Πριν λίγο καιρό, αποφάσισα να φτιάξω ένα PCάκι, το οποίο θα έμενε μόνιμα ανοιχτό. Δύο θα ήταν οι κύριες δουλειές του: Να παίζει το ρόλο του file server για όλων των ειδών τα αρχεία, για όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα του οικιακού δικτύου μου, καθώς και να κάνει την δουλειά «σπιτικού» seedbox επί 24ώρου βάσεως. Ξεκινώντας, όρισα τις προϋποθέσεις: Θα έπρεπε να ήταν αρκετά φτηνό (αφού ήδη υπάρχουν πολλοί υπολογιστές στο σπίτι), αθόρυβο, μικρό και όμορφο (αφού θα τοποθετούταν στο σαλόνι), και με πολύ μικρή κατανάλωση (αφού δεν θα έκλεινε ποτέ, και το ρεύμα κοστίζει). Ακούγεται δύσκολο σαν εγχείρημα? Και όμως, δεν είναι!
Εισαγωγή…
Σε ένα τέτοιο project, μεγάλο ρόλο παίζει η σωστή επιλογή του hardware. Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειαζόμαστε, για να πάρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Οι καλές επιδόσεις δεν είναι απαραίτητες, αντιθέτως στο συγκεκριμένο project είναι μάλλον άχρηστες, και πιθανότατα θα είχαν αρνητική επίπτωση στην κατανάλωση και θα οδηγούσαν σε αύξηση των θερμοκρασιών, άρα και σε πιο θορυβώδη (ή πιο ακριβά) συστήματα ψύξης. Άρα επεξεργαστής και κάρτα γραφικών, δεν μας πειράζει να είναι και ψοφιμάκια, αρκεί διαπιστωμένα να είναι ολιγαρκή σε ρεύμα. Αντιθέτως, gigabit lan θα πρέπει να υποστηρίζεται οπωσδήποτε, για να έχουμε γρήγορες μεταφορές αρχείων εντός του οικιακού δικτύου. Στο σπίτι μου είναι όλα τα switches και οι υπόλοιποι υπολογιστές με κάρτες gigabit δικτύου, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Τύπος της motherboard που θα επιλεγεί, «φυσικά» mini ITX. Οπως και κουτί. Είπαμε, όσο το δυνατόν μικρότερο και εμφανίσιμο, για να ταιριάξει ωραία στο επιπλάκι με τους ενισχυτές και το HTPC. DVD/CDrom, πληκτρολόγιο, ποντίκι και οθόνη, δεν θα χρησιμοποιηθεί. Το remote connect μέσω δικτύου γιατί υπάρχει άλλωστε? 🙂
Μετά από αρκετό ψάξιμο, στην τελική του (τωρινή) φάση χρησιμοποιούνται τα εξής:
Intel D510MO (ATOM 2×1.66GHz, fanless) ~80Ε
Western Digital EADS 1TB ~70Ε (αλλάχτηκε με WD GP EARS 2TB)
1GB RAM Patriot 667MHz ~20Ε (αλλάχτηκε με 2GB Kingston 800MHz)
ThermalTake SD100 ~70Ε (περιλαμβάνει 120W τροφοδοτικό)
Scythe Kaze JYU slim ~7Ε
PicoPSU 90W & Power brick 80W ~45E από ebay.
Συνολικά το κόστος άγγιξε τα 300Ε, αν και χωρίς το έξτρα τροφοδοτικό (picoPSU) θα μπορούσε να περιοριστεί στα 250Ε.
Ας δούμε όμως γιατί επιλέχτηκαν τα παραπάνω υλικά.
