Γρήγορη μετάβαση

    SoundBar 2.1 JVC TH-WL515B

    Μπορεί οι καινούργιας τεχνολογίας επίπεδες τηλεοράσεις να είναι πολύ όμορφες και βολικές (και στην τοποθέτηση ειδικά αν μπουν σε τοίχο), ελαφριές (ειδικά από τις LED και μετά), και φυσικά πλήρεις λειτουργιών, αλλά το πολύ λεπτό κέλυφος έφερε και ένα σημαντικό μειονέκτημα: έχουν τραγικό ήχο. Γιατί? Γιατί τα ηχεία για να αποδώσουν σωστά, χρειάζονται χώρο (καμπίνα) που πλέον δεν υπάρχει. Και τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν μας αρκεί ο ήχος της τηλεόρασης? Καλή ερώτηση… με αρκετές απαντήσεις (και λύσεις). Εγώ διάλεξα μια λύση με 2.1 κανάλια, soundbar & το sub της…

    Εισαγωγή

    Το ζητούμενο στο σαλόνι μου ήταν να βελτιωθεί ο κακός ήχος της LG smartTV μου, ώστε χωρίς να δοθεί μια περιουσία, να μπορώ να δω καμιά σειρά στην τηλεόραση με ανεκτό ήχο. Παρότι υπάρχει 5.1 (παλιότερα και 7.1) σύστημα με ενισχυτή προβολέα κλπ στον ίδιο χώρο (σαλόνι), ο προσανατολισμός του είναι ανάποδος από της τηλεόρασης, καθώς προβολέας και τηλεόραση είναι στις αντίθετες πλευρές, και το ηχοσύστημα έχει στηθεί για τον προβολέα, που όμως πλέον δεν τον ανοίγω συχνά, πόσο μάλλον για σειρές. Άρα ότι κι αν φτιαχνόταν για την ΤιΒί θα ήταν ανεξάρτητο από όλα τα υπόλοιπα. Μετά από μια μικρή αναζήτηση επιλέχτηκε η JVC TH-WL515B, καθώς τα σχόλια που διάβαζα έλεγαν για τον ήχο ότι είναι ανεκτός, συν τα καλούδια που έβλεπα να έχει, την έκαναν να δείχνει μια συμπαθητική επιλογή για την τιμή που την έβρισκα (140€).

    Unpacking & πρώτη εντύπωση.

    Έρχεται σε πολύ καλή συσκευασία που την κρατάει ασφαλή, και αυτήν αλλά και το sub που την συνοδεύει. Σκληρό χαρτοκούτι εξωτερικά, και διάφορα προστατευτικά εσωτερικά. Αφού λοιπόν βγήκαν όλα τα προστατευτικά και την κρατάω στα χέρια μου, μπορώ να πω ότι η ποιότητα κατασκευής της soundbar είναι πολύ καλή και δείχνει στιβαρή. Το ίδιο και η εμφάνιση της που επίσης είναι πολύ καλή, ότι πρέπει για σαλόνι. Το sub είναι μια αρκετά απλή κατασκευή. Θα το ήθελα με λίγο πιο χοντρά τοιχώματα. Και τα δύο έχουν πολύ καλής ποιότητας λαστιχένια ποδαράκια.

    Τοποθέτηση της soundbar στον τοίχο, και του sub…

    Περιλαμβάνονται στηρίγματα για τοποθέτηση της soundbar στον τοίχο (έτσι την τοποθέτησα). Δεν μου άρεσε ο τρόπος που γαντζώνει η soundbar στα στηρίγματα. Δύο βίδες ξεβιδώνουμε από τις δύο άκρες της, και λειτουργούν σαν γαντζάκια. Δεν το θεωρώ και ιδιαίτερα ασφαλές σε βάθος χρόνου, συν ότι δεν μπορούμε να τα σφίξουμε επιπλέον: απλά τα αφήνουμε ξεσφιγμένα σύμφωνα με τις οδηγίες ~2mm, και την κρεμάμε στις οπές που έχουν τα στηρίγματα. Τοποθετημένη, αφήνει επαρκή απόσταση από τον τοίχο για να κουμπώσουν η τροφοδοσία της αλλά και τα καλώδια σύνδεσης ήχου στο πίσω μέρος της (αν και το οπτικό καλύτερα να το έχουμε βάλει από πριν). Και το sub? Το τοποθετούμε όπου μας βολεύει, καθότι επικοινωνεί με το soundbar ασύρματα. Στις οδηγίες λέει μέχρι 6m, αλλά καλό θα ήταν να βρούμε μια κοντινή και σωστή θέση (ως προς την ηχητική της απόδοση) για να το βάλουμε.

    Δυνατότητες – λειτουργίες

    Ένας από τους κύριους λόγους που προτιμήθηκε η συγκεκριμένη, είναι οι πλήρεις δυνατότητες διασύνδεσης: bluetooth (το έκανα pair με το laptop που κάθομαι παραδίπλα), optical (σύνδεσα την ΤιΒί), coaxial, 2x line IN, HDMI (ARC). Η καλύτερη επιλογή πιστεύω για σύνδεση με την τηλεόραση είναι μέσω της HDMI (ARC), γιατί έτσι μπορεί να αυξομειωθεί η ένταση του ήχου της μέσω του τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, συν ότι ανοίγει και κλείνει μαζί με την ΤιΒί. Αλλά στην αντίστοιχη θύρα της ΤιΒί έχω το Raspberry Pi για χρήση του μέσω CEC, οπότε σε εμένα, αυτή η θύρα ήταν κατειλημμένη οπότε και το έβαλα στην οπτική.

