Γρήγορη μετάβαση

    AC Ryan PlayON! HD quick review

    Τα media players έχουν μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στη ζωή μας.. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την μεγάλη ευκολία που μας προσφέρουν: Έχουμε το επεισόδιο ή την ταινία μας στον δίσκο τους, ή σε έναν εξωτερικό δίσκο, ή σε κάποιο share στο δίκτυο, το επιλέγουμε, πατάμε το play και αυτό ήταν…  Πριν λίγο καιρό, λοιπόν, προμηθεύτηκα και εγώ ένα AC Ryan PlayON! HD με σκοπό να αντικαταστήσει το γερασμένο και ταλαιπωρημένο πλέον, Egreat M31B. Παρακάτω είναι ένα γρήγορο review του AC Ryan PlayON! HD (για συντομία από δω και πέρα θα αναφέρεται σαν POHD). Σε κάποια χαρακτηριστικά το συγκρίνουμε και με το Egreat M31-B.  Tο συγκεκριμένο review  επικεντρώνεται περισσότερο στην χρήση του POHD από το μέσο χρήστη παρά στην  ανάλυση σε βάθος των τεχνικών λεπτομερειών.

    Τεχνικά χαρακτηριστικά

    Το chipset που χρησιμοποιεί είναι το  Realtek 1073DD+ , το οποίο «τρέχει» στα 400Mhz και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα να παίξει οτιδήποτε…

    Υποστηρίζει εσωτερικό σκληρό δίσκο 3,5″ τον οποίο φορμάρει σε NTFS . Για να τοποθετηθεί ο δίσκος, αρκεί να γυρίσουμε το POHD από την κάτω μεριά και να ξεβιδώσουμε 2 βίδες ώστε να αφαιρεθεί το κάτω καπάκι. Στο καπάκι υπάρχουν οδηγοί για να βιδωθεί ο δίσκος. Σε γενικές γραμμές η τοποθέτηση του δίσκου είναι πολύ εύκολη.

    Έχει 2 υποδοχές USB 2.0 (host) για να συνδέσουμε εξωτερικούς δίσκους ή usb flash.

    Έχει σύνδεση Ethernet 10/100 για να επικοινωνεί με το δίκτυό μας.

    Υποστηρίζει WiFi (n) μέσω συμβατού USB stick. Μάλιστα υπάρχει επίσημο ασύρματο «στικάκι» από την ACRyan που εγγυάται πλήρη συμβατότητα.  H τιμή διάθεσής του στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον λογική (€25-€30).

    Έχει 1 υποδοχή USB slave για να συνδέεται με τον υπολογιστή μας για μεταφορά αρχείων στον εσωτερικό δίσκο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο δίσκος του φορμάρεται ως NTFS, τα Windows το αναγνωρίζουν πανεύκολα ως έναν κοινό εξωτερικό δίσκο…

    Έχει υποδοχή για SD κάρτες.

    Έχει HDMI 1.3 – παρεμπιπτόντως στην συσκευασία περιλαμβάνεται αντίστοιχο καλώδιο, το οποίο μάλιστα είναι αρκετά καλό… – αλλά και composite υποδοχές, οπότε μπορούμε να το συνδέσουμε είτε σε καινούρια τηλεόραση με HDMI, είτε σε παλιότερη μέσω SCART.

    Μπορεί να κάνει downmix σχεδόν τα πάντα σε stereo, σε περίπτωση που απλά το συνδέουμε με την τηλεόρασή μας, ή να κάνει passthrough αν χρησιμοποιούμε κάποιο κατάλληλο ενισχυτή.

    Γενικές εντυπώσεις

    Από ποιότητα κατασκευής, το POHD δεν έχει καμία σχέση με το egreat… είναι σαφώς καλύτερο, κατά πολύ ομορφότερο, ενώ έχει περισσότερο «αέρα» για το σκληρό δίσκο γεγονός που βοηθά στην μείωση των θερμοκρασιών…

    m31b - pohd remotes
    m31b – pohd remotes

    Το τηλεκοντρόλ του είναι αρκετά εύχρηστο, μοιάζει δε με κλασικό τηλεκοντρόλ τηλεόρασης και σαν μέγεθος είναι ελάχιστα μικρότερο από το τηλεκοντρόλ του egreat.. Και μια φωτό δίπλα-δίπλα με αυτό του egreat m31b:

    Το ανεμιστηράκι του ΔΕΝ είναι εντελώς αθόρυβο, είναι όμως πιο αθόρυβο από του egreat και δεν είναι ενοχλητικό (τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα).

