Γρήγορη μετάβαση

  Crystal Audio AppStreamerTV (Dual DVB-T)

  Πολύ πρόσφατα δοκιμάσαμε το AppStreamer, και τώρα έχουμε στα χέρια μας το AppStreamerTV. Και αυτό βασίζεται στο Realtek 1185, αλλά έχει μεγαλώσει το μέγεθος της συσκευής ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί 3.5″ δίσκος εσωτερικά, καθώς πλέον υπάρχει και διπλός δέκτης DVB-T για αναπαραγωγή ή εγγραφή ψηφιακών προγραμμάτων. Από εκεί και πέρα, οι ομοιότητες του με το AppStreamer είναι πολλές: Θα βρούμε ίδια μενού, καθώς και τον torrent client, τον browser και τις εφαρμογές, αλλά όχι το gigabit δίκτυο που έχει εκείνο. Ας το δούμε αναλυτικά…

  appstreamer & appstreamerTVΓενικά.

  Οι ομοιότητες του με το απλό AppStreamer στις δυνατότητες σαν media player αλλά και στις εφαρμογές που αυτό περιλαμβάνει, είναι πάρα πολλές, οπότε θα επικεντρωθούμε κυρίως στις διαφορές, και στις νέες δυνατότητες του AppStreamerTV. Για τα σημεία που είναι ίδια, μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση του μικρού AppStreamer. Εκεί έχουν αναλυθεί θέματα όπως ο browser, ο torrent client, οι ιντερνετικές εφαρμογές κλπ, που εδώ θα αναφερθούν πολύ επιγραμματικά.

  Χαρακτηριστικά (από την σελίδα ή/και το manual της Crystal Audio):

  Τα χαρακτηριστικά του μπορούν να βρεθούν αναλυτικά στην σελίδα του προϊόντος, τα κυριότερα είναι τα εξής:

  Επεξεργαστής: Realtek 1185DD 500MHz
  Βάρος: 450γρ.
  Τροφοδοτικό: 12V/2A
  Μέγεθος: 19.5 x 15.5 x 4.8 (ΜxΠxY, cm)
  Συνδέσεις A/V: HDMI 1.3 έως 1080p, Composite, Stereo Line Out (L+R), ψηφιακή ομοαξονική, RF in, RF out.
  Συνδέσεις data: Sata για δίσκο 3.5″ εσωτερικά, 2xUSB2.0 host, 1xUSB2.0 slave
  Δίκτυο: Lan (100/10Mbps)
  Ασύρματο δίκτυο: προαιρετικό, με υποστήριξη 802.11b/g/n μέσω usb wifi stick κόστους ~15€
  DVBT tuners: 2 x mpeg2 / mpeg4 (SD & HD) συμβατοί με τα Ελληνικά πρότυπα ψηφιακής εκπομπής

  Συσκευασία / συνοδευτικά / τεκμηρίωση

  Το AppStreamerTV έρχεται σε μια αντίστοιχη (ασπρόμαυρη κυρίως και φυσικά αρκετά μεγαλύτερη) χαρτονένια συσκευασία, που αναγράφει πάνω του (εκτός από τα λογότυπα της εταιρίας, την φωτογραφία και το μοντέλο της συσκευής που υπάρχει μέσα) αναλυτικότατες πληροφορίες για το προϊόν και τις δυνατότητες του, καθώς και πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας την συσκευασία τα βρίσκουμε όλα τακτοποιημένα, με ένα χαρτονένιο χώρισμα που χωρίζει τη συσκευή από τα παρελκόμενα της. Το ίδιο το AppStreamerTV είναι μέσα σε σπογγώδες προστατευτικό υλικό, και τυλιγμένο με ζελατίνα. Το τηλεκοντρόλ, το τροφοδοτικό, το usb καλωδιάκι για την σύνδεση με τον υπολογιστή και το παρεχόμενο τριπλό RCA (όπως πάντα, θα προτιμούσα hdmi) είναι τοποθετημένα στην άλλη μεριά του χωρίσματος. Θα βρούμε αγγλικό αλλά και Ελληνικό manual, το οποίο αναφέρει όλες τις δυνατότητες του player αλλά και τις λειτουργίες των πλήκτρων του τηλεκοντρόλ. Το εγχειρίδιο είναι αρκετά αναλυτικό και επεξηγηματικό, και δεν ξέρω αν άκουσε το παράπονο μας η εταιρία για την πολύ μικρή γραμματοσειρά που είχε χρησιμοποιηθεί στο αντίστοιχο του AppStreamer που δυσκόλευε την ανάγνωση του, αλλά τώρα το μέγεθος των γραμμάτων είναι ικανοποιητικότατο! Το AppStreamerTV δείχνει ποιο ποιοτικό εξωτερικά από το μικρό του αδερφάκι, με γυαλιστερές επιφάνειες πλαστικού. Βέβαια τα γυαλιστερά πλαστικά τραβάνε την σκόνη, και κρατάνε και δαχτυλιές, όμως, δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα… Σύμφωνα με την εταιρία, και εδώ οι RCA ακροδέκτες του είναι επίχρυσοι. Στην αριστερή πλευρά έχει τις γρίλιες που ρουφάει αέρα ο ανεμιστήρας, καθώς και από κάτω, πίσω και δεξιά έχει επίσης ανοίγματα για καλύτερο αερισμό της συσκευής. Στο κάτω μέρος του έχει μαλακά ποδαράκια για να το ακουμπήσει στο έπιπλο μας με ασφάλεια.

  Γενικές συνδέσεις.

