδή προς τα κάτω). Δεν υπάρχει κάποια esata ή usb3 θύρα, ούτε και οπτική έξοδος ήχου.

    Προετοιμασία.

    Συνδέθηκε κατά τα γνωστά με ρεύμα (κάνει απευθείας startup με το που του συνδέσουμε το τροφοδοτικό, αν και καλύτερα θα ήταν να έμπαινε σε standby) και με το hdmi του στον Yamaha RX-V771 που στις δύο εξόδους έχει την LCD TV και τον Projector. Για τις δοκιμές το ακολούθησαν διάφοροι δίσκοι 2.5″ και 3.5″, docking stations, usb hubs, ασύρματο ποντίκι και πληκτρολόγιο, DVDRW με USB2IDE adaptor… και φυσικά δικτυακή σύνδεση με το γνωστό κατεβαστήρι μέσω του gigabit switch μου (άναψε κανονικά η ένδειξη για gigabit συγχρονισμό). Μπορούμε να το ανοίξουμε και να το κλείσουμε πατώντας είτε το κόκκινο κουμπάκι που εκτελεί χρέη ΟΝ/OFF στο τηλεκοντρόλ, είτε από το κουμπάκι στην πρόσοψη της συσκευής. Αυτό το κουμπάκι της πρόσοψης είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικό led λειτουργίας. Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε με το firmware με το οποίο ήρθε από την Crystal Audio, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για κατέβασμα για την ώρα. Η έκδοση προκύπτει μάλλον από την ημερομηνία διάθεσης και είναι η V20120413 (καθώς αναφέρει και πολλές υποεκδόσεις λογισμικού για τα διάφορα επί μέρους τμήματα διαφορετικού κώδικα).

    Πρώτες εντυπώσεις, GUI και quick setup…

    Πατώντας το ΟΝ, το μηχάνημα είναι έτοιμο για χρήση μέσα σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα (περίπου 18, δοκιμή χωρίς δίσκο πάνω του), χρόνος πολύ ικανοποιητικός. Το κουμπάκι στην πρόσοψη, φωτίζεται με χρώμα μπλε όταν η συσκευή είναι ενεργή, και κόκκινο όταν είναι standby. Ο φωτισμός του αυτός είναι κάπως έντονος για κατάσταση θέασης (π.χ. στα σκοτεινά με projector ειδικά αν το έχουμε απέναντι μας). Το κεντρικό μενού είναι προρυθμισμένο στα Ελληνικά (φυσικά υπάρχουν και οι κλασσικές υπόλοιπες γλώσσες), και διατίθεται και Ελληνική γραμματοσειρά στο εικονικό πληκτρολόγιο για χρήση του με τις διάφορες εφαρμογές της συσκευής! Θεωρώ πολύ σημαντικό το να αγοράζεις μια συσκευή, και αυτή να «μιλά» την γλώσσα σου. Για άλλη μια φορά λοιπόν η Crystal Audio μας έδωσε μια πλήρως εξελληνισμένη συσκευή, και αν δεν κάνω λάθος, είναι η μοναδική εξελληνισμένη με 1185. Το GUI (μενού, επιλογές, πλαίσια κλπ) είναι αποχρώσεων κυρίως πορτοκαλί και άσπρου χρώματος, σε μαύρο background. Προσωπικά έχω συνηθίσει σε άλλα πιο σκούρα και πιο «σοβαρά» χρώματα, αλλά αυτά είναι προσωπικά γούστα του καθενός. Οι επιλογές του μενού που βρίσκουμε στην αρχική σελίδα είναι: Ιστορικό προβολής (είναι ενεργό μόνο όταν έχουμε συνδέσει συσκευή στην usb του, και όχι σε αυτά που streamάρουμε από δίκτυο), Αρχεία, Ταινίες, Μουσική, Φωτό (επίσης αυτά τα τρία θέλουν στην usb κάποια συσκευή), Εφαρμογές, ΒΤ (torrent, και αυτό θέλει δίσκο στην usb), Ρυθμίσεις. Στις σελίδες των μενού (πλην της κεντρική σελίδας), περιμετρικά των μενού και των επιλογών, μας δίνει διάφορες πληροφορίες για την κατάσταση του (αν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο, αν έχουμε συνδέσει usb συσκευή πάνω του, αν έχουμε ενεργό wifi καθώς και τον επιλεγμένο τρόπο εμφάνισης των media μας, δηλαδή εικονίδια, λίστα, προεπισκόπηση). Το μενού Ρυθμίσεων είναι πλήρεις, και είναι πολύ θετικό ότι είναι και άμεσα προσβάσιμο οποιαδήποτε στιγμή πατώντας το πλήκτρο Setup από το τηλεκοντρόλ. Για τις δοκιμές μου ρυθμίστηκαν όλες οι έξοδοι να δίνουν ήχο RAW, λόγο σύγχρονου ενισχυτή.

