Γρήγορη μετάβαση

  Kingston V300 (vs. Intel 330) @ 120GB SSD

  Εδώ και καιρό, έχω πλέον πειστεί ότι η καλύτερη αναβάθμιση για ένα σύστημα είτε αυτό είναι καινούργιο, είτε είναι ήδη κάποιων ετών, είναι η προσθήκη ενός SSD που θα αντικαταστήσει τον μηχανικό δίσκο που είχε εγκατασταθεί αρχικά το λειτουργικό και οι εφαρμογές. Φυσικά με κάποιο σύγχρονο λειτουργικό, που θα εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες των SSD στο έπακρο. Έτσι λοιπόν, μετά την εγκατάσταση ενός intel 330 @ 120GB στο 13άρι ULV λάπτοπ μου (για όλα), και ενός intel 330 @ 60GB στο κατεβαστήρι μου (για OS & εφαρμογές μόνο), ήρθε και η ώρα για έναν SSD στο 17″ DTR laptop μου..

  Εισαγωγή.

  Μετά από αρκετή αναζήτηση και διάβασμα, επιλέχτηκε ο Kingston V300. Νέα σειρά (αδοκίμαστη μεν, που συνήθως προτιμώ να μην επιλέγω τέτοια προϊόντα), αλλά από γνωστή και καταξιωμένη εταιρία (Kingston) και με γνωστό controller, τον SandForce 2281 όπως άλλωστε και οι δύο Intel που έχω, αλλά και δεκάδες άλλοι SSD που υπάρχουν στο εμπόριο. Τελικά, μόνο οι μνήμες που χρησιμοποιούνται είναι πραγματικά άγνωστος παράγοντας για την ταχύτητα και την μακροζωία του συγκεκριμένου προϊόντος. Διαβάζοντας τα σχετικά reviews, είδα ότι πρόκειται για κατασκευή της toshiba στα 19nm. Η τιμή του είναι αρκετά καλή αυτή την στιγμή σε σχέση με τους άλλους 120άρηδες, και μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιεί της φτηνιάρικες asynchronous μνήμες (όπως π.χ. ο agility 3).

  9/2/2014 **** Προσοχή!!!!

  Υπάρχει πιθανότητα, η Kingston να έχει αλλάξει τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου SSD δίσκου στην πορεία (από 19nm toggle RAM της toshiba σε απλή asynchronous) , και οι μετρήσεις εδώ (όπως και σε όλα τα sites που αρχικά τον δοκίμασαν) να μην ανταποκρίνονται στις τωρινές δυνατότητες του δίσκου, οι οποίες σύμφωνα με τους χρήστες είναι αρκετά χαμηλότερες πλέον… Ρίξτε μια ματιά π.χ. εδώ.

  3/3/2014: Ορίστε και επίσημα: http://www.anandtech.com/show/7763/an-update-to-kingston-ssdnow-v300-a-switch-to-slower-micron-nand Με μια λέξη για τους τωρινούς V300: Μακριά!!! Όχι μόνο γιατί είναι σαφώς κατώτεροι από τους αρχικούς (όπως αυτου της παρουσίασης), αλλά γιατί η Kingston προφανώς νομίζει ότι μπορεί να μας κοροϊδεύει, και να μην το παίρνει χαμπάρι κανείς…

  Μετρήσεις και λογική…

  Η σκέψη που είχα αφού εγκαταστάθηκε, περάστηκε λειτουργικό και εφαρμογές (ουσιαστικά το image έριξα πάνω του που είχα από πριν), ήταν να κάνω μια τυπική μέτρηση σε σχέση με της ίδιας χωρητικότητας και ιδίου controller Intel 330 @ 120GB, για να δω πως τα πάει. Καθώς δεν ψάχνω την τελευταία λεπτομέρεια αλλά μόνο ενδεικτικά ήθελα να δω την σύγκριση των δύο SSD, επέλεξα μετρήσεις μόνο με το CrystalDiskMark. Αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση, είναι η τεράστια διαφορά στις μετρήσεις που έχει ο SandForce controller, ανάλογα αν γίνουν με random ή compressible data. Στα δεύτερα δείχνει να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα, ειδικά κατά την εγγραφή. Επίσης, δοκιμάστηκαν με περασμένο ήδη το λειτουργικό πάνω τους, και δουλεμένοι, καθώς αυτό θα αποτελεί την πραγματικότητα τους. Άδειοι, unformated κλπ για μένα δεν έχει καμία σημασία το πως αποδίδουν, γιατί πολύ απλά δεν θα δουλέψουν έτσι στο σύστημα μου. Φυσικά εδώ δεν ήταν εφικτό να έχουν ακριβώς την ίδιες συνθήκες μεταχείρισης, μέχρι την στιγμή του άρθρου: ο V300 είναι καινούργιος, ενώ ο Intel χρησιμοποιημένος αρκετά περισσότερο. Ούτε φυσικά μπορούσαν να έχουν ακριβώς το ίδιο σύνολο δεδομένων πάνω τους.

