Τελευταία παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη των smartphones κυρίως όσον αφορά στο software. Το hardware είναι λίγο πολύ δεδομένο σε αυτή την κατηγορία. Κάμερα με λίγα ή πολλά μεγαπίξελ, touchscreen οθόνες, gps, WiFi, bluetooth, 3G συνδεσιμότητα κ.τ.λ. Όμως αυτό που με έχει συνεπάρει είναι το software και πιο συγκεκριμένα το γεγονός ότι τα «έξυπνα» αυτά κινητά έχουν πλέον κανονικό λειτουργικό σύστημα για το οποίο οποιοσδήποτε έχει τις κατάλληλες γνώσεις μπορεί να γράψει τις δικές του εφαρμογές και να τις διαθέσει είτε ελεύθερα είτε με πληρωμή. Το καλό για εμάς τους χρήστες είναι ότι μπορούμε εύκολα και γρήγορα να εγκαταστήσουμε αυτές τις εφαρμογές στο κινητό μας και να του προσθέτουμε κατά βούληση νέες δυνατότητες. Το πλήθος των εφαρμογών που έχουν βγει μέχρι τώρα εντυπωσιάζει τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα σε πολλές περιπτώσεις. Από διασκεδαστικά games και «οργανωτικές» εφαρμογές μέχρι βελτιώσεις στο interface του λειτουργικού, κοινωνικής δικτύωσης κ.τ.λ.
Τα λειτουργικά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά ως δυνατοί «παίκτες» είναι τα IphoneOS 3.0, windows mobile 6.5, android 1.5 και WebOS και λιγότερο θα έλεγα το Symbian (Nokia). Για τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν τα λεγόμενα marketplaces για εύκολη και απρόσκοπτη επιλογή και εγκατάσταση εφαρμογών. Το iphone έφερε την επανάσταση στο συγκεκριμένο τομέα με πλήθος δυνατοτήτων, διαθέσιμων εφαρμογών και ευχρηστία. Τα windows mobile έχουν το πλεονέκτημα της τεράστιας ποικιλίας εφαρμογών μιας και βρίσκονται για χρόνια στην αγορά πριν ακόμα τα κινητά πλησιάσουν σε λειτουργικότητα τους υπολογιστές. Από την άλλη το android δείχνει το πιο γρήγορο από όλα είναι πολύ σταθερό και έχει από πίσω του την google να το προμοτάρει. Επίσης, αν και βρίσκεται μικρό διάστημα στην αγορά οι εφαρμογές που υπάρχουν είναι εκατοντάδες! Το WebOS είναι το πιο νέο απ’ όλα και πολλά υποσχόμενο αλλά δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα πετύχει μιας και η Palm δεν έχει το ειδικό βάρος των apple, microsoft και google. Είναι ωστόσο και αυτό πολύ εντυπωσιακό και εύχρηστο και θα άξιζε ένα σεβαστό μερίδιο αγοράς. Το symbian τέλος είναι η προσπάθεια της Nokia που όμως εμένα μου δίνει την εντύπωση πως αργοπεθαίνει.
Προσωπικά έχω πειστεί πιο πολύ απ’ όλα από το android και πιστεύω ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα κάνω το βήμα και θα πάρω μία συσκευή που να το «φοράει». Περιμένω ακόμη μερικά hardware και software χαρακτηριστικά να γίνουν προσιτά ή διαθέσιμα αντίστοιχα για να κάνω το βήμα. Π.χ. OLED οθόνες και bluetooth file transfer. Ναι καλά διαβάσατε η google δεν έχει υλοποιήσει ακόμα, εν έτη 2009, τη δυνατότητα να στείλεις αρχεία μέσω bluetooth! Ένα χαρακτηριστικό που μου έχει φανεί χρήσιμο πάρα πολλές φορές.
Εσείς έχετε κάποιο smartphone στην κατοχή σας; Τί μάρκα/μοντέλο είναι και τί λειτουργικό φοράει; Είστε ικανοποιημένος από τις λειτουργίες και τις δυνατότητές του; Ακούω τις εντυπώσεις σας.
Εδώ και ένα χρόνο έχω στην κατοχή μου το iPhone 3G, που ειδικά τώρα με το OS 3 δείχνει τα δόντια του.
Είναι εξαιρετικό σε κάθε λειτουργία του, αν και άργησε η apple να το «απογειώσει» ίσως εσκεμμένα λόγο εμπορικής πολιτικής, Βλέπεις δεν υπήρχε για καιρό αντίπαλος και κάθε προσπάθεια αντιγραφής ήταν απλά «προσπάθεια»
Τώρα βέβαια με δυνατούς παίχτες ανεβαίνει ο ανταγωνισμός με ότι αυτό σημαίνει για εμάς τους τελικούς χρήστες. Και αυτό φάνηκε με το OS 3 αλλά και με την επόμενη αναβάθμιση που βρίσκεται στα χέρια των beta tester, την 3.1….
Ζήτω ο υγιής ανταγωνισμός !!! Μας φέρνει καλύτερες συσκευές και καλύτερα λειτουργικά.
Σε ευχαριστώ Νίκο που κατέθεσες την αποψή σου και τις εντυπώσεις σου από το iphone. Πιστεύω ότι έρχονται (ή μάλλον είναι ήδη) συναρπαστικές εποχές για το mobile computing…