Γρήγορη μετάβαση

  Crystal Audio Ovale: Bluetooth Soundbar

  Κατά καιρούς συναντώ κάποια gadget που τα θεωρώ πολύ έξυπνα και πρωτότυπα: ένα τέτοιο είναι το Crystal Audio Ovale. Πρόκειται για μια όμορφη φορητή BlueTooth ηχόμπαρα με πολλαπλές χρήσεις και λειτουργίες. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι είναι και τι κάνει…

  Κουτί συσκευασίαςΕισαγωγή – Χαρακτηριστικά

  Πολύ πρόσφατα, η Crystal Audio διέθεσε προς αγορά, το «φορητό ηχείο bluetooth» όπως η ίδια το χαρακτηρίζει, ονόματι Ovale.

  Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής (από το site του κατασκευαστή):

  Μεγάφωνα Μονάδες:    2x 28mm
  Παθητικοί Ακτινοβολητές:    1x 75x35mm
  Ενισχυτής Watts:    2x 1.5W
  Είσοδοι Είσοδος 3.5mm:    Ναι
  Bluetooth Έκδοση:    2.1 EDR
  Προφίλ:    A2DP, AVRCP
  Μέγιστη Εμβέλεια (m):    10
  Κωδικοποίηση SBC:    Ναι
  Μικρόφωνο:    Ναι
  Τροφοδοσία Λειτουργία με Επαναφορτιζόμενες Μπαταρίες:    Ναι
  Διάρκεια Ζωής Μπαταρίας:    8 ώρες
  Διάρκεια Φόρτισης Μπαταριών:    2,50 ώρες
  Xωρητικότητα Μπαταρίας:    500 mAh (1020 mAh αν πάρετε αυθεντική ΝΟΚΙΑ)
  Τροφοδοσία μέσω USB:    Ναι
  Διαστάσεις (mm):    220 x 72 x 34
  Βάρος (Kgrs):    0.22

  ΠεριεχόμεναΠεριεχόμενα συσκευασίας

  To Ovale έρχεται σε ένα μακρόστενο χαρτονένιο κουτί, με τα λογότυπα της εταιρίας και την φωτογραφία του απέξω. Επίσης βρίσκουμε αρκετά αναλυτική αναφορά στις δυνατότητες και στα χαρακτηριστικά του. Ανοίγοντας το κουτί, η ΒΤ ηχόμπαρα βρίσκεται μέσα στο προστατευτικό της περιτύλιγμα. Σε ένα σακουλάκι θα βρούμε το 3.5″ minijack καλώδιο , καθώς και το usb καλώδιο για φόρτιση ή για τροφοδοσία κατά την λειτουργία της ηχόμπαρας. Σε άλλο σακουλάκι θα βρούμε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία τύπου BL-5C, και ένα στρογγυλό πλαστικό σαν νόμισμα. Τέλος, θα βρούμε το manual του προϊόντος.

  Ovale πρόσοψηΓενικά – προετοιμασία

  Η ηχόμπαρα κατά την γνώμη μου είναι όμορφη, βαμμένη σε μαύρο ματ χρώμα («rubber» το ονομάζει η Crystal Audio), και αρκετά φορητή ώστε να μας ακολουθήσει παντού μέσα σε κάποια τσάντα. Τοποθετούμε την μπαταρία στην θέση της για να την φορτίσουμε, και σφηνώνουμε στο πίσω μέρος της το στρογγυλό πλαστικό, το οποίο παίζει το ρόλο στηρίγματος, σαν ποδαράκι για να την κρατάει όρθια. Όσο είναι σφηνωμένο το στρογγυλό πλαστικό «ποδαράκι», δεν μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι της μπαταρίας γιατί εμποδίζει την πρόσβαση του χεριού μας στο κλιπάκι από το πορτάκι της μπαταρίας.

  πίσω και πλάιΜπαταρία

  Η μπαταρία είναι η BL-5C, η οποία ψάχνοντας λίγο στο ιντερνετ, βλέπουμε πως είναι μια πολύ κοινή μπαταρία για τηλέφωνα ΝΟΚΙΑ, με χαμηλό κόστος αν κάποιος θέλει να αγοράσει και δεύτερη (από 5€ βλέπω να ξεκινάει). Η αυτονομία της σύμφωνα με την Crystal Audio είναι περίπου 8 ώρες, και η φόρτιση διαρκεί γύρω στις δυόμιση ώρες. [update 12/08/2013: Βρήκα την αρχική του μπαταρία φουσκωμένη, μετά από αρκετούς μήνες απραξίας του ovale… οπότε αναγκαστικά πήρα μια άλλη. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι η αρχική είναι χωρητικότητας μόλις 500mAh, ενώ του εμπορίου -οι αυθεντικές ΝΟΚΙΑ τουλάχιστον- είναι 1020mAh… Άρα λόγω διπλάσιας χωρητικότητας, αναμένω αύξηση αυτονομίας -και διάρκειας φόρτισης, αλλά αυτό δεν με απασχολεί-. ]

