Γρήγορη μετάβαση

  CYTA VDSL & ADB P.RG AV4202N (pirelli)

  Εδώ και λίγο καιρό, πέρασα από το 2play adsl της HOL (FRITZ 7140 με 2xvoip γραμμές + 16/1 internet) στο αντίστοιχο 2play vdsl (1xvoip + 35/3 internet) της CYTA… Καθώς η HOL δίνει vdsl σε ελάχιστα σημεία, και όχι εδώ που μένω. Οπότε αναγκαστικά άλλαξα εταιρία, και θα αναφέρω τις εντυπώσεις μου από τον εξοπλισμό, τις ταχύτητες, τις δυνατότητες αλλά και την συμπεριφορά των δύο εταιριών, στην ίδια (πολύ καλή) γραμμή του σπιτιού μου…

  Ενεργοποίηση και προβλήματα

  Παρότι οι ημερομηνίες μετάβασης τηρήθηκαν (λίγες εργάσιμες, μεσολάβησαν και οι αργίες του Πάσχα), κάτι δεν πήγαινε καλά με το ADB… κόλλαγε το wifi, κόλλαγε η συσκευή, κόλλαγε το ίντερνετ ή οι ταχύτητες δεν ήταν καλές, γενικότερα δεν δούλευε έτσι όπως έπρεπε… Για μένα ήταν ξεκάθαρα πρόβλημα συσκευής, αλλά από το support της CYTA μου είπαν ότι θα έρθει τεχνικός να ελέγξει και την γραμμή… Κανονίστηκε ραντεβού, και τελικά αλλάχτηκε συσκευή (με μια που δεν συγχρόνισε ποτέ), και τέλος με μια τρίτη η οποία παίζει απροβλημάτιστα από τότε (ζήτημα αν της κάνω εγώ επανεκκίνηση μια-δυο φορές τον μήνα). Το καλό της ιστορίας είναι ότι επιβεβαιώθηκε η αίσθηση μου για την γραμμή: πολύ καλή ποιοτικά, με μέγιστες ταχύτητες που θα μπορούσε να δώσει σε vdsl κάπου στα 50/11 σύμφωνα με τον τεχνικό που ήρθε και την μέτρησε.

  Internet

  Καταρχήν να πω ότι με το d/l της HOL δεν είχα ποτέ θέμα, γενικότερα με το ~1.6MB/sec που έπιανα σχεδόν πάντα (από πηγές που μπορούσαν να δώσουν τόσο φυσικά), ήμουν ευχαριστημένος, δεν με ενδιέφερε κάτι παραπάνω. Αυτό όμως που δεν παλευόταν, ήταν το (σχεδόν) 1mbps upload που έπιανα. Μέσα από 1MBit λοιπόν (ή τα ~85KB/sec που έδινε πραγματικά η γραμμή), απλά δεν μπορούσα να περάσω αυτά που ήθελα, τουλάχιστον όχι ταυτόχρονα και όχι ικανοποιητικά… remote connect προς το σπίτι, εικόνα από ΙΡ cameras προς τα έξω, cloud sync, torrents, δεν γινόταν να παίζουν όλα μαζί… Τώρα με 3.1ΜΒit ή αλλιώς με ~350ΚΒ/sec upload αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ούτε ασχολήθηκα με limiters και QoS. Στο d/l πάντως δεν γεμίζει πια η γραμμή. Σπάνια βλέπω πάνω από 2.8ΜΒ/sec (όχι ότι με χαλάει καθώς όπως ήδη είπα, δεν με απασχολεί ιδιαίτερα το μέγιστο d/l, απλά το αναφέρω. Πιθανότατα να πάρω και περισσότερο με πιο επιθετικές ρυθμίσεις στο μtorrent).

