Γρήγορη μετάβαση

    H google βλέπει μπροστά… ίσως υπερβολικά μπροστά

    Με το chromeOS η google θα προσπαθήσει να κάνει το cloud computing mainstream και πιθανώς θα τα καταφέρει. Για όσους δεν το έχουν ακόμα ακουστά να πούμε ότι είναι ένα νέο λειτουργικό σύστημα… η μάλλον όχι ακριβώς, είναι ένας browser που θέλει «να το παίξει» λειτουργικό σύστημα (βασισμένο στον chrome browser). Σαν ιδέα δεν είναι κακή, αν σκεφτούμε ότι πολλοί από εμάς τον περισσότερο χρόνο μας στο pc «τον τρώμε» στο browser μας ή γενικά σε online ασχολίες. Διαβάζουμε και απαντάμε σε emails, σερφάρουμε για ενημέρωση ή για ψυχαγωγία, μιλάμε με τους φίλους μας στο msn ή στο skype κ.τ.λ. Η ιδέα λοιπόν του να έχουμε ένα σύστημα που να bootarei σε 10 δευτερόλεπτα και να μας παρέχει όλα αυτά είναι αρκετά καλή-όμως θεωρώ ότι είναι ακόμη νωρίς.

    Πάντα όμως θα χρειαστούμε και μία «κλασική», desktop εφαρμογή. Μα ένα photoshop, μα ένα word, μα ένα παιχνιδάκι. Οι web-only εφαρμογές, αν και έχουν εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, απέχουν ακόμα «έτη φωτός» από τις αντίστοιχες desktop και σε ταχύτητα και σε δυνατότητες. Είναι κατά τη γνώμη μου ακόμα πειραματικές και ημίμετρα. Ένα τέτοιο λειτουργικό-browser λοιπόν θα μπορούσε να χρησιμεύσει μόνο ως δεύτερο μηχανάκι και όχι ως κύριος υπολογιστής. Βέβαια μάλλον έτσι σκοπεύει να ξεκινήσει και η google τη διάθεση του chromeOS, σε μηχανάκια στυλ netbook, που θα τρέχουν το «ελαφρύ» λειτουργικό της, θα bootaroun ταχύτατα και γενικά θα είναι αποκρίσιμα και φτηνά.

    Όπως έχω ξαναγράψει, δεν αμφιβάλω ότι η ιστορία θα επαναληφθεί και μετά από κάποια χρόνια τέτοιου είδους μηχανάκια θα είναι τα κύρια και όχι τα δεύτερα. Όμως είναι ακόμα νωρίς, ίσως πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Αν το επιχειρούσε άλλη εταιρία θα ήταν μάλλον καταδικασμένο να αποτύχει την τρέχουσα χρονική περίοδο. Επειδή όμως η google είναι google, μάλλον έχει αρκετές πιθανότητες να πετύχει το εγχείρημα. Το νέο λειτουργικό δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και αναμένεται να το δούμε μέσα στο 2010..