Ο Intel Atom D510 αυτή την στιγμή είναι «πρωταθλητής» χαμηλής κατανάλωσης (αντε ρε AMD βγάλε τους bobcat μπας και έχουμε λίγο ανταγωνισμό…). Εχει συχνότητα λειτουργίας 1.66GHz, και είναι διπύρηνος, με 2 threads επεξεργασίας ανά πυρήνα. Δεν είναι γρήγορος, αλλά για την δουλειά που τον προορίζουμε, είναι πολύ καλός. Έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών στο τσιπ του επεξεργαστή (3150 την ονομάζει η Intel), και συνδυάζεται με το ΝΜ10 chipset. Ίσως θυμάστε τους προηγούμενους ΑΤΟΜ 330, και το αδύνατο τους σημείο: το 945GC chipset (με την ενσωματωμένη 950GMA κάρτα γραφικών) που τους συνόδευε… Οσο ολιγαρκής σε κατανάλωση ήταν ο 330, τόσο ενεργοβόρο ήταν το chipset. Τώρα όμως με το ΝΜ10 απέκτησε ένα αντάξιο chipset σε θέμα κατανάλωσης. Στην συγκεκριμένη υλοποίηση από την Intel (D510MO), έχουμε την απαραίτητη gigabit lan θύρα, έχουμε μια απλή κάρτα ήχου (αν θέλουμε να ακούσουμε κανένα τραγουδάκι εύκολα και γρήγορα), έχουμε μπόλικα usb, απλή VGA έξοδο, αλλά το κυριότερο είναι ότι ΔΕΝ έχουμε ανεμιστήρα: η ψύξη είναι παθητική, με την ύπαρξη μιας αρκετά μεγάλης ψήκτρας.
Δίσκος επιλέχτηκε ο WD Green Power EADS 1TB (5400rpm). Την εποχή που αγοράστηκε, το 1ΤΒ ήταν η πιο λογική επιλογή από θέμα τιμή / μέγεθος σε GΒ. Οι κριτικές στο ίντερνετ μιλούσαν για έναν δίσκο με ήσυχη και ψυχρή λειτουργία, και σχετικά καλή απόδοση, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν δίσκο 5400 στροφών. Μνήμη χρησιμοποιήθηκε ένα στικ του 1GB, με την σκέψη ότι παρόλο που σήμερα ακούγεται πολύ λίγη, ουσιαστικά στο μηχάνημα δεν θα τρέχει σχεδόν τίποτα από εφαρμογές, εκτός από το μtorrent, το οποίο έχει ελάχιστες απαιτήσεις από resources…
Το κουτί SD100 της ThermalTake, επιλέχτηκε γιατί φαινόταν όμορφο, ποιοτικό και μικρό, χωρίς να κοστίζει μια περιουσία. Την εποχή που επιλέχτηκε, τα υπόλοιπα αντίστοιχα μικρά κουτιά, ήταν παράλογα ακριβά. Επίσης έχει έναν 6άρη ανεμιστήρα στο πλάι, που φυσάει τον δίσκο. Επίσης έχει στην πάνω του πλευρά επιφάνεια γεμάτη τρύπες, στην οποία ήμουν σίγουρος ότι θα βιδωνόταν με κάποιο τρόπο, ο πολύ λεπτός ανεμιστήρας της scythe (kaze jyu slim), όπως και τελικά έγινε.
Τελευταίο αλλά από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια, το τροφοδοτικό picoPSU. Παρότι το ΤΤ SD100 περιλαμβάνει 120W τροφοδοτικό (με ενσωματωμένο ανεμιστήρα), προτιμήθηκε το αθόρυβο και εντυπωσιακού efficiency (95+%) 90άρι picoPSU. Παρέα με το ανάλογο power brick φυσικά. Τα 80 – 90 watt φανταζόμουν ότι θα ήταν πολύ πιο κοντά στην συνολική κατανάλωση του μηχανήματος, από τα 120W (και αγνώστου efficiency) flexATX τροφοδοτικού του κουτιού της ThermalTake.
Η συναρμολόγηση ήταν σχετικά απλή, για όποιον έχει ξαναφτιάξει υπολογιστή. Απλά τα υλικά έχουν μικρότερο μέγεθος στην περίπτωση μας. Για τον ανεμιστήρα του κουτιού χρησιμοποιήθηκε καλώδιο μείωσης τάσης από 12V σε 7V, ώστε να δουλεύει σε μειωμένες στροφές, Αντίστοιχα από το BIOS του Μ/Β επιλέχτηκε ο scythe που ψύχει όλο το σύστημα, να δουλεύει στο 80% των στροφών του (800 από 1000rpm που είναι αρχικά).
Για την εγκατάσταση του λειτουργικού, συνδέθηκε προσωρινά πάνω του ένα DVD drive. Στον δίσκο έφτιαξα δύο partitions, ένα με 15GB για λειτουργικό και εφαρμογές, και το δεύτερο partition με τον υπόλοιπο χώρο διατέθηκε για αποθήκευση των αρχείων media. Λειτουργικό επιλέχτηκαν τα… αθάνατα windows XP, λόγο των χαλαρών απαιτήσεων τους σε hardware, και την εύκολη τους δικτύωση. Δεν είναι ότι ασφαλέστερο υπάρχει, αλλά την δουλειά του θα την κάνει. Φυσικά με μόνιμη παρουσία antivirus και ενεργοποιημένου firewall. Εγινε shared στο δίκτυο το δεύτερο partition… και έτοιμοι!
