Γρήγορη μετάβαση

  Vodafone VAG v.2 (the new device)

  Έχουμε δει εδώ και καιρό το VAG – Vodafone Access Gateway, ή «Full Σήμα» όπως μετονομάστηκε αργότερα, την femtocell συσκευή της Vodafone για την δημιουργία 3G σήματος σε εσωτερικούς ή δύσκολους χώρους, που το σήμα από το εξωτερικό δίκτυο δεν είναι επαρκές, ή δεν φτάνει καθόλου. Να υπενθυμίσουμε ότι χρησιμοποιεί την broadband σύνδεση μας (adsl, vdsl) ώστε να συνδεθεί στο core δίκτυο της Vodafone, και δημιουργεί ένα hotspot μικρής εμβέλειας, αρκετό για να καλύψει ένα σπίτι.

  Γενικά

  newΠροσωπικά συνέχιζα να χρησιμοποιώ την συσκευή που είχα παρουσιάσει τότε, χωρίς να έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Από ότι κατάλαβα όμως, η γνωστή συσκευή της huawei βγήκε EOL, και αντικαταστάθηκε από μια νέα, κατασκευής SAGEM. Η συσκευή αυτή χρησιμοποιείται ήδη σε δίκτυα της Vodafone άλλων χωρών (που και αυτές μέχρι αυτήν την στιγμή έχουν δώσει διάφορα μοντέλα), και είναι γνωστή και ως Sure Signal. Και αυτή όπως και η προηγούμενη, είναι συμβατές αποκλειστικά με 3G enabled κινητά τηλέφωνα. Συσκευές με δυνατότητα 3G, που είναι γυρισμένες από τις ρυθμίσεις τους σε «2G only», δεν θα μπορέσουν να συνδεθούν πάνω της (ακόμα και αν τα νούμερα τους καταχωρημένα στο VAG).

  Αλλαγές – Βελτιώσεις.

  Στη νέα συσκευή θα μπορούμε πάλι να καταχωρήσουμε έως 32 αριθμούς (vodafone) που να τους επιτρέπει να συνδεθούν πάνω της, όμως, οι ταυτόχρονες κλήσεις που μπορεί να εξυπηρετήσει έχουν αυξηθεί σε 8 (από 4 που ήταν στο huawei VAG). Ολα γίνονται και εδώ εύκολα και γρήγορα, από το myAccount. Η πρίζα που παρέχει, επιτρέπει να συνδεθούν πάνω της καταναλώσεις ως 600W, οπότε προσοχή τι συνδέετε εκεί.

  Εντυπώσεις χρήσης

  old&newΑυτό που γίνεται εμφανές από την πρώτη κιόλας χρήση, είναι ότι η νέα συσκευή παρέχει πολύ καλύτερο σήμα. Στο πιο απομακρυσμένο σημείο του σπιτιού μου, αλλά και στην πυλωτή, είναι αισθητά καλύτερα τα πράγματα (περισσότερες γραμμές σήματος, ή αντίστοιχα περισσότερα dB στα σχετικά προγράμματα). Όσο για το σχήμα του (σαν μονόπριζο είναι), κάποιους θα τους βολέψει, και κάποιους όχι… Εγώ για παράδειγμα πάντα θα προτιμώ συσκευές με on/off που μπορώ να τις απενεργοποιώ πλήρως όταν δεν τις χρειάζομαι / χρησιμοποιώ, π.χ. το βράδυ. Δυστυχώς η συγκεκριμένη δεν έχει. Παρόλα αυτά η κατανάλωση της είναι πολύ μικρή. Τα ενδεικτικά led της είναι το κόκκινο για παροχή ρεύματος, η υδρόγειος για σύνδεση στο ίντερνετ, οι μπάρες για ενεργό AP, και το κινητό για ενημέρωση ότι το VAG χρησιμοποιείται από κάποια συσκευή. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αντίστοιχοι συνδυασμοί και χρωματισμοί από τα led μας το υποδεικνύουν.

  Επίλογος

  Τελικά μετά από χρήση και των δύο, έμεινα να χρησιμοποιώ την νέα. Δεν παρατήρησα κάποια διαφορά – αλλαγή στην ποιότητα της επικοινωνίας, αλλά ο καλύτερος πομποδέκτης που φαίνεται να έχει, ήταν αυτό που με οδήγησε σε αυτήν την επιλογή.

  3 Σχόλια to “Vodafone VAG v.2 (the new device)”

  1. Marios.D

   Μηπως γνωριζετε που θα μπορουσα να βρω μια τετοια συσκευη γτ εχω μεγαλο προβλημα σηματος εντος του σπιτιου μου ???

   • lykman

    Μόνο στον πάροχο της κινητής σου… αυτές οι συσκευές είναι «δεμένες» με το υπόλοιπο δίκτυο κινητής, οπότε… χρειάζεσαι τον πάροχο. Κάνε ένα τηλέφωνο στην εξυπηρέτηση και ρώτα, αναφέροντας το πρόβλημα σήματος που έχεις.

  2. Panos.P

   Νομίζω ότι η Vodafone δεν το διαθέτη πια.