    Bootάρει σε περίπου 15 δευτερόλεπτα.

    To menu του είναι κλάσεις ομορφότερο (είναι σαν του egreat EGR1 – το κλασικό των Realtek)

    Οι υπότιτλοι ρυθμίζονται σε μέγεθος, χρώμα και θέση.

    Παίζει απροβλημάτιστα τα πάντα ενώ δεν έχει κανένα πρόβλημα να κάνει rewind τα mkv, σε αντίθεση με το egreat..

    To FastForward πάει μέχρι 32χ ενώ έχει και slow από 1/8.

    yamj preview
    yamj preview

    Μια πολύ καλή μαγκιά του είναι το YAMJ. Αυτό στην ουσία σκανάρει το χώρο με τις ταινίες και βρίσκει από το Internet πληροφορίες για την ταινία, τους συντελεστές, αξιολόγηση από το imdb και περίληψη της ταινίας κλπ. Παράλληλα δημιουργεί μια βάση με τις ταινίες ανά χρονολογία, όνομα, αξιολόγηση κλπ και φτιάχνει και ένα αρχείο index.htm το οποίο είναι στην ουσία αυτό που διαβάζει. Αυτό μπορείς να το κάνεις στον εσωτερικό του δίσκο, ή σε κάποιον δικτυακό και απλά να πας να ανοίξεις το αντίστοιχο index κάθε φορά μέσω δικτύου. Πηγαίνοντας λοιπόν στο jukebox βλέπεις τα εξώφυλλα από τις ταινίες και πατώντας πάνω σε μία βλέπεις κάτι σαν την φωτό δεξιά. Ωραία μαγκιά, με ποσοστό επιτυχίας αρκετά καλό..

     

    Διαθέτει λειτουργία NAS και FTP server για να μεταφέρουμε τα αρχεία εύκολα μέσω δικτύου, χωρίς να είναι απαραίτητο κάθε φορά να μεταφέρουμε το POHD στον υπολογιστή για να περάσουμε τα αρχεία μέσω USB.

    Διαθέτει λειτουργία bittorrent, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν «κατεβαστήρι».

    Στικάκια, εξωτ. δίσκους, κέρατα, κόλπα, Χριστούγεννα τα βλέπει χαλαρά.. Επιπλέον υποστηρίζει και εξωτερικό DVD.

    Το επίσημο WiFi module δουλεύει απροβλημάτιστα, χωρίς να έχει χάσει το δίκτυο ποτέ. Μάλιστα, παρ’ όλο που στο σπίτι μου ο router δεν έχει υποστήριξη WiFi n, άρα και το στικάκι συνδέεται με g, έχω καταφέρει να stream-άρω και ταινίες 720p, με σχετικά χαμηλό, όμως bitrate.

    Διαβάζει RSS και έχει δυνατότητα εμφάνισης του καιρού αλλά και Internet radio. Στην τελευταία beta έκδοση F/W με το SDK 4.0 έχει και υποστήριξη για προβολή video από το Youtube.

    Το format του δίσκου το κάνει σε NTFS.  Σε συνδυασμό με τη σύνδεση USB το κάνει να συμπεριφέρεται σαν απλός εξωτερικός δίσκος χωρίς κανένα πρόβλημα αναγνώρισης του partition σε Windows υπολογιστές..

    Το δίκτυό μου με τα κοινόχρηστα το είδε με τη μία χωρίς κανένα πρόβλημα. Απλά την πρώτη φορά θέλει να δώσεις τα απαραίτητα credentials και μετά τα αποθηκεύει στο «My Shortcuts».

