Γρήγορη μετάβαση

    Παρουσίαση του Corsair Nova series 128GB SSD

    Το σκεφτόμουνα καιρό να πάρω έναν SSD για boot δίσκο. Περίμενα όμως να βελτιωθεί λίγο το κόστος ανά MB για να κάνω το βήμα μιας και οι 80άρηδες δίσκοι θα με κάλυπταν πολύ οριακά και χωρίς περιθώριο για εγκατάσταση επιπλέον προγραμμάτων/παιχνιδιών. Έτσι όταν είδα τον corsair nova series 128 GB να ξεκινάει από τα 260 ευρώ και αφού διάβασα ορισμένα πολύ κολακευτικά reviews, αποφάσισα να κάνω το μεγάλο βήμα. Δεν θα κάνω αναλυτικό review του δίσκου και γιατί δεν έχω την εμπειρία και γιατί μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά και καλά στο internet (παραθέτω μερικά στο τέλος του άρθρου). Θα κάνω κάτι όμως που σπάνια συναντώ σε αυτά τα reviews, θα παραθέσω μερικές πρόχειρες αλλά πρακτικές μετρήσεις για να δείτε πόσο επηρεάζει την απόδοση ενός υπολογιστή σε καθημερινή χρήση και αν τελικά αξίζει να επενδύσετε σε έναν SSD δίσκο.

    Συσκευασία και μερικά τεχνικά χαρακτηριστικά

    Η συσκευασία είναι μικρή και περιέχει το 2,5 ιντσών δίσκο, ένα μεταλλικό πλαίσιο 3,5 ιντσών για να μπορέσετε να τον βάλετε σε desktop pc, καθώς και τις απαραίτητες βίδες. Δεν παρέχεται κάποιο CD με drivers (τα windows 7 τον είδαν αμέσως και χωρίς προβλήματα) ή με λογισμικό cloning.

    Ο δίσκος υποστηρίζεται από τον καινούργιο ECO barefoot (Indilinx) controller, η μνήμη του κατασκευάζεται στα 34nm και έχει 64 ΜΒ cache. Επίσης υποστηρίζει TRIM στα windows 7, χαρακτηριστικό που κρατάει τις επιδόσεις σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά από πολλούς μήνες χρήσης. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα θεωρητικά (αλλά και πρακτικά αν κρίνω από τα reviews) υποστηρίζει ταχύτητες ανάγνωσης μέχρι 270 ΜΒ/sec και εγγραφής μέχρι 195 MB/sec.

    Εγκατάσταση

    Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν σχετικά απλή. Για backup του C χρησιμοποίησα το acronis true image αλλά λογικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το built-in χαρακτηριστικό των windows 7 (δεν έχει τύχει να το δοκιμάσω μιας και χρησιμοποιώ με απόλυτη επιτυχία εδώ και χρόνια το true image). Αφού εγκατέστησα το νέο σκληρό έκανα restore το image του παλιού C και bootara κανονικά με τον SSD. Αν θέλετε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία ρωτήστε στα σχόλια…

    Εντυπώσεις και μετρήσεις καθημερινής χρήσης

    Ο δίσκος που χρησιμοποιούσα μέχρι τώρα για boot, είναι ένας Western Digital 500GB που γυρνάει στις 7200 rpm. Το σύστημα φοράει έναν intel Core2Duo E8400 στα 3Ghz, 4GB μνήμης και μία Geforce 8800GT. Η μητρική είναι η ASUS P5K-E.

    Ας δούμε μερικές μετρήσεις που αφορούν τα windows για να πάρετε μια ιδέα…

    Ο λόγος που έβαλα το windows boot time 3 είναι επειδή τα πρώτα 44 δευτερόλεπτα το pc μου τα «τρώει» φορτώνοντας ρυθμίσεις του bios. Γι’ αυτό και στο windows boot time 1 η διαφορά είναι πολύ μικρή, αφού περιλαμβάνει αυτό το χρόνο στον οποίο ο σκληρός δίσκος δεν παίζει κανένα ρόλο.