  Το δοκιμαστήριο…

  …είναι ο ACER V3 771G, για τον οποίο προορίζεται ο V300. Στην πορεία ανακάλυψα ότι από τα δύο slot δίσκων που έχει, το ένα μόνο είναι sata3, ενώ το άλλο είναι sata2. Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής… cpu: core i3-3110 @ 2.40, 4GB ram @ 1333MHz, ΗΜ77, ΗD4000 / nVidia 630M (optimus), 17″ 1600×900. Βάζω εντελώς ενδεικτικά και κάποιες αντίστοιχες μετρήσεις από τον Intel 330 @ 60GB, οι οποίες όμως έχουν παρθεί στο κατεβαστήρι.

  SSD Life

  Random data fill

  Compressible data

  Ταχύτητες στην sata2

  Επίλογος.

  Επαναλαμβάνω, ότι το παρόν αποτελεί απλά μια «γεύση» για το τι αποδίδουν οι συγκεκριμένοι SSD, στο συγκεκριμένο μετροπρόγραμμα. Σε καμία περίπτωση δεν είναι πλήρες άρθρο μετρήσεων, όπως κάνουν π.χ. τα παιδιά στο hwbox.gr ειδικά όταν πρόκειται για SSDs, ή στα υπόλοιπα διεθνή sites. Φυσικά δεν χρειάζεται να πω ότι αμφιβάλω αν μπορεί κανείς να καταλάβει στην πράξη διαφορά μεταξύ του intel330 120GB και του Kingston V300 120GB… Είναι απόλαυση η ύπαρξη και των δύο στα μηχανήματα μου. Το λειτουργικό φορτώνει αστραπιαία (ειδικά τα win8), το ίδιο και τα προγράμματα.

  Web links (reviews)

  http://www.legitreviews.com/article/2097/1/
  http://www.anandtech.com/show/6733/kingston-ssdnow-v300-review
  http://thessdreview.com/our-reviews/kingston-ssdnow-v300-ssd-review/
  http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=35102
  http://www.thinkcomputers.org/kingston-ssdnow-v300-120gb-solid-state-drive-review/
  κλπ

  5 Σχόλια to “Kingston V300 (vs. Intel 330) @ 120GB SSD”

  1. fractalbit

   Μεγειά! Τα windows 8 πώς σου φάνηκαν; Εγώ διστάζω να κάνω το βήμα, δεν βλέπω το λόγο…

   • lykman

    Ευχαριστώ!
    Λοιπόν για τα win8… μεγάλη συζήτηση.
    – Καταρχήν δεν υπάρχουν φτηνότερα windows, μέχρι τις 31/1 με 30€ νομιμότατα και μάλιστα για την pro έκδοση, είναι πολύ καλή τιμή. Ευκαιρία για όποιον δεν έχει αυθεντικά win, να γίνει νόμιμος και να ξεμπλέκει με ενεργοποιήσεις, loaders, wga, κλπ.
    – Είναι πολύ γρήγορα. Ειδικά με τον ssd, είναι απίθανα. Startup και shutdown, σε μονοψήφιο αριθμό δευτερολέπτων.
    – metro UI… εμένα δεν με βόλεψε. Έβαλα το startisback, και ουσιαστικά «ξέχασα» το metro. Σκέψου σαν να έχεις 8άρια (και όλες τις βελτιώσεις που αυτά φέρνουν), με την γνώριμη εμφάνιση των 7ριών…
    – αν πάντως έχεις ήδη νόμιμα 7άρια, δεν ξέρω αν αξίζει να δώσεις έστω και τα 30€…
    – είχα και μια ασυμβατότητα υλικού: ένα usb stick για dvbt, κινεζάκι, των 7€ αγορά αν θυμάμαι καλά, καταλαβαίνει ότι είναι dvbt stick, αλλά δεν βρίσκει drivers… και φυσικά δεν παίζει.

  2. lykman

   V300 @ 120GB (σαν αυτόν της παρουσίασης δλδ), τον έχει αυτή την στιγμή το MSYSTEMS στα 60€ σε προσφορά, και είναι φυσικά εξαιρετική τιμή!!!

  3. lykman

   9/2/2014 **** Προσοχή!!!!
   Υπάρχει πιθανότητα, η Kingston να έχει αλλάξει τις προδιαγραφές του συγκεκριμένου SSD δίσκου στην πορεία (από 19nm toggle RAM της toshiba σε απλή asynchronous) , και οι μετρήσεις εδώ (όπως και σε όλα τα sites που αρχικά τον δοκίμασαν) να μην ανταποκρίνονται στις τωρινές δυνατότητες του δίσκου, οι οποίες σύμφωνα με τους χρήστες είναι αρκετά χαμηλότερες πλέον… (ενημερώθηκε και το άρθρο κατ’αντιστοιχία).