Γρήγορη μετάβαση

    Honey, I shrunk the… PC! M350 mini itx, the smallest DIY

    Με την έλευση των Intel NUCs που έκανε τα μικρά PC μόδα, μου είχε μπει το εξής στο μυαλό: να φτιάξω το μικρότερο δυνατόν «DoItYourself» PC, αλλά με κανονικά desktop κομμάτια του εμπορίου (και όχι με εξειδικευμένο και μη αναβαθμίσιμο hardware όπως είναι ένα «τυποποιημένο» PC όπως το NUC ή τα αντίστοιχα του). Σαφώς και σε μέγεθος δεν θα είναι τόσο μικρό όσο ένα NUC, αφού το standard της μικρής κατηγορίας είναι το mini-itx μέγεθος (17x17cm το Μ/Β)… το κόστος όμως θα είναι αρκετά χαμηλότερο, αφού πολλά κομμάτια που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι περισσεύματα από παλιές αναβαθμίσεις, συν φυσικά ότι άλλο χρειαστεί, επιλέγοντας πάντα φτηνά κομμάτια (αφού η χρήση θα είναι πολύ απλή).

    Το hardware που υπήρχε:

    Intel Pentium G630 @ 2.7GHz (sandy bridge), από προηγούμενο AiO μηχάνημα. Για την χρήση που τον θέλω είναι τέλειος: σβέλτος, χαμηλή κατανάλωση, χαμηλές θερμοκρασίες, ενσωματωμένη iGPU (αδύναμη μεν, αλλά εδώ που τα λέμε, δεν θα κάνει και πολλά πράγματα).
    2x intel stock coolers (από G630 & i3-3225), Scythe Kozuti. Θα γίνονταν δοκιμές, και όποια «καθόταν» καλύτερα, θα παρέμενε σε χρήση…
    Μνήμη RAM 4GB: είχε αγοραστεί μεταχειρισμένη σε πολύ καλή τιμή από φίλο.
    PicoPSU 90W + 80W power brick: από παλιότερες αγορές για τα παλιά μου AiO.
    Samsung 250GB 2.5″ @ 5400rpm, επιλέχτηκε από πολλούς και διάφορους 2.5″ που υπάρχουν spare από παλιότερα μηχανάκια, ο οποίος έχει αρκετό χώρο ώστε να μπουν windows αλλά και διάφορες εκδόσεις linux που θα θελήσω να δοκιμάσω στο μέλλον. Ενας SSD θα του έδινε «φτερά», αλλά θα με περιόριζε λόγω χώρου (ειδικά που θέλω να βάλω 2-3 λειτουργικά… συν φυσικά ότι ο μηχανικός υπήρχε, ενώ SSD θα έπρεπε να αγοράζω κι άλλον)

    To hardware που αγοράστηκε:

    Μ350 mini-itx case: το απολύτως μικρότερο case για DIY PC. Αγορά από Γερμανία, το ζαχάρωνα εδώ και χρόνια.
    vesa mounting screws, βίδες για στερέωση του κουτιού πίσω από TV / monitor με vesa υποδοχές (10×10 έχει πρόβλεψη το κουτί)
    Asrock H61MV-itx, το απολύτως φτηνότερο M/B που να δέχεται τον G630. Η συγκεκριμένη Μ/Β είναι πολύ απλή: ούτε sata3, ούτε esata, ούτε usb3 και λοιπά καλούδια. 4xUSB2 όλες κι όλες στο πίσω μέρος, αλλά έχει hdmi, VGA, 4xsata2, και gigabit LAN. Επίσης έχει πολύ βολικό fan management ώστε να παραμένει αθόρυβο το PC σε λειτουργία. Κι όλα αυτά με ~47€.

    openedΣυναρμολογώντας…

    Ας μην κρυβόμαστε: το να συναρμολογήσει κάποιος πλήρες PC σε τόσο μικρό κουτί, δεν είναι τόσο εύκολο και απλό, όσο το να έχει ένα μεγάλο και άνετο κουτί που να μπορεί να δουλέψει με την άνεση του. Το M/B μπαίνει και βγαίνει στο κουτί οριακά, «γλύφοντας» τα πλαίσια. Το καλώδιο της τροφοδοσίας καταλήγει πάνω από την μία από τις τέσσερις βίδες στερέωσης του Μ/Β, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στο κατσαβίδι. Τα παρεχόμενα καλώδια (για front usb και για power on / power led) ήταν πολύ κοντά: το πρώτο έφτασε οριακά τεντωμένο, στα δεύτερα έπεσε κολλητήρι και προεκτάσεις για αύξηση μήκους… Το cable management, σε τόσο μικρό χώρο, είναι αδύνατον: απλά στρίμωξα τα καλώδια (sata + τροφοδοσία δίσκου) όπου μπορούσαν να μπουν. Ακόμα και το καπάκι για να μπει και να κλείσει, θέλει προσπάθεια. Αλλά αυτό που ήταν το πραγματικό πρόβλημα, ήταν η ψήκτρα. Οι δύο μανίσιες intel, έβρισκαν (το ένα από τα τέσσερα στηρίγματα του ανεμιστήρα) πάνω στον βραχίωνα στήριξης του δίσκου που έχει το κουτί… για 2-3 χιλιοστά!!! Προφανώς η asrock στο συγκεκριμένο Μ/Β έχει μετατοπίσει το cpu socket ελάχιστα χιλιοστά προς το κέντρο, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να μην μπορεί να μπει ο βραχίωνας με τον δίσκο… Γιατί ο κατασκευαστής του κουτιού, λέει ότι είναι συμβατό με τις μανίσιες intel ψήκτρες (έχει και φωτό). Για την Kozuti δεν το συζητάω, απέδιδε μεν πολύ καλύτερα και πιο ήσυχα στις δοκιμές μου, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερη (και μάλλον ακατάλληλη για το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του τρόπου που δουλεύει, με τον ανεμιστήρα να τραβάει αέρα μέσα από την ψήκτρα, αντί να φυσάει και να ψύχει και τα υπόλοιπα components). Τελικά έκοψα στην μία μανίσια intel ψήκτρα, το ένα από τα τέσσερα στηρίγματα του ανεμιστήρα, αυτό που ενοχλούσε…

