Γρήγορη μετάβαση

    Τα free προγράμματα που εγκαθιστώ όταν «στήνω» ένα νέο pc

    Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται να στήσω ένα ένα νέο pc για λογαριασμό κάποιου συγγενή ή φίλου. Μιας και το έκανα πάλι πρόσφατα λοιπόν, θα μοιραστώ μαζί σας κάποια προγράμματα που διατίθενται δωρεάν και που εγκαθιστώ κάθε φορά μιας και τα έχω βρει να είναι χρήσιμα/γρήγορα/αξιόπιστα στο πέρασμα των χρόνων…

    Faststone

    Από τα πιο εύχρηστα προγράμματα προβολής εικόνων και όχι μόνο. Έχει και το καλό ότι επιτρέπει εύκολα και γρήγορα βασικές διορθώσεις σε φωτογραφίες, όπως cropping, rotate, color correction, mass resizing κ.τ.λ. Ειλικρινά το συνιστώ ανεπιφύλακτα, βάλτε το και δεν θα το μετανιώσετε. Το 90% των χρηστών ΔΕΝ χρειάζεται το photoshop 😛

    Gomplayer

    Μετά από πρόταση του αναγνώστη και φίλου Pythea, δοκίμασα τον gomplayer και έμεινα πλήρως ικανοποιημένος. Χρειάζεται λιγότερες ρυθμίσεις από τον kmplayer και παίζει αξιόπιστα τα πάντα. Τον έβαλα σε όλα τα μηχανήματα που χρησιμοποιώ και πλέον είναι αυτός που συνιστώ για default video player. Εναλλακτικά, δείτε και τον vlc ο οποίος είναι πολύ δημοφιλής αλλά η αλήθεια είναι ότι προσωπικά δεν τον έχω δοκιμάσει ιδιαίτερα.

    Kmplayer

    Ελαφρύς player για ταινίες και μουσική που παίζει σχεδόν τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι θέλει 2-3 ρυθμίσεις πριν το παραδώσετε σε κάποιον αρχάριο μιας και μερικές default επιλογές δεν είναι και οι καλύτερες (Π.χ. το διπλό κλικ κάνει pause αντί για toggle fullscreen), θεωρώ όμως ότι είναι από τους καλύτερους video players. 

    Microsoft security essentials

    Το antivirus που συστήνω σε όλους ανεπιφύλακτα. Κατέληξα σε αυτό μετά από πάααααρα πολλές δοκιμές. Περισσότερα εδώ: http://www.fractalbit.gr/this-is-my-antiviru/

    foxit pdf reader

    Πολύ πιο ταχύ και εύχρηστο από το official adobe reader. Κανένας λόγος να μην το προτιμήσετε, ΠΡΟΣΟΧΗ μόνο στα crapware* που σας προτείνει να βάλετε κατά την εγκατάσταση.

    Openoffice

    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει το ms office, το openoffice είναι δωρεάν και μοιάζει πολύ με το ms office 2003.

    Firefox ή Chrome

    Σώστε τους νέους χρήστες από την κατάρα του internet explorer! Και μην ξεχάσετε να κάνετε το νέο browser την εξ’ορισμού επιλογή!

    Quicktime

    Ίσως να μην είναι και απαραίτητο, όμως το εγκαθιστώ γιατί δεν είναι λίγες οι φωτογραφικές μηχανές που αποθηκεύουν σε .mov αρχεία.

    Trillian / Skype / Live messenger / Oovoo

    Στις μέρες μας είναι σύνηθες να έχουμε και τουλάχιστον μία εφαρμογή για real time επικοινωνία με τους φίλους μας. Θεωρώ ότι το live messenger είναι καλύτερο για text chat, το skype για φωνητικές κλήσεις και το oovoo για βίντεο-κλήσεις. Πάντως και τα τρία παρέχουν όλες αυτές τις δυνατότητες.

    UPDATE: Πλέον χρησιμοποιώ το trillian για να συνδέομαι ταυτόχρονα σε msn, skype, twitter, facebook κ.τ.λ. Υποστηρίζει πάρα πολλά δίκτυα και μάλιστα στην τελευταία έκδοση το skype, χωρίς να χρειάζεται να το έχεται ανοιχτό. Έτσι ανοίγω μόνο ένα chat messenger και ανοίγω το oovoo μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που θέλω video-chat.

    Live movie maker

    Είναι ένα απλό και χωρίς «τρελές» δυνατότητες video editor. Δεν θα γίνετε spielberg αλλά για απλό μονταζ/συρραφή βίντεο κ.τ.λ. είναι ιδανικό και κυρίως, εύκολο στη χρήση.