    Κι από ήχο?

    Τώρα… ΟΚ. Νόημα θα είχε η σύγκριση της με αντίστοιχα προϊόντα. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό, απλά θα πω τα εξής: Είναι σαφώς καλύτερη η ποιότητα του ήχου που έχω τώρα, από αυτόν που είχα αποκλειστικά από την τηλεόραση (μου). Και εννοείται ότι μπορεί να παίξει πιο δυνατά, και καθαρά, ώστε να ευχαριστηθώ περισσότερο αυτό που βλέπω στην ΤιΒί. Σαφώς και λόγω μεγέθους – σχήματος η στερεοφωνική της εικόνα δεν είναι τόσο καλή, όσο θα ήταν με ξεχωριστά ηχεία, τοποθετημένα σε ικανοποιητική απόσταση δεξιά & αριστερά της τηλεόρασης.  Υπάρχουν κάποια ηχητικά presets (Sport, TV, Movie, Default), αλλά τουλάχιστον εγώ επιλέγω το «default» ώστε να είναι το ηχητικό αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.

     

    Και το sub?

    Το subwoofer θεωρώ ότι συμμετέχει αρκετά έντονα στις συχνότητες που αναλαμβάνει να αναπαράγει, και χωρίς δυνατότητα (αυξο)μείωσης της έντασης του, σε σχέση με την ένταση του soundbar. Εννοείται ότι ευκολίες όπως συχνότητα αποκοπής ή ρύθμισης φάσης, δεν υπάρχουν (αφού μιλάμε για φτηνό  συνολάκι τύπου «πακέτο»). Πολλές φορές μοιάζει να «μπουμπουνίζει», ανάλογα με το περιεχόμενο, ακόμα και αν αυτό δεν είναι και τόσο χαμηλών συχνοτήτων. Επίσης θεωρώ ότι δεν «μπαίνει» ομαλά, και ότι δεν είναι το συνολικό αποτέλεσμα το καλύτερο δυνατό.  Προσωπικά θα το ήθελα να μπαίνει πιο ομαλά, στα πιο μπάσα, και με χαμηλότερη ένταση… Βέβαια σε αυτά παίζει ρόλο και ο χώρος στο πως θα ακουστεί σαν τελικό αποτέλεσμα: μπορεί με καλύτερη τοποθέτηση να απέδιδε καλύτερα, αλλά εγώ δεν έχω άλλη επιλογή στον χώρο μου. Εσωτερικά δεν υπάρχει κάποιο ηχομονωτικό υλικό, αλλά φαίνονται κάποια -μικρά- δεσίματα στην κατασκευή.

    Άλλες παρατηρήσεις – αρνητικά & θετικά

    Το ΒΤ γίνεται pair πολύ εύκολα, δοκίμασα και με κινητό και με λάπτοπ, χωρίς προβλήματα. Κάθε φορά που επιλέγεται το ΒΤ για ενεργή είσοδος του, μας ενημερώνει με ηχητικό μήνυμα ότι «συνδέθηκε», μόλις γίνει το connection με την paired συσκευή. Οι είσοδοι του επιλέγονται κυκλικά, και θυμάται την τελευταία που είχε ενεργή πριν το κλείσουμε (standby), και ανοίγει σε αυτήν. Όταν κλείσουμε το soundbar, αυτόματα μπαίνει σε standby και το sub, και ξυπνάει αντίστοιχα μόλις ξανανοίξουμε την ηχόμπαρα. Το τηλεκοντρόλ του είναι όμορφο και με καλή αίσθηση στο χέρι. Και βολικό σαν μέγεθος και spacing των κουμπιών (τουλάχιστον στο δικό μου χέρι). Η ηχόμπαρα έχει φωτιζόμενη οθόνη στο μπροστά μέρος, ευτυχώς όχι με έντονο φως, αλλά θα ήθελα να μπορούσε να απενεργοποιηθεί και εντελώς ο φωτισμός κατά την χρήση. Όσο είναι σε standby, η οθόνη της δείχνει την ώρα, ενώ όταν είναι ενεργοποιημένη δείχνει την ενεργή είσοδο, συν ότι αλλάζουμε (π.χ. ένταση, sound preset).

    Επίλογος

    Τελικά άξιζε τα ~140€ που έδωσα για αυτήν? Παρότι έχει τα ηχητικά θεματάκια της θα έλεγα πως ναι, καθώς πλέον στέλνω εκεί και τον ήχο της ΤιΒί, αλλά και του λάπτοπ όταν π.χ. βλέπω youtube κλπ. Δεν είναι στα ηχητικά πρότυπα που έχω συνηθίσει από το πολυκάναλο σύστημα μου, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο για ένα σχετικά φτηνό 2.1 προιόν. Είναι όμως μια εμφανής αναβάθμιση στον ήχο της τηλεόρασης μου.

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα / συσκευές, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.