    ΑνοιχτόΓια να δούμε τι υπάρχει από «κάτω»…

    lykourgos@laptop:~$ telnet 192.168.178.45
    Trying 192.168.178.45…
    Connected to 192.168.178.45.
    Escape character is ‘^]’.
    AppStreamer login: root
    warning: cannot change to home directory

    BusyBox v1.1.3 (2012.01.17-21:33+0000) Built-in shell (ash)
    Enter ‘help’ for a list of built-in commands.

    / # uname -a
    Linux AppStreamer 2.6.12.6-VENUS #23 Tue Jan 17 16:33:20 EST 2012 mips unknown
    / # cat /proc/version
    Linux version 2.6.12.6-VENUS (root@localhost.localdomain) (gcc version 3.4.4 mipssde-6.03.00-20051020) #23 Tue Jan 17 16:33:20 EST 2012
    / # cat /proc/cpuinfo
    system type             : Realtek DMP/Jupiter
    processor               : 0
    cpu model               : MIPS 24K V7.8
    BogoMIPS                : 332.59
    wait instruction        : yes
    microsecond timers      : yes
    tlb_entries             : 32
    extra interrupt vector  : yes
    hardware watchpoint     : yes
    ASEs implemented        : mips16
    VCED exceptions         : not available
    VCEI exceptions         : not available
    / #

    Συνδέσεις αποθηκευτικών μέσων.

    Οπως είπαμε, θα βρούμε αποκλειστικά 2 usb2.0 θύρες στην δεξιά πλευρά του AppStreamer. Δεν υπάρχει esata, ούτε usb3 θύρα, αλλά ούτε και κάποιος καρταναγνώστης για SDHC καρτούλες που τελευταία βρίσκουμε στα περισσότερα media players. Παρόλα αυτά στην usb θύρα, μπορεί να μπει usb hub, ώστε να συνδεθούν περισσότερες από δύο usb συσκευές. Το ρόλο του eject στο τηλεκοντρόλ, το αναλαμβάνει το μπλε χρωματιστό κουμπί (δεν το αναφέρει στο τηλεκοντρόλ ή on screen, αλλά το λέει στο manual). Όταν αποσυνδέσουμε κάποιον δίσκο, επιστρέφει στο μενού χωρίς κάποιο μήνυμα για επιτυχή αποσύνδεση. Συνδέθηκε απροβλημάτιστα με usb2ide DVDRW, και έπαιξε DVD δίσκους εμπορίου (με τα αυθεντικά μενού) αλλά και εγγράψιμους.

    Δοκιμή ισχύος επεξεργαστή από τις θύρες usb.

    Ξεκινάμε πάλι πρώτα με τα bitrate tests, αν και τώρα πια ξέρουμε περίπου τι περιμένουμε να δούμε για το raw power του 1185 CPU του AppStreamer. Χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά 1080p encodes σε mkv με τα πουλιά. Σε αυτά τα τεστ λοιπόν, το AppStreamer παίζει από usb δίσκο απροβλημάτιστα μέχρι και το αρχείο των 55 Mbit (στα 60Mbit αρχίζουν τα σπασίματα).

    Δοκιμή ισχύος επεξεργαστή με streaming από δίκτυο.