  Στην πίσω πλευρά του AppStreamerTV θα βρούμε μηχανικό διακόπτη ON/OFF, ψηφιακή Coaxial, Stereo + Composite, LAN, hdmi, τροφοδοσία (12V), usb slave για σύνδεση με υπολογιστή, και την είσοδο και την έξοδο κεραίας. Δεξιά βρίσκονται οι δύο θύρες usb2. Και εδώ η hdmi και οι τρεις usb θύρες, δέχονται τα βυσματάκια «ανάποδα» (π.χ. τα usb μπαίνουν με το λογότυπο του usb προς τα κάτω). Όμως τώρα ο λόγος είναι προφανής, καθώς ανοίγοντας το για να εγκαταστήσουμε τον δίσκο, παρατηρούμε ότι η πλακέτα είναι στην πάνω πλευρά και κοιτάει προς τα κάτω. Δεν υπάρχει ούτε εδώ κάποια e-sata, καρταναγνώστης ή usb3 θύρα, ούτε και οπτική έξοδος ήχου (βέβαια αφού έχουμε εσωτερικά sata, μικρό το κακό για την e-sata).

  με ανοιγμένο καπάκιΠροετοιμασία.

  Πρώτα από όλα, τοποθετήθηκε εσωτερικά ένας δίσκος WD Green 1TB 5400rpm. Προτιμήθηκε δίσκος τύπου «green» καθώς πιστεύω ότι τέτοιοι δίσκοι ταιριάζουν καλύτερα μέσα σε media players, μιας και τραβάνε λιγότερο ρεύμα, ζεσταίνονται λιγότερο, και φυσικά κάνουν και λιγότερο θόρυβο. Η διαδικασία τοποθέτησης είναι αρκετά απλή, ξεβιδώνουμε 4 βίδες από κάτω, και μία στην πίσω πλευρά της συσκευής (τα αναφέρει και ένα αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος της συσκευής). Ο δίσκος βιδώνει σε ένα μεταλλικό πλαίσιο, και θα έλεγα ότι μετά δείχνει πολύ σταθερός και ασφαλής. Δοκιμή έγινε και με έναν αντάπτορα από 3.5″<->2.5″ που μου έχει ξεμείνει από έναν intel SSD και ταίριαξε, άρα θα μπορούσε άνετα να είχε τοποθετηθεί και 2.5άρης δίσκος. Τέλος βάζουμε τα καλωδιάκια τροφοδοσίας και δεδομένων στον δίσκο μας, και ξανακουμπώνουμε την συσκευή βιδώνοντας τις 5 βίδες. Έπειτα συνδέθηκε κατά τα γνωστά με ρεύμα και με το hdmi του στον Yamaha RX-V771 που στις δύο εξόδους έχει την LCD TV και τον Projector. Συνδέθηκε στο δίκτυο μου, αλλά όπως αναμενόταν δεν άναψε το ενδεικτικό της gigabit σύνδεσης. Χρησιμοποιώντας το με το γνωστό κατεβαστήρι, θα δούμε αργότερα αν τελικά επηρεάσει αυτό κάπου. Αφού έχουμε θέσει τον μηχανικό διακόπτη στην πίσω πλευρά στο ΟΝ, μπορούμε να το ανοίξουμε και να το κλείσουμε πατώντας είτε το κόκκινο κουμπάκι που εκτελεί χρέη ΟΝ/OFF στο τηλεκοντρόλ, είτε από το κουμπάκι στην πρόσοψη της συσκευής. Αυτό το κουμπάκι της πρόσοψης είναι ταυτόχρονα και ενδεικτικό led λειτουργίας. Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε με το firmware με το οποίο ήρθε από την Crystal Audio, καθώς δεν υπάρχει κάποιο νεότερο για αναβάθμιση. Όπως και στο απλό AppStreamer, η έκδοση προκύπτει μάλλον από την ημερομηνία διάθεσης και είναι η V20120626, νεότερης ημερομηνίας δηλαδή από του AppStreamer (και εδώ αναφέρονται και πολλές υποεκδόσεις λογισμικού για τα διάφορα επί μέρους τμήματα διαφορετικού κώδικα).

  κεντρικό μενούΠρώτες εντυπώσεις, GUI και quick setup…

  Πατώντας το ΟΝ, το μηχάνημα είναι έτοιμο για χρήση DTV (δείχνοντας εικόνα από ERT-HD μιας και όλες τις δοκιμές επιλέχτηκε αυτή λόγω HD) σε περίπου 25 δευτερόλεπτα (με τοποθετημένο τον δίσκο στο εσωτερικό του). Το κουμπάκι στην πρόσοψη, φωτίζεται με χρώμα μπλε όταν η συσκευή είναι ενεργή, και κόκκινο όταν είναι standby. Ο φωτισμός του είναι πολύ ήπιος και σε καμία περίπτωση δεν ενοχλεί. Το κεντρικό μενού και εδώ είναι προρυθμισμένο στα Ελληνικά, και είναι ολόιδιο με του απλού AppStreamer. Μοναδική αλλαγή (και τι αλλαγή!) η ύπαρξη επιλογής DTV, που πατώντας το ξεκινάμε να βλέπουμε ψηφιακή τηλεόραση . Το μενού Ρυθμίσεων είναι επίσης ολόιδιο, συν φυσικά μια ακόμη σελίδα επιλογών που αφορά το DVBT κομμάτι της συσκευής.

  ανοιχτό με δίσκο τοποθετημένοΓια να δούμε τι υπάρχει από «κάτω»…

  Ακριβώς τα ίδια με του απλού AppStreamer.

  Αναπαραγωγή media, συμβατότητες, υποστηριζόμενα φορμάτ κλπ.

  Οι δυνατότητες του είναι όπως του μικρού AppStreamer, οπότε για περισσότερες πληροφορίες και εντυπώσεις από αυτά, μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση του AppStreamer. Γενικότερα θα παίξει λίγο πολύ τα πάντα, mkv, avi, BR ISOs και full δομής, με downmix ή bitstream όλων των HD audio, τις φωτό και την μουσική μας.

