Γρήγορη μετάβαση

  (24×7 v3) downloader & file server & entry level htpc (all in one)

  Εδώ και αρκετό καιρό, έχω φτιάξει ένα PCάκι, το οποίο το έχω μόνιμα ανοιχτό. Δύο είναι οι κύριες δουλειές του: Να παίζει το ρόλο του file server, καθώς και να κάνει την δουλειά «σπιτικού» seedbox επί 24ώρου βάσεως. Όταν είχα ξεκινήσει το όλο project, είχα ορίσει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Θα έπρεπε να ήταν αρκετά φτηνό, αθόρυβο, μικρό, όμορφο, και με πολύ μικρή κατανάλωση. Το σχετικό project το είχα παρουσιάσει σε αυτό το άρθρο. Τώρα όμως θέλω να του προσθέσω και άλλες δυνατότητες: Να αποκτήσει την ισχύ που χρειάζεται, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν entry level HTPC αλλά και σαν pc γενικών καθηκόντων (εκτός gaming), κάνοντας χρήση τελευταίων τεχνολογιών, καθώς και με μελλοντική δυνατότητα αναβάθμισης! Και φυσικά χωρίς να αλλάξει κάτι από τις αρχικές προϋποθέσεις. Γίνεται άραγε?

  Εισαγωγή…

  Φυσικά, θα προσπαθούσα να κρατήσω όσα περισσότερα μπορούσα από αυτά που είχα αγοράσει για να περιορίσω το κόστος. Άρα σαν βάση από το προηγούμενο project έχουμε:

  Κουτί: Thermaltake SD100 (mini itx)
  Τροφοδοτικό: picoPSU 90W & powerbrick 80W, άρα είναι ξεκάθαρο ότι η μέγιστη κατανάλωση πρέπει να είναι κάτω από τα 80W.
  Δίσκος (με δύο partitions, C: OS & D: τα shares): 2TB WD GP EARS64 @  5400rpm

  Και μερικές λεπτομέρειες…

  Το νέο all in one PC θα έπρεπε να μπορεί να δώσει και HD Audio σε ανάλογο ενισχυτή μέσω hdmi, καθώς και να μπορεί να παίξει mkv και bluray από backup στο δίσκο χωρίς πρόβλημα, με ή χωρίς DXVA. Τα 23.976Ηz δεν αποτελούν ιδιαίτερο θέμα ώστε να μου περιορίσουν τις επιλογές μου, καθώς ο προβολέας μου είναι 720p @ 50/60Hz. Επίσης θα ήθελα η ισχύς του νέου cpu να είναι τουλάχιστον ανάλογη ενός core2duo 8200 @ 2.66GHz που έχει το τωρινό HTPC μου. Ετσι θα μπορούσα να παροπλίσω το παλιό htpc εντελώς. Τέλος θα έπρεπε το XBMC να τρέχει άνετα, ώστε το XBMC remote από το android smartphone μου να κάνει την δουλειά του τηλεχειριστηρίου.

  Μετά από το κλασσικό ψάξιμο, επιλέχτηκαν τα εξής:

  ATOM board vs. Sandy Bridge

  ATOM board vs. Sandy Bridge

  Intel Pentium G630 , μιας και βρέθηκα με αυτόν από λάθος στην παραγγελία (από τον G620 των 58Ε που είχα ζητήσει, τον οποίο χρησιμοποιούσα για όλες τις συγκρίσεις): ~65E
  Asrock H67M-ITX (βασικό ρόλο έπαιξε η καλή τιμή, και η πληρότητα χαρακτηριστικών: usb3, esata, sata3, υποστήριξη hdmi 1.4a, optical, UEFI bios, gigabit LAN κλπ): ~90E
  Kingston 1x4GB DDR3  @ 1333MHz (παρότι οι pentium βλέπουν μέχρι 1066): ~20Ε
  Windows 7 64bit GR Home Premium: βρέθηκαν σε καλή τιμή και αγοράστηκαν.

