Γρήγορη μετάβαση

    Kingston DataTraveler G4 (DTIG4) usb stick mini review

    Έχοντας ξεμείνει από usb sticks, θέλησα να πάρω κάτι φτηνό, και αν ήταν και κάπως γρήγορο… ακόμα καλύτερα. Βασικά ήθελα δύο usb stick, και μετά από μια μικρή έρευνα αγοράς πήρα το Kingston DataTraveler 8GB. Τι έρευνα αγοράς δηλαδή… μόλις βγήκε στην αγορά το συγκεκριμένο, και δεν υπήρχαν πουθενά μετρήσεις. Τέλος πάντων πήρα πρώτα το 8GB να δω πως τα πάει, και αναλόγως το τι θα δω, θα αποφασίσω αν θα πάρω και το 16άρι ή το 32άρι αδερφάκι του…

    Εισαγωγή

    Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη οικογένεια των usb stick δεν είναι από τις γρήγορες τις Kingston, το παραδέχεται άλλωστε και η ίδια στην σελίδα της, είναι όμως από τις πολύ φτηνές. To συγκεκριμένο των 8GB αγοράστηκε στα 7€. Και αφού είναι και ολοκαίνουργιο, και υποστηρίζει και usb3, ίσως, σκέφτηκα ίσως, να μην είναι τόσο κακό όσο τα υπόλοιπα παλιότερα φτηνά sticks της Kingston (έχω και ένα 101 G2 των 4GB και τουλάχιστον το κομμάτι που έχω εγώ, είναι… τραγικό). To DT G4 έρχεται φορμαρισμένο σε FAT32. Έγινε φορμάτ σε NTFS, με default allocation size. O διαθέσιμος ελεύθερος χώρος μετά είναι 7.25GB, από τα 7.32GB συνολικά που εμφανίζει ο windows explorer.

    Μετρήσεις CrystalDiskMark

    Πριν από κάθε μέτρηση γίνεται επανεκκίνηση στον υπολογιστή. Το CDM είναι ρυθμισμένο να τρέχει 2 φορές την μέτρηση, με 100MB δοκιμής, με random fill. Παραθέτω και τα αντίστοιχα αποτελέσματα από το άλλο φτηνό (φτηνιάρικο θα έλεγα) usb3 stick της Kingston (100G3-16GB)

    DTIG4 8GB @ usb3 || DTIG4 8GB @ usb2 || 100G3 16GB @ usb3

    ntfs@usb3 port ntfs@usb2 port kingston100G3_16GB

    Μετρήσεις real life

    Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκε μαζί με έναν Kingston SSD V300, ο οποίος υπερκαλύπτει τις ταχύτητες του DT G4 (προφανώς). Το DT G4 ήταν στην usb3. Κάθε φορά αντέγραφα ένα αρχείο .ac3 μεγέθους 316MB.

    Ο χρόνος που χρειάστηκε για την μεταφορά από το usb στον SSD, ήταν ~7 sec, και το copy ανέφερε ~47 ΜΒ/sec.
    Ο χρόνος που χρειάστηκε για την μεταφορά από τον SSD στο usb, ήταν κάτι λιγότερο από 37sec, και το copy ανέφερε 8,5-9ΜΒ/sec.

    Οι μετρήσεις δηλαδή επαληθεύουν τα αποτελέσματα του Crystal Disk Mark στο sequential read & write (σε σύνδεση usb3).

    Επίλογος

    Σαφώς και δεν βάζει φωτιά στα χρονόμετρα, αν και δεν είναι και άσχημη ταχύτητα το 47MB/sec sequential read που έχει για την τιμή του… (βασικά ξεπερνάει το usb2.0 πρότυπο). Οι υπόλοιπες όμως μετρήσεις ταχύτητας, δεν είναι καλές. Ούτε και ποιοτικά και σαν κατασκευή είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Τουλάχιστον δεν είναι τεράστιο σε μέγεθος (αλλά ούτε και ιδιαίτερα μικρό), και δεν παρουσίασε ποτέ άρνηση αποσύνδεσης από τον υπολογιστή. Δεν έχει ενδεικτικό led λειτουργίας. Για να πω την αλήθεια, παρότι δεν θα το έλεγα κακή αγορά, δεν θα το έλεγα ούτε και καλή… Βασικά το αν αξίζει η αγορά του εξαρτάται από το πόσο γρήγορα είναι τα υπόλοιπα στικ αντίστοιχης τιμής… Συν ότι για να πάρουμε πραγματικά ποιο γρήγορο usb stick, θα πρέπει να ανέβουμε σε τιμή…

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών. Οι μετρήσεις έγιναν σε ένα laptop Acer V3-771G, με ενσωματωμένα usb3 & usb2 και sata3 SSD.

    Links

    http://www.kingston.com/en/usb/personal_business#DTIG4
    http://usb-flash-drives.whoratesit.com/
    http://usbspeed.nirsoft.net/
    http://www.tomshardware.com/charts/usb-3.0-thumb-drives-2013/benchmarks,144.html