Γρήγορη μετάβαση

    HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 1

    Σε προηγούμενα άρθρα είδαμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε DIY λύσεις υπολογιστών και μαζί με τη χρήση του Freenas, να φτιάξουμε, με πολύ οικονομικό τρόπο, τον δικό μας κεντρικό χώρο αποθήκευσης για τα δεδομένα μας.  Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η συγκεκριμένη λύση ενδέχεται να απωθήσει χρήστες οι οποίοι δεν επιθυμούν να μπλεχτούν με DIY λύσεις, οπότε προτιμούν να δώσουν κάτι παραπάνω και να καταφύγουν σε έτοιμες λύσεις NAS (Synology, Qnap, Thecus κλπ). Κάπου εδώ όμως, ήρθε η γνωστή σε όλους Hewlett Packard να προσφέρει μια δική της λύση, ενός έτοιμου μικρού server, ο οποίος μπορεί να εξυπηρετήσει τον σκοπό ενός HomeNas, με αντίτιμο ίσο ή μικρότερο μιας DIY λύσης. Και θα ρωτήσουν οι περισσότεροι: «Καλά γίνεται αυτό; Υπάρχει επώνυμος HP server που φτηνότερος από DIY υπολογιστή;»  Και η απάντηση είναι «Ναι, βέβαια, ο HP Proliant Microserver N40L

    HP Microserver N40L

    Πριν λίγο καιρό λοιπόν, αποφάσισα να αλλάξω το NAS μου, από Raid5 που ήταν, σε ZFS. Χωρίς να αναλύσουμε σε αυτό το σημείο το ZFS (θα μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά στο επόμενο μέρος του άρθρου), απλά να πούμε ότι θεωρείται από πολλούς ως το μέλλον των filesystems. Για να μπορέσω λοιπόν να κάνω τη μετάβαση, έπρεπε να βρω ένα χώρο με τουλάχιστον 3ΤΒ διαθέσιμα.  Με δεδομένο λοιπόν ότι το πρωτεύον NAS μου δεν έχει χώρο για επιπλέον εσωτερικούς δίσκους, οι επιλογές μου ήταν περιορισμένες:

    • Είτε θα αγόραζα εξωτερικούς δίσκους για να έχω χώρο να μεταφέρω τα δεδομένα μου…
    • …είτε θα κατέφευγα στη δημιουργία ενός δεύτερου NAS.

    Αποφάσισα ότι η καλύτερη λύση, στην περίπτωσή μου, θα ήταν να φτιάξω ένα δεύτερο NAS. Σκεφτόμουν αρκετό καιρό να φτιάξω ένα  backup NAS για τα πιο κρίσιμα δεδομένα μου, οπότε τώρα, μετά το πέρας της μετάβασης το δεύτερο NAS θα  μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό.  Μιας και λοιπόν για το νέο μηχάνημα δεν είχα μεγάλες απαιτήσεις χώρου (τα πραγματικά κρίσιμα data δεν είναι πάνω από 150-200GB), έψαχνα για DIY λύσεις με μικρό μέγεθος, μικρή κατανάλωση ρεύματος αλλά και ικανότητα φιλοξενίας τουλάχιστον τεσσάρων σκληρών δίσκων ώστε και αυτά τα δεδομένα να είναι προστατευμένα με κάποιο μηχανισμό τύπου RAID. Κοιτώντας για διαθέσιμες επιλογές,  έπεσα πάνω σε κάποια review του N40L, ο οποίος έδειχνε ότι ανταποκρινόταν και μάλιστα με το παραπάνω στις απαιτήσεις μου. Μια αναζήτηση στα Ελληνικά καταστήματα έδειξε ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα πωλείται στην Ελλάδα σε πολύ καλή τιμή. Χωρίς πολλά πολλά, λοιπόν, παραγγέλθηκε ένας N40L και 8GB RAM, καθώς το ZFS αρέσκεται στην μπόλικη RAM. Μερικές μέρες αργότερα μου ήρθε το «πακετάκι». Παραθέτω την σχετική φωτογραφία, καθώς και τα χαρακτηριστικά του HP Proliant Micro Server N40L:

