Γρήγορη μετάβαση

  Nexus one is the one…

  Είχα γράψει το καλοκαίρι ότι τα smartphones είναι πιο ελκυστικά από ποτέ, ωστόσο περίμενα μέχρι να βγει κάτι που θα έχει όλα αυτά που ήθελα για να κάνω το βήμα. Εν ολίγοις, μεγάλη OLED οθόνη, γρήγορο επεξεργαστή και android. Γιατί android θα μου πείτε;

  Πρώτον αντιπαθώ την apple. Της βγάζω το καπέλο για κάποιες συσκευές που έχει βγάλει, όπως το iphone 3GS, αλλά μου τη σπάνε οι κλειστές πολιτικές που ακολουθεί, το σνομπ υφάκι που τη διακρίνει καθώς και τα apple fanboys που θα αγόραζαν οτιδήποτε έχει πάνω του το δαγκωμένο μήλο (βλέπε iFail, εεεε συγγνώμη, iPad). Δεύτερον, τα windows mobile έχουν μείνει πολύ πίσω και αν και η microsoft επιτέλους ξύπνησε θα έπρεπε να περιμένω έναν ακόμη χρόνο για να δω ΑΝ αξίζουν τα νέα windows 7 phone series. Τέλος, συμπαθώ το android και την google γενικότερα μιας και χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος από αρκετές υπηρεσίες της (βλέπε google search, gmail, adwords, adsense, chrome κ.λ.π.).

  Έτσι, όταν ανακοινώθηκε το google nexus one, ήμουν τόσο ανυπόμονος να το αποκτήσω που δεν περίμενα να έρθει επίσημα Ελλάδα αλλά το πήρα μέσω ebay. Εκπλήρωσε τις προσδοκίες μου; ΑΠΟΛΥΤΑ! Είναι το τέλειο «τηλέφωνο»; ΟΧΙ! Δεν πρόκειται να κάνω αναλυτικό review, υπάρχουν πάρα πολλά στο internet. Αυτό που θα κάνω παρακάτω είναι να γράψω μερικές εντυπώσεις (κυρίως αρνητικές) που θα πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι αγοραστές.

  Ας το δούμε καταρχήν ως τηλέφωνο, σκέτο. Το μεγάφωνό του έχει καλή ποιότητα ήχου, όχι όμως και ένταση. Ακόμα κι αν είναι στο τέρμα, ο ήχος κλήσης ακούγεται ικανοποιητικά μόνο αν έχετε ορίσει κάποιο δυνατό ringtone. Κατά τη διάρκεια μιας κλήσης η ποιότητα ήχου είναι καλή και ο συνομιλητής ακούγεται αρκετά δυνατά και καθαρά, χρειάζεται όμως λίγη προσοχή στη θέση που το κρατάς. Επειδή το ηχείο του είναι τέρμα πάνω πρέπει να το τοποθετούμε αρκετά χαμηλότερα στο αυτί σε σχέση με άλλα τηλέφωνα αλλιώς μπλοκάρουμε το ηχείο του. Το noise canceling δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, υποτίθεται πάντως ότι απομονώνει τους ήχους του περιβάλλοντος έτσι ώστε να ακούγεστε καθαρά ακόμα κι όταν υπάρχει πολύς θόρυβος γύρω σας.

  Η οθόνη είναι απλά καταπληκτική σε εσωτερικούς χώρους ακόμα και με τη φωτεινότητα στο 30-40% ενώ αν τη βάλεις στο τέρμα «τυφλώνεσαι» από τη ζωντάνια των χρωμάτων! Έχει αναφερθεί στα reviews ότι σε εξωτερικούς χώρους με ήλιο η οθόνη δεν έχει καλή ορατότητα και είναι αλήθεια. Ωστόσο αν βάλετε τη φωτεινότητα στο τέρμα τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο να διαβάσετε ένα email κάτω από έντονη ηλιοφάνεια αλλά δεν θα έχετε πρόβλημα να χειριστείτε το τηλέφωνο για τις βασικές του λειτουργίες (ε βρείτε και μια σκιά τέλος πάντων μην πάθετε ηλίαση! :P).

