Γρήγορη μετάβαση

    wifi-N (connection & transfer) speeds…

    Πολλές φορές έχω σκεφτεί (και εσείς φαντάζομαι) «α, έχει wifi-N η συσκευή μου, άρα θα έχει και γρήγορες ταχύτητες μετάδοσης στο εσωτερικό μου δίκτυο», σκεπτόμενοι τα γνωστά 150άρια και 300άρια routers του εμπορίου… Είναι όμως έτσι? Γιατί ναι μεν οι συσκευές μας αναγράφουν «wifi-N» στα χαρακτηριστικά τους, αλλά συνδέονται στα 150/300Μbit ή σε λιγότερα? Και τελικά στην πράξη, ανάλογα και με την σύνδεση, τι ταχύτητα μεταφοράς πιάνουν? Από περιέργεια λοιπόν, θα δοκιμάσω ότι συσκευή μου αναφέρει στις προδιαγραφές της wifi-N, να δούμε σε τι ταχύτητα συνδέεται…

    Το software

    Εκτός από την ένδειξη στο ρούτερ, θα χρησιμοποιήσω για να στρεσάρω τις ασύρματες κάρτες (ώστε να ανέβουν σε φουλ ταχύτητες) το lan speed test για τους υπολογιστές (καθώς και απλό copy), και τα network signal info, Network Info II και πάλι απλό copy για τις android συσκευές. Για το iphone5 την ένδειξη από το router με παράλληλα εντατική χρήση ίντερνετ, καθώς δεν βρήκα κάποιο πρόγραμμα που να αναφέρει τα χαρακτηριστικά της σύνδεσης που διατηρεί το τηλέφωνο…

    Συσκευές

    Να τι κατάφερα να μαζέψω στα γρήγορα με wifi-N:

    (laptops) Acer V3-771, Lenovo Thinkpad T420s

    (android – iOS) OnePlus One, Samsung Galaxy Nexus, Asus Nexus 7 (2012), Huawei Ideos X5, Ainol Novo7 Elf, Tronsmart MK908, iphone5

    Συνθήκες δοκιμών

    Θα δοκιμαστούν παρέα με το ADB P.RG AV4202N (pirelli) του VDSL της cyta, το οποίο υποστηρίζει Ν300, στα 2.4GHz (που είναι και το πιο σύνηθες και φτηνό στα ρούτερ του εμπορίου, καθώς dualband με υποστήριξη για 5GHz τα βρίσκουμε σε πιο νέες και πιο ακριβές υλοποιήσεις). Οι συσκευές θα είναι σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου από το router ώστε να έχουν όσο καλύτερο σήμα γίνεται, και μόνο μία συσκευή θα έχει ανοιχτό το wifi της κάθε φορά. Άλλες συσκευές με ασύρματους πομποδέκτες που πιθανόν να δημιουργούν παρεμβολές και κατ’ επέκταση μείωση ταχυτήτων μετάδοσης (π.χ. VAG) θα παραμείνουν κλειστές κατά τις δοκιμές.

    Αποτελέσματα

    συσκευή connection speed
    Acer V3-771 300mbit
    Lenovo Thinkpad T420s 144mbit
    OnePlus One 64GB 72mbit
    Samsung Galaxy Nexus 65mbit
    Asus Nexus 7 (2012) 65mbit
    Huawei Ideos X5 72mbit
    Ainol Novo7 150mbit
    tronsmart mk908 65mbit
    iphone5 72mbit

     

    Αυτές είναι οι ταχύτητες σύνδεσης που βλέπω στα ελεγκτικά προγράμματα που αναφέρθηκαν, ή/και στο router που εμφανίζει σε σχετική σελίδα τις wifi συσκευές που συνδέονται πάνω του, και αναφέρει και την ταχύτητα σύνδεσης τους. Αρνητική εντύπωση (στις ταχύτητες σύνδεσης πάντα, γιατί τα πραγματικά transfer rates… είναι άλλη ιστορία), το OnePlus One, το επονομαζόμενο flagship killer, με «μόλις» 72mbit μέγιστη δυνατότητα σύνδεσης, το οποίο είναι ολοκαίνουργια συσκευή με top specs. Βέβαια έχει και wifi-AC, αλλά δεν έχω αντίστοιχο router για να το δοκιμάσω (αν και φαντάζομαι και ότι εκεί θα έβλεπα κάτι αντίστοιχο, δηλαδή ναι μεν υποστήριξη του AC πρωτοκόλλου, αλλά σε κάποια χαμηλή ταχύτητα). Όπως φυσικά απογοήτευση και για τα δύο (παλιότερα μεν) Nexus devices. Αντίθετα, τα 150mbit που είδα στο καρακινέζικο Ainol Novo 7 Elf με τα τραγικά λοιπά specs, ήταν… απρόσμενο!!!

    Συμπεράσματα – επίλογος

    Τελικά για να σταμπάρουν τα προϊόντα τους σαν «wifi-N» συμβατά οι κατασκευαστές, από ότι φαίνεται τους αρκεί να μπορεί να συνδεθεί ο πομποδέκτης τους ακόμα και στα 65mbit, το ελάχιστο δυνατό δηλαδή, και ουσιαστικά ελάχιστα παραπάνω από την μέγιστη ταχύτητα του wifi-g (54mbit). Αρα όποιος περίμενε ταχύτητες σύνδεσης (και κατ’επέκταση ταχύτητες μεταφοράς) των 150/300mbit, πέφτει πολύ έξω… Βέβαια στις mobile συσκευές, ίσως και τα SoC να μην είναι -ακόμα- αρκετά ισχυρά να διαχειριστούν τις μεγαλύτερες ταχύτητες που θα μπορούσαν να έπιαναν, ή ακόμα και η nand μνήμη / flash card που χρησιμοποιούν, να μην είναι αρκετά γρήγορη για τέτοιο throughput… Στους υπολογιστές φαίνεται τα πράγματα να είναι πιο στρωτά, έτσι κι αλλιώς εκεί οι κατασκευαστές αναφέρουν ξεκάθαρα τι ταχύτητες πιάνουν οι wifi-N πομποδέκτες τους…

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.