Εντυπώσεις από το project.
Για να δούμε λοιπόν τι πληροί το μηχανάκι από τις αρχικές προϋποθέσεις: Φτηνό (αφού το κόστος είπαμε πως δεν ξεπερνά τα 300Ε) είναι. Μικρό και όμορφο (προσωπική άποψη) είναι. Ο GP της WD πράγματι είναι πολύ ήσυχος, και με τους ανεμιστήρες σε μειωμένες στροφές δεν ακούγεται τίποτα. Άρα και αθόρυβο είναι. Αυτό που όμως ήταν η αποκάλυψη της όλης κατασκευής, ήταν η κατανάλωση: το energy meter μου έδειξε σε κατάσταση ηρεμίας, με μtorrent ενεργό, μόλις 23W τα οποία και θεωρώ καταπληκτικό νούμερο!
Επίσης δοκίμασα τις δυνατότητες του σαν media file server: Έβαλα 5 δικτυακές συσκευές μου (HTPC, backupPC, laptop, WDTVlive, egreat M31B) να streamάρουν ταυτόχρονα 5 mkv 720p των 6.5GΒ με bitrate έκαστο ~6Mbps, χωρίς να του σταματήσω το μtorrent… Και δεν κατάλαβε τίποτα! CPU και lan utilization παρέμειναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η χρήση του γίνεται μέσω realVNC όταν είμαι σε windows, και με remote desktop viewer όταν είμαι σε ubuntu. Όταν είμαι εκτός σπιτιού, πρόσβαση υπάρχει μέσω logmein.com. Το καλοκαίρι με καρτο-ίντερνετ 3G και το λάπτοπ από το νησί μερικές εκατοντάδες χλμ μακριά, το επέβλεπα καθημερινά μιας και παρέμεινε ανοιχτό να κάνει την δουλειά του…
Τι θα ήθελα να του αλλάξω στο μέλλον.
Σίγουρα θα ήθελα να αποκτήσει περισσότερη RAM, αλλά πάντα σε ένα στικ (δεν υποστηρίζει dual channel, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αυξήσουμε την κατανάλωση έστω και ελάχιστα). Επίσης, δίσκο θα ήθελα πια έναν μεγαλύτερο. Ο WD GP 1.5TB EARS δείχνει να είναι o αντίστοιχος ιδανικός αυτής της περιόδου… Τέλος, θα ήθελα (με ταυτόχρονη αύξηση της μνήμης που έγραψα παραπάνω) να του εγκαταστήσω win7: η λειτουργία του «homegroup» δείχνει πολύ συμπαθητική για περίπτωση οικιακού δικτύου όπως το δικό μου. Άλλη μια σκέψη που είχα παλιότερα ήταν να μπει ubuntu για όλα τα καλά του linux (σταθερότητα, ασφάλεια, μη ανάγκη χρήσης AV κλπ), όμως απορρίφθηκε για διάφορους λόγους (π.χ. η ταχύτητα μεταφοράς αρχείων μεταξύ win <-> linux μέσω SMB που και τώρα μου φαίνεται κατώτερη, επίσης ήθελα συγκεκριμένα να τρέχει μtorrent και άλλα διάφορα)
Update: Τελικά τις αλλαγές που σκεφτόμουνα, τις έκανα πράξη: Πλέον έχει 2GB ram, μπήκαν win7, και επίσης ο δίσκος αντικαταστάθηκε από τον WD GP 2TB EARS64. Με το homegroup ακόμα πειραματίζομαι, και έχω και μερικά θεματάκια με την πρόσβαση από τα media players, τα οποία φαντάζομαι θα λύσω αρκετά σύντομα…
Επίλογος & λοιπά…