  Τι απορρίφθηκε…

  AMD E350 & Ε450 APU: Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών υπεραρκετή για αυτά που ήθελα, κατανάλωση σε idle ίσως και λίγο μικρότερη από το ΑΤΟΜ που είχα, πλατφόρμα πλήρων δυνατοτήτων. Απορρίφθηκε γιατί οι επιδόσεις της cpu είναι ελάχιστα καλύτερες από ΑΤΟΜ, και γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης. Ειδικά η Ε450 έχει αργήσει πολύ να διατεθεί, αλλά και πάλι στην ισχύ του CPU δεν άλλαζε κάτι.

  AMD A4 3300 / A4 3400 APU: Ενσωματωμένη κάρτα γραφικών παραπάνω από υπεραρκετή, αλλά σαν cpu πάλι θα υπολειπόταν πολύ του G620, αλλά και του c2d 8200 που είχα. Πίστευα ότι θα έχουν καλή κατανάλωση σε idle, αλλά όχι και τόσο καλή σε load. Ελάχιστες αναφορές υπήρχαν για αυτούς στο internet μέχρι τη στιγμή που θα έδινα την παραγγελία μου, οπότε ήταν και επίφοβο μήπως ξεπερνούν το όριο του powerbrick (αργότερα δημοσιεύτηκε τεστ από το xbitlabs που επιβεβαίωσε αυτά που πίστευα, δες στο τέλος του άρθρου στις παραπομπές).

  ύψος ψήκτρας

  ύψος ψήκτρας

  Intel G5Χ0 / G8Χ0 / core i3: Οι G5Χ0 είχαν ελάχιστη χρηματική διαφορά με τον G620, οπότε δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος να τους προτιμήσω. Από κατανάλωση επίσης ελάχιστη διαφορά με τον G620. Οι G8X0 πάλι ήταν ακριβότεροι μεν αλλά όχι πολύ, αλλά πλην της ελάχιστα αυξημένης συχνότητας τους, δεν έχουν κάποια άλλη αξιόλογη βελτίωση. Ο φτηνότερος core i3 είναι ο 2100 ο οποίος ήταν αρκετά ακριβότερος του G620, στα ~110Ε, δηλαδή σχεδόν τα διπλά. Βέβαια εδώ υπήρχαν αρκετές διαφορές, με κύριες τα 4 πλέον threads επεξεργασίας (αντί 2 όλων των υπολοίπων), και τεχνολογίες όπως QuickSync και 3D δυνατότητας προβολής από την ενσωματωμένη iGPU του… Από την άλλη όμως αντίστοιχα αύξανε δυσανάλογα και η κατανάλωση οπότε ίσως να ξεπερνούσα το όριο των 80w.Επίσης, από core i3 και μετά αλλάζουν οι ψήκτρες με ψηλότερες, οι οποίες πιθανόν να μην χωρούσαν στο πολύ κοντό κουτί μου. Οι G5Χ0, G6X0 και G8Χ0 έχουν την πολύ χαμηλή, όπως και ο low voltage i3-2100T (ο οποίος όμως έχει και ένα +20E premium από τον απλό 2100, και αρκετά χαμηλότερες επιδόσεις).

  κάτοψη...

  κάτοψη… πολύ πλεξούδα

  Συναρμολόγηση.