    Καταρχήν να πούμε ότι στο AppStreamer δεν υπάρχει υποστήριξη για NFS, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά με SMB (και UPnP όπως θα δούμε παρακάτω). Μικρό το κακό (για μένα), καθώς όλα μου τα players έτσι και αλλιώς παίζουν υλικό από το δίκτυο μου και συγκεκριμένα από το 24×7 AiO που έχω φτιάξει για αυτό το σκοπό , χρησιμοποιώντας SMB. Τοποθετήθηκε λοιπόν και αυτό στο gigabit switch μου. Το οικιακό μου δίκτυο σε δοκιμές με το lan speed test, έχει δείξει μέχρι και ~90ΜΒ/sec (προσοχή: MegaByte/sec), αξιοποιώντας τον SSD του πρώην HTPC, οπότε δεν έχει κάποιο θέμα ταχύτητας ή χαμηλής απόδοσης. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν, το AppStreamer παίζει οριακά το mkv αρχείο των 50Μbit καθώς ήδη κάνουν την εμφάνιση τους κάποια μικρά σπασίματα στα πιο ζόρικα σημεία του sample. Δεδομένου όμως ότι τα BluRay συνήθως έχουν ένα maximum overall bitrate λιγότερο των 40MBit, θεωρώ ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κάποιος, εκτός και αν βρει κάτι πολύ εξεζητημένο (κανά test / reference δισκάκι). Συν ότι εκεί μιλάμε για αρχεία m2ts, που δείχνουν να είναι πιο εύκολα στην διαχείριση τους.

    Υποστηριζόμενες αναλύσεις και FPS

    Όπως είπαμε και νωρίτερα, είναι πολύ βολική η αλλαγή ανάλυσης/συχνότητας από το τηλεκοντρόλ με πάτημα ενός πλήκτρου (TV-SYS). Δεν παρατηρήθηκε κάποιο πρόβλημα με τις υποστηριζόμενες αναλύσεις, δίνει κανονικά μέχρι και 1080/24p σε προβολή σχετικής ταινίας. Η κίνηση από όσο μπορώ να διακρίνω, είναι καλή και ομαλή. Ειδικά για την υποστήριξη του 24p, υπάρχει μια συγκεκριμένη ρύθμιση ΟΝ/OFF στο μενού των ρυθμίσεων, που μόλις ξεκινάει η ταινία, τότε το μηχανάκι να γυρνάει στα 24p από 50 ή 60Ηz. Όπως όλα τα realtek based media players, δεν δίνει το «τέλειο» 23,976 αλλά ένα πολύ κοντινό νούμερο.

    Συμβατότητα με φορμάτ και codec βίντεο / ταινιών.

    Το AppStreamer θα παίξει λίγο πολύ σχεδόν τα πάντα από αρχεία video. Π.χ. έπαιξε αρχεία mov από τα apple trailers αλλά και από την ψηφιακή φωτογραφική μου (Canon 100IS στα 1280×720), αρχεία 3gp από κινητό, mp4, wmv, avi, mkv (χωρίς πρόβλημα με αρχεία που είχαν header stripping), AVCHD και BDMV folders, mt2s, m4v (αλλά όχι m2v), ts από ψηφιακή εγγραφή DVBT, flv… Έπαιξε απροβλημάτιστα BR full δομής περασμένα σε δίσκο, αλλά και ISO αρχεία (dvd/BD). Για τα ΒR υπάρχει επιλογή στις ρυθμίσεις για ενεργοποίηση / απενεργοποίηση μενού. Προσωπικά επέλεξα να είναι απενεργοποιημένα, καθώς έτσι μου φάνηκε καλύτερη η συμβατότητα του με περίεργα BR (iso 3D με πολλαπλές εκδόσεις ή/και commentary versions). Με το AppStreamer θα πάρουμε επίσης σχεδόν όλων των ειδών τα φορμάτ / codec ήχων, είτε με passthrough είτε με downmix. DTS HD Master Audio και AC3 TrueHD συμπεριλαμβανομένων, αν έχουμε π.χ. φουλ bluray με HD audio.

    Υπότιτλοι.