    Στην τηλεόραση αναγνωρίστηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά ακόμη και αν δεν γίνει αυτό, έχει ένα κουμπί TVsys  – που είναι σαν το TV mode του egreat για εσάς που είχατε egreat.  Πατώντας το αλλάζουν οι αναλύσεις της εικόνας μέχρι να πετύχεις κάποια υποστηριζόμενη ανάλυση.

    Το site για το POHD διαθέτει και forum στο οποίο μάλιστα υπάρχει και section για Ελλάδα & Κύπρο.  Γράφεις αυτό που θες και σου απαντούν κανονικότατα στα Ελληνικά!

    Το firmware του είναι open source ενώ πολλοί φτιάχνουν και custom firmware, οπότε υπάρχει ποικιλία ….

    Όλα ρόδινα λοιπόν; Εχμμμ… όχι ακριβώς…..

    Δεν είναι όλα καλά, δυστυχώς … Υπάρχουν κάποια προβληματάκια:

    Το firmware του έχει πολλά bugs τα οποία δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την αναπαραγωγή καθεαυτή, αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι εκνευριστικά..

    Στο τελευταίο επίσημο firmware (που χρησιμοποιεί το SDK 3 της Realtek), για παράδειγμα, ενώ από το μενού υπάρχει επιλογή για να είναι ενεργοί πάντα οι υπότιτλοι, δεν κρατάει αυτή τη ρύθμιση με αποτέλεσμα σε κάθε ταινία να πρέπει να πας και να τους κάνεις ΟΝ. Το τελευταίο beta F/W με το SDK 3 της Realtek λύνει αυτό το πρόβλημα, όχι όμως κάποια άλλα και δημιουργεί παράλληλα και μερικά ακόμη, η συγκεκριμένη διόρθωση όμως είναι αρκετή για να το επιλέξεις…Στα τέλη Φεβρουαρίου βγήκε και καινούριο beta F/W  το οποίο πλέον βασίζεται στο SDK 4.0.  Αυτό χρησιμοποιεί μεν νέο GUI (GUI 2.0), αλλά δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα. Μάλιστα,  πέραν της αισθητικής βελτίωσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο GUI (εμένα δεν με χάλαγε και το παλιότερο,πάντως..) δεν έχει πραγματικά να προσφέρει τίποτα σε λειτουργικότητα (το αντίθετο μάλιστα..), ενώ επαναφέρει το πρόβλημα με τους υπότιτλους που πρέπει να τους κάνεις ON κάθε φορά.. Συν ότι το νέο GUI είναι αργόοοοοοο…συν ότι δεν μπορείς πλέον να ορίσεις στατική ΙΡ στο ασύρματο, συν,συν,συν…

    Το μέγεθος της εικόνας μπορείς να το ρυθμίσεις όπως θες, καθώς πέρα από ποσοστό ζούμ, μπορείς να το κάνεις «fit to width» ή «fit to height», όχι όμως «fit to screen».  Αυτό όμως λύνεται με την δυνατότητα ρύθμισης ξεχωριστά ύψους και πλάτους. Μόλις το πας στο επιθυμητό πατάς Enter και «XY saved». Όλα καλά λοιπόν; όχι ακριβώς γιατί δεν το σώζει.. Αν κλείσεις την ταινία και την ξανανοίξεις είναι πάλι στο 16:9 με μαύρη λωρίδα πάνω και κάτω. Να το έκανε μετά το σβήσιμο πάει στο καλό, αλλά με stop του έργου και ξανά start? Έλεος…  Στο τελευταίο beta F/W με το SDK 3 δημιουργήθηκε τουλάχιστον επιλογή «stretch». Υποτίθεται ότι είναι «fit to screen».  Κάτι είναι κι αυτό, αλλά το γεγονός ότι μετά το κλείσιμο-άνοιγμα θέλει ξανά ρύθμιση παραμένει ακόμη… Έλεος ξανά…Επιπλέον, από την παλιά έκδοση F/W, υπάρχει μια επιλογή στο μενού για να ορίσεις το μέγεθος της οθόνης σου. Πηγαίνεις με τα βελάκια πάνω-κάτω/δεξιά-αριστερά και όταν είναι ορατές οι σχετικές γραμμές, πατάς το Enter. Ε, αν καταλάβετε τη χρησιμότητα αυτής της λειτουργίας, παρακαλώ πολύ να την πείτε και σε μένα, γιατί ακόμη δεν έχω καταλάβει που τη χρησιμοποιεί (χάθηκε ο κόσμος να κάνει stretch την εικόνα με βάση αυτή τη ρύθμιση;)

