Γρήγορη μετάβαση

  OnePlus One: the «flagship killer» :-)

  Μετά από 2+ χρόνια παρέα με το (τίμιο για την εποχή του μεν, ξεπερασμένο πλέον δε) Samsung Galaxy Nexus μου, είπα να πάω σε κάτι πρόσφατο και αρκετά ισχυρό, καθώς δεν συνηθίζω να αλλάζω συχνά κινητά. Κατά την διάρκεια της έρευνας αγοράς, τυχαία βρέθηκε φίλος να μου δώσει μια πρόσκληση για αγορά του OnePlus One. Στα 300€ το μοντέλο με τα 64GB, ήταν ότι έπρεπε για το budget που είχα προδιαγράψει…

  Εισαγωγή

  Καταρχήν να πω ότι υπάρχουν δεκάδες πιο εξειδικευμένα sites με reviews, παρουσιάσεις, μετρήσεις κλπ, καθώς το συγκεκριμένο τηλέφωνο προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον στα τεχνολογικά portals: με 300€ το μοντέλο των 64GB, με CPU τον ισχυρότερο SnapDragon που υπήρχε μέχρι την στιγμή που παρουσιάστηκε (801AC), με 3GB RAM, με 13ΜPixel φωτογραφική, 1080p @ 5.5″ οθόνη , LTE, μπαταρία 3100mAh, Cyanogen απευθείας προσαρμοσμένο για το συγκεκριμένο τηλέφωνο, αρκετά καλή ποιότητα κατασκευής και όλα τα λοιπά καλούδια, καθώς και με πολύ ιδιόμορφο marketing γύρω από το λανσάρισμα του (με τα μότο «flagship killer», «never settle» κλπ), σαφώς και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο… Αν και τελικά αυτό που έμενε σε όλους όσους το δοκίμαζαν, ήταν ότι παρά την πολύ καλή εικόνα για την συσκευή, ο κόσμος δεν μπορούσε απλά να μπει στην σελίδα της OP να το αγοράσει, λόγω του ιδιόμορφου τρόπου διάθεσης της συσκευής μέσω προσκλήσεων… Εγώ απλά θα «καταθέσω» την γνώμη μου για το τηλέφωνο, μετά από την συμβίωση μου μαζί του.

  Πρώτη εντύπωση

  Ωραία και λιτή συσκευασία με τα logo του κατασκευαστή, με ωραίο τρόπο ανοίγματος: σίγουρα διαφορετικό από τα βαρετά χαρτοκούτια που είμαστε συνηθισμένοι. Μπορείτε να δείτε για παράδειγμα ένα σχετικό video εδώ. Μαζί στο κουτί έρχεται και το ποιοτικό data cable, καθώς και το clip του συρταριού της microSIM κάρτας. Δεν παρέχονται ακουστικά! Σε ξεχωριστό αντίστοιχο κουτάκι έρχεται ο φορτιστής (2.1Α). Όλα δείχνουν πολύ ποιοτικά και προσεγμένα, και ειδικά φτιαγμένα για το συγκεκριμένο τηλέφωνο. Όσο για την ίδια την συσκευή, είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Πάρα πολύ μεγάλη, ακόμα και για όσους προέρχονται από τηλέφωνα μεγέθους 4.Χ (από 4.65′ εγώ). Χρειάστηκα περίπου 2-3 μέρες να την συνηθίσω.  Αντιθέτως, για την μετάβαση από τις 3.8 (huawei ideos X5) στις 4.65 είχα χρειαστεί κάτω από ώρα… Βέβαια με το που το συνήθισα, απλά εκτιμώ την οθονάρα του (μέγεθος + ποιότητα). Η πλάτη του (συγκεκριμένα του μαύρου – 64GB) έχει ωραία αφή, δεν είναι γυαλιστερή (αντιθέτως είναι κάπως σαγρέ για καλύτερο grip), τα κουμπιά έχουν καλή αίσθηση και είναι αρκετά βολικά τοποθετημένα (εδώ να πω ότι έχω αρκετά μεγάλη παλάμη και μακριά δάχτυλα, σε αυτό το μέγεθος τηλεφώνου άνθρωποι με μικρότερα χέρια πιθανόν να δυσκολευτούν). Το ασημί πλαίσιο και η εσωτερική καμπύλη που αυτό κάνει τονίζοντας όμορφα την πρόσοψη, αλλά και ο γενικότερος σχεδιασμός συγκαταλέγονται στα θετικά του τηλεφώνου. Η συσκευή είναι σίγουρα όμορφη…

  Επιμέρους παρατηρήσεις

  Το τηλέφωνο ήρθε με 4.4.2, και μετά από 4 ΟΤΑ αναβαθμίσεις, είναι τώρα σε 4.4.4 / R38 έκδοση. Τα ηχειάκια του είναι εντυπωσιακά δυνατά, είμαι «αναγκασμένος» να έχω αρκετά χαμηλά την ένταση, για να μην «ενοχλώ» τους γύρω μου όταν με καλούν, ειδικά σε χώρους γραφείου. Επειδή φοράει την cyanogen, είναι απαλλαγμένο πλήρως από τις  «σαβούρες» που συνήθως φορτώνουν οι κατασκευαστές στις συσκευές τους (τα γνωστά ως bloatware). Ακόμα και το galaxy nexus μου με καθαρό android 4.3, είχε κάποιες εφαρμογές που δεν μπορούσες να τις αφαιρέσεις.