    Το AppStreamer ήρθε προρυθμισμένο για χρήση Ελληνικών υποτίτλων. Επίσης έχει απενεργοποιημένη την επιλογή για «αυτόματη αναγνώριση» που δεν είναι συμβατή με τα Ελληνικά. Οι υπότιτλοι μας θα παίξουν χωρίς πρόβλημα, αρκεί να έχουν το ίδιο όνομα με την ταινία (δεν βρήκα να έχει manual load υποτίτλου ώστε να μπορεί να παίξει υπότιτλο με άλλο όνομα). Με τα βελάκια «πάνω» και «κάτω» του τηλεκοντρόλ μπορούν να μετακινηθούν οι υπότιτλοι ψηλότερα ή χαμηλότερα, κατά την διάρκεια της θέασης. Πατώντας το πλήκτρο subtitle κατά την θέαση, εμφανίζονται οι ιδιότητες των υποτίτλων. Εκεί μπορούμε να επιλέξουμε ποιον υπότιτλο θέλουμε να προβάλει (μεταξύ εξωτερικών – ενσωματωμένων π.χ.), να μεταβάλουμε το ύψος που τους προβάλει στην οθόνη, να αλλάξουμε μέγεθος, χρώμα, να αλλάξουμε το επιλεγμένο encoding, καθώς και να συγχρονίσουμε τον υπότιτλο με το έργο αν δεν είναι σωστά συγχρονισμένος με βήματα +/- 100ms.  Μπορεί να προβάλει εξωτερικό υπότιτλο (δοκιμάστηκε με srt) κατά την προβολή bluray υλικού με πλήρη δομή, αρκεί να δώσουμε στο αρχείο υποτίτλου το ίδιο όνομα με το όνομα του κυρίως folder και να το βάλουμε μέσα στο ίδιο επίπεδο με τα BDMV / CERTIFICATE folders. Μπορεί επίσης να προβάλει εξωτερικό υπότιτλο (δοκιμάστηκε με srt) κατά την προβολή bluray υλικού σε μορφή BR ISO, αρκεί ο υπότιτλος να έχει το ίδιο όνομα το με όνομα αρχείου του ISO.

    Αρχεία εικόνων – μουσικής.

    Δοκιμάστηκε με φωτογραφίες jpg, τις οποίες και έπαιξε κανονικά με slideshow με transitions. Τα jpg ήταν από κάμερα 12Μpixel (canon ixus 100IS), σεβαστού μεγέθους (2ΜΒ ~3ΜΒ). Η εμφάνιση τους όταν τις επιλέγουμε είναι ακαριαία. Για το slideshow υπάρχουν πολλές επιλογές για το πόσο χρόνο να εμφανίζεται η κάθε φωτογραφία, και τι transition εφέ θέλουμε κατά την εναλλαγή των φωτογραφιών. Υπάρχει δυνατότητα να επιλέξουμε τι μουσική θα παίζει κατά την διάρκεια του slideshow (ανοίγει κανονικά τον file browser για να επιλέξουμε). Με το πλήκτρο Info του τηλεκοντρόλ, θα μας δείξει τις πληροφορίες της φωτογραφίας. Ο music player του AppStreamer θα παίξει τα περισσότερα είδη αρχείων. Mp3 όλων των ειδών (variable, 24bit…) , m4a, aac, ape, flac, ogg… Δεν μπόρεσε να παίξει δείγματα από πολυκάναλα wav.

    Τηλεκοντρολ

    Το τηλεκοντρόλ θα έλεγα ότι είναι καλό σε απόκριση και αίσθηση. Είναι αρκετά ελαφρύ και βολικό στο πιάσιμο, με τα πλήκτρα στον σταυρό και το «ΟΚ» να κάνουν ένα χαρακτηριστικό «κλικ» όταν πατιούνται. Τα πλήκτρα του έχουν ικανοποιητικό μέγεθος και αποστάσεις μεταξύ τους. Δεν είναι φωτιζόμενο ούτε φωσφορίζουν στο σκοτάδι. Τουλάχιστον οι θέσεις των πλήκτρων είναι σε σημεία που συνηθίζονται εύκολα, οπότε μετά από λίγη χρήση, τα δάχτυλα θα πηγαίνουν μόνα τους στα κύρια πλήκτρα χειρισμού.