  Και μια «τυπική» παράθεση μέτρησης:

  speedtest

  Τηλεφωνία

  Οπως και στην HOL, έτσι και εδώ είναι voip η τηλεφωνία… Μέχρι τώρα απροβλημάτιστη, με καθαρό ήχο. Ολα καλά λοιπόν με την βασική υπηρεσία. Και γιατί λέω βασική υπηρεσία? Γιατί είχα καλομάθει με το fritz7140, και τις δυνατότητες του (που η HOL είχε αφήσει ελεύθερες). Ουσιαστικά είχα ένα μικρό PBX, που μπορούσα να κάνω ότι θέλω μαζί του: μπορούσα να επιλέξω που θα χτυπάει το κάθε νούμερο από τα δύο που μου είχε δώσει δωρεάν η HOL (το δεύτερο νούμερο από CYTA έχει χρέωση κάπου 7€ /μήνα), αν θα χτυπάνε μαζί, αν θα έχω εμφάνιση και των δύο αριθμών ή του ενός πάντα σε σχέση και με τις πόρτες, είχε τηλεφωνικό κατάλογο, κατάλογο κλήσεων, πίνακα ποιοτικών χαρακτηριστικών των κλήσεων, είχα αγοράσει και app για το smartphone που το χειριζόμουν ακόμα και απομακρυσμένα μέσω 3G σύνδεσης και μπορούσα να δω τις κλήσεις που είχα δεχτεί, να ανοιγοκλείνω το wifi και άλλα… Από τo ADB P.RG AV4202N της CYTA… τίποτα. Απλά περνάει η τηλεφωνία. Προφανώς είναι κλειδωμένα τα σχετικά μενού από την CYTA (κακώς). Και όταν ρώτησα αν γίνεται να χτυπάνε οι εισερχόμενες και στις δύο FXS του ταυτόχρονα, μου είπαν ότι είναι πρόσθετη υπηρεσία με κόστος ενεργοποίησης!!!

  modem/router

  Ταλαιπωρήθηκα αρκετά να σετάρω τα απαραίτητα, και κάποια μάλλον δεν παίζουν, ή δεν παίζουν σωστά: port forward με «παράλογη» λογική ενεργοποίησης και ρύθμισης, static IPs τις χάνει μετά από επανεκκίνηση (κατέληξα να καρφώνω ΙΡ στις συσκευές που δεν θέλω να αλλάζουν, π.χ. στις ΙΡ cameras), friendly names στα μηχανάκια επίσης δεν κρατάει… Πράγματα εντελώς παιδικά δηλαδή, που στο 7140 ήταν παιχνιδάκι… Από την άλλη έχει wifiN με μπόλικες ρυθμίσεις (αν και μάλλον σαν πομποδέκτης δεν είναι και τόσο ισχυρό), ρύθμιση ισχύος εκπομπής και hard button ενεργοποίησης (πολύ βασικά για μένα), διάφορων ειδών servers (που ποτέ δεν δοκίμασα αφού δεν με απασχολούν: print / ftp / file), WoL παράλογης λογικής (είπαμε δεν κρατάει friendly names, και WoL που για να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να θυμάστε σε ποια θύρα του, και την MAC address της συσκευής που θέλετε να «ξυπνήσετε»!!!). Από την άλλη το 7140 είχε έναν πίνακα με όλες τις συσκευές και τα ονόματα τους, και απλά επέλεγα ποιο θέλω να «ξυπνήσει». Και από την άλλη άκρη του κόσμο φυσικά, μέσω του app… Γενικότερα σαν ισχύ φαίνεται να έχει αρκετή, το αφήνω με φουλ ταχύτητες torrent και δεν δείχνει να ζορίζεται… Φυσικά με έναν μαρκαδόρο «μαύρισα» τα led του, γιατί το βράδυ φώτιζε όλο το σαλόνι…

  Links για P.RG AV4202N:

  http://www.adslgr.com/content/21-ADB-P-RG-AV4202N-Cyta-Vdsl2 (παρουσίαση από adslgr)
  http://www.adbglobal.com/broadband/voice-series/prg-eav4202n-family.html (σελίδα router)