    HP N40L & Kingston 2x4GB Ram


    Hp MicroServer N40L
    2xKingston DDR3 HyperX Blu 4GB 1333MHZ

    • CPU: Dual-Core AMD Athlon II Model NEO N40L (1.5 GHz, 2MB cache)
    • RAM: 2 GB DDR3 ECC Ram, up to 8GB
    • HDD: 250GB SATA Non Hot Plug (LFF)
    • ETHERNET: NC107i PCIe Gigabit Server Adapter
    • CONTROLLERS: Embedded SATA Controller with Embedded RAID (0, 1)
    • Θύρες Επέκτασης: 1 PCI-Express x16 (x8 speed), 2 PCI-Express x8 (x4 speed)
    • Θέσεις αποθήκευσης: 4 Non Hot Plug Hard Drives
    • Τροφοδοσία: 150 Watts Non-Hot Plug, Non redundant Power Supply
    • Graphics: Onboard AMD HD4200 VGA with 128MB shared memory, supporting 1920×1200 @ 60Hz
    • Εγγύηση: 1year

    Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος server υποστηρίζει και RAC card, δίνοντας τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης του μηχανήματος για εργασίες που κανονικά θα απαιτούσαν την φυσική παρουσία του διαχειριστή στον ίδιο χώρο με το server. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της HP iLO Management Engine, μπορεί κάποιος να σβήσει εντελώς τον server, να τον ανοίξει, να κάνει Remote Installation κάποιου λειτουργικού συστήματος, δημιουργία RAID arrays και άλλα πολλά.

    Η πιο ευχάριστη έκπληξη με τον συγκεκριμένο server, πάντως, είναι ότι τα χαρακτηριστικά του δεν λένε ακριβώς την «αλήθεια».. Και εξηγώ: υποτίθεται ότι υποστηρίζει μέχρι 4 σκληρούς δίσκους χωρίς δυνατότητα Hot Plug. Επίσης οι συγκεκριμένοι δίσκοι θα πρέπει να έχουν μέγιστο μέγεθος 2ΤΒ. Τέλος, φαίνεται ότι υποστηρίζει μέχρι 8GB ECC Ram. Η χρήση ECC Μνήμης σε ένα server είναι φυσικά και η προτιμώμενη λύση, αλλά το αυξημένο, υπερδιπλάσιο πολλές φορές κόστος, σε σχέση με τις non-ECC, ίσως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για κάποιον Home χρήστη.

    Η πραγματικότητα, πάντως, είναι αρκετά διαφορετική: Ο N40L μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 6 σκληρούς δίσκους, και μάλιστα με δυνατότητα Hot Plug και μέγεθος ακόμη και 4TB ο καθένας. Επίσης υπάρχουν πολλοί τύποι non-ECC Ram, με τις οποίες συνεργάζεται απροβλημάτιστα, ενώ μπορεί με κάποιες από αυτές να υποστηρίξει ως 16GB Ram. Υπάρχει ένα σχετικό wiki στο οποίο αναφέρεται το hardware που δουλεύει απροβλημάτιστα με τον μικροσκοπικό Proliant. Για την υποστήριξη περισσότερων από 4 δίσκους είναι υποχρεωτική η χρήση ενός τροποποιημένου BIOS το οποίο «ξεκλειδώνει» επιπλέον δυνατότητες. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του homeservershow. Δεν θα επεκταθούμε περαιτέρω στο πως θα εγκαταστήσετε αυτή την τροποποιημένη έκδοση BIOS. Απλά να αναφέρουμε ότι αντιγράφετε τα απαραίτητα αρχεία σε ένα USB stick και bootάρετε από αυτό το USB Stick (Boot από USB είναι και η προεπιλεγμένη του ρύθμιση). Όλα τα υπόλοιπα γίνονται αυτόματα… Μια ακόμη πολύ καλή πηγή με κατατοπιστικότατα video για το πως θα κάνετε κάποιες εργασίες στον N40L, όπως η τοποθέτηση Ram, η τοποθέτηση/αλλαγή του Optical Drive, η αλλαγή του MiniSAS καλωδίου κλπ, είναι το site της ίδιας της hp.

    Για πάμε λοιπόν παρακάτω.. Ας δούμε μερικές φωτογραφίες από το μικροσκοπικό μας serverάκι..