    UPnP / DLNA / network control κλπ

    Καταρχήν πρέπει να είναι το DLNA DNR ενεργό από το μενού των ρυθμίσεων του. Μέσα από τα windows7 μπορούμε να πάμε από τον file manager πάνω σε κάποιο αρχείο, και με δεξί κλικ να επιλέξουμε να παίξει στο AppStreamer. Μπορεί επίσης να δει τους UPnP server του δικτύου μας. Π.χ. μπορεί να streamάρει από XBMC που τρέχει σε κάποιο PC του δικτύου μας, αλλά χωρίς εξωτερικούς υπότιτλους. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εξειδικευμένο app στο google play, για να το χειριστούμε από το smartphone μας (ούτε και για iphone). Με το imediashare εγκατεστημένο στο κινητό, μπορούμε να streamάρουμε το περιεχόμενο του android κινητού μας ή περιεχόμενο από άλλες πηγές που έχει πρόσβαση το κινητό μας (π.χ. από το facebook) στο ΑppStreamer το οποίο με την σειρά του το προβάλει στην τηλεόραση και στέλνει και ήχο στον ενισχυτή μας. To κινητό μας βλέπει το AppStreamer σαν «Realtek Embedded UPnP Render (AppStreamer)». Παρότι σε γενικές γραμμές δουλεύει, υπάρχουν και φορές που το imediashare θα κάνει το AppStreamer να κολλήσει. Για παράδειγμα για τις δοκιμές μου, είδα χωρίς πρόβλημα AudiTV, Animal Planet, Driving Sports TV και Auto Bild TV από τις επιλογές του iMediaShare μέσω του AppStreamer στην τηλεόραση, αλλά προσπαθώντας να στείλω μεγάλες φωτογραφίες από το facebook στην τηλεόραση, κάποια στιγμή το AppStreamer κόλλησε. Οταν streamάρουμε, μπορούμε πατώντας το info να δούμε πληροφορίες για το υλικό που παίζει. Π.χ. το κλιπ από Driving Sports TV που είδα ήταν ένα πολύ καλής ποιότητας Η.264 1280χ720 βίντεο με δικάναλο AAC ήχο.

    Torrent

    Το AppStreamer έχει ενσωματωμένο το transmission αντί του default bt προγράμματος της realtek (το οποίο είναι πιο περιορισμένων δυνατοτήτων από το transmission) για χρήση με torrent αρχεία. Για να λειτουργήσει, πρέπει να έχουμε συνδέσει κάποιον δίσκο σε μια από τις usb θύρες του. Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατεβάσει και τοποθετήσει το αρχείο .torrent μέσα στην usb συνδεδεμένη συσκευή. Επίσης από το κεντρικό μενού της συσκευής, θα πρέπει να έχει επιλεγεί το «ΒΤ» και να έχουμε διαλέξει ποιο θα είναι το αποθηκευτικό μέσο. Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε το .torrent μέσα από το μενού του AppStreamer, από τα «Αρχεία».

    Internet Services

    Τα διαθέσιμα internet services είναι τα εξής: youtube & youtube XL, flickr, mediafly, picasa, yahoo weather (μπορούμε να σετάρουμε την πόλη μας για να βλέπουμε καιρικές συνθήκες, π.χ. εγώ έβαλα κανονικά την Αθήνα), yahoo finance, video podcast, audio podcast, DailyMotion, RSS, Buddy Link. Υπάρχει επίσης το muzee, το οποίο από όσο ξέρω δεν είναι free εφαρμογή άρα η Crystal Audio πλήρωσε δικαιώματα για την χρήση της, και περιλαμβάνει (και) Ελληνικά IP TV και IP radio σταθμούς. Τέλος να πούμε ότι αφού υπάρχει Ελληνική γραμματοσειρά για το εικονικό πληκτρολόγιο του AppStreamer, μπορούμε να κάνουμε κανονικά αναζήτηση στα Ελληνικά π.χ. στα youtube / youtube XL. Μόνο που με το πληκτρολόγιο σεταρισμένο από τις ρυθμίσεις στα Αγγλικά, δεν λειτουργούσαν τα πλήκτρα των γραμμάτων παρότι το εικονικό πληκτρολόγιο έδειχνε τους ελληνικούς χαρακτήρες. Λειτουργούσας μόνο τα σημεία στίξης και τα σύμβολα, οι αριθμοί και τα ειδικά πλήκτρα. Το πρόβλημα (τουλάχιστον με το δικό μου ασύρματο πληκτρολόγιο) δεν λύθηκε ούτε όταν επιλέχτηκε στις ρυθμίσεις -> σύστημα για γλώσσα πληκτρολογίου τα Ελληνικά, οπότε μόνος τρόπος είναι να πηγαίνω πάνω στο εκάστοτε χαρακτήρα στο εικονικό πληκτρολόγιο και πατώντας enter κάθε φορά ώστε να επιλεγεί. Έστω και έτσι όμως, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι έχω Ελληνικά…