  Άλλο μειονέκτημα που έχει αναφερθεί είναι ότι τα πλήκτρα αφής που έχει στο κάτω μέρος δεν είναι πάντα αποκρίσιμα. Και αυτό είναι αλήθεια αλλά θεωρώ ότι είναι το πιο επουσιώδες μειονέκτημα μιας και λόγω του haptic feedback (το κινητό δονείται ελαφρά στο άγγιγμα) και της ταχύτητας του κινητού, καταλαβαίνεις αμέσως αν το πλήκτρο πατήθηκε ή πρέπει να το ξαναπατήσεις. No big deal, τουλάχιστον για μένα.

  Για την μπαταρία του δεν έχω ακόμα σαφή εικόνα μιας και έχω το κινητό μόλις λίγες ημέρες όμως θεωρώ ότι με μέτρια χρήση θα κρατάει 2 μέρες ενώ αν το λιώνετε τότε μάλλον θα πρέπει να το φορτίζετε κάθε βράδυ. Ικανοποιητικό για αυτή την κατηγορία τηλεφώνου δηλαδή. Τη στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο είναι 20 περίπου ώρες εκτός φόρτισης και η μπαταρία του είναι στο 70% με ελαφριά προς μέτρια χρήση (μερικές κλήσεις και μηνύματα, λίγο surfing με wifi και bluetooth μόνιμα ανοιχτό και συνδεδεμένο).

  Κατά τα άλλα το κινητό είναι απίστευτο. Η ταχύτητα του συγκρίνεται με αυτή του iphone 3GS, η αποκρισιμότητα της οθόνης εξαιρετική, το customization που μπορείς να κάνεις χωρίς προηγούμενο, οι δωρεάν εφαρμογές που μπορείς να βρεις πάρα πολλές και καλές, οι ενσωματωμένες εφαρμογές όπως gmail, gmaps, browser, gallery super και δε συνεχίζω άλλο γιατί θα ξεμείνω από επιθετικούς προσδιορισμούς.

  Μιας και ανέφερα τις εφαρμογές να πω ότι είναι από τα πιο δυνατά σημεία ενός smartphone. Το κινητό παύει πλέον να είναι ένα τηλέφωνο με δυνατότητες που, όσες και να χει, περιορίζονται σε αυτές που έχει ορίσει ο κατασκευαστής. Είναι πλέον ένα μικρός υπολογιστής στον οποίο μπορούμε να προσθέσουμε εφαρμογές, παιχνίδια, δυνατότητες κατά βούληση. Προς το παρόν δεν υποστηρίζονται στην Ελλάδα εφαρμογές επί πληρωμή όμως μπορείς να βρεις «άπειρες» καλές και free εφαρμογές στο market. Ελπίζω στο μέλλον να κάνω μία βιντεοπαρουσίαση των σημαντικότερων εφαρμογών που ανακάλυψα. Για την ώρα να αναφέρω το greekIME, ένα πολύ καλό ελληνικό πληκτρολόγιο που θα χρειαστεί σε όσους αγόρασαν το nexus one από το εξωτερικό μιας και η γλώσσα μας δεν υποστηρίζεται ακόμα επίσημα στο nexus one.

  Γράψτε στα σχόλια τις δικές σας εντυπώσεις, απορίες, ενστάσεις κ.τ.λ.!

  2 Σχόλια to “Nexus one is the one…”

  1. lykman

   Ηρθε και ο αντικαταστάτης του Nexus ONE… ονόματι Nexus S. Aυτή την φορά κατασκευαστής θα είναι η Samsung (δλδ Galaxy S με μετατροπές) και όχι η HTC. Επίσημα το φέρνει η Vodafone ( http://www.vodafone.gr/portal/client/cms/viewCmsPage.action?pageId=10493 ). Με 2.3 και updates απευθείας από την Google. Και μπόλικες βελτιώσεις από ότι διαβάζω. Το σκέφτομαι…