Γρήγορη μετάβαση

  Cyanogen mod, δεν είναι όλα ρόδινα τελικά…

  Είναι αλήθεια ότι είχα ενθουσιαστεί με το cyanogen mod. Μία από τις πιο δημοφιλής custom roms που κυκλοφορούν για android. Όπως είχα γράψει και σε σχετικό άρθρο, έκανε το nexus one να «πετάει». Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν τελικά και τόσο καλά. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι 100% σίγουρος αν έφταιγε το CM, κάποια συγκεκριμένη εφαρμογή ή το hardware (αν και μάλλον απίθανο). Ακούστε όμως εν συντομία την ιστορία…

  Μία ωραία πρωία, το κινητό «έφαγε» όλη τη μπαταρία μέσα σε 3-4 ώρες ενώ το είχα απλά στην τσέπη, χωρίς να το χρησιμοποιώ. Αφού το άνοιξα και έσβησε ξανά αμέσως, λέω θα «κόλλησε» καμία εφαρμογή και «ρούφηξε» την μπαταρία. Πηγαίνω σπίτι, το βάζω στο φορτιστή, πάω να το ξανανοίξω, τίποτα. Το αφήνω πολλές ώρες να φορτίζει, ξαναπροσπαθώ, πάλι τίποτα… νεκρό! Έβαλα, έβγαλα και την μπαταρία, καμία τύχη. Μετά από 1-2 ημέρες βγάζω την κάρτα SD, ξαναδοκιμάζω και… άνοιξε! Όμως κάτι δεν πήγαινε καθόλου καλά, τα προγράμματα έκαναν πολύ συχνά «force close» και το κινητό έκανες πολλές φορές reset από μόνο του καθιστώντας το σχεδόν άχρηστο. Όταν επανέφερα ένα bakcup που είχα πριν από κανα μήνα (αφού έκανα full wipe), φαίνονταν να δουλεύει φυσιολογικά για μερικές ώρες και μετά άρχιζε πάλι τα κουλά! Τέλος πάντων, για να μη σας κουράζω άλλο. Αφού ταλαιπωρήθηκα μερικές μέρες το κινητό ξαναέσβησε κάποια στιγμή και αρνούνταν πάλι πεισματικά να ανοίξει. Μία βόλτα στο Γερμανό δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα και τελικά αποφάσισα να αγοράσω νέο κινητό…

  Και το όνομα αυτού, Nexus S. Του πέρασα αμέσως cyanogen mod και τις εφαρμογές που είχα στο nexus one και αφού δούλεψε καλά για λίγες μέρες… άρχισε τα ίδια κουλά που έκανε και το nexus one! Προκειμένου λοιπόν να μη «χάσω» κι άλλο κινητό, του πέρασα πάλι στην stock rom και σχεδόν όλες τις εφαρμογές που είχα και στο παλιό (όχι όμως από κάποιο backup) και το κινητό δουλεύει απροβλημάτιστα εδώ και κάποιους μήνες (φτού να μην το ματιάσω!). Καταλήγω λοιπόν στο συμπέρασμα ότι μάλλον έφταιγε το CM και αφήνω και μία μικρή πιθανότητα να έφταιγε κάποια εφαρμογή που τελικά δεν έβαλα στο nexus s.

  Επίσης μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ενώ στο nexus one είδα ΤΡΕΛΗ διαφορά στην ταχύτητα και την αποκρισιμότητα του κινητού όταν πέρασα το CM, στο nexus S δεν είδα σχεδόν καμία βελτίωση (για να μην πω το αντίθετο!). Δυστυχώς λοιπόν δεν είναι όλα ρόδινα στον κόσμο των custom android rom. Πολύ θα ήθελα να μάθω αν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο σε κάποιον ή αν χρησιμοποιείτε κάποια custom rom και ποιές οι εντυπώσεις σας από αυτήν…

  4 Σχόλια to “Cyanogen mod, δεν είναι όλα ρόδινα τελικά…”

  1. lykman

   το nexus S πόσο σου κρατάει η μπαταρία μιας και το ανέφερες? το βλέπω στα 300Ε και ψήνομαι μπορώ να πω…

   • fractalbit

    Λυκ, το κινητό είναι πάρα πολύ καλό και νομίζω ότι αξίζει πάρα πολύ στα 300 ευρώ! (εγώ το πήρα 430 αν θυμάμαι καλά). Η μπαταρία είναι καλύτερη από του nexus one. Πιο συγκεκριμένα, ως κινητό (βλέπε τηλέφωνα και sms, όχι πολύ «παιχνίδι») κρατάει 2 ημέρες. Ως smartphone (βλέπε π.χ. ημέρες διακοπών με πολύ surfing κ.τ.λ.) το φορτίζεις κάθε βράδυ.