    opened2Λειτουργώντας το νέο miniPC…

    Στην πράξη ο ανεμιστήρας παρότι στηρίζεται πλέον με 3 αντί για 4 στηρίγματα, δεν φαίνεται να έχει κάποιο θέμα είτε αστάθειας, είτε τρανταγμών, είτε θορύβου κλπ. Δοκιμάστηκε αρκετή ώρα σε full speed χωρίς το fan management, και όταν πλέον ήμουν σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ρυθμίστηκε στις ελάχιστες στροφές (περίπου 1000rpm, η kozuti ελάχιστες είχε τις 800rpm, και ταυτόχρονα κρατούσε τον επεξεργαστή σε χαμηλότερη θερμοκρασία). Στους 48C είναι ρυθμισμένο το fan management να ανεβάζει στροφές, φτάνοντας τελικά (αν χρειαστεί) στις ~2000rpm, που είναι και το μέγιστο του συγκεκριμένου ανεμιστήρα. Στην ελάχιστη ρύθμιση, είναι πρακτικά αθόρυβο το όλο σύστημα (καθώς δεν ακούγεται και τίποτα άλλο πλην ελάχιστα οι κεφαλές του δίσκου όταν αυτός δουλεύει). Οι θερμοκρασίες που βλέπω από το aida64, είναι πολύ καλές θα έλεγα για το μικρό του μέγεθος και το στρίμωγμα που έχει πέσει. Βοηθάει βέβαια σε αυτό και το ίδιο το κουτί, που είναι διάτρητο από παντού. Ενεργοποιήθηκε WoL ώστε να ανοίγει απομακρυσμένα από το κινητό (αφού κρεμάστηκε στις vesa υποδοχές πίσω από την ΤιΒί), και εγκαταστάθηκε realVNC, ώστε να μπορεί να είναι προσβάσιμο από τους υπόλοιπους υπολογιστές για τα διάφορα σεταρίσματα κλπ, που δεν είναι ανάγκη να πηγαίνω μπροστά του. Μπήκαν windows7 για την ώρα, και σύντομα θα ακολουθήσει kubuntu και ότι άλλο προκύψει! Σύντομα θα μπουν και τα σχετικά με media playback προγράμματα, π.χ. XBMC, MPC-HC κλπ, αν και το Raspberry Pi που υπάρχει παραδίπλα, δεν το αλλάζω με τίποτα… (αν το είχα στο σαλόνι, θα μπορούσε άνετα να παίξει σαν htpc με streaming των αρχείων μέσω δικτύου, εκτός από 3D υλικό που δεν υποστηρίζεται).

    TVbackΕπίλογος και γενικές εντυπώσεις

    Σίγουρα δεν είναι τόσο μικρό όσο ένα NUC, ούτε τόσο «μοδάτο». Όμως είναι πρακτικά αθόρυβο (σε idle) και δουλεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες, και προπαντός επεκτάσιμο με απλά desktop parts (σε RAM, CPU, δίσκο ή και M/B αν θελήσω π.χ. να πάω σε 1150 ή ΑΜ3 ή οποιαδήποτε άλλη mini-itx πλατφόρμα, αρκεί φυσικά να «χωράει» η ψήκτρα της. Πιθανόν να μπει και ο i3-3225 που ήδη έχω κάποια στιγμή, όταν αναβαθμίσω το τωρινό 24×7). Και (ακόμα και στην παρούσα φάση με τον G630) είναι αρκετά δυνατό λόγω desktop επεξεργαστή, παρότι αυτός και οι αντίστοιχοι του (pentiums & celerons) είναι πολύ φτηνοί για αγορά. Αυτό που μου έκανε κάπως κακή εντύπωση, είναι το «δέσιμο» του κουτιού: μόλις μια βίδα στο πίσω μέρος συγκρατεί το καπάκι με το κυρίως σώμα, και δεν με πείθει καθόλου για την στιβαρότητα της ένωσης των δύο μερών. Συν η πρόσοψη, που είναι πλαστική, χωρίς ιδιαίτερα καλή εφαρμογή με το υπόλοιπο μεταλλικό μέρος. Φυσικά και σε αυτό το σύστημα «μαύρισα» με τον μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο μου, το power ON led για να μην είναι πολύ φωτεινό…

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.

    Links

    M350 homepage & photos
    M350 παρουσίαση, φωτό κλπ
    Μ350 ΙΟΝ build
    Akasa Euler mini-itx case, fanless «ανταγωνιστής» του Μ350…