Το PCάκι αυτό ξεκίνησε μην έχοντας καν κουτί, σε ένα ξύλινο σκελετό, που βιδώθηκε ανάποδα μέσα στο rack μου. Είχε χύμα δίπλα του ένα παλιό ATX τροφοδοτικό. Το πρώτο motherboard που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Intel D201GLY2 με έναν celeron 220, μονοπύρηνο στα 1.2GHz. Αρχικά φτιάχτηκε με 1x250GB 2.5″ 5400rpm δίσκο, μετά μπήκε και άλλος ένας ίδιος δίσκος σαν δεύτερος. Αυτό ουσιαστικά ήταν η πρώτη μου προσπάθεια, το «24×7 v1». Μετά την τελευταία ανακατασκευή (24×7 v2), απέκτησε αυτά που περιγράφονται σε αυτό το άρθρο. Αυτό το μηχανάκι είναι ενεργό εδώ κάποια χρόνια. Δεν κλείνει ποτέ, κάνει μόνο restart για να περνιούνται οι αναβαθμίσεις του λειτουργικού. Πλέον είναι και (ας το πούμε) print server, μοιράζοντας ένα πολυμηχάνημα σε όλα τα υπόλοιπα μηχανάκια του δικτύου. Προβλήματα δεν είχα μέχρι τώρα, εκτός του power brick από το picoPSU το οποίο κάποια στιγμή απεβίωσε, και αγοράστηκε ένα νέο ολόιδιο. H συνέχεια, στο v3…
Τέλειο το project. Θα κανω και εγω κατι αντιστοιχο αλλα αυτο που δε καταλαβα ειναι 1) γιατι αλλαξες το τροφοδοτικο; Ουτως η αλλως τα 120 watt δε θα ειχαν εφαρμογη και θα ετρωγε γυρω στα 20 και 2) γιατι εβαλες ανεμιστηρακι; δε νομιζω οτι χρειαζεται καθως αυξανει θορυβο και καταναλωση (εστω και λιγο)
Σκεφτομουν να παρω κατι απο mini-itx.com αρα πανακριβο το shipping
Καλημέρα Chris, οι λόγοι είναι απλοί: το μαμίσιο 120αρι είχε ενσωματωμένο ένα πολύ μικρό ανεμιστηράκι που όμως ακουγόταν γιατί γύριζε με πολλές στροφές, καθώς επίσης και το ότι το efficiency του ήταν άγνωστο. Το picoPSU ήταν πιο κοντά στα αναμενόμενα watt που θα έκαιγε τελικά το μηχανάκι, και η απόδοση του είναι θεωρητικά στο 95+% , άρα και σχεδόν καθόλου «χαμένα» watt σε παραγόμενη θερμότητα (φυσικά για το «τούβλο» δεν ξέρει κανείς τι παίζει… αλλά λογικά και αυτό θα ακολουθεί κάπου κοντά). Η καμπύλη του efficiency, πάντα είναι «κακή» στην αρχή της (στα λίγα watt δλδ), άρα το 120άρι παρότι μικρό, δεν φαινόταν ιδανικό από καμία περίπτωση. Αυτά για το τροφοδοτικό… Για ανεμιστηράκι ποιο λες? Αν λες για το λεπτό scythe που είναι βιδωμένο στην οροφή, είναι στις 800rpm (από 1000 κανονικά), και δεν ακούγεται καθόλου! Το άλλο υπήρχε στο κουτί, και τώρα είναι στα 7V με ανταπτοράκι! Επίσης δεν ακούγεται… Και όμως, σε τόσο μικρά κουτιά που δεν υπάρχει ροή αέρα όπως στα desktop, θερμοκρασίες 70C και παραπάνω τις πιάνει ο ΑΤΟΜ… Ρίξε μια ματιά σε αυτό το θέμα: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=65856 και θα δεις πως παίζει fanless…
edit: όντως το mini-itx είναι ακριβό… ανάλογα πάντως το τι θες να πάρεις, κάποια είναι και Ελλάδα φτηνά, κάποια άλλα (π.χ. picoPSU) μόνο από Αμερική και ebay…
Να και ένα καλό συγκριτικό για mini-itx κουτιά… Τα κουτιά σε αυτές τις τόσο μικρές κατασκευές θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι… γιατί αυτό θα θέσει τους περιορισμούς για πολλά από την υπόλοιπη κατασκευή.
