Πάντα ήθελα ένα καλό και γρήγορο και φτηνό και ρυθμίσιμο και τηλεχειριζόμενο και σταθερό και και… ασύρματο ρούτερ, για χρήση μόνο ΑΡ. Οταν λοιπόν είδα σε κινεζομάγαζο το πανέμορφο λευκό Xiaomi MI mini WiFi AC router στα 29€ τελική (!!!), δεν μπόρεσα να αντισταθώ, παραβλέποντας τα όποια μειονεκτήματα για τα οποία διάβαζα ότι είχε… Κάτοχος και χρήστης του λοιπόν εδώ και αρκετό καιρό, θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Εισαγωγή.
Τα προβλήματα ή «προβλήματα» που είχα ήταν τα εξής: το λάπτοπ μου με wifi Ν300 σερνότανε στις ασύρματες μεταφορές αρχείων λόγο της qualcom atheros wifi card και των κάκιστων drivers αυτής, και τα mobile devices στο wifiN router που ήδη είχα, δεν συνδέονταν πάνω από τα 72mbit λόγω hardware limitations (δείτε εδώ), οπότε πάλι οι ταχύτητες ήταν χαμηλές. Οπότε είπα να αναβαθμιστώ συνολικά, με ένα AC ρούτερ, και ταυτόχρονα με μια intel 7260 miniPCIe κάρτα για το λάπτοπ. Είχα δει και ότι το Xiaomi έχει smartphone app για απομακρυσμένη διαχείριση, άρα θεωρητικά θα μπορούσε να φτιαχτεί οτιδήποτε σε apps για την απομακρυσμένη χρήση του (πάντα στο μυαλό μου έχω τα apps και τα widgets που είχα στο fritz).
Unpacking & πρώτη εντύπωση.
Και ναι, είναι πανέμορφο, όπως άλλωστε φαινόταν και από τις φωτογραφίες. Είναι από τις ομορφότερες συσκευές που έχω ποτέ αγοράσει (αν και αντιγραφή apple). Συμπαθητική και η χαρτονένια συσκευασία της (υπάρχουν άπειρες φωτό και unboxing στο web, οπότε δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βάλω και εγώ από το δικό μου). Το geekbuing.com όμως δεν συμπεριέλαβε αντάπτορα για ευρωπαϊκή πρίζα. Το τροφοδοτικό, μάλλον είναι υπερβολικά μεγάλο για τις ανάγκες ρεύματος της συσκευής. To manual είναι αποκλειστικά στα Κινέζικα. Εχει ένα ledάκι στην πρόσοψη, που το χρώμα του είναι ενδεικτικό της τρέχουσας κατάστασης.
Σύνδεση & πρώτες εντυπώσεις
Ας ξεκινήσουμε με την πρώτη κρυάδα: όλα είναι στα Κινέζικα. Το ρούτερ δεν έχει καν αγγλικό μενού. Θα χρειαστεί chrome και να του δηλώσουμε να μεταφράζει αυτόματα τις σελίδες των μενού του, και ανοχή στις αστοχίες ή στα τραγελαφικά της μετάφρασης. Αφού λοιπόν έχουμε συνδέσει την θύρα WAN στο xDSL ρούτερ μας, και στην LAN τον υπολογιστή μας, ξεκινάμε την παραμετροποίηση. Από τα πολύ βασικά (π.χ. τον τρόπο λειτουργίας του και τις δικτυακές ρυθμίσεις για WAN/LAN), έως τα πολύ εξειδικευμένα. Στις παρακάτω εικόνες φαίνονται τα μενού του όπως είναι μεταφρασμένα από το google chrome.
Περί WiFi…
Καλό θα ήταν να τεθεί το wifi 5G σε κάποιο από τα «μικρά» κανάλια, γιατί αλλιώς πολλές συσκευές δεν θα μπορούν να το δουν και να συνδεθούν. Πολύ βολική η λειτουργία για ενοποίηση των δύο wifi δικτύων (Ν & ΑC) κάτω από ένα κοινό όνομα, οπότε η κάθε συσκευή βλέποντας ένα SSID είναι σαν να μπαίνει σε ένα WiFi δίκτυο (αλλά μπορεί να χρησιμοποιεί βάση των δυνατοτήτων της είτε το Ν είτε το AC). Το σήμα του (ισχύς – εμβέλεια) είναι αρκούντως καλό και απροβλημάτιστο (το πόσο καλό είναι θα φανεί σε επόμενο συγκριτικό με άλλο αντίστοιχο ρούτερ). Έχει τρεις βαθμίδες ισχύος, για μένα και στην πιο χαμηλή («energy saver») βλέπω πως είναι υπεραρκετή για να καλύψει το σπίτι μου (και μπόλικα μέτρα ακόμα στην γειτονιά). Εχει δυνατότητα και για guest network για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Application κινητού
Αν με κάτι είμαι υπερ-ευχαριστημένος, είναι με τα notifications και τις δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου του ρούτερ, από το app. Ειδικά που θέλω να έχω έλεγχο ποιος μπαίνει και πότε μπαίνει στο wifi. Γενικά το application είναι προσεγμένο, και αρκετά πλήρες και καλαίσθητο. Μπορεί να χειριστεί το ρούτερ από οπουδήποτε. Παρακάτω εικόνες από το μεταφρασμένο app, από τον Ελληνα που έχει αναλάβει να μας ξελασπώσει…
…και λοιπά στην πράξη.
