Γρήγορη μετάβαση

  big LITTLE PCs & boards…

  Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε πραγματικό οργασμό στην παγκόσμια αγορά, από όλο και πιο μικρά PCs, με όλο και περισσότερες δυνατότητες… Συνήθως το μέγεθος τους ξεκινάει από μια πλακετίτσα που χωράει στην παλάμη μας, κάποια άλλα είναι σαν διογκωμένα usb sticks, μέχρι και μερικά που είναι μικρά πλακέ κουτάκια που θυμίζουν τα γνωστά μας media players… Τα κλασσικά mini-ITX συστήματα αναλογικά μπροστά τους φαντάζουν «τεράστια»! Tα λειτουργικά συστήματα που συνήθως τρέχουν σε αυτά, είναι κυρίως κάποιο linux, android, ή σε κάποια έχουμε δει και πλήρη windows 8.1. Από επεξεργαστές τα περισσότερα βασίζονται σε SoCs τεχνολογίας ARM, και κάποια λιγότερα σε x86, συνήθως της intel. Πρώτο και καλύτερο, το γνωστό μας Raspberry Pi… για να δούμε και μερικές ακόμα εναλλακτικές προτάσεις για miniPCs – Single Board Computers.

  Raspberry Pi Α/Β/Β+/2/3 αλλά και τα pi zero

  Πραγματικά, ίσως αυτή η κατηγορία με τα «τοσοδούλικα» να οφείλει την ύπαρξη της στην απίθανη και απρόσμενη επιτυχία που είχε το Raspberry Pi. Το πρώτο pi, ήταν μια μικρή πλακέτα, με ένα πολύ αδύναμο μονοπύρηνο SoC, πολύ φτηνή, που ακόμα μας εκπλήσσει με τα projects που φτιάχνουν μέσω αυτής σε όλον το κόσμο. Πολύ φτηνό, με απίθανη κοινότητα, με προσαρμοσμένα λειτουργικά αλλά και media center περιβάλλοντα για αυτό. Αργότερα βγήκε το Raspberry Pi 2, και μετά και το 3, με πολύ ισχυρότερα 4core SoC, και περισσότερη μνήμη. Τα δικά μας RasPi, θα τα βρείτε εδώ!

  Αντίστοιχα ARM SoC based, στην λογική του Pi:

  Cubieboard

  Odroid

  Cubox-i & hummingboard

  Asus tinker board

  Khadas vim (Ελληνικό review εδώ)

  Banana Pi

  Orange Pi

  UDOO

  Εδώ και μια λίστα με 81 (!!!!!!) εναλλακτικές προτάσεις, αν τα θέλετε όλα μαζί.

  Και μερικά x86 συμβατά:

  Pipo X7

  intel compute stick

  ECS Liva / Liva X

  Zotac Zbox nano

  Intel NUC

  Gigabyte BRIX

  Αυτά είναι μόλις μερικά από τα μικρά που κυκλοφορούν. Φυσικά σε αυτά μπορείτε να προσθέσετε και τα άπειρα android tv-boxes, αλλά και τα android sticks που υπάρχουν στην αγορά.

  Η γνώμη – πρόβλεψη μου είναι πως πολύ σύντομα, ενας πλήρης x86 υπολογιστής γραφείου, ο οποίος μάλιστα θα έχει και επαρκή ισχύ, θα τρέχει windows10 άνετα, θα μπορεί να έχει το μέγεθος του NUC. Τα περισσότερα από τα mini boards που θα κυκλοφορούν τότε, θα έχουν h/w ικανό για 3D, HEVC decoding, 4Κ output, τουλάχιστον 5.1 ήχο, και πλήρεις δυνατότητες συνδεσιμότητας…

  4 Σχόλια to “big LITTLE PCs & boards…”

  1. motherless

   All in all, there are a lot of options for Pi alternatives, depending on what niche your project fits into. If you’re relatively new to SBCs and want to stick to well-worn paths but want something with a little more oomph than the standard Pi 3 B+, then try to get your hands on the newer Raspberry Pi 4. But if it’s sold out and you need a lot of them, then I would look into the Asus Tinker Board S.

  2. GregBlava

   Hello, je m’appelle Maria et j’ai 38 ans. Je réside Corbeil-Essonnes et j’exerce le metier de Spécialiste clinique pour une association basée à Saint-Sulpice-de-Favières.