  πλάιΣυνδέσεις – Πλήκτρα χειρισμού

  Στην δεξιά πλευρά όπως το κοιτάμε από μπροστά και κάτω από το λογότυπο της εταιρίας, βρίσκονται τα τρία συνδυαστικά πλήκτρα χειρισμού (next/volume up, play/pause/mode, previous/volume down). Ακριβώς από κάτω υπάρχει το ενδεικτικό led λειτουργίας του bluetooth. Στο δεξιά πλαϊνή πλευρά, θα βρούμε την γνωστή είσοδο usb (για φόρτιση ή τροφοδοσία), το 3.5″ line in minijack, και το κουμπάκι on/off. Θα προτιμούσα να έχουν λίγο μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους, καθώς ειδικά με το usb καλώδιο συνδεδεμένο, το (πολύ μικρό) κουμπάκι on/off γίνεται δύσκολο στην πρόσβαση. Παραδίπλα βρίσκονται και οι τρυπίτσες για το ενσωματωμένο μικρόφωνο.

  smartphone connectedΛειτουργίες – χρήση

  Η ΒΤ ηχόμπαρα μας μπορεί να συνδεθεί είτε στο minijack line in της, είτε μέσω bluetooth, με κάθε πιθανή πηγή αναπαραγωγής, από υπολογιστές, laptops, κινητά, tablets, mp3 players κλπ, αρκεί αυτά να έχουν line out ή bluetooth. Για να την χρησιμοποιήσουμε μέσω ΒΤ, πρέπει πρώτα να γίνει paired με την αντίστοιχη συσκευή μας (pin: αν τυχόν σας ζητηθεί, είναι το 0000). Η διαδικασία του pairing γίνεται πατώντας πάνω της το μεσαίο κουμπί («mode»). Από εκεί και μετά, συνδέεται αυτόματα στις paired συσκευές. Για το streaming του ήχου μέσω ΒΤ, γίνεται χρήση του πρωτοκόλλου A2DP. Αντίστοιχα, μπορούμε να κάνουμε μέσω της ηχόμπαρας, ένα στοιχειώδες remote control στα αρχεία που αναπαράγουμε, ουσιαστικά να πάμε στο επόμενο ή στο προηγούμενο ή να πατήσουμε παύση και μετά ξανά play, μέσω του πρωτοκόλλου AVRCP. Ολα αυτά με χρήση των τριών συνδυαστικών πλήκτρων, με στιγμιαίο πάτημα. Παρατεταμένο πάτημα των πλήκτρων μας δίνει έλεγχο στο volume της συσκευής (ανεξάρτητο από την ένταση που ήδη μπορεί να έχει ο εισερχόμενος ήχος από το εκάστοτε μηχανάκι που streamάρει στο Ovale). Αυτές οι δυνατότητες των πλήκτρων δεν είναι διαθέσιμες όταν το χρησιμοποιούμε μέσω του line in. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ανοιχτή ακρόαση για το κινητό μας (speakerphone). Γι’αυτό και βρίσκουμε το μικροφωνάκι στο πλάι του. Μπορούμε από αυτό να αποδεχτούμε και να τερματίσουμε την κλήση (με στιγμιαίο πάτημα), ή να απορρίψουμε μια εισερχόμενη κλήση (με παρατεταμένο πάτημα) του κουμπιού «play/pause/mode».

  pc connectedΕντυπώσεις

  Το Ovale χρησιμοποιήθηκε με όλους τους πιθανούς τρόπους: Με BT σύνδεση αλλά και με το line in του, μαζί με το κινητό, με το λάπτοπ, στον υπολογιστή του γραφείου, σαν ηχείο αλλά και σαν ανοιχτή ακρόαση κλήσης, με ακολούθησε μέχρι και στην παραλία για μουσικούλα με BT streaming από το κινητό… Ο ήχος του είναι δυνατός, καθαρός και γεμάτος, πολύ καλύτερος σε όλους τους τομείς από τα ηχειάκια των λάπτοπ μου… Παίζει αρκετά δυνατά για το μέγεθος του, και αν το παρακάνουμε δίνοντας του πολύ ενισχυμένο σήμα στην είσοδο του και ψαλιδίσει, απλά χαμηλώνοντας λίγο την ένταση όλα ξαναγίνονται φυσιολογικά. Ειδικά για το μέγεθος του (και λογικά λόγω του παθητικού ακτινοβολητή που χρησιμοποιεί ταυτόχρονα με τα δύο μεγάφωνα του), τα μεσοχαμηλά του είναι άκρως ικανοποιητικά.