    Ειδικό κλειδί τύπου άλεν

    Ειδικό κλειδί τύπου άλεν πάνω στο πορτάκι του N40L

    HP N40L unboxed Στην αριστερή φωτογραφία μπορείτε να δείτε το εσωτερικό του N40L. Να επισημάνουμε ότι το πορτάκι του διαθέτει κλειδί, ενώ για να το αφαιρέσουμε, όπως και το πάνω μέρος που έχει το κάλυμμα για το optical drive,  δεν χρειάζονται καθόλου εργαλεία. Επίσης να αναφέρουμε ότι πάνω στο πορτάκι έχει 12 βίδες για τους επιπλέον 3 σκληρούς δίσκους που θα τοποθετήσουμε (οι άλλες 4 είναι ήδη τοποθετημένες στο πρώτο tray από αριστερά, το οποίο περιέχει τον 250άρη δίσκο). Για να ξεβιδωθούν αυτές οι βίδες χρειάζεται ειδικό εργαλείο, το οποίο, όπως βλέπετε δεξιά, υπάρχει από το εργοστάσιο σε ειδική θηκούλα πάνω στο πορτάκι του N40L. (nice..!!!) Οι μπλε βίδες που φαίνονται αριστερά και δεξιά στο κάτω μέρος της αριστερής φωτογραφίας, είναι για να απασφαλίσουμε την μητρική κάρτα. Αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα επιπλέον καλώδιο για το optical drive (ή τον 5ο δίσκο), καθώς για αυτή την εργασία το motherboard χρειάζεται να τραβηχτεί προς τα έξω. Σκληροί δίσκοιΣτην περίπτωση που θέλουμε να εγκαταστήσουμε επιπλέον RAM (όπως έκανα εγώ), τότε το motherboard πρέπει να βγει εντελώς έξω. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί περισσότερο από 5 λεπτά.  Στη δεξιά φωτογραφία μπορείτε να δείτε τοποθετημένους στα tray τους, τους 3 από τους 5 συνολικά δίσκους που τοποθετήθηκαν για την αρχική δοκιμή.

    esata to sata cable

    Το κόκκινο καλώδιο είναι το καλώδιο esata σε sata.

    Κάπου εδώ να σημειώσουμε ότι για τοποθετήσετε 5ο ή/και 6ο δίσκο, αυτοί θα πρέπει να τοποθετηθούν στη θέση του optical drive, ενώ για τη σύνδεση του 6ου είναι απαραίτητο ένα καλώδιο esata σε sata. Αυτό γιατί εσωτερικά στον N40L υπάρχουν συνολικά 5 θύρες SATA – 4 στο backplane συν μια ακόμη που είναι για τη σύνδεση του optical drive. Έτσι, είναι απαραίτητο και ένα καλώδιο esata σε sata για να συνδεθεί και ο 6ος δίσκος. Για να ασφαλίσουν οι κάρτες επέκτασης – σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κάποιες στον N40L – η ασφάλεια είναι κουμπωτή. Αν την ξεκουμπώσουμε και την κατεβάσουμε προς τα κάτω, δημιουργείται ένα κενό από το οποίο μπορούμε να περάσουμε το καλώδιο. Όταν κουμπώσουμε ξανά την ασφάλεια το κούμπωμα απλά στηρίζει το καλώδιο χωρίς να το ζορίζει, Είναι λες και το κενό που χρησιμοποιήσαμε για να περάσουμε το καλώδιο υπήρχε για αυτόν ακριβώς το σκοπό…

    Οι δίσκοι που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την πρώτη δοκιμή ήταν 3 Hitachi Deskstar 500GB και 2 WD Green 1TB. To λειτουργικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Nas4Free, έκδοση embedded, το οποίο εγκαταστάθηκε σε ένα USB stick 2GB. Για τον χώρο δημιουργήθηκε ένα ενιαίο pool με τους 3x500GB Hitachi & τους 2x1TB WD δίσκους, συνολικού χώρου 3,2ΤΒ χωρίς – προσωρινά- redundancy. Κατόπιν με τη βοήθεια αυτού του επιπλέον χώρου κατάφερα και μετέτρεψα τα 2 raid5 arrays που είχα στο πρωτεύον NAS, σε 2 raidz pools. Μετά την αρκετά χρονοβόρα αυτή διαδικασία, ( διήρκεσε περίπου 5 ημέρες ), ήταν η σειρά του N40L να δεχτεί μια καλύτερη περιποίηση και να πάρει τη θέση του στο γραφείο μου σαν Backup NAS.