  Δοκιμή ισχύος επεξεργαστή από usb / εσωτερική sata / δίκτυο.

  Ξεκινάμε πάλι πρώτα με τα bitrate tests, αν και πια ξέρουμε τι περίπου θα δούμε από τον 1185 CPU που έχει και το AppStreamerTV. Χρησιμοποιήθηκαν τα γνωστά 1080p encodes σε mkv (αυτή τη φορά δικτυακά δοκίμασα και τα m2ts) με τα πουλιά. Σε αυτά τα τεστ λοιπόν, το AppStreamerTV με χρήση του usb δίσκου, στο mkv αρχείο των 50 Mbit παρουσιάζει τα πρώτα σπασίματα στα πιο δύσκολα σημεία του αρχείου. Από τον δίσκο που τοποθετήσαμε εσωτερικά στην sata θύρα, παίζει απροβλημάτιστα μέχρι και το αρχείο των 80Mbit (στα 90Mbit αρχίζουν τα σπασίματα). Για το τέλος, αφήσαμε να δούμε πως τα πάει κατά την δικτυακή αναπαραγωγή, μιας και είναι το πρώτο realtek 1185 χωρίς gigabit lan που δοκιμάζουμε, ενώ το μικρό αδερφάκι του έχει (γιατί άραγε?). Να θυμίσουμε ότι όπως και στο απλό AppStreamer, έτσι και εδώ δεν υπάρχει υποστήριξη για NFS, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά με SMB (και UPnP). Με χρήση SMB λοιπόν, το AppStreamerTV παίζει το mkv αρχείο των 38Μbit, ενώ στο mkv αρχείο των 42Μbit κάνουν την εμφάνιση τους κάποια μικρά σπασίματα στα πιο ζόρικα σημεία του sample. Παρατηρούμε λοιπόν ότι η υποστήριξη gigabit στο μικρό AppStreamer κάνει δουλειά (καθώς εκείνο έπαιξε mkv μέχρι 50MBit). Στα m2ts πάντως τα πήγε καλύτερα, αφού έπαιξε μέχρι και το αρχείο των 50Mbit χωρίς κολλήματα. Άρα συγκεκριμένα μέσω δικτύου, υπάρχει η πιθανότητα στο AppStreamerTV, να δούμε σπασίματα κατά την αναπαραγωγή κάποιου BR ISO ή full BR, σε σκηνές πολύ υψηλού bitrate. Βέβαια από τον εσωτερικό του δίσκο σύνδεσης sata, δείχνει να έχει πολύ υψηλότερα όρια (ουσιαστικά δεν υπάρχουν νορμάλ αρχεία media με τόσο υψηλά bitrate).

  τηλεκοντρόλΤηλεκοντρολ

  Το τηλεκοντρόλ είναι το ίδιο ακριβώς σαν κατασκευή με του AppStreamer, οπότε ισχύουν τα σχόλια μας από την παρουσίαση του AppStreamer. Μόνο που εδώ υπάρχουν έξτρα λειτουργίες σε κάποια πλήκτρα, όπως π.χ. στα χρωματιστά, που αφορούν τις DVBT λειτουργίες της συσκευής. Τα περισσότερα πλήκτρα επίσης είναι τα ίδια στα δύο τηλεκοντρόλ, με τις διαφορές να υπάρχουν στις τελευταίες σειρές. Γενικότερα και εδώ δεν έχουμε κάποιο ιδιαίτερο παράπονο από το τηλεκοντρόλ, το οποίο θεωρώ πως είναι καλό σε αίσθηση και απόκριση.

  DVB-T ρυθμίσεις

  Πηγαίνοντας στις Ρυθμίσεις -> TV, επιλέγουμε Ελλάδα (αν δεν είναι ήδη επιλεγμένο) και κάνουμε αναζήτηση καναλιών. Αυτή διαρκεί αρκετή ώρα, και σε εμένα που είμαι σε καλό σημείο λήψης, βρήκε τα πάντα απροβλημάτιστα. Μια πολύ απλοική ένδειξη που έχει για την λήψη κατά το «info», μου εμφανίζει 5/5. Θα παρατηρήσουμε ότι για την ώρα δεν μπορούμε να τα ταξινομήσουμε χειροκίνητα και να τα βάλουμε όπως θέλουμε. Σύμφωνα με την Crystal Audio, η δυνατότητα αυτή θα προστεθεί σε επερχόμενο firmware upgrade. Υπάρχει δυνατότητα για γονικό έλεγχο με εισαγωγή κωδικού, καθώς και η δυνατότητα να επιλέξουμε που θα γίνονται οι εγγραφές (μπορούμε να ορίσουμε να γίνεται είτε στον sata δίσκο αν έχουμε βάλει εσωτερικά, είτε σε usb συσκευή). Τέλος μας δίνει επιλογή για το ποια εγγραφή θα έχει προτεραιότητα, η χειροκίνητη ή κάποια προγραμματισμένη.