  smartphone λειτουργίεςΕπίλογος

  Με τιμή καταλόγου 50€ (από 37€ στο skroutz.gr) [update 12/08/2013: 15€ προσφορά αυτήν την στιγμή], είναι ένα πολύ ενδιαφέρον gadget ήχου. Με χρήση του καλωδίου στην line in του ή με ΒΤ ασύρματη χρήση, επαναφορτιζόμενο, με καλή φορητότητα και όμορφη εμφάνιση, θα μας ακολουθήσει οπουδήποτε θελήσουμε μουσικούλα χωρίς ανάγκη για ύπαρξη πρίζας, ή θα αντικαταστήσει επάξια τα (συνήθως κακής απόδοσης) ηχειάκια  των laptop μας. Και όχι μόνο…

  Links

  Crystal Audio
  Crystal Audio @ Facebook
  Σελίδα προϊόντος

  Σημειώσεις – διευκρινήσεις

  Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι το Ovale-E, η Αγγλική δηλαδή έκδοση. Η Ελληνική που θα πωλείται στην χώρα μας, είναι η Ovale-G. Οπότε μην παραξενευτείτε αν δείτε διαφορές στα λογότυπα ή στην συσκευασία…

  11 Σχόλια to “Crystal Audio Ovale: Bluetooth Soundbar”

  1. maria

   Σήμερα πήρα αυτό το «φανταστικό για το μέγεθός του» ηχείο και δεν μπορώ να το συνδέσω ασύρματα με τον υπολογιστή, αλλά μόνο με καλώδιο. Παρόλο που έχω γυρίσει το «κουμπάκι» στο πλάι από το off στο on ο υπολογιστής ΔΕΝ το αναγνωρίζει και νευριάζω. Έχω επίσης windows 7. Παίζει να έχω μια μικρή χείρα βοηθείας?…

   • lykman

    Καλησπέρα Μαρία, το έκανες «pair» το Ovale με το BlueTooth του υπολογιστή σου? To να το ανοίξεις μόνο δεν αρκεί…

    • maria

     έχω κάνει όλα όσα πρέπει. Άνοιξα το bluetooth του υπολογιστή, πάτησα ανίχνευση συσκευών bluetooth αλλά τίποτα… Όταν λες pair τι εννοείς παιδί μου? Αν εννοείς να το έχω συνδεδεμένο με τον υπολογιστή με καλώδιο, ΝΑΙ το έχω κάνει και πάλι τίποτα. Καμιά ιδέα?…

     • lykman

      μιας και το έχω μαζί μου… δες το φυλλάδιο του εκεί που λέει 5.1 ή BT pairing… (εχω την αγγλική έκδοση). Γενικότερα πάντως, το pairing, είναι η διαδικασία που επιτρέπει σε δύο ΒΤ συσκευές να συνεργαστούν μεταξύ τους.

      • maria

       ωραία!! τελικά και τα φυλλάδια οδηγιών χρήσης είναι σαν τα δημόσια έγγραφα. Πρέπει να τα ξεκοκκαλίζεις… Ευχαριστώ ρε αγόρι!! Είσαι ψυχάρα!! Να σαι καλά!!!

     • lykman

      Και για να το κάνω ακόμα πιο εύκολο…
      1. Ανοίγεις ovale (χωρίς καλωδιακή σύνδεση), και πατάς μια φορά το «mode», θα δεις που αρχίζει και μπιμπλικιζει διαφορετικά το led.
      2. δεξί κλικ στο μπλε (ΒΤ) εικονίδιο στον υπολογιστή (κατω δεξιά στην taskbar)-> add device, και επιλέγεις το ovale… και έτοιμο!
      (είπα να το συνδέσω με το λαπτοπ για να θυμηθώ και πως γίνεται) 🙂

  2. maria

   Όλα κομπλέ. Απλά τώρα έχω άλλη μια ερώτηση, καλέ μου άνθρωπε. Είναι φυσιολογικό να ακούω τον ήχο mono audio και όχι stereo audio κάθε φορά που κλείνω και έπειτα ανοίγω το ηχείο ή κλείνω το laptop? Ακούγεται απαίσιο. Σαν να έχει παράσιτα. Θα τους πάρω να τους χέσω!!

   • lykman

    σε αυτό δεν είμαι σίγουρος, αλλά το ηχείο -λογικά- παίζει ότι του έρθει, σε όποια μορφή του έρθει… μήπως ο υπολογιστής τρώει κάποια φρίκη και στέλνει mono? Εχεις δει τις ρυθμίσεις του ήχου από το control panel?

  3. lykman

   2 updates @ 12/08/2013:

   α) η τιμή του αυτή τη στιγμή είναι σε προσφορά 15€
   β) η μπαταρίες BL-5C, τουλάχιστον οι αυθεντικές ΝΟΚΙΑ, είναι διπλής χωρητικότητας (1020mAh) από αυτήν που περιλαμβάνει αρχικά…

   • maria

    ναι βρε! όλα τα έχω κοιτάξει. Το πρόβλημα εμφανίζεται μόνο όταν το έχω ασύρματο. Όταν βάλω καλώδιο τότε έχω ήχο dolby surround… Ερασιτέχνες παιδί μου… Δεν μπορούν να φτιάξουν ένα ηχειάκι της προκοπής…. Τς…