    5,25" to 3,5" HDD tray

    LogiLink MR0005 5.25″ Mobile Rack for 3.5″ HDD SATA

    Καθώς ήθελα η λύση των 5 δίσκων να είναι μόνιμη  και επιθυμούσα να έχουν όλοι οι δίσκοι δυνατότητα εύκολης πρόσβασης χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία σε περίπτωση ανάγκης  αντικατάστασης κάποιου από αυτούς, για τον δίσκο που θα φιλοξενούταν στο χώρο του optical bay προμηθεύτηκα ένα HDD tray 5,25″ to 3,5″ της LogiLink. Η εγκατάστασή του στον N40L δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το βίδωμα 4 βιδών με τη χρήση του απαραίτητου εργαλείου (όπως αναφέραμε πριν, βίδες και εργαλείο είναι στον …στάνταρ εξοπλισμό του N40L). Το μόνο που μπορεί να δυσκολέψει λίγο για να μπορέσετε να το περάσετε, είναι το καλώδιο SATA, το οποίο (κακώς..) είναι ενσωματωμένο πάνω στο tray. Αφού είχα περάσει όμως ήδη καλώδιο πριν μου έρθει το tray, για να συνδέσω 5ο δίσκο, το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα κομμάτι σελοτέιπ για να πιάσω τις δυο άκρες των καλωδίων και να τραβήξω το καλώδιο του tray.

    N40L completeΣτην αριστερή φωτογραφία φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα. Ο N40L εδώ, έχει μέσα στα εσωτερικά του tray τους 4 από τους 5 δίσκους και ο 5ος βρίσκεται στο tray στη θέση του optical drive. Οι δίσκοι είναι πλέον όλοι 5xHitachi Deskstar 500GB στις 7200 στροφές. Οι συγκεκριμένοι δίσκοι υπήρχαν ήδη και επειδή δεν χρειαζόμουν πολύ μεγάλο χώρο για το backup NAS, δεν μπήκα σε περαιτέρω έξοδα… To σερβεράκι μας πλέον είναι έτοιμο για χρήση. Γενικός οικονομικός απολογισμός για τον server, 8GB Ram και το tray: Περίπου €230. Μην ψάξετε να βρείτε έτοιμη λύση NAS με δυνατότητα φιλοξενίας 5 δίσκων με λιγότερα χρήματα. Απλά δεν θα βρείτε… Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επειδή το όλο άρθρο αναφέρει τη δημιουργία NAS με τον N40L, να επισημάνουμε ότι ο N40L δεν είναι απλό NAS, αλλά ένας κανονικότατος υπολογιστής/server στον οποίο μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει σχεδόν ό,τι λειτουργικό σύστημα θέλει. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:

    • Windows Server 2008, 2012, Windows Home Server 2011
    • Windows XP, Vista, 7, 8
    • Solaris Express
    • FreeBSD
    • ESXi
    • Ubuntu, Fedora

    Το μόνο που δεν έχει για να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν σαν Desktop υπολογιστής, είναι έξοδος ήχου. Χάρη όμως στις θύρες επέκτασης PCI-E μπορεί κάποιος άνετα να του προσθέσει μια  καλύτερη κάρτα γραφικών με έξοδο hdmi και είναι έτοιμος. Έτσι, με πολύ χαμηλό κόστος θα έχει έναν μικρό (26.7x 21.0 x 26.0 cm), επώνυμο, χαμηλής κατανάλωσης(TDP 15W),  ήσυχο υπολογιστή με δυνατότητα τοποθέτησης 4 ή 5 ή 6 δίσκων. Να εξηγήσουμε εδώ ότι είναι ήσυχος, όχι όμως αθόρυβος. Ο σέρβερ δεν έχει ανεμιστήρα για τον επεξεργαστή. Έχει έναν ανεμιστήρα 120mm για τους δίσκους και έναν ανεμιστήρα που έχει το τροφοδοτικό του (που είναι μικρός, αλλά αθόρυβος). Περιέργως, ο πιο θορυβώδης είναι ο 120mm. Για όποιον όμως έχει όρεξη για modding, λύσεις υπάρχουν πάντα… Και για όποιον ανησυχεί για αύξηση της θερμοκρασίας της CPU, απλά να αναφέρω ότι κατά την μεταφορά data, συνεχόμενα για 3 μέρες, ποτέ δεν είδα τη θερμοκρασία της να ανεβαίνει πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου.  Και όσον αφορά στη θερμοκρασία των δίσκων, κανένας, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο 5,25″ to 3,5″ tray, δεν έχω δει να ξεπεράσει ποτέ τους 39 βαθμούς Κελσίου (και υπενθυμίζω ότι οι συγκεκριμένοι δίσκοι είναι στις 7200 στροφές). Στην αρχή, που χρησιμοποίησα και 2 WD 1TB Green, αυτοί δεν ξεπέρασαν ποτέ τους 32 βαθμούς.