  Εδώ τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα από ότι με την motherboard του ΑΤΟΜ. Δυνατά υποσυστήματα και πλήρεις δυνατότητες, σημαίνει μεγάλη πυκνότητα υλικών και όχι πάντα τοποθετημένα στα πιο βολικά σημεία. Τα καλώδια του front audio, front USB και τα καλωδιάκια της M/B (power, reset, leds κλπ) περνάνε σχεδόν όλη την Μ/Β  για να καταλήξουν στις θέσεις τους. Εκεί που βρίσκεται η τροφοδοσία του M/B και κάθεται πάνω της το picoPSU, είναι τέρμα μακριά και ανάποδα από όπως θα βόλευε: Οριακά φτάνει το input της, το καλώδιο για το +12V του επεξεργαστή δεν έφτανε, οπότε αναγκαστικά κόψιμο και προέκταση, και οι τροφοδοσία του δίσκου είναι και αυτή τεντωμένη οριακά. Ολα αυτά τα τεντωμένα καλώδια κάνουν το cable management εφιάλτη (αν και κάπως τα συμάζεψα τελικά), και όσο ναναι χαλάνε και την ροή του αέρα εσωτερικά…  Τουλάχιστον η χαμηλή ψήκτρα των celeron / pentium Sandy Bridge ήταν καλή επιλογή: χώρεσε χωρίς πρόβλημα.

  Στο ψητό…

  μέτρηση κατανάλωσης G630

  μέτρηση κατανάλωσης G630

  ΟΚ, για να δούμε λοιπόν τι καταφέραμε… Βασικά όποιος έχει διαβάσει στα γνωστά sites μετρήσεις για αυτούς τους επεξεργαστές, ξέρει τι να περιμένει. Αυτό που όμως ήταν άγνωστο (και η μεγαλύτερη πρόκληση για μένα), ήταν η κατανάλωση. Οπως είχα πει, θέλω όσο το δυνατόν μικρότερη σε idle (που με μtorrent στο 99% του idle είναι). Υπενθυμίζω ότι με το ΑΤΟΜ συστηματάκι είχα 23W σε idle (με χρήση μtorrent πάντα). Κατά τον σχεδιασμό είχα αποδεχτεί ότι και με 35W σε idle θα ήμουν  ευχαριστημένος, δεδομένου της πολλαπλάσιας ισχύος του νέου επεξεργαστή… Οπότε άμεση σύνδεση του μετρητή κατανάλωσης και… 23W ξανά!!! Επίσης με AIDA64 στο stress test με όλα τα τεστ ταυτόχρονα ενεργά (cpu, fpu, cache, ram, igpu, hard disk, …), η μέγιστη κατανάλωση για όλο το σύστημα που έδειξε ο μετρητής, ήταν 52watt.. Εχω λοιπόν ένα σύστημα με πολλαπλάσια επεξεργαστική ισχύ με αυτό που είχα πριν, αλλά ταυτόχρονα με εξίσου πολύ χαμηλή κατανάλωση! Σε επόμενες δοκιμές, πέρασε κανονικά από την hdmi του HD audio και έπαιξε bluray με h/a, με χρήση του Arcsoft Total Media Theater.

  Από θόρυβο πάλι, επίσης πάει πολύ καλά, παρά την χρήση της μαμίσιας ψήκτρας: έβαλα σαν default ταχύτητα ανεμιστήρα του επεξεργαστή την τρίτη σκάλα από τις δέκα διαθέσιμες (γιατί στο 4/10 έπαυε -για τα δικά μου κριτήρια-  να είναι αθόρυβο), και σαν επιθυμητή θερμοκρασία τους 48C. Έτσι ο ανεμιστήρας της μαμίσιας ψήκτρας δουλεύει σχεδόν πάντα στις ~1300rpm, και μόνο όταν κάτι χρησιμοποιήσει τον επεξεργαστή και λόγω usage η θερμοκρασία ξεφύγει από τους 49+ σηκώνει -χαλαρά- στροφές… στο stress test π.χ. ανέβηκε τις 2Κ στροφές (και εκεί φυσικά ακουγόταν έντονα). Συνήθως η θερμοκρασία που έχει ο επεξεργαστής σε idle είναι 37C – 41C, με το δωμάτιο στους 22C – 23C.