  DVB-T χρήση, δυνατότητες και λειτουργίες

  Το AppStreamerTV έχει πλήρεις δυνατότητες EPG, TimeShift, (dual) PVR. Μπορούμε να προγραμματίσουμε εγγραφές μέσω του EPG, αλλά και να πραγματοποιήσουμε on the fly εγγραφή (ή και δύο εγγραφές ταυτόχρονα), απλά πατώντας το κουμπί «REC» στο τηλεκοντρόλ. Όταν όμως γράφουμε δύο κανάλια ταυτόχρονα, μπορούμε να παρακολουθήσουμε μόνο ένα εκ των δύο αυτών. Όταν γράφουμε ένα κανάλι, μπορούμε να παρακολουθήσουμε οποιοδήποτε κανάλι θέλουμε. Η εγγραφή πραγματοποιείται σε αρχείο TS. Τα TS αυτά τα έπαιξαν απροβλημάτιστα οι υπολογιστές μου και το μικρό AppStreamer από το άλλο δωμάτιο, όχι όμως και το WDTV live μου (με firmware 1.4.22). Η αλλαγή των καναλιών γίνεται σχετικά γρήγορα, αλλά για πιο γρήγορη μετάβαση σε συγκεκριμένο κανάλι μπορούμε να πατήσουμε το πλήκτρο «ΟΚ» και να επιλέξουμε από την λίστα απευθείας ποιο κανάλι θέλουμε να παρακολουθήσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε λίστα αγαπημένων καναλιών, ή και να επιλέξουμε κάποια που να τα παρακάμπτει αν δεν τα θέλουμε. Η εικόνα που έχει από το ενσωματωμένο dvbt δέκτη του είναι καλή, και μου φάνηκε καλύτερη από τον ενσωματωμένο δέκτη ενός samsung monitor-TV με το οποίο έκανα κάποιες δοκιμές. Ειδικά η ERT HD και τα πλάνα από τα κολυμβητήρια που έτυχε να δω κατά τις δοκιμές, ήταν πραγματική απόλαυση. Το EPG υποστηρίζει Ελληνικά κανονικότατα, όμως σε κάποια κανάλια προβάλει το αγγλικό EPG αντί του Ελληνικού (άγνωστο το γιατί). Το timeshift δείχνει realtime και βάση της χωρητικότητας του δίσκου, πόσος χρόνος είναι διαθέσιμος για προσωρινή εγγραφή. Ακόμα και κατά την διάρκεια που πραγματοποιεί διπλή εγγραφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν media player είτε με υλικό από το δίκτυο, ή ακόμα και από τον ενσωματωμένο δίσκο. Μπορεί και προβάλει Ελληνικό teletext. Ορίστε και μερικά media info από τα αρχεία TS που γράφει το AppStreamerTV: Από SKAI, από ΑΝΤ1, και από ERT HD (στα νέα παράθυρα που θα ανοίξουν, αν τα Ελληνικά δεν φαίνονται σωστά, επιλέξτε π.χ. για Firefox -> View -> Character Encoding -> Unicode (UTF-8)).

  Ιντερνετικές εφαρμογές, browser, torrent client κλπ.

  Οι ιντερνετικές εφαρμογές, ο browser, o torrent client φαίνονται να είναι όλα ίδια όπως και στο μικρό AppStreamer, οπότε για περισσότερες πληροφορίες και εντυπώσεις από αυτά, μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση του AppStreamer.

  με usb σύνδεσηΧρήση σαν εξωτερικός δίσκος usb2.0

  Αν συνδέσουμε το usb καλώδιο στο PC μας και ανοίξουμε το AppStreamerTV (ένα ποιοτικότερο και μακρύτερο καλώδιο θα ήταν προτιμότερο από το παρεχόμενο της συσκευασίας) αυτό ξεκινά σαν εξωτερικός δίσκος σύνδεσης USB (στην οθόνη της τηλεόρασης μας εμφανίζει το λογότυπο της εταιρίας). Αν είναι ήδη ανοιχτό, μας ρωτάει αν θέλουμε να απενεργοποιηθεί ώστε να χρησιμοποιηθεί μέσω του usb. Αν έχουμε προγραμματίσει εγγραφή, τότε ξαναγυρνάει σε λειτουργία media player/DVBT. Η πλοήγηση μέσα στα folders του δίσκου εντός AppStreamerTV γίνεται άνετα και χωρίς κολλήματα. Δοκιμάζοντας να αντιγράψω κάποιο μεγάλο αρχείο 4+GB από τον δίσκο του AppStreamerTVπρος το ΠιΣϊ μου, η ταχύτητα που είδα ήταν γύρω στα 32ΜΒ/sec.

  εναλλαγή καναλιώνΠαραλειπόμενα και λοιπές παρατηρήσεις

  Οι μετρήσεις κατανάλωσης έγιναν όλες με τον 1TB WD GP 5400rpm μέσα στο AppStreamerTV, γιατί θεωρώ ότι α) ένας τέτοιος δίσκος είναι ο καταλληλότερος όπως είπα και νωρίτερα και β) ότι στο AppStreamerTV είναι αναμενόμενο ότι θα γίνει χρήση δίσκου εσωτερικά της συσκευής. Η συνολική τους κατανάλωση λοιπόν κατά το startup (που κάνει και spinup ο δίσκος, φτάνει στιγμιαία μέχρι τα 15W, κατά την διάρκεια θέασης DTV είναι γύρω στα 10W, και κατά την αναπαραγωγή δύσκολου υλικού από τον εσωτερικό δίσκο του γύρω στα 11W. Επίσης ισχύουν και εδώ όσα είχα γράψει και για το μικρό AppStreamer, για το screensaver, το zoom, το tv-sys κλπ. Τα μενού του μου φαίνονται γρηγορότερα από του AppStreamer (που θεωρώ ότι ήδη ανταποκρινόταν γρήγορα). Συνεχίζω να θεωρώ και εδώ ότι τα μενού παρόλο που είναι στα Ελληνικά, θέλουν ακόμα δουλειά στο εικαστικό και λειτουργικό τους μέρος, όπως είχα περιγράψει και αναλυτικά κατά την παρουσίαση του AppStreamer. O ανεμιστήρας παρότι δεν είναι αθόρυβος, δεν είναι ενοχλητικός. Ουσιαστικά ακούγεται ένα θρόισμα, που είναι ο συνδυαστικός ήχος του ανεμιστήρα μαζί με τον ήχο της περιστροφής του δίσκου. Σε σαλόνι την μέρα, πιθανότατα δεν θα γίνει αντιληπτό. Δεν βρήκα τρόπο να απενεργοποιείται αυτόματα ο δίσκος σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείται, παρά μόνο επιλογή για απενεργοποίηση ολόκληρης της συσκευής, και καλό θα ήταν να προστεθεί τέτοια δυνατότητα σε επόμενο firmware. Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα usb 3.0 για την slave σύνδεση με τον υπολογιστή, και όχι usb 2.0. Με τα μεγέθη των αρχείων των media στις μέρες μας, οι αργές θύρες είναι πια ξεπερασμένες. Κλείνοντας, συνεχίζω να μην κατανοώ τον λόγο για το downgrade της θύρας δικτύου, από gigabit σε 100άρα. Αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, θα ήθελα να την δω να επανέρχεται έστω και σε νεότερες παρτίδες.

