Γρήγορη μετάβαση

  Updated: Crystal Audio PicoHD5.1!

  Πριν από λίγο καιρό, δοκιμάσαμε εδώ στο fractalbit.gr το PicoHD της Crystal Audio και μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από την συνολική του παρουσία. Είναι ένα αξιόλογο media player, που σε ένα μικρό, όμορφο, φτηνό και πλήρως εξελληνισμένο πακέτο προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες και μπόλικη ισχύ. Παρότι το θεωρήσαμε σαν πολύ καλή αγορά για αυτά που προσέφερε, ο μεγαλύτερος συμβιβασμός ήταν το υποχρεωτικό downmix όλων των ήχων αποκλειστικά σε στέρεο, χωρίς κάποια άλλη επιλογή. Οχι πια όμως… το νέο picoHD5.1 έρχεται να το αλλάξει αυτό!

  Γενικά.

  Το προηγούμενο picoHD λοιπόν, ακριβώς λόγο της έλλειψης πολυκάναλης εξόδου, ενώ ήταν τέλειο για χρήση συνδεδεμένο απευθείας σε τηλεόραση, δεν μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο ενός πολυκάναλου σετάπ. Μέχρι τώρα ξέραμε (ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε από τις ελάχιστες αναφορές που υπάρχουν στο ίντερνετ) ότι ήταν δέσμευση του τσιπ η μη ύπαρξη πολυκάναλης εξόδου, τουλάχιστον για την hdmi. Για να δούμε όμως τι άλλαξε. Το νέο picoHD5.1 λοιπόν λύνει αυτό το θέμα, και μάλιστα χωρίς να αλλάζει κάτι στην εξωτερική του εμφάνιση προσθέτοντας κάποιο έξτρα βύσμα. Κάνει χρήση της ήδη υπάρχουσας τριπλής εξόδου RCA, χρησιμοποιώντας το λευκό RCA σαν ψηφιακή ομοαξονική έξοδο (digital coaxial). Άρα θα χρειαστεί ενισχυτής με αντίστοιχη είσοδο, που μαζί με τις digital optical εισόδους, είναι οι πιο συνήθεις. Θα δοκιμαστεί με έναν Yamaha RXV540RDS στην digital coaxial είσοδο του. Στην παρούσα παρουσίαση, θα επικεντρωθούμε μόνο στην διαφορές του picoHD5.1 από το απλό picoHD (δηλαδή την δυνατότητα για 5.1 έξοδο ήχου, συν τις βελτιώσεις και αλλαγές που έγιναν), καθώς όλες οι βασικές λειτουργίες σαν media player παραμένουν ίδιες.

  Αλλαγές στην εμφάνιση.

  Στο κουτί, στο τηλεκοντρόλ αλλά και πάνω στο media player έχει αλλάξει η επωνυμία σε «Crystal Acoustics» το οποίο από ότι μαθαίνουμε είναι κατοχυρωμένο σαν όνομα σε Ευρώπη και Αμερική (σε αντίθεση με το «Crystal Audio Video», που είναι για την Ελλάδα). Κι επειδή αναμένεται το picoHD5.1 να εξαχθεί και εκτός Ελλάδος (μιας και έχει πατενταριστεί για την δυνατότητα του για 5.1), γιαυτό και επιλέχθηκε το Acoustics. Εχουν αλλάξει και τα χρώματα στο κουτί, καθώς και το ‘5.1’ φιγουράρει πια παντού.

  Διαφορές και βελτιώσεις.

  Για να δούμε όμως τις διαφορές της αναβαθμισμένης έκδοσης. Καταρχήν το picoHD5.1 που έχουμε στα χέρια μας φοράει την έκδοση firmware 2.04, που από ότι μάθαμε από την εταιρία, περιλαμβάνει τις βελτιώσεις της 1.05 του απλού picoHD, αλλά ταυτόχρονα είναι ασύμβατη με το πρώτο picoHD. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει η hardware διαφοροποίηση ως προς την δυνατότητα για 5.1 ήχο. Κοινώς μην περιμένετε με firmware upgrade να αποκτήσει το απλό picoHD δυνατότητα για 5.1 ήχο. Με μεγάλη μας χαρά παρατηρούμε ότι η εταιρία «άκουσε» τα παράπονα μας και διόρθωσε στο picoHD5.1 τα θεματάκια που είχαμε αναφέρει στην παρουσίαση του αρχικού (στερεοφωνικού) picoHD.  Κατευθείαν παρατηρούμε ότι το ενδεικτικό LED λειτουργίας δεν είναι πια έντονο αλλά είναι πολύ απαλό (έως υπερβολικά απαλό θα λέγαμε) και φυσικά δεν ενοχλεί πια, το «ματάκι» για το τηλεκοντρόλ έχει τώρα τζαμάκι (και δεν είναι χωμένο μέσα στο σασί όπως στο picoHD) ώστε το τηλεκοντρόλ να πιάνει καλύτερα (είναι εμφανώς βελτιωμένη η γωνία λήψης, παρόλα αυτά παραμένει υποδεέστερο από ένα τυπικό τηλεκοντρόλ μάλλον λόγο της κατασκευής του τύπου «κάρτας», και κάποιες φορές θέλει και δεύτερη φορά πάτημα στα πλήκτρα καθώς με την πρώτη φαίνεται να μην δίνει την εντολή). Τέλος, τα γράμματα στο τηλεκοντρόλ είναι πλέον άσπρα και πάνω από τα πλήκτρα. Όλα αυτά είναι θέματα που είχαν αναφερθεί πως επιδέχονταν βελτίωση, και πράγματι αυτό έγινε! Μπράβο Crystal! Έχουν μάλιστα προηγηθεί και οι διορθώσεις / βελτιώσεις που επίσης είχαν αναφερθεί και έγιναν σε επίπεδο firmware (mediainfo, mkv header compression fix, auto resolution κλπ) ήδη από το απλό picoHD.