http://www.xbitlabs.com/articles/cases/display/mini-itx-cases.html
Σε ευχαριστω για την απαντηση. Το λινκ που εδωσες τα λεει ολα. Και εγω που νομιζα οτι δε χρειαζονται ανεμιστηρακι αυτες οι καινουγιες μητρικες, τελικα οπως λες μια θερμοκρασια την ανεβαζουν. Ειδικα αν ειναι καλοκαιρι θα εχουμε μπαρμπεκιου! Το θεμα βεβεαια ειναι οτι δε ξερω τι επιπτωσεις μπορουν να εχουν οι υψηλες θερμοκρασιες: Επανεκκινησεις; μειωμενο χρονο ζωης επεξεργαστη, η μπορει και τιποτα αλλα το ρισκαρει κανεις; μαλλον οχι… Θα προχωρησω σε λιγο καιρο και εγω στο δικο μου file server και βλεπουμε
Δεν θέλω να φανώ κακός αλλά αυτό το project είναι απίστευτο αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω 3 χρόνια πριν γίνουν ευραίως γνωστοί οι media player ή όταν ακόμα ήταν πανάκριβοι και μάλιστα ενώ δεν πρόκειτε να το χρησιμοποιήσεις σαν υπολογιστή.
Το κόστος σου άγγιξε τα 300 ευρώ ενώ ενδεικτικά:
-Ο Wd tv Live HUB με 1TB ενσωματομένο δίσκο ξεκινάει 220€ μέχρι 250€ max.
Παίζει τα πάντα και έχει ότι σύνδεση μπορεί να ζητηθεί
Και φυσικά έχεισ HTPC – MediaPlayer – Seeder – FileServer
-Αν σε απασχολεί το downloading πας σε PopCornHour Α-200-Α210 που παίρνεις όλα τα παραπάνω χωρίς σκληρό οπότε υπολογίζεις 250€ + το κόστος του σκληρού που θα το βάλεις και πάλι δεν ξεπερνάς τα 300 ..
Αλλα έχει ενσωματωμένο Torrent client και κατεβάζει ασταμάτηταααα..
Και πάλι δεν θέλω να φανώ κακός, πολύ καλό το project σου αλλα για άλλη εποχή.
Keep up the good work.!
Καλή χρονιά! Εύχομαι υγεία, ευτυχία και καλοτυχία σε όλους!
Κατά δεύτερον, καμία παρεξήγηση, θέλουμε να διαβάζουμε τις απόψεις των αναγνωστών – φίλων – επισκεπτών μας, γιατί έτσι βελτιωνόμαστε όλοι!
Τώρα στο ζουμί της υπόθεσης: Καταρχήν αυτό είναι το κατεβαστήρι και η αποθήκη υλικού, δεν είναι htpc (αν και μπορεί να παίξει μέχρι και 720p), οπότε είναι «λάθος» να το συγκρίνεις με media players, μιας και δεν είναι αυτός ο σκοπός του. Πέρα από αυτό όμως, έχω 3 media players (2 δικά μου συν το picoHD που μου παραχώρησε κολλητός για το review), και κανένα (media player γενικότερα) δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις λειτουργίες ενός υπολογιστή σε αρκετά θέματα, ενδεικτικά: gigabit lan για μεταφορές 50+ΜΒ/sec, print server, remote connect από περιβάλλον εργασίας για χρήση σαν «proxy» αλλά και για να δω και να ξεκινήσω νέα τόρρεντ κλπ, backup του υλικού και συγχρονισμός folders με άλλα ΠιΣϊ, download από web / RS κλπ με download manager, ταυτόχρονο stream 6x720p σε 6 διαφορετικά μηχανάκια ενώ αυτό συνεχίζει να κατεβάζει κλπ.
Επίσης, συγκεκριμένος private tracker που είμαι γραμμένος, έχει πολύ αυστηρούς περιορισμούς στα torrent clients που αφήνει, και επιτρέπει μόνο τις τελευταίες εκδόσεις. Αν το popcorn δεν έχει κάποιον από τους επιτρεπόμενους, τι κάνεις?
Γενικότερα, κάνει ότι μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής. Από εκεί κατεβάζω υπότιτλους, αποσυμπιέζω τα rar που πολλές φορές είναι η αρχική μορφή διανομής του υλικού… και την ίδια ώρα, βλέπει και η μικρή κανένα στρουμφάκι. Αρα λοιπόν όλα αυτά μπορεί και τα κάνει ταυτόχρονα (και μάλιστα καλά), αντίθετα θα δεις για τα media player στα γραφόμενα σου προτείνεις ένα για streaming, και άλλο για leeching/seeding…
Πάντως ναι, είναι project που ξεκίνησε πριν αρκετό καιρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι έχει ξεπεραστεί, για όσους φυσικά θέλουν έναν φτηνό και οικονομικό file server / κατεβαστήρι.