    Το YAMJ αν το βάλεις να διαβάσει ένα δικτυακό jukebox τρώει φρίκη. Αποτέλεσμα: βγάλσιμο από το ρεύμα γιατί ούτε το OFF του τηλεκοντρόλ δεν αποκρίνεται. Στο jukebox του εσωτερικού δίσκου δεν έχει πρόβλημα… Με το τελευταίο beta αυτό έχει διορθωθεί, τουλάχιστον…

    Πατώντας το OFF στο τηλεκοντρόλ το βάζει σε standby. Όμως δίσκος και δίκτυο γιοκ. Άρα για μεταφορές αρχείων πρέπει να το έχεις αναμμένο σε πλήρη λειτουργία…Στον αντίποδα το egreat σε standby είναι πλήρως λειτουργικό NAS/κατεβαστήρι/FTP server με ελάχιστη κατανάλωση.

    Η λειτουργία bittorrent είναι πολύ ασταθής.. Άλλες φορές κατεβάζει αρχεία απροβλημάτιστα και άλλες αρνείται πεισματικά…

    Τα αριθμητικά πλήκτρα είναι μόνο για να γράφεις, κοινώς πατώντας το 5 να πηγαίνει στο 50% (όπως γινόταν στο egreat) το ξεχνάτε (κατά τη γνώμη μου κορυφαία χαρακτηριστικό). Στον αντίποδα πάντως έχει goto που μπορείς να του πεις που να πάει. Επιπλέον,  με το δεξί κουμπί βγάζει μπάρα που την προχωράς και πατώντας enter σε πάει εκεί που την πήγες.

    Αυτό το δεξί/αριστερό/πάνω/κάτω κουμπί χρησιμεύουν επίσης και για οριζόντια/κάθετη μετακίνηση της εικόνας, αύξηση/μείωση του ζουμ, αύξηση/μείωση του μεγέθους των υποτίτλων και μετατόπιση πάνω/κάτω των υποτίτλων. Μπορεί και για άλλα πράματα, απλά δεν τα έχω βρει ακόμη. Το τι θα κάνει σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται, απ’ ότι έχω καταλάβει από το ποια ρύθμιση επέλεξες τελευταία.. Πραγματικά δεν είναι και ότι πιο εύχρηστο έχω δει …

    Tο τηλεκοντρόλ έχει ένα φάουλ… Τα κουμπιά play/stop είναι μικρά και ακριβώς από πάνω τους έχουν τα κουμπιά αυξομείωσης της έντασης του ήχου. Αποτέλεσμα: αν δεν βλέπεις, πηγαίνοντας να πατήσεις για αύξηση/μείωση της έντασης πατάς το stop. Συνδυάστε το με τα προηγούμενα που έγραψα και πρέπει να ξανα-ορίσεις το μέγεθος της εικόνας και τους υπότιτλους (αν δεν έχεις το τελευταίο beta firmware που λύνει αυτό το θέμα). Εκνευριστικό;  Ναι…Ευτυχώς τουλάχιστον έχει resume της ταινίας από εκεί που σταμάτησε την προηγούμενη φορά. Και μάλιστα αυτή την πληροφορία δεν την χάνει αν το βάλεις σε standby με το τηλεκοντρόλ αλλά ούτε και αν το κλείσεις από το ρεύμα. Αυτό τουλάχιστον είναι πολύ καλό..