  Τυποποιημένες μετρήσεις…

  Δείκτης των windows:

  Windows Index

  Windows Index

  Και οι τυποποιημένες μετρήσεις από το AIDA64…

  Asrock H67M-ITX + Inel Pentium G630 @ 2.70GHz + 1x4GB DDR3  @ 1033MHz (single channel 7-7-7-20 CR1) : νέο «all in one»
  vs.
  GigaByte P35 DS4 + Inetl Core2Duo 8200 @ 2.66GHz + 2x2GB DDR2 @ 800MHz (dual channel 5-5-5-12 CR2) : παλιό HTPC

  Σε όλες τις τυποποιημένες μετρήσεις του AIDA64 (μνήμης, cpu, fpu) το σύστημα με τον G630 ήταν μπροστά από ελάχιστα, έως και ~15% στην καλύτερη περίπτωση. Εξαίρεση αποτέλεσε το CPU PhotoWorxx που το σύστημα με τον 8200 ήταν μπροστά, περίπου 10%. Φυσικά το να γίνει αναφορά στον ΑΤΟΜ εδώ, δεν υπάρχει λόγος…

  Το μέλλον…

  Η Intel έχει υποσχεθεί, ότι οι επερχόμενοι Ivy Bridge θα είναι συμβατοί με το Η67 chipset (που έχει το Μ/Β που πήρα), αρκεί ο κατασκευαστής του να δώσει το αντίστοιχο BIOS upgrade. Επίσης σύμφωνα με αυτά που έχει δείξει στις παρουσιάσεις της, οι Ivy θα είναι ταυτόχρονα και πιο ισχυροί σαν cpu, αλλά και πιο οικονομικοί από θέμα κατανάλωσης. Άλλη πάλι μια σκέψη, είναι η χρήση μιας πολύ μικρής κάρτας γραφικών της nvidia (η προσωπική μου προτίμηση), με χρήση του μεγάλου κουτιού που έχω παροπλίζοντας το τωρινό htpc. Μιας GT 520 π.χ., ή κάποιας αντίστοιχης από τις μελλοντικές της σειρές (φαντάζομαι 6ΧΧ). Αυτά λοιπόν στο project v4 …

  Links…

  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fusion-intel-core-i3.html
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-g540-g440.html
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i5-2500t-2390t-i3-2100t-pentium-g620t.html
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/pentium-g850-g840-g620.html
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2120-2100.html
  http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/core-i3-2100t.html

  2 Σχόλια to “(24×7 v3) downloader & file server & entry level htpc (all in one)”

  1. lykman

   Μετά από αρκετό καιρό, να ενημερώσω για τις αλλαγές που έχουν γίνει:
   1) προστέθηκε SSD δίσκος intel 330 / 60GB, και εγκαταστάθηκε εκεί το λειτουργικό και οι εφαρμογές. Στον 2ΤΒ έμεινε μόνο το υλικό προς σερβίρισμα προς το υπόλοιπο δίκτυο. Ο λόγος ήταν ο εξής: όταν έβλεπα βαριές ταινίες με streaming (πχ κανά BR με HD audio από το media player μου) και τύχαινε το λειτουργικό να «ζητήσει» κάτι από τον δίσκο, τότε στιγμιαία μου έκανε το media player κολληματάκι, και έχανε τον ήχο, μέχρι να μπορέσει ο δίσκος να ξαναδώσει data.
   2) εχει πλέον για παρέα ένα εξωτερικό usb σύνδεσης slim dvdrw.
   3) εχει και έναν usb δέκτη dvbt για να παίζω που και που με το windows media center, όταν δεν το χρησιμοποιώ το αφαιρώ.
   4) δοκιμάστηκε μια ψήκτρα scythe kozuti, αλλά στην PWM λειτουργία της, ακόμα και με τα ελάχιστα volt, οι στροφές της ήταν ήδη πάρα πολλές και ακουγόταν περισσότερο από την μαμίσια του G630, οπότε απορρίφθηκε και αφαιρέθηκε αυθημερόν.