Ε οχι και ξεπερασμενο! Ισα ισα το θεωρω πολυ μοδατο project! εξαλλου η INTEL πριν λιγο καιρο εβγαλε τις καινουργιες μητρικες με ενσωματωμενους τους atom επεξεργαστες!
Πριν λίγο καιρό η intel ανανέωσε την σειρά των ΑΤΟΜ… Μέχρι τώρα είχε τους 510 (2×1.66GHz), και τώρα βγάζει τους D525 (2×1.80). Όμως, αυτή την στιγμή το hot προϊόν του είδους, είναι τα ερχόμενα AMD fusion APUs… Και τα καλά του ΑΤΟΜ (χαμηλή κατανάλωση, φτηνό, mini itx υλοποιήσεις, κάποια σε Μ/Β με fanless ψύξη κλπ) αλλά επιπλέον και δυνατότητες htpc (και μάλιστα ανώτερες από τα ΙΟΝ): ενσωματωμένη κάρτα γραφικών ΑΤΙ με δυνατότητα HD audio, και πλήρη υποστήριξη νέων τεχνολογιών και συνδέσεων (usb3, sata3, hdmi, gigalan κλπ…) Πιστεύω ότι σύντομα λοιπόν θα είναι αυτά οι βασιλιάδες της κατηγορίας, και σαν (οικονομικά) htpc πλέον… Ελπίζω να έρθουν με καλές τιμές για να έχω σύντομα ένα στα χέρια μου..
Δεν ηξερα οτι ερχονται καλουδια απο την AMD. Ακομα πιο ενδιαφερον θα ειναι η απαντηση της INTEL που σιγουρα θα βγαλει κατι καλυτερο. Αν δε υπηρχε η INTEL θα ειχε χρεωκοπησει η AMD.
Η Intel ακόμα δεν έχει κάποια κάρτα γραφικών της προκοπής… Είτε ενσωματωμένη στο chipset, είτε στο cpu. Γι’αυτό και ανέφερα συγκεκριμένα το ΙΟΝ(1/2) που είναι ο συνδιασμός ΑΤΟΜ επεξεργαστή, με κάρτα γραφικών nvidia «πακέτο»…
Αντε, πρέπει σιγά-σιγά να αντικαταστήσω και γω το δικό μου seedbox, γιατί ο Athlon 4400+ δεν είναι και ότι πιο οικονομικό… 😛
lykman καλησπερα,
Ψαχνω να βρω ενα κουτι για το micro ατχ μου αλλα οτι βρισκω ειναι >70 !!! Ελεος δηλαδη…Ξερεις αν μπορω και σε τι ειδους μαγαζι να απευθυνθω για να φτιαξω κατι μονος μου ;
Καλημέρα Chris! ψάχνεις για micro ATX ή mini ITX? Με ή χωρίς τροφοδοτικό?
Εχω 3 μητρικες micro ATX προηγουμενης γενιας που καθονται. Εχω και 3 αντιστοιχα κουτια. Αυτο που θελω να κανω ειναι να κοψω το κουτι (εχω παρατηρησει οτι γενικα ολα τα κουτια εχουν πολυ χωρο ανεκμεταλλευτο), και μετα να γινει μια κατασκευη για να κλεισω παλι το κουτι. Απο οτι ξερω το υλικο για τα κουτια ειναι σιδερο, αλουμινιο η καποιο κραμα…Γνωριζουμε κανα καταστημα τετοιο; ειμαι σιγουρος οτι θα μου ερθει πιο φτηνα…
Εγώ τουλάχιστον δεν ξέρω κάτι σχετικό, ώστε να μεταποιήσεις ήδη υπάρχον κουτί…
Φιλε αυτο που δεν καταλαβα ειναι που ακριβως χρησιμοποιείς το Power brick 80W ?? Μονο το τροφοδοτικό δεν επαρκεί?Ευχαριστώ
Καλημέρα, χρόνια πολλά.
Το power brick κάνει τα 220V AC -> 12V DC… και μετά αναλαμβάνει το picoPSU να δώσει τα 3.3V, 5V, 12V κλπ… Σε ένα κανονικό τροφοδοτικό είναι όλες αυτές οι διατάξεις μέσα, εδώ όμως είναι οπως στα λάπτοπς που έχουν power brick…