  Σε χρήση

  Με τέτοια specs, δεν περιμένεις παρά κορυφαία εμπειρία android, και πράγματι αυτό λαμβάνεις: το τηλέφωνο πάει σφαίρα παντού, όλα ανοίγουν πανγρήγορα, πολλαπλές σελίδες εναλλάσσονται μέσα στον browser απλά με την σκέψη. Η κάμερα ανοίγει και είναι έτοιμη προς χρήση σχεδόν στιγμιαία. Τυπική μέτρηση antutu 5.1 στα ~46K. Το wifi του (μέχρι wifi-Ν/300mbit/2.4GHz που μπορώ να δοκιμάσω) αρκετά δυνατό, αν και όχι ιδιαίτερα γρήγορο (72mbit μέγιστη σύνδεση). Ο mobile πομποδέκτης του επίσης πολύ καλός, αν και ένα κλικ κατώτερος από τον αντίστοιχο του galaxy Nexus (τον οποίο θεωρούσα κορυφαίο). H οθόνη είναι φωτεινή, και αρκετά «υπάκουη», αν και όχι τέλεια (με την τελευταία αναβάθμιση βελτιώθηκε πάντως η κατάσταση και νομίζω πως έχει αρκετά λιγότερα τζούφια taps). Πολύ βολική και η δυνατότητα χειροκίνητης ρύθμισης ανά «σκαλοπάτια» για το πόσο φωτεινή να είναι, ανάλογα με τα lux που «διαβάζει» ο αισθητήρας φωτός του… Το GPS κλειδώνει γρήγορα, και σε χρήση με LTE τα data πάνε σφαίρα (για καλή μου τύχη έχω σχεδόν παντού εκεί που κινούμαι). Έχει άπειρες δυνατότητες customization για την εμφάνιση – ρύθμιση οθονών, θεμάτων κλπ, αν και εμένα αυτά με αφήνουν μάλλον αδιάφορο (τα θέλω όσο πιο απλά γίνεται). Ενδιαφέρουσα η δυνατότητα για επιλογή on screen buttons ή/και χρήση των capacitive buttons για τις λειτουργίες menu/home/back.  H μπαταρία του σε εμένα (με την τελευταία και βελτιωμένη σε αυτό το θέμα 38R) κρατάει 2 γεμάτες ημέρες και περισσεύει και λίγο ακόμα (χρήση LTE ή wifi ανάλογα τον χώρο, μόνιμα ανοιχτά, άνετες κλήσεις -λόγω ευκέριας πακέτου-, πολλαπλά IMs apps, 5-6 account με push συγχρονισμούς κλπ).

  Προβλήματα?

  Ναι, ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί όλα τα bugs. Χαρακτηριστικό bug σε εμένα, είναι ότι όταν το φορτίζω και το βάζω σε flight mode, μετά που του βγάζω από το flight mode η συσκευή είναι unresponsive (κατάσταση αντίστοιχη με ένα π.χ. low end κινητό, που έχει ξεμείνει από μνήμη). Με ένα restart επανέρχεται βέβαια, αλλά… δεν παύει να είναι bug. Επίσης είναι κάπως ευαίσθητη στην δυνατότητα για double tap που ανοίγει την οθόνη, και πολλές φορές το βγάζω από την τσέπη με διάφορα να έχουν ανοίξει (π.χ. φακός, apps κλπ… η δυνατότητα double tap to wake up device μπορεί να απενεργοποιηθεί, αλλά μου αρέσει…) Και όπως ήδη είπα και νωρίτερα, πιστεύω ότι μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η απόκριση της οθόνης στα «τζούφια» taps.

  Τι του λείπει?

  Αμάν πια με αυτό το ράδιο που δεν το βάζουν πολλοί κατασκευαστές στις ναυαρχίδες τους… ΟΚ έχει 64GB storage οπότε ούτε η έλλειψη SD αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, και τα mp3 μας μπορούμε να τα χωρέσουμε εκεί άνετα, αλλά κάποιοι (και εγώ μέσα) είμαστε του ραδιοφώνου… Επίσης θα το ήθελα να είναι ήδη rooted, γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ τον λόγο που μια τέτοια συσκευή δεν είναι… Τέλος, λείπουν τα ακουστικά (που συνήθως πάντα βάζουν μέσα στο αρχικό πακέτο οι κατασκευαστές, αν και η OnePlus έβγαλε ξεχωριστά προς πώληση). Αγόρασα και μια official θήκη, την clear case, η οποία ταιριάζει τέλεια και δεν το μεγαλώνει. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι αξίζει άνετα τα 300€ που έδωσα για αυτό, και το προτείνω άνετα…

  Links

  http://oneplus.net/one
  http://www.gsmarena.com/oneplus_one-6327.php
  http://www.gsmarena.com/oneplus_one-review-1101.php
  http://www.engadget.com/products/oneplus/one/
  https://www.google.gr/search?q=oneplus+one+review

  Disclaimer

  Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσεις μου να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.

  2 Σχόλια to “OnePlus One: the «flagship killer» :-)”

  1. homemade

   OnePlus launched a second contest, «Ladies First», on 12 August 2014, inviting women to take photos of themselves holding the OnePlus logo or having drawn it on their bodies, with the winners decided by a vote receiving an invite to buy the One, and a OnePlus T-shirt. The promotion was met with controversy, as others felt that the contest promoted the objectification of women : some users posted entries that consisted of existing photos of women with OnePlus logos edited onto them, while another posted a picture of herself performing middle finger gestures, accompanied by a comment denouncing the contest as sexist .