    Πρόσφατα κυκλοφόρησε το PlayON! HD2, το οποίο δεν το έχω δει από κοντά, σε φωτογραφίες όμως είδα πως έκαναν αναδιάταξη στα κουμπιά του τηλεκοντρόλ. Επιπλέον η τοποθέτηση του δίσκου είναι πολύ πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να ξεβιδώσεις καμία βίδα.. Στην βελτίωση της λειτουργικότητας, πάντως,  πέρα από το ότι δεν πατάς stop αντί για να ανεβάσεις την ένταση του ήχου, δεν έχει να μας προσφέρει κάτι άλλο, καθώς μοιράζεται το ίδιο F/W με το μοντέλο του παρόντος review..

    Τελικό συμπέρασμα…

    Θα ήθελα τη συσκευή του POHD και το όμορφο μενού της, με τη λειτουργικότητα του NMT του egreat. Η κοινότητα ανάπτυξης του software για τα POHD, όμως, είναι πολύ ενεργή και ευελπιστώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων αυτών θα λυθούν.. Με την κυκλοφορία του νέου beta του Φεβρουαρίου με το νέο GUI, πάντως, τους έχουν «κράξει» πολύ άσχημα, γιατί πέρα από την εμφάνιση, σε πολλές περιπτώσεις το POHD είναι σχεδόν άχρηστο… για τόσα bugs μιλάμε.. Μάλιστα, για να καταλάβετε τι εννοώ, το δοκίμασα το τελευταίο F/W… για μισή ώρα περίπου… μετά έκανα rollback στο 4824, που σε μένα τουλάχιστον, δουλεύει καλά..
    Αυτά έχω διαπιστώσει για την ώρα… και σε τελική ανάλυση δεν έχω μετανιώσει βέβαια για την αγορά, καθώς πραγματικά οι ατέλειες στο όρισμα μεγέθους εικόνας δεν είναι και τρελό πρόβλημα, ειδικά αν βλέπεις μια στο τόσο μια ταινία….Σίγουρα κατά τη διάρκεια των τεστ μου ήταν λίγο εκνευριστικό αλλά σε νορμάλ χρήση στη χειρότερη περίπτωση χρειάζεται ρύθμιση μια φορά για κάθε ταινία/επεισόδιο δηλαδή στη χειρότερη μια φορά την ώρα.  Και στην δική μου περίπτωση,  που το έχω σαν 2ο media player για την κρεβατοκάμαρα και υπό κανονικές συνθήκες, μπορεί να μην δουλέψει και καθόλου μέσα στη εβδομάδα, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πολύ ενοχλητικό..
    Επίσης το ότι δεν δουλεύει σε standby ο δίσκος και το δίκτυο είναι πρόβλημα για λίγους… Οι πιο πολλοί τα media players τα ανοίγουν μόνο αν είναι να δουν κάποιο έργο ή για να μεταφέρουν κάποιο έργο για να κάτσουν να το δουν. Όλες τις άλλες ώρες τα έχουν εντελώς κλειστά…

    6 Σχόλια to “AC Ryan PlayON! HD quick review”

    1. fractalbit

      WOW αν αυτό είναι quick review που να κάνεις και κανένα αναλυτικό! Πραγματικά πολύ κατατοπιστικό, ευχαριστούμε!

      • lykman

        και που να δεις το άρθρο για το freenas που ετοιμάζει…!!!

    2. ChriZ

      Χεχε… ήταν quick με την έννοια ότι δεν σκόπευα να εμβαθύνω σε τεχνικές λεπτομέρειες… 🙂

    3. ChriZ

      Ο καιρός έχει περάσει και η AC Ryan έχει κυκλοφορήσει ακόμη 2-3 firmware για το PlayON! HD.
      Δυστυχώς όμως κανένα από τα νέα firmware δεν είναι αρκετά αξιόλογο και ενώ λύνονται κάποια προβλήματα, δημιουργούνται κάποια άλλα, ενδεχομένως μεγαλύτερα!
      Τα μέλη στο forum της AC Ryan έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους κατηγορώντας την εταιρία ότι το media player ποτέ στην ουσία δεν έκανε – σωστά – όσα υπόσχεται.
      Ευτυχώς, όμως, υπάρχει εναλλακτική λύση για το συγκεκριμένο «μηχανάκι», λύση που θα παρουσιάσουμε σύντομα σε ένα μίνι άρθρο…