    Ο λόγος που έκανα μετρήσεις μέχρι να φορτώσει και ο live messenger είναι επειδή έχω παρατηρήσει (είπαμε οι δοκιμές δεν είναι επιστημονικές!) στο σύστημά μου ότι είναι το τελευταίο που φορτώνει αφού εμφανιστεί το desktop οπότε και το σύστημα γίνεται πλήρως λειτουργικό χωρίς να φορτώνουν πλέον διάφορα προγράμματα στο background.

    και ας συνεχίσουμε με μερικά «βαριά» προγράμματα αλλά και το Starcraft II (gold league – division rank 2! 😛 )

    Εδώ βλέπουμε ότι την πρώτη φορά που ανοίγουμε ένα πρόγραμμα ο SSD κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά με βελτίωση χρόνων που αγγίζουν ακόμα και το 300%! Τη δεύτερη φορά που ανοίγουμε ένα πρόγραμμα οι βελτιώσεις είναι σχετικά μικρές και αυτό πιθανολογώ ότι συμβαίνει επειδή χρησιμοποιούνται περισσότερο η μνήμη RAM και η cache του σκληρού για να ξαναφορτώσουν τα προγράμματα.

    Αξίζει τελικά;

    Εξαρτάται. Δεν θα σας δώσει πιο πολλά fps στα παιχνίδια (αν και θα βοηθήσει ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα μικρά κολλήματα όταν φορτώνει έντονα δεδομένα από το δίσκο) και φυσικά δεν συμφέρει με τίποτα (οικονομικά εννοώ) να χρησιμοποιείτε SSD για να αποθηκεύετε δεδομένα όπως φωτογραφίες, μουσική, βίντεο κ.τ.λ. (το κόστος για τέσσερις 256άρηδες SSD είναι αστρονομικό).

    Αν όμως σας τη σπάνε οι χρόνοι φορτώματος των προγραμμάτων τότε ένας SSD θα δώσει τεράστια ώθηση στο συστημά σας. Φυσικά καθαρά από θέμα απόδοσης δεν εξαρτάται καθόλου, ο δίσκος είναι έτη φωτός μπροστά σε σχέση με έναν κλασσικό στις 7200 rpm. Το θέμα είναι το κόστος ανά ΜΒ που ακόμα και για boot δίσκο χρειάζεται να το λάβουμε υπόψιν. Τα 260+ ευρώ που ζητάει είναι σίγουρα αρκετά, αλλά αυτή τη στιγμή έχει μία από τις καλύτερες σχέσεις τιμής/απόδοση και κόστος/ΜΒ στην αγορά. Αν μπορείτε να δικαιολογήσετε το κόστος τότε προχωρήστε, διαφορετικά περιμένετε να πέσουν κι άλλο οι τιμές. Το μέλλον πάντως είναι σίγουρα οι solid state δίσκοι.

    Εξωτερικά reviews

    Υ.Γ. Παρήγγειλα το δίσκο από το e-gate.gr την Παρασκευή το μεσημέρι και Σάββατο Μεσημέρι τον είχα! Άψογη εξυπηρέτηση που σπάνια συναντάς!

    One Response to “Παρουσίαση του Corsair Nova series 128GB SSD”

    1. lykman

      Ένα ακόμα μεγάλο προτέρημα των SSD δίσκων, είναι η παντελώς αθόρυβη λειτουργία τους… Σε κάποιες περιπτώσεις, πχ. σε ένα HTPC όπου όλα τα επί μέρους εξαρτήματα έχουν επιλεγεί κατάλληλα, είναι μεγάλη υπόθεση να μην έχουμε ούτε την φασαρία των μηχανικών δίσκων.

      Τέλος, άλλη μια πολύ καλή Ελληνική παρουσίαση για τις επιδόσεις των SSD σε πραγματικές συνθήκες, βρίσκεται εδώ:
      http://www.hwbox.gr/reviews/7411-ssd-vs-hdd-alithines-metriseis-gia-pragmatika-simperasmata.html