    Web browser

    Σαν πρώτη επιλογή από τις ιντερνετικές υπηρεσίες, είναι ο web browser. Έχοντας την πολύ κακή εμπειρία χρήσης browser σε 1185 από το 600Α, που η παρουσία browser ήταν πρακτικά ανώφελη, δεν περίμενα και πολλά ούτε εδώ. Όμως είναι εμφανές ότι στο AppStreamer έχει γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν όσο το δυνατόν οι όποιες δεσμεύσεις από το chipset / λειτουργικό του media player, και η εμπειρία χρήσης του, τελικά είναι αρκετά καλύτερη. Ναι μεν το εικονικό πληκτρολόγιο παραμένει (δεν μπορούμε να γράψουμε απευθείας με το ασύρματο πληκτρολόγιο μας στην address / search bar π.χ., αλλά πρέπει να μπούμε στο εικονικό για να γράψουμε, και επίσης παραμένει το πρόβλημα με τους Ελληνικούς χαρακτήρες που υπάρχει και στις άλλες υπηρεσίες), αλλά βασικές λειτουργίες του browsing εμφανίζονται πλέον on screen, όπως και η address bar. Αρκεί να πατήσουμε στο τηλεκοντρόλ το κουμπάκι «options». Επίσης πατώντας το κόκκινο πλήκτρο του τηλεκοντρόλ, αλλάζει η λειτουργία του σταυρού του τηλεκοντρόλ (μας το δείχνει και on screen κάτω δεξιά σε ποιο mode είμαστε κάθε στιγμή). Οι λειτουργίες είναι είτε να σκρολάρει η σελίδα,  είτε να πηγαίνει από το ένα selectable αντικείμενο στο επόμενο. Ο web browser υποστηρίζει απλό flash, περίπλοκα site με flash streaming δεν θα μπορέσει να τα δείξει.

    Παραλειπόμενα και λοιπές παρατηρήσεις

    Η κατανάλωση του κατά την αναπαραγωγή δύσκολου υλικού (χωρίς δίσκο πάνω του) οριακά φτάνει τα ~6 watt κατά τον μετρητή μου. Για screen saver μπορεί να προβάλει εικόνες από το flickr (κατ’επιλογή μας). Πολύ βολικό το ότι στο ασύρματο πληκτρολόγιο μου δούλεψε και το touchpad, αλλά και το scrolling function για το πάνω κάτω της σελίδας, πχ όταν ήμουν στον web browser. Πολύ χρήσιμη επίσης η real time αλλαγή ανάλυσης με ένα πλήκτρο από το τηλεκοντρόλ (TV-SYS), που φυσικά θα δουλέψει ακόμα και αν δεν έχουμε καταφέρει να δούμε εικόνα, π.χ. σε περίπτωση που το μέσο προβολής μας δεν υποστηρίζει την τρέχουσα ρύθμιση του AppStreamer. Με το πλήκτρο ΖΟΟΜ μπορούμε να φέρουμε την εικόνα ακριβώς στα μέτρα μας, προσαρμόζοντας την ανεξάρτητα και ελεύθερα και στον οριζόντιο αλλά και στον κατακόρυφο άξονα. Δεν υπάρχει κάποιο media scrapper ώστε να μας φέρνει αυτόματα πληροφορίες για το υλικό μας. Το «input history» του εικονικού πληκτρολογίου, κρατάει και τα passwords μας (και μετά τα εμφανίζει όταν το ξανανοίξουμε), οπότε προσοχή. Τα μενού μπορεί να είναι γρήγορα και Ελληνικά, αλλά κατά την γνώμη μου θέλουν ακόμα δουλειά στο εικαστικό και λειτουργικό τους μέρος. Οι μικρές εικόνες στην προβολή thumbnails / preview, και οι λίγοι χαρακτήρες που αναγκαστικά πρέπει να scrollάρουν για να μπορέσει να εμφανιστεί ολόκληρο το όνομα κάθε φορά, καθώς και η εμφάνιση στο κάτω μέρος της οθόνης της αρχής του path (και όχι του τέλους, δηλαδή ουσιαστικά του μέρους στο οποίο βρισκόμαστε), είναι κάποια πιθανά θεματάκια προς βελτίωση με κάποιο επόμενο firmware upgrade. Μου έλειψε η esata θύρα σύνδεσης.