Το ρούτερ «δένεται» με ένα λογαριασμό στην xiaomi. Μπορούμε (όταν είμαστε στο εσωτερικό μας δίκτυο) να μπούμε στο μενού του γράφοντας http://miwifi.com/. Και πραγματικά, θα ήταν ένα καταπληκτικό ρούτερ και θα με κάλυπτε πλήρως, αν οι θύρες δικτύου του δεν ήταν απλές κατοστάρες. Μα 877Mbit στο wifi, και 100Mbit στο ενσύρματο lan? Ποιος (κινέζος) το σκέφτηκε? Με την ΑC7260 του λάπτοπ σε μεταφορές αρχείων από και προς το 24×7 AiO μου, το ρούτερ τερματίζει απευθείας στα ~10MB/sec, είτε είμαι συνδεδεμένος σε Ν300, είτε σε AC867. Αρα και σκέτο wifi Ν να χρησιμοποιώ, το bottleneck προς το υπόλοιπο δίκτυο μου (που παντού υπάρχει καλώδιο / gigabit), είναι το συγκεκριμένο ρούτερ… Ποιο το νόημα του AC λοιπόν… Συν ότι φυσικά οι 2 θύρες lan που έχει το Xiaomi είναι πολύ λίγες.
Χρήση της backup δυνατότητας που έχει
Δεν θυμάμαι άλλη φορά να παράτησα κάτι τόσο γρήγορα. Μου ήταν εντελώς άβολο. Η χρήση και η πρόσβαση γινόταν μόνο από τις δικές του εφαρμογές, και δεν μπορούσαν να δουν το storage τα windows. Δεν με βόλεψε ούτε για backup των φωτό του κινητού. Βέβαια από τότε μπορεί να έχει βελτιωθεί, αλλά εγώ… δεν. Γι’αυτό και δεν θα δείτε ούτε screen shot από τα σχετικά μενού.
Αλλες παρατηρήσεις – αρνητικά & θετικά
Αν εξαιρέσουμε τα κινέζικα, τις 100άρες lan, το usb2, θα πρέπει να πω ότι το router είχε πάρα πολλά firmware updates, όσο και application updates. Τα πιο πρόσφατα είναι τα λεγόμενα developer που βγαίνουν μόνο στα κινεζικά, αλλά είπαμε ότι ευτυχώς υπάρχει άνθρωπος που κάνει τις μεταφράσεις (για τα app) στα Ελληνικά. Η μετάφραση βέβαια δεν είναι τέλεια, αλλά προφανώς είναι μονόδρομος. Κολλήματα κλπ το ρούτερ τόσο καιρό που το έχω, ελάχιστα (αν θέλει κανείς μπορεί να το βάλει να κάνει και αυτόματα restart κάποια π.χ. πρωινή ώρα). Επίσης από το QoS του πρέπει να του σετάρουμε χειροκίνητα την ταχύτητα της σύνδεσης μας (ή και μεγαλύτερη), γιατί αν την μετρήσει αυτό, περιορίζει το throughput στην μέτρηση εκείνη… που πολλές φορές είναι κατά πολύ μικρότερη της πραγματικής ταχύτητας της σύνδεσης μας. Γενικά το app έχει κάποιες ρυθμίσεις που γίνονται καλύτερα ή και αποκλειστικά από εκεί, αλλά ισχύει και το αντίστροφο για το μενού. Άρα για πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ρούτερ, καλό θα ήταν να χρησιμοποιούνται παράλληλα και τα δύο. Τα κινέζικα δυστυχώς επηρεάζουν και την ρύθμιση για την ώρα, αφού το ρούτερ δεν διαβάζει π.χ. του κινητού και πρέπει να την σετάρουμε χειροκίνητα. Την οποία και χάνει σε κάθε firmware update… Οπότε πρέπει να θυμόμαστε να την ξανασετάρουμε (αυτή την στιγμή με χειμερινή ώρα, ματσάρει στο «CST-2 (EET- Eastern European Time Zone)». Έχει και ένα προγραμματάκι για υπολογιστή, που μάλλον είναι άχρηστο…
Επίλογος
έχουν ήδη κυκλοφορήσει πολλές παραλλαγές του, αλλά και τα επόμενα Xiaomi mini μοντέλα… και όχι, κανένα δεν αναβαθμίστηκε σε gigabit θύρες για lan (προφανώς και θα το είχα αγοράσει). Το τελευταίο mini που βγήκε, έρχεται με 4 κεραίες (αυτό αναφέρουν σαν την μεγαλύτερη βελτίωση, που στην εμβέλεια, ήταν ήδη καλό, ΟΚ, τώρα θα είναι ακόμα καλύτερο, αλλά όπως είπα δεν πονάει εκεί)…
Specifications (από την σελίδα της Xiaomi / menu του router):
- Processor: One Core Broadcom MT7620 @ 580ΜΗz
- Memory: 128Mb DDR2 @ 800MHz
- Network: Dual-band 802.11AC 2.4 & 5 GHz, One antenna 2.4GHz, Second antenna 5GHz
- Additional ports: 1xUSB 2.0, 1xWAN 10/100, 2xLAN 10/100
Disclaimer
Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι όποιες μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα / συσκευές, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.
Links
http://avclub.gr/forum/showthread.php/140809-Xiaomi-MI-Routerhttps://xiaomi-miui.gr/community/index.php/Thread/6801-Xiaomi-Router-MINI-AC-Mi-Intelligent-Dual-band-2-4GHz
http://xiaomi-mi.com/mi-wifi/xiaomi-mi-wifi-router-mini-white/
http://www.mi.com/miwifimini/ (σε άπταιστα κινεζικά, για να πάρετε μια ιδέα… 😛 ) google it!