  Εντυπώσεις από την 5.1 έξοδο ήχου.

  Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πολυκάναλος ήχος δεν περνάει από το hdmi (από εκεί μόνο downmixed σε στέρεο), αλλά μόνο από το λευκό RCA που κατ’ επιλογή λειτουργεί ως digital coaxial. Στην πράξη λοιπόν, το 5.1 δουλεύει όπως αναμένεται: Επιλέγοντας από τις ρυθμίσεις το «SPDIF RAW» η σχετική ένδειξη στον ενισχυτή για DTS / AC3 ανάβει, και ο πολυκάναλος ήχος γεμίζει τον χώρο μας… Αντίστοιχα και για τα HD Audio: Η συσκευή δίνει στην έξοδο της απλό AC3 / DTS. Συνεχίζει να μην μπορεί να διαχειριστεί αρχεία DD+, όπως και το αρχικό picoHD. Τα υπόλοιπα samples τα οποία είχαμε δοκιμάσει και στη παρουσίαση του απλού picoHD, έπαιξαν κανονικά όπως άλλωστε και στο picoHD, εκτός όμως του DTSVorbis που έκανε διακοπές ο ήχος DTS (αλλά όχι τα vorbis commentaries). Σε στέρεο downmix συνεχίζει να παίζει κανονικά. Δεν μπορέσαμε όμως να επιβεβαιώσουμε κάποιο γενικό πρόβλημα, καθώς όλα τα άλλα αρχεία που δοκιμάσαμε, καθώς και ταινίες divx και mkv, έδωσαν κανονικά τον ήχο που περιελάμβαναν (ac3 ή dts, ή και πολλαπλές μπάντες με commentary tracks σε AAC κλπ). Θεωρούμε λοιπόν ότι πρόκειται για μεμονωμένο θέμα του συγκεκριμένου αρχείου.

  Για να δούμε και τις επίσημες θέσεις της εταιρίας σε κάποιες ερωτήσεις μας.

  1) Το πρώτο πράγμα που σκεφτήκαμε, ήταν να ρωτήσουμε την εταιρία γιατί δεν δόθηκε από την αρχή έτσι (με έξοδο 5.1), ώστε να μην υπάρξει ποτέ το παράπονο για την έλλειψη πολυκάναλου ήχου.

  Απάντηση:
  Το πρώτο PicoHD αποτέλεσε μια πρωτοβουλία της Crystal Audio που σκοπό είχε να εξυπηρετήσει το ευρύ καταναλωτικό κοινό, το οποίο μην διαθέτοντας την πολυτέλεια ενός πολυκάναλου ηχοσυστήματος, επιθυμεί μια απλή και οικονομική λύση για να απολαμβάνει τις ταινίες του και ποικίλο άλλο υλικό πολυμέσων από τη συμβατική του τηλεόραση. Παράλληλα, χάρη στην στερεοφωνική έξοδο ήχου, το PicoHD εξασφαλίζει την πλήρη συμβατότητα με οποιονδήποτε εξοπλισμό AV.
  Φυσικά και ήταν στις προθέσεις μας η υλοποίηση ενός πολυκάναλου μοντέλου, τόσο από πλευράς δικής μας πρωτοβουλίας, όσο και από πλευράς ζήτησης του κοινού. Έπρεπε όμως να αντιμετωπίσουμε πρώτα ένα καθαρά τεχνικό θέμα και αυτό χρειάστηκε τον απαραίτητο χρόνο.
  Παρά το ότι το chipset υποστηρίζει την εξαγωγή πολυκάναλου ήχου σε μορφή bitstream, σε οποιαδήποτε άλλη υλοποίησή του ήταν απαραίτητη η προσαρμογή επιπλέον ψηφιακής (οπτικής ή ομοαξονικής) θύρας, με αποτέλεσμα την επαύξηση του όγκου της συσκευής, καθώς επίσης και του κόστους.
  Σκοπός της Crystal Audio ήταν η εύρεση ενός τρόπου διατήρησης του χαμηλού κόστους απ