    Επίλογος.

    Το AppStreamer αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή αγοράς media player. Πλήρως εξελληνισμένο, με δύο χρόνια εγγύηση από την Crystal Audio, και συχνά πυκνά «θύμα» πολύ καλών προωθητικών ενεργειών (ήδη εντοπίστηκε για λίγες μέρες με τιμή 75€ σε γνωστό πολυκατάστημα, τιμή απίστευτα καλή για μηχάνημα της κατηγορίας του). Μπορεί η Realtek να έχει κυκλοφορήσει εδώ και καιρό το 1186 με 3D δυνατότητες και το 1185 να μην είναι πια το κορυφαίο chipset της (μετρώντας ήδη ένα χρόνο στην αγορά), αλλά από ότι μαθαίνω τελικά θα συνεχίζει να το θεωρεί ενεργό προϊόν για τα επόμενα δύο χρόνια. Τι θα θέλαμε να το δούμε να αποκτάει? Media scraper και application για έλεγχο από smartphones… Και φυσικά περιμένουμε με ανυπομονησία και το AppStreamer TV με το διπλό DVB-T δέκτη.

    Web links

    Crystal Audio
    Crystal Audio @ Facebook
    Σελίδα προϊόντος
    Σχετικό θέμα στο AVCLUB
    Τιμές και διαθεσιμότητα

    Σημειώσεις – Διευκρινήσεις.

    Για τυχόν λάθη, παραλείψεις, προτάσεις, ή ακόμα και για προσθήκες σύμφωνα με δικές σας δοκιμές, αφήστε μήνυμα! Το άρθρο θα ενημερώνεται όσο θυμάμαι ή τεστάρω ή παρατηρώ νέα πραγματάκια.

    Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν εκτός από samples που υπάρχουν στο ίντερνετ, και δύο «πακέτα» με δοκιμαστικά αρχεία διαθέσιμα από το site networkedmediatank. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ: DVD9v200 – 200 Series Test Files και εδώ: DVD5 Test Disc

    24 Σχόλια to “Crystal Audio AppStreamer”

    1. nasos

      Συγχαρητήρια πολλά για την παρουσίαση.

    2. Giannis

      Εμενα παντως δεν τους αναγνωριζει τους ελληνικους υποτιτλους τους βγαζει με αλλα νταλον γραφη. Βεβαια ειναι συνδεδεμενο με HDMI καλωδιο και οχι το απλο καλωδιο. Καμμια ιδεα?

      • lykman

        το καλώδιο δεν έχει να κάνει με τους υπότιτλους… Ξαναδιάβασε λίγο το κομμάτι των υποτίτλων, και δες φυσικά και τι ρυθμίσεις έχεις κάνει στο μενού τους.

      • Paris

        its easy just open the SRT file in windows notepad and then save as click below and select «UTF 8» format save and then you will be ok its the same problem with all boxes.

    3. George

      Αγόρασα το προϊόν και φυσικά σύνδεσα ένα δίσκο 2Τ της Seagate.
      O δίσκος δουλεύει κανονικά στη USB της TV και του αποκωδικοποιητή (με κάποια προβλήματα) ενώ στο Media Player δεν ανάβει καν
      Δοκίμασα ένα άλλο δίσκο WD 500GB και δουλεύει μια χαρά
      Έχουμε κάποια λύση;
      Ευχαριστώ

      • lykman

        καλησπέρα, χρόνια πολλά!
        Ο δίσκος είναι 2.5″ ή 3.5″? Έχει εξωτερική τροφοδοσία?