  Επίλογος.

  Το AppStreamerTV αποτελεί μια ξεχωριστή συσκευή, από τις ελάχιστες του είδους της. Συνδυάζει ένα ικανό media player με αρκετές δικτυακές & ιντερνετικές εφαρμογές, αλλά το κερασάκι είναι η ενσωμάτωση διπλών και μάλιστα ικανότατων δεκτών dvb-t, που υποστηρίζουν όλες τις συνήθεις ευκολίες. Σε συνδυασμό και με τον ενσωματωμένο δίσκο, είναι ένα πλήρες πακέτο, που θα κατεβάσει τα τόρρεντ μας, θα παίξει τις ταινίες μας, θα γράψει τις ψηφιακές εκπομπές που θα του πούμε, και μετά θα τις σερβίρει και στο δίκτυο μας, αν για παράδειγμα θέλουμε να τις δούμε από άλλο δωμάτιο… Πλήρως εξελληνισμένο, με δύο χρόνια εγγύηση από την Crystal Audio, και ανταγωνιστική τιμή για τις δυνατότητες και τις ιδιότητες που περιλαμβάνει σαν πακέτο (αν κάποιος επέλεγε ξεχωριστές συσκευές αντί του AppStreamerTV). Βέβαια περιμένουμε να το δούμε και κάπως φτηνότερο κατά τις γνωστές προωθητικές ενέργειες των μαγαζιών λιανικής. Γενικότερα μου έκανε καλή εντύπωση σαν σύνολο, και ειδικά στο θέμα της DVBT λειτουργίας με άφησε πολύ ευχαριστημένο (φυσικά αναμένω να διορθωθούν και τα 2-3 θεματάκια που αναφέρθηκαν, όπως π.χ. που δεν μπορεί να κάνει χειροκίνητη ταξινόμηση καναλιών). Τέλος, αν το υποστηρίζει η πλατφόρμα της Realtek, θα ήθελα να δω κάποιου είδους PiP/PaP αφού ήδη περιλαμβάνει διπλό δέκτη η συσκευή. Όπως επίσης δεν θα έλεγα όχι σε κάποιο media scrapper, και σε ένα smartphone app για remote control.

  Web links

  Crystal Audio
  Crystal Audio @ Facebook
  Σελίδα προϊόντος
  Σχετικό θέμα στο AVCLUB
  Τιμές και διαθεσιμότητα

  Σημειώσεις – Διευκρινήσεις.

  Για τυχόν λάθη, παραλείψεις, προτάσεις, ή ακόμα και για προσθήκες σύμφωνα με δικές σας δοκιμές, αφήστε μήνυμα! Το άρθρο θα ενημερώνεται όσο θυμάμαι ή τεστάρω ή παρατηρώ νέα πραγματάκια. Για τις δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν εκτός από samples που υπάρχουν στο ίντερνετ, και δύο «πακέτα» με δοκιμαστικά αρχεία διαθέσιμα από το site networkedmediatank. Μπορείτε να τα βρείτε εδώ: DVD9v200 – 200 Series Test Files και εδώ: DVD5 Test Disc

  25 Σχόλια to “Crystal Audio AppStreamerTV (Dual DVB-T)”

  1. Petrosm Dimitrakopoulos

   Εξαίρετη παρουσία, ένα μεγάλο μπράβο.
   Το μόνο θέμα είναι ότι δεν αναφέρεται αν ο εσωτερικός δίσκος είναι με σύνδεση SATAII ή SATAIII, φαντάζομαι οτι για να μην έχει USB3 δεν θα έχει και SATAIII.
   Ένα άλλο στοιχείο το οποίο δεν αναφέρεται, είναι αυτό που λίγο πολύ οι περισσότεροι οικονομικοί δέκτες DVB-T δεν το υποστηρίζουν, τη μη δυνατότητα ελέγχου χρόνου εμφάνισης του INFOBAR, κατά τη διάρκεια αλλαγής καναλιών. Το υποστηρίζει ή όχι; (Στο Manual δεν ανφερεται αυτή η ειλογή ρύθμισης)
   Πάντως, ειδικά για την Ελλάδα, με τους τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς, η μη δυνατότητα χειροκίνητης ταξινόμισης των καναλιών, φαντάζει ότι κάτι πολύ σοβαρό τους ξέφυγε κατά τον προγραμματισμό, αν σκεφτεί κάποιος ότι και τα μηχανήματα των 30€ το συμπεριλαμβάνουν στο MENU. Μια διευκρίνηση στο συγκεκριμένο θέμα: Διαβάζοντας το USER MANUAL, στην παράγραφο 3.1.8/ Επεξεργασία καναλιού, μαζί με τα βασικά, όπως: Κλείδωμα, Παράληψη, Αγαπημένα, Διαγραφή, Μετονομασία, περιλαμβάνει και την Αντιμετάθεση, πραγμα που αν είναι όπως το περιγράφουν είναι η απάντηση στο ερώτημα, άρα δεν υφίσταται τέτοιο, θέμα.
   Φιλικά
   Πέτρος Δημητρακόπουλος