    Η γενική εντύπωση που έχω αποκομίσει από το συγκεκριμένο σερβεράκι είναι πάρα πολύ καλή. Η γενικότερη εικόνα του είναι πολύ ποιοτική, χρησιμοποιεί έξυπνες λύσεις στη συναρμολόγησή του, οι οποίες δεν κάνουν τη ζωή του χρήστη δύσκολη και παρ’ όλο το πολύ μικρό του μέγεθος, μέσα στο κουτί επικρατεί αξιοσημείωτη τάξη, πράγμα που δείχνει ότι ο σχεδιασμός του έγινε με την απαιτούμενη προσοχή. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, προσωπικά τον προτείνω ανεπιφύλακτα για όποιον θέλει μια επώνυμη λύση για Home Server.

    Στο επόμενο μέρος του άρθρου, θα δούμε το λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσουμε, το Nas4Free ώστε να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον N40L για χρήση ως NAS…

    11 Σχόλια to “HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 1”

    1. Satch

      Αλήθεια θα υπάρξει δεύτερο μέρος στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο??

    2. ChriZ

      Ναι, θα υπάρχξει δεύτερο μέρος, απλά λόγω έλλειψης χρόνου, θα καθυστερήσει λίγο περισσότερο απ’ ότι περίμενα…
      Το δεύτερο μέρος θα δείχνει πως να στήσουμε ένα raid array με τη χρήση zfs. Επειδή όμως για software θα χρησιμοποιήσουμε το nas4free το οποίο είναι ο συνεχιστής του freenas 0.7.x, στην ουσία η διαδικασία εγκατάστασης είναι η ίδια που περιγράφεται στο Δημιουργία NAS με Freenas (part 1).
      Επίσης, για τη δημιουργία ενός software raid5 η διαδικασία είναι η ίδια με αυτή που περιγράφεται στο Δημιουργία NAS με Freenas (part 2).
      Για όποιον επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ZFS, θα χρειαστεί να κάνει λίγο υπομονή μέχρι να ολοκληρώσω το 2ο part αυτού εδώ του άρθρου…. sorry.. 🙁

    3. ChriZ

      Η συνέχεια του άρθρου είναι έτοιμη και θα είναι πολύ σύντομα online!

    4. Konstantinos

      Καλησπέρα. Αν θέλω να έχω πρόσβαση μέσω vpn πρέπει να εχω οπωσδήποτε static ip? Υπάρχει κάποιος σχετικός οδηγός?

      • ChriZ

        Δεν είναι απαραίτητο να έχεις static ip…
        Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποια υπηρεσία που προσφέρει Dynamic Dns.
        Σχετικό οδηγό δεν γνωρίζω κάπου, αλλά οι περισσότεροι Vpn Providers έχουν οδηγίες στα websites τους

        • Konstantinos

          Μάλιστα. Άρα πρέπει να αγοράσω μία συνδρομή σε κάτι τέτοιο για παράδειγα https://www.express-vpn.com και από κει θα έχω μία συγκεκριμένη IP? H προσπάθεια που κάνετε είναι εξαιρετική.

          • ChriZ

            Όχι, δεν εννοούσα αυτό…
            Οι υπηρεσίες Dynamic DNS π.χ. noip είναι ανεξάρτητες από το vpn. Εννοώ ότι μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις άσχετα αν θες ή όχι να χρησιμοποιήσεις VPN.
            Εσύ, τώρα, το VPN για ποιο λόγο το θες; Για να έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου μέσω ίντερνετ;
            Ρωτάω γιατί μπορείς να εγκαταστήσεις και το owncloud και με Dynamic DNS να έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου με ασφάλεια χωρίς να αγοράσεις κάποια υπηρεσία VPN.
            Παρεμπιπτόντως υπάρχει και το OpenVPN που είναι δωρεάν. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να πας «ένα βήμα παρακάτω» από μια απλή δημιουργία NAS, θα σε συμβούλευα να επισκεφτείς το φόρουμ του Nas4Free ή/και να γίνεις μέλος 🙂

    5. Konstantinos

      Ναι το έχω δει το forum. Ήδη με βοήθησε πολύ στην πρώτη φάση της παραμετροποόησης. Αυτό που θέλω να κάνω βασικά είναι να μπορώ μέσω internet να βλέπω αρχεία. Μέσω κινητού μέσω ipad μέσω άλλου υπολογιστή από άλλο δίκτυο, όχι το τοπικό κλπ.

      • ChriZ

        Σε αυτή την περίπτωση πήγαινε για ownCloud. Θα γλιτώσεις το περίπλοκο σχετικά σετάρισμα του VPN, συν ότι το ownCloud έχει εφαρμογές για Windows, linux, MacOS, iOS & Android, οπότε η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ όλων των παραπάνω γίνεται πανεύκολη! 🙂 🙂 🙂