    Τeamviewer

    Είναι δωρεάν για προσωπική χρήση και μπορεί να σας φανεί εξαιρετικά χρήσιμο. Με δυό λόγια, σας επιτρέπει να χειριστείτε τον υπολογιστή που το εγκαθιστάται χωρίς να χρειάζεται η φυσική σας παρουσία, αρκεί βέβαια και οι δύο να έχουν internet. Ειδικά αν αυτός στον οποίο παραδίδεται το pc είναι αρχάριος, θα μπορέσετε να τον βοηθήσετε σε κάποια δυσκολία του χωρίς να χάσετε χρόνο προσπαθώντας να του δώσετε οδηγίες από το τηλέφωνο.

    Soluto

    Χρήσιμο για να εντοπίσετε το bloatware* με το οποίο έρχονται πολλά νέα pc και να τα αφαιρέσετε από την εκκίνηση για πιο γρήγορο boot. Περισσότερα εδώ: http://www.fractalbit.gr/soluto-easily-remove-boot-programs/

     

    Κλείνοντας, ας δούμε και 2-3 ρυθμίσεις που κάνω σχεδόν πάντα σε νέα συστήματα…

    – Απενεργοποιώ το UAC (User account control). Το ενοχλητικό πλαίσιο που μαυρίζει την οθόνη και σας ρωτάει κάθε φορά αν θέλετε να εγκαταστήσετε αυτό που μόλις τρέξατε θα μπερδέψει τον αρχάριο, θα εκνευρίσει τον έμπειρο και δεν θα προστατέψει κανέναν 😛

    – Ενεργοποιήστε τη ρύθμιση για να φαίνονται οι επεκτάσεις των αρχείων. Ειδικά στα windows 7 δεν υπάρχει λόγος να μη φαίνονται, από τη στιγμή που κατά τη μετονομασία είναι αρκετά έξυπνα ώστε να μην επιλέξουν την επέκταση του αρχείου παρά μόνο το όνομά του, άρα και πολύ απίθανο για κάποιο αρχάριο χρήστη να σβήσει την επέκταση του αρχείου. Αντίθετα θα σας βοηθήσει στο troubleshooting όταν θα σας πάρει τηλέφωνο και θα σας πει «κάποια» αρχεία ήχου δεν ανοίγουν 😉

    – Αν δεν υπάρχουν ήδη, χωρίζω το δίσκο σε 2 partitions (τμήματα). (Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ είναι το acronis disk director το οποίο δεν είναι δωρεάν. Δυστυχώς έχω «καεί» από κάποια free κι έτσι τα αποφεύγω. Αν ξέρετε κάποιο free και αξιόπιστο που να δουλεύει και σε win 7 64bit, να το μάθουμε άμεσα!) Η λογική είναι, στο πρώτο να υπάρχουν τα windows και όλα τα προγράμματα που εγκαθιστούμε (80 με 100GB είναι συνήθως αρκετά) και στο δεύτερο να αποθηκεύουμε όλα τα δεδομένα μας (έγγραφα, φωτογραφίες, μουσική κ.τ.λ.). Έτσι αν, χτύπα ξύλο, χρειαστεί να κάνουμε format, χάνουμε μόνο τα προγράμματα (που μπορούμε να ξαναεγκαταστήσουμε) και όχι τα δεδομένα μας που για τους περισσότερους είναι υπερ-πολύτιμα! Και βέβαια μην ξεχνάτε: backup, backup, backup… BACKUP!

    Όπως πάντα, αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις για τα παραπάνω ή άλλα δωρεάν προγράμματα που εσείς έχετε βρει χρήσιμα…

    * Με τους όρους crapware, bloatware κ.λ.π., παραφράζοντας τον όρο software, εννοούμε προγράμματα τα οποία δεν μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αλλά μας τα «φορτώνουν» άλλα προγράμματα ή οι κατασκευαστές των υπολογιστών, απλά και μόνο επειδή έχουν συνάψει κάποια συμφωνία. Αποφύγετε τα στο μέγιστο δυνατό βαθμό 😀

    5 Σχόλια to “Τα free προγράμματα που εγκαθιστώ όταν «στήνω» ένα νέο pc”

    1. Pytheas

      Μερικά από τα δωρεάν προγράμματα που εγκαθιστώ μετά από ένα format σε υπολογιστή είναι τα εξής:

      1. Gomplayer (http://www.gomlab.com/eng/GMP_Introduction.html): Ελαφρύς και βολικός media player. Πρακτικά παίζει τα πάντα, είτε με ενσωματωμένους codecs ή με ξεχωριστά πακέτα. Έχει μεγάλο αριθμό ρυθμίσεων και υποστηρίζει τόσο DXVA (ιδανικό για αδύναμα μηχανήματα) όσο και Ελληνικούς υπότιτλους κλπ.