   • lykman

    Καλησπέρα, και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια…
    Σήμερα κυκλοφόρησε η πρώτη αναβάθμιση του (εδώ: http://www.crystalaudio.gr/Downloads/Downloads-Material.aspx), και αντιγράφω από το changelog:

    1. Πρόσβαση καναλιών με τα αριθμητικά πλήκτρα, με την επιθυμητή σειρά εμφάνισης.
    a. Πραγματοποιήστε αυτόματη αναζήτηση
    b. Με την λειτουργία Αντιμετάθεσης (πλήκτρο EDIT), ταξινομήστε τα κανάλια στην επιθυμητή σειρά
    c. Για την πρόσβαση στο 1ο κανάλι της λίστας πιέστε το αριθμητικό πλήκτρο 1, για το 2ο το 2 κ.λ.π.
    2. Σωστή απεικόνιση Αγγλικών και Ελληνικών χαρακτήρων στο teletext.
    3. Απεικόνιση EPG και λεπτομερούς περιγραφής στα Ελληνικά για τα ιδιωτικά κανάλια.
    4. Αυτόματη απομάκρυνση του σύμβολου εγγραφής (REC) μετά από 3 δευτερόλεπτα. Για να επιβεβαιώσετε πως μια εγγραφή βρίσκεται σε εξέλιξη, πιέστε ανά πάσα στιγμή το πλήκτρο INFO.
    5. Αύξηση του χρόνου εμφάνισης λεπτομερούς περιγραφής προγράμματος στα 15 δευτερόλεπτα.
    6. Αρχική οθόνη γρήγορης εγκατάστασης μετά την πρώτη ενεργοποίηση της συσκευής.
    7. Προσθήκη επιπλέον ραδιοφωνικών σταθμών.
    8. Εμφάνιση όλων των διαθέσιμων υπότιτλων, με όνομα αρχείου (και όχι αριθμητικά, όπως πριν).
    9. Εκκίνηση ταινίας με προεπιλεγμένους υπότιτλους αυτούς που έχουν κοινό όνομα με το αρχείο της ταινίας.

    Νομίζω ότι απαντάει ή λύνει τα περισσότερα που αναφέρεις… Οσο για το δίσκο, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θύρα έχει, καθώς και sata3 να πάρεις, είναι προς τα πίσω συμβατοί (τουλάχιστον στην θεωρία)….

  2. stelios.gianniotis

   Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πολύ κατατοπιστικό άρθρο σας.

   Το συγκεκριμένο Media player με έχει απασχολήσει αρκετά καθώς έχω μια πολύ καλή γνώμη για τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρίας.

   Αυτό που με προβληματίζει για της αγορά του είναι το αν μπορεί μέσω της θύρας Ethernet να δει δικτυακό σκληρό δίσκο (συγκεκριμένα τον MyBook Live 2TB Ethernet της WD) που έχω τοποθετήσει στο modem/router μου, και που σκοπεύω να συνδέσω ενσύρματα με το media player μιας και έχω κεντρική εγκατάσταση internet στο σπίτι μου.

   Επίσης με προβληματίζει ιδιαίτερα ο θόρυβος που παράγει μιας και προορίζεται για χρήση στο υπνοδωμάτιο μου (και δεν θέλω να ακούω την γκρίνια της γυναίκας μου…) τις βραδινές κυρίως ώρες.

   Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.
   Στέλιος.

   • lykman

    Καλησπέρα Στέλιο,
    αν ο δικτυακός δίσκος είναι προσβάσιμος μέσω SMB, λογικά ναι θα μπορεί να τον δει. Δεν έχω κάτι αντίστοιχο όμως να δοκιμάσω, ώστε να σου πω πιο συγκεκριμένα…
    Βράδυ στην κρεβατοκάμαρα… δεν θα στο πρότεινα!!! Παρότι δεν είναι φασαριόζικο, και η συχνότητα του ήχου δεν είναι υψίσυχνη (είναι σαν θρόισμα), σε απόλυτη ησυχία ακούγεται (εγώ αν δεν είναι εντελώς αθόρυβες οι συσκευές, θεωρώ ότι δεν έχουν θέση σε κρεβατοκάμαρα). Τώρα που το έχω και εγώ κρεβατοκάμαρα, έχω και ένα WDTV live δίπλα, για τις βραδυνές ώρες…

  3. giorgos papamavros

   Καλησπέρα και από μένα. Το εξαιρετικό πραγματικά άρθρο σου με έπεισε και τόλμησα την αγορά του μηχανήματος. Επιβεβαιώνω τα όσα γράφεις τονίζοντας την πολύ καλή ποιότητα της εικόνας σε τηλεοπτικά σήματα σε σχέση με δύο εφαρμογές της crypto (250, 215D). Αυτό που με απογοήτευσε όμως είναι ότι σε αντίθεση με αυτό που σαφώς δηλώνει ο κατασκευαστής στο σάιτ του δεν υπάρχει η επιλογή της αυτόματης επιλογής αναλογίας οθόνης. Αποτέλεσμα? Είσαι αναγκασμένος να σε κανάλια όπως ΑΝΤ1, ΑLPHA από τα μεγάλα και όλα τα μικρότερα ελληνικά να αλλάζεις χειροκίνητα την αναλογία. Είναι κρίμα για τέτοιο μηχανάκι και σε τέτοια τιμή, να μην υπάρχει η λειτουργία auto που έχουν άλλα στα 30€. Επίσης είναι απαράδεκτο να σε παραπλανούν τα επίσημα τεχνικά χαρακτηριστικά. Θα ήθελα την άποψή σας….

