Γρήγορη μετάβαση

    Google android… στραβοπατήματα

    android_bad_crop.pngΈχω εκφραστεί με πολύ καλά λόγια μέχρι τώρα για το Android και τα πιστεύω ακόμα. Μιας όμως που δεν έχω (ακόμα) μετοχές της Google λέω να την «κράξω» λίγο για ορισμένα πραγματάκια…

    Android marketplace

    Όταν πρωτο-ασχολήθηκα με το Android, ένα από τα πρώτα πράγματα που προσπάθησα να κάνω είναι να δω τί εφαρμογές έχουν βγει για αυτό. Τι πιο λογικό λοιπόν να επισκεφτώ το επίσημο site του Android marketplace. «Αρκετά ωραία εμφάνιση» ήταν η πρώτη σκέψη, με κάποιες featured εφαρμογές να παρουσιάζονται στη κεντρική σελίδα μαζί με σύντομο info και 3 screenshots για κάθε εφαρμογή. Δύο ακόμα επιλογές αριστερά ήταν οι «Top paid» και «Top free» εφαρμογές, καλό κι αυτό για να πάρεις μια ιδέα των καλύτερων εφαρμογών που κυκλοφορούν σκέφτηκα. Για να ψάξουμε τώρα να δούμε τι εφαρμογές υπάρχουν για να κρατάς to-do lists, κάπου πρέπει να έχει «αναζήτηση». Χμμμ, μπα δεν βλέπω αναζήτηση, μάλλον στραβός θα είμαι, για να ξανακοιτάξω… δεν ξέρω κι εγώ πόση ώρα έφαγα ψάχνοντας να βρω την αναζήτηση, όντας σίγουρος ότι η Google θα παρέχει τέτοια δυνατότητα. Μέχρι το σημείο όπου αισθάνθηκα ηλίθιος και λέω εντάξει κάτι έχω πάθει και δεν το βλέπω. Δεν βαριέσαι, ας δούμε τις εφαρμογές ανά κατηγορία, μπας και βρούμε αυτό που ψάχνουμε… Μπα, ούτε κατηγορίες υπάρχουν.

    Για να μην μακρηγορώ άλλο, μετά από λίγο ψάξιμο στο Google 😀 😛 διαπίστωσα ότι δεν ήμουν εγώ χαζός ή στραβός αλλά η google δεν είχε συμπεριλάβει αυτές τις δυνατότητες. Ξέρω βέβαια ότι μέσα από το android μπορείς με την ειδική εφαρμογή και search να κάνεις και να δεις τις εφαρμογές ανά κατηγορία και γενικά να ορίσεις αρκετά ακόμα φίλτρα ώστε να βρεις τελικά αυτό που ψάχνεις. Τί γίνεται όμως με όσους δεν έχουμε ακόμα android; Δεν κάνει να δούμε αν οι εφαρμογές που θέλουμε υπάρχουν, για να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε το βήμα; Με όσους έχουν android αλλά προτιμούν να ψάχνουν για εφαρμογές με την άνεση που τους προσφέρει ο υπολογιστής τους και όχι μέσα από μια μικρή οθόνη; Καταλαβαίνω βέβαια να μην υπάρχει δυνατότητα αγοράς στην web έκδοση του marketplace έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και να μειωθούν και τα φαινόμενα πειρατείας. Όλες οι υπόλοιπες ελλείψεις όμως γιατί;

    Βέβαια με το ψάξιμο, ανακάλυψα ότι υπάρχουν third-party websites (Cyrket και Androlib) που δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης, έχουν κατηγορίες, προβάλλουν αξιολογήσεις και σχόλια κ.τ.λ. Δεν είναι όμως τουλάχιστον ειρωνικό, ο κολοσσός της αναζήτησης να μην παρέχει στο official site αυτές της δυνατότητες;

    Bluetooth file transfer

    Πόσα χρόνια αλήθεια υπάρχει η δυνατότητα αποστολής αρχείων μέσω bluetooth; Πωλείται αυτή τη στιγμή στην αγορά κάποιο τηλέφωνο χωρίς αυτή τη δυνατότητα; Το πρωτόκολλο υπάρχει εδώ και περίπου μια δεκαετία, ΟΛΑ τα τηλέφωνα το υποστηρίζουν στο hardware και όμως η Google δεν το έχει υλοποιήσει στο software! Είναι μια δυνατότητα που οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά αλλά που μας έχει φανεί χρήσιμη τουλάχιστον μια-δυο φορές. Προσωπικά πάρα πολλές φορές έχω στείλει/λάβει ένα αρχείο/ringtone/photo από κάποιον φίλο ενώ το αποκορύφωμα ήταν όταν μετέφερα μαζικά όλες τις επαφές μου από το παλιό στο καινούργιο μου κινητό μέσα σε 2 λεπτά. Και μάλιστα από sony-erickson σε LG, χάρις στη συμβατότητα που παρέχει το bluetooth ανεξαρτήτως συσκευής.

    Μπορεί να υπάρχουν δικιολογίες όπως το ότι η Google δεν ήθελε να καθυστερήσει το λανσάρισμα του android ή ότι χρειάζεται χρόνος επειδή θέλει να αναπτύξει το Bluetooth ως API ώστε να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν οι developers εφαρμογών. Όμως όταν λέγεσαι Google, με «άπειρο» budget και τόσο «βαρυ» όνομα, AYTO το feature «κόβεις το λαιμό σου» και το ενσωματώνεις από την πρώτη έκδοση, δεν χωράνε δικιολογίες. Όμως ορισμένες φορές έχουμε μάθει και καταπίνουμε ορισμένα πράγματα αμάσητα. Αν αυτή την έλλειψη την είχε κάποιο κινέζικο «no-name» κινητό όλοι θα σπεύδαμε να χλευάσουμε το «κορόιδο» που το πήρε πετώντας και τις γνωστές λαϊκές ρήσεις «το φτηνό το πράμα τα σκυλιά το τρώνε», «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» κ.τ.λ. Αλλά εντάξει, όταν κάνει κάτι τέτοιο η Google ή η Apple, βαφτίζουμε την έλειψη feature του λειτουργικού και δεν τρέχει και τίποτα.

    Δεν μπήκαν μάλιστα καν στον κόπο να ενσωματώσουν αυτή τη δυνατότητα ούτε στην επόμενη έκδοση, το Adnroid 1.5. Οι developers δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Για όσους θέλουν ντε και καλά να μεταφέρουν αρχεία μέσω bluetooth (ακούς εκεί απαίτηση! :P) θα πρέπει να αγοράσουν την εφαρμογή Bluex προς 2€ αλλά και να αποκτήσουν root πρόσβαση στο τηλέφωνό τους. Διαδικασία που η πλειονότητα των χρηστών θα βρει και δύσκολη αλλά και αρκετά επικίνδυνη.

    Τα σχόλια δικά σας…

    One Response to “Google android… στραβοπατήματα”