      2. 7zip (http://www.7-zip.org/): Εργαλείο για συμπίεση/αποσυμπίεση αρχείων. Από τότε που το ανακάλυψα σταμάτησα να χρησιμοποιώ Winzip, WinRar κλπ. Είναι δωρέαν, υποστηρίζει μεγάλο αριθμό αρχείων και είναι αρκετά παραμετροποιήσιμο.

      3. Irfanview (http://www.irfanview.com/): Μικρό και ελαφρύ πρόγραμμα για βασική επεξεργασία εικόνας. Συνοδεύεται από πακέτο με μεγάλο αριθμό plugins με τα οποία μπορεί κανείς να εκτελέσει πολύ περισσότερες λειτουργίες. Δεν είναι Photoshop, αλλά είναι μικρό σε μέγεθος, κάνει batch δουλειές (π.χ. resize, rename κλπ) και βολεύει για βασική επεξεργασία.

      4. Dropbox (http://www.dropbox.com): Δωρεάν 2 GB αποθηκευτικού χώρου για συγχρονισμό αρχείων. Αν και έχει περιορισμούς (π.χ. σχετικά μικρός διαθέσιμος χώρος, συγκεκριμένος φάκελος για συχρονισμό) έχει κατά τη γνώμη μου το καλύτερο system integration και όλα γίνονται αυτόματα. Με έχει σώσει πολλές φορές, αφού μπορώ να βρω τα αρχεία μου online, καταργώντας τα USB sticks κλπ. Εναλλακτικά υπάρχει και το Sugarsync (www.sugarsync.com), που προσφέρει μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο και συγχρονίζει διάφορους φακέλους, ενώ έχει και online vault (για αρχεία που θέλουμε online αλλά δεν θέλουμε να συγχρονίζονται ανάμεσα στους διαφορετικούς υπολογιστές μας.

      Θα ανανεώσω τη λίστα μου σύντομα, όταν θα έχω περισσότερο χρόνο!

      • fractalbit

        Ενδιαφέρον το Gomplayer, θα πρέπει να το δοκιμάσω. Το 7zip καλούτσικο αλλά δυστυχώς έχω συναντήσει προβλήματα με μερικά αρχεία (ειδικά .rar). Το πιο αξιόπιστο είναι νομίζω το winrar αλλά δυστυχώς όχι free.

    2. lykman

      Αλεξ το χειρότερο bloatware / crapware ειναι το ίδιο το quicktime! σου γεμίζει το σύστημα σαβούρα. πέτα το άμεσα και προτίμησε π.χ. το quicktime alternative.. http://www.free-codecs.com/download/quicktime_alternative.htm. Αν και έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη του (για να λέμε και τα κακά).

      Some advantages compared to QuickTime player :
      – Quick and easy install
      – It’s easy to make an unattended installation
      – No background processes
      – Use a player of your own choice
      – Low on resources
      – Smaller size

      Συμβατό και με τα HD apple trailers, τα κατεβάζει και μετά τα βλέπω με MPC-HC…

      Και ορίστε τα δικά μου:
      irfanview: Για εικόνες κλπ όπως ήδη ειπώθηκε
      OpenOffice, κάτι διάβασα όμως ότι η ανάπτυξη του σταμάτησε και συνεχίζει σαν Lible Office
      KMPlayer & MPC-HC. Media players και οι δύο, ο καθένας με τα δυνατά του σημεία. Γενικά, κορυφαίοι και οι δύο.
      foxit pdf reader. Οπως ειπώθηκε και παραπάνω.
      Avast: δωρεάν antivirus, σχετικά καλό, ήσυχο και χωρίς να χρειάζεται (πια) ενασχόληση από τον χρήστη.
      Firefox: ε, φυσικά…
      7zip: όπως ήδη ειπώθηκε, δωρεάν και πολύ καλό.
      QuickTime alternative: κανένα i-crap προιόν… μακρυά από μένα!
      LogMeIn (free): παλιότερα είχα και teamviewer, αλλά αναγκαστικά πήγα στο logmein… παίζει μέσω browser.

      Τελευταίο να πω, ότι τελικά έχω σταματήσει να κάνω support μόνο σε αυτούς που δέχθηκαν να τους βάλω ubuntu… στους άλλους περίπου μια φορά το χρόνο, θα χρειαστεί και φορμάτ. Επίσης και για διαχείριση των partitions, με ubuntu liveCD και GParted.. http://gparted.sourceforge.net/ Φυσικά δωρεάν, και πιστεύω πολύ καλό.

      • fractalbit

        Ωχ, είχα ξεχάσει να γράψω για antivirus, πρόσθεσα τώρα.

        Για το quicktime γιατί το λες. Δεν έχω παρατηρήσει να εγκαθιστά τίποτα άλλο, αν φυσικά ξετσεκάρεις 1-2 κουτάκια…