  4. Crystal_Druid

   Ψυχραιμία παιδιά. Είναι εν γνώσει μας το θέμα του aspect ratio στον Ant1 και τον Alpha και το ερευνούμε ώστε να βρούμε την οριστική λύση. Προς το παρόν, όταν βλέπετε τηλεόραση ρυθμίσετε τον Uppstreamer TV σε PAL και την τηλεόραση στο 16:9. Αυτό λύνει το πρόβλημα, αλλά δουλεύουμε και το auto.

   • Σάκης

    Αγαπητέ φίλε Crystal_Druid,
    θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την βοήθεια σου. Ακολουθώντας την συμβουλή σου
    μου λύθηκε το πρόβλημα με to aspect ratio, και τώρα είναι όλα τα κανάλια στο ίδιο format.

    Ευχαρηστώ και πάλη, τώρα μορώ να χαρώ το πραγματικά καλό appstreamer TV.

  5. Γιωργος

   (Συνδεση με το Dogle)
   Το Youtube δουλευει.
   Στο Google αφου του δωσω την αναζητηση , ψαχνει και ψαχνει και ψαχνει και δεν τελειωνει.

   Επισης , απο το Appstreamer Tv Βλεπω τα αρχεια του Υπολογιστη μου.
   Απο τον Υπολογιστη ομως βλεπω μεχρι Appstreamer/C και μετα μου ζηταει
   ονομα και κωδικο που δεν μπορεσα να βρω ποιοι μπορει να ειναι ;;

   • lykman

    Καλημέρα, για πήγαινε στις Ρυθμίσεις -> δίκτυο και δες αν είναι ενεργοποιημένο το BT Security / Samba…. Μπορείς να το απενεργοποιήσεις για να μην ζητάει. Αλλιώς ***νομίζω*** ότι τα default είναι admin/123 ή admin/1234 …

    • Γιωργος

     Ευχαριστω πολυ.
     Το προβλημα του Interface με το PC λυθηκε με την απενεργοποιηση του : Ασφαλεια BT&SAMBA.

     Για το Google τιποτε;;
     Θελω παντως να κανω γνωστο , οτι το μηχανημα ειναι Θαυμασιο
     σε αποδοση εικονας και ηχου καθως και με ταχυτατο Επεξεργαστη για το χειρισμο των αρχειων και παιζει οτιδηποτε εχω δοκιμασει μεχρι τωρα (και εχω δοκιμασει πολλα)
     Μου αρεσαν επισης πολυ οι δυνατοτητρς ρυθμισεων και χειρισμου των Υποτιτλων.
     Ενα αλλο επισης ειναι οτι δεν εχει περιορισμο στον αριθμο των αρχειων ανα φακελο.Του εχω ενα φακελλο με περιπου 2,500
     MP3 που τον ανοιγει και τα διαβαζει ΟΛΑ , ταχυτατα.

     • lykman

      Για το google που λες, δεν θυμάμαι καν αν το έχω δοκιμάσει… γενικότερα θεωρώ το browsing μέσα από αυτού του τύπου τα media players μεγάλη ταλαιπωρία… οπότε δεν ασχολούμαι καν.
      Το μηχανάκι όντως είναι σούπερ για αυτό που είναι και αυτά που κάνει. Όμως είναι -για μένα που παίζω μέσω δικτύου- μεγάλο πισωγύρισμα η αφαίρεση της gigabit θύρας (που έχει το μικρό του αδερφάκι). Επίσης ακόμα έχει μπόλικα bugs, ειδικά στον τομέα του dvb-t. Τα οποία και πρέπει να λυθούν… γιατί είναι εκνευριστικά.

      • Γιωργος

       Συμφωνω για τις εκνευριστικες αστοχειες που παρουσιαζει το
       Λογισμικο του ,αλλα για μενα αφορουν δευτερευοντα προβληματα γιατι το εχω σε τηλεοραση με δικοτης DVB-T δεκτη. Το μηχανακι εγω το ηθελα σαν MEDIA PLAYER και για να γραφω εργα απο την Τηλεοραση.
       Επειδη απο οτι καταλαβα εχεις πειρα σε εσωτερικη δικτυωση,μπορεις να μου πεις κατι για το εξης :
       Προσπαθω να αντιγραψω μεσω της ασυρματης συνδεσης , movies απο το PC στον εξωτερ.σκληρο που εχω συνδεσει πανω στο APPstreamer TV. Ξεκιναει με υπερβολικα αργο ρυθμο (1 GIGA σε 2 ωρες περιπου) αλλα μετα απο καμμια ωρα
       και πριν ακομη φθασει στα μισα κολλαει και απορριπτει την αντιγραφη.
       Αυτο θα με ενδιεφερε πολυ για να σταματησω να βγαζω τον σκληρο και να τον μεταφερω στο PC για να τον φορτωσω.

  6. lykman

   Στο θέμα των εγγραφών είναι που έχει θέματα… Αποτυχημένες εγγραφές χωρίς λόγο, εγγραφές που μετά το μηχάνημα παραμένει αιώνια αναμμένο χωρίς να σβήσει μετά το τέλος τους, απότομο σβήσιμο του δίσκου μετά την εγγραφή, αδυναμία σεταρίσματος εγγραφών χωρίς κάποιο προφανή λόγο, μπέρδεμα του EPG τις πρώτες πρωινές ώρες, κολλήματα του EPG την ώρα που προσπαθώ να scrollάρω προς τα κάτω και ταυτόχρονη επαναφορά στην αρχή της ημέρας…
   Αυτό που αναφέρεις για την πάναργη μεταφορά αρχείων, είναι θέμα των ασύρματων συνδέσεων. Είναι η χειρότερη σύνδεση που μπορείς να του έχεις. Αν μπορείς, τράβα καλώδιο. Δεν ξέρω γιατί σε κόβει, αλλά με τέτοιες συνθήκες σαφώς και σου προτείνω να πηγαινοέρχεσαι με τον δίσκο σου…

