Γρήγορη μετάβαση

    Εντυπώσεις από το gmail priority inbox

    Πριν λίγες ημέρες η google πρόσθεσε ένα νέο feature στο gmail, το «priority inbox» ή στα ελληνικά «Εισερχόμενα προτεραιότητας». Πολλές φορές έχω χαθεί ανάμεσα σε δεκάδες εμαιλ ψάχνοντας για τα μηνύματα στα οποία πρέπει να δώσω σημασία (π.χ. γυρνώντας από διακοπές). Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να δώσει το priority inbox. Όλο το concept βασίζεται σε μία απλή και συνάμα έξυπνη ιδέα: Αφού έχουμε αρνητικά φίλτρα για τα spam γιατί να μη έχουμε και θετικά φίλτρα που θα εντοπίζουν από μόνα τους ποια μηνύματα είναι σημαντικά για εμάς; Έτσι, λαμβάνοντας παραμέτρους όπως τον αποστολέα, το αν διαβάζουμε ή απαντάμε σε συγκεκριμένα μηνύματα κ.τλ. το gmail προσπαθεί να ξεχωρίσει ποια από αυτά είναι σημαντικά για εμάς.

    Η νέα αυτή μορφή προβολής είναι σε beta. Όταν την ενεργοποιήσουμε για πρώτη φορά, μας εμφανίζει 5 σημαντικά και 5 μη σημαντικά μηνύματα, ζητώντας να επιβεβώσουμε ότι έχει μαντέψει σωστά. Στην οθόνη αυτή μπορούμε πολύ εύκολα, πατώντας +/- κουμπάκια να αλλάξουμε τις μαντεψιές του google. Αφού ολοκληρώσουμε το πρώτο βήμα θα μας εμφανίσει 3 τομείς, τα «σημαντικά και μη αναγνωσμένα», «με αστέρι» και «όλα τα υπόλοιπα». Νομίζω ότι το τι εμφανίζεται στον κάθε τομέα είναι προφανές από την ονομασία. Αν επιθυμούμε να κρατήσουμε κάποιο εμαιλ που δεν μπορούμε άμεσα να διεκπεραιώσουμε/απαντήσουμε αρκεί να πατήσουμε το αστεράκι και πλέον θα εμφανίζεται στη σχετική περιοχή. Υπάρχουν και αρκετές χρήσιμες επιλογές, όπως για παράδειγμα να ορίσουμε πόσα μηνύματα θέλουμε να εμφανίζονται σε κάθε περιοχή, τη σειρά εμφάνισης των περιοχών καθώς και να ορίσουμε μία τέταρτη περιοχή (π.χ. να εμφανίζονται μηνύματα από ένα συγκεκριμένο label – εγώ διάλεξα να εμφανίζονται τα τελευταία 5 διαβασμένα σημαντικά).

    Σαν σκέψη και δομή θεωρώ το gmail priority inbox ε-ξαι-ρε-τι-κό. Για να πετύχει όμως θα πρέπει το φίλτρο επιλογής σημαντικών μηνυμάτων να έχει μία ικανοποιητική ακρίβεια (π.χ. 90%+). Η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες μέρες κάνει πολλά λάθη. Το θετικό βέβαια είναι ότι σε κάθε μήνυμα υπάρχουν κουμπάκια +/- ώστε να προβιβάσουμε/υποβιβάσουμε τη σημασία ενός μηνύματος διορθώνοντας άμεσα τα λάθη που κάνει και βοηθώντας το να μάθει τις συνήθειές μας. Χρησιμοποιώντας το εδώ και μερικές μέρες θα έλεγα ότι με έχει βοηθήσει πολύ στην ανάγνωση των εμαιλ μου και μάλιστα σκέφτομαι πλέον να καταργήσω πολλά από τα label και τα custom φίλτρα που είχα φτιάξει (πάνω από 20!) έτσι ώστε να ξεχωρίζω τα σημαντικά μηνύματα από τα spam και τα εντελώς ανούσια.



    Εσείς έχετε δοκιμάσει τοpriority inbox και ποιες οι εντυπώσεις σας;