        • George

          Είναι 3, 5 με εξωτερική τροφοδοσία
          Ευχαριστώ

          • lykman

            Στα σίγουρα δεν μπορώ να πω κάτι… Δεν μου αρέσει που λες ότι δουλεύει με προβλήματα και στις άλλες συσκευές σου. Σε υπολογιστή, δουλεύει απροβλημάτιστα? Αν έχεις όρεξη (και δυνατότητα) για πειράματα… Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να τον κάνεις format από το appstreamer…. H να τρεξεις κάποιο διαγνωστικό να δεις αν είναι εντελώς ΟΚ ο δίσκος… Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Μετά κάνω άλλες σκέψεις (αν πουθενά δεν δουλεύει εντελώς σωστά), μήπως εχει κανένα πρόβλημα το τροφοδοτικό του και τέτοια…

    4. Vassilis

      Καλησπέρα φίλε μου. Μπορώ να βγάλω το σήμα της εικόνας μέσω HDMI και τον ήχο μέσω RCA?

    5. Vassilis

      Παίζει φίλε μου!!!Το αγόρασα και το δοκίμασα!!!Φοβερό μηχάνημα!!!

      • lykman

        Αποσυμπιέζεις το αρχείο, και το βάζεις στο root folder εντός usb stick, το βαζεις στην θύρα usb του Appstreamer, και μετά από το μενού, Ρυθμίσεις, στο τελευταίο υπομενού, usb αναβάθμιση (από μνήμης τα γράφω, αλλά θα το βρεις φαντάζομαι, αν όχι πες να το κοιτάξω και να τα γράψω ακριβώς)

        • vasilis

          Το έκανα αυτο φίλε και τξ μόνο που λέει, ότι δεν βρεθηκε αρχειο αναβάθμισης 🙁

    6. Giorgos

      Εχει μια βδομάδα που έχω το appstreamer. Ολα καλά αλλά έχω μερικά θέματα..Η εφαρμογή youtube δεν παίζει κανένα βίντεο? το σερφαρισμα στο Ίντερνετ είναι τραγικά αργό..υπάρχει δυνατότητα προσθήκης free tv stations διότι έχει και τίποτα της προκοπής κανάλια ενώ υπάρχουν αρκετα

      • lykman

        από ότι διάβαζα, υπάρχει διαμάχη μεταξύ youtube και realtek…

    7. Vasilis

      Προσπαθώ wireless να το συνδέσω για να βλέπει τους shared δίσκους από το pc μου και δεν μπορώ.
      Παρόλο που τους βλέπω στο file manager βλέπω τους δίσκους, με το που πατάω σε ένα δίσκο μου ζήταει username & password. Εκεί τι πρέπει να βάλω;

      • lykman

        Από ότι θυμάμαι, θα πρέπει να έχεις φτιάξει στο ΠιΣί που θες να συνδεθείς έναν user, και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα credentials…

        • Vasilis

          Σε windows 7 πως το κάνω δηλαδή φίλε μου;

          • lykman

            control panel -> user accounts, και μετά εξαρτάται τι έχεις ήδη… δεν θυμάμαι αν χρειάζεται αποκλειστικά έναν χρήστη που να έχει και password ή αν μπορεί να μπει απλά σαν guest… Ρώτα και στο avclub.gr, μιας και το μηχανάκι δεν το έχω πια, και δεν μπορώ να δοκιμάσω…

    8. Αυγή

      Προσπαθώ να μπω στο YouTube ή στον explorer και μου λεει Συμφόρηση δικτύου!!!
      Τι πρεπει να κανω;;

      • lykman

        Από το appstreamer? Θυμάμαι ότι για το youtube είχαν κοπεί κάτι δικαιώματα νομίζω, αλλά πάει πολύς καιρός… και δυστυχώς πλέον δεν θυμάμαι! Το έχω δώσει πολλά χρόνια τώρα…