   • Γιωργος

    Το Μηχανημα το εχω πειριπου 15-20 μερες. Στην αρχη πραγματι ειχα αδυναμειες σεταρισματος εγγραφης αλλα ηταν δικο μου λαθος γιατι δεν ειχα ρυθμιση καλα το ρολοι του
    μηχανηματος.Το αλλο που ειδα ειναι οτι αν αρχισει την εγγραφη αναμενο ,παραμενει αναμενο και μετα το τελος της εγγραφης. Αν αρχισει σβησμενο , αναβει και μετα το τελος της εγγραφης ξανασβηνει. Τωρα για το EPG του πραγματι ειναι για κλαμματα αν το συγκρινω με το EPG ενος Αποκωδικοποιητη LEMM που ειχα και που εκανε 40 EURO.
    Συνδεση ενσυρματη με το PC δεν μπορω να κανω γιατι εχω μια αποσταση 10 m. ,αν και εχω ακουσει τελευταια για κατι καλωδια ενεργα USB που επιτρεπουν τετοιες συνδεσεις.
    Παντως σ’ευχαριστω πολυ .Με βοηθησες ειδικα στο θεμα της ασυρματης συνδεσης του με τον Υπολογιστη αν και τελικα η προσδοκια μου για κατευθειαν μεταφορα αρχειων διαψευδεται.
    Παντως το μηχανακι εξακολουθω να το ευχαριστιεμαι στα υπολοιπα του και δεν μετανιωσα που το πηρα.

    • lykman

     Εμένα (αλλά και άλλων από ότι λένε στο avclub) όταν ανοίγει για να γράψει, κάποιες φορές ξανασβήνει, κάποιες όχι… Οταν σβήνει, ο δίσκος ακούγεται να σβήνει πολύ «άτσαλα», σαν να κάνει απότομο power-off (σαν να του κόβεις το ρεύμα απότομα δηλαδή)… Αντίθετα όταν δεν κάνει εγγραφή και το πατήσω να σβήσει, δεν το κάνει (άρα ο δίσκος έχει κάνει ήδη soft off).
     Στο δικό μου σπίτι είναι πολύ περισσότερα τα μέτρα από τα 10 που λες εσύ, και πάλι έχω τραβήξει καλώδιο (και μάλιστα 1000άρι δικτύου) σε όλα τα δωμάτια… τρύπημα σε μεσοτοιχίες κλπ (αλλά εντάξει, καταλαβαίνω ότι κάτι τέτοιο δεν το κάνει ο καθένας).
     Οι ασύρματες συνδέσεις (θεωρώ ότι) είναι κατάλληλες για να βγαίνει κάποιος ίντερνετ και γενικότερα για ελαφριές δουλειές, αλλά για streaming ή για αντιγραφή μεγάλων αρχείων δεν ενδείκνυνται… γενικότερα η απόδοση στα ασύρματα δίκτυα εξαρτάται (και χειροτερεύει) από παρεμβολές, από την αύξηση της απόστασης, από ενδιάμεσα εμπόδια…

     • Γιωργος

      Οι τρυπες δεν ειναι προβλημα. Αλλωστε μια μονο μου χρειαζεται.
      Αλλα εσυ μιλας , αν καταλαβα ,για συνδεση απο το router, στη θυρα Lan του Αp/mer TV.
      Πιστευεις οτι ετσι θα μπορω να αντιγραφω αρχεια;
      Εγω εννοουσα συνδεση με καλωδιο USB που ξερω οτι πανω απο 2 μετρα
      δεν δουλευει

      • lykman

       Εννοείται ότι μπορείς…. Το usb είναι για ένα δυο μέτρα, το δίκτυο είναι για δεκάδες ή και μερικές εκατοντάδες μέτρα….
       Βασικά αν φτιάξεις δίκτυο, δεν θα χρειάζεται καν να αντιγράφεις αρχεία, απλά θα τα streamάρεις μέσω του δικτύου… Απευθείας απο τον υπολογιστή που τα έχεις…

  7. Γιωργος

   Τελικα εκανα ενσυρματη συνδεση Router – Θυρα LAN και τα προβληματα μου λυθηκαν.
   Τζαμπα αγορασα το DONGLE.

   Παντως ο Browser δεν δουλευει. Οχι και οτι μου χρειαζεται . Αλλα αφου τον εχει πρεπει και να δουλευει.

   CRYSTAL AUDIO ακους!!

   • Γιωργος

    Επανορθωνω.
    Ο Browser δουλευει. Η αληθεια ειναι με κατι πολυπλοκες πληκτρολογησεις στο Τηλεκοντρολ,αλλα δουλευει. Επικοινωνησα με τον Προιστ.Τεχνικου της Εταιρειας και μου ειπε τις πληκτρολογησεις. Τελικα βεβαια αν θελεις να… …… χρειαζεται ποντικι.

    Με την Ευκαιρια ευχαριστω για την βοηθεια και τον πιο πανω αλλα και τον Lykman .
    Το μηχανακι συνισταται πλεον ανεπιφυλακτα.

  8. Γιωργος

   Το A.R. παρα τις ρυθμισεις που αναφερετε πιο πανω εχει προβληματα , παιδια.
   Νομιζω οτι ειναι το πιο σημαντικο για τακτοποιηση σε επομενη αναβαθμιση του Firmware.

  9. Κώστας

   Καθώς στο αρχείο AppTV_012813.zip, που κατεβαίνει δεν υπάρχει το συνοδευτικό pdf.
   Γνωρίζει κανείς τις αλλαγές/βελτιώσεις που έχει το firmware v.012813 σε σχέση με το προηγούμενο;

   • lykman

    Αν δεν το δώσει η ίδια η CA, μάλλον δεν θα μάθουμε… οπότε περιμένουμε.