    Να σημειώσω πάντως ότι οι συγκεκριμένες τιμές για την μπαταρία είναι απενεργοποιώντας τον εντοπισμό θέσης από ασύρματα δίκτυα καθώς όταν το είχα ενεργοποιημένο ρουφούσε μεγάλο ποσοστό της μπαταρίας το google maps, το οποίο έτρεχε συνεχώς στο background ακόμα κι όταν το «σκότωνα» και χωρίς μετά να το ξανανοίξω. Πρόκειται μάλλον για «feature» και όχι για bug που όμως σε idle κατάσταση ήταν υπεύθυνο για το 30% της μπαταρίας (πολλές φορές και περισσότερο!).

    Επίσης η οθόνη του, αν και SLCD και όχι AMOLED (αμερικάνικο μοντέλο), είναι καταπληκτική, τη θεωρώ μάλιστα καλύτερη από την AMOLED αφού έχει πιο φυσικά χρώματα και σχεδόν την ίδια «ορατότητα» ακόμα και με έντονο ήλιο.

    Η οθόνη όμως είναι μάλλον και το πιο ευαίσθητο σημείο του, καθώς μετά από μερικές πτώσεις, είναι το πρώτο smartphone που… ράγισε! Έχει 4-5 ρωγμές αλλά ευτυχώς δουλεύει ακόμα κανονικά.

    Ό,τι άλλο θες ρώτα…

  2. Vassilis

   Έχω ένα ZTE Blade εδώ και περίπου 9 μήνες και του είχα περάσει την CM7.0.0 εδώ και αρκετούς μήνες χωρίς να εμφανίσει κανένα πρόβλημα, εκτός από ελάχιστα κολλήματα. Με την 7.0.3 που πέρασα εδώ και περίπου 10 μέρες η κατανάλωση της μπαταρίας είναι σαφώς αυξημένη πάντως. Περιμένω να βγει η 7.1 ελπίζοντας ότι θα λύσει αυτά τα προβλήματα.

  3. dimitrisbour

   Το cyanogenmod είναι Ένα υπέροχο λογισμικό και όσοι το έχουν δοκιμάσει συνήθως είναι ευχαριστιμενοι. Μερικά κινητά όμως το έχουν πραγματική ανάγκη, όπως για Παράδειγμα το xperia X8 που με το 2.1 έχει περιορισμενες δυνατότητες. Δεν υποστηρίζει κάποιες εφαρμογές, κολαει, και δεν μετακινεί εφαρμογές στην κάρτα sd. Ποιο μπορεί να θεωρηθεί smartphone όταν δεν έχεις τρόπο να εγκαταστησεις μαζί το angry birds και το fruit ninja. Με τα rom του cyanogenmod κατάφερα το x8 να αποκτήσει δυνατότητες πολύ ακριβοτερων κινητών. Όσο για τα προβλήματα ομολογώ ότι είναι ίσως περισσότερα αλλά οι τελευταίες εκδόσεις είναι άψογες. Μάλιστα κάτι που βοηθάει στην επιληση των προβλημάτων είναι μια καθαρή εγκατάσταση του rom και κυρίως του baseband το οποίο μπορεί να έχει υποστεί ελάχιστη αλοιωση αλλά ακόμα και μια μικρή αλοιωση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Τουλάχιστον σε όσους έχουν το κινητό τους σε παλιά έκδοση του android προτείνω να ψαχτουν σε μια rom του cyanogenmod και να βρουν τρόπο να την εγκαταστησουν.

   XPERIA X8 RUNNING GINGERDX