Γρήγορη μετάβαση

    Raspberry Pi: XBMC mini box @ ~45€…

    Πριν από λίγο καιρό αγόρασα ένα Raspberry Pi, πιο πολύ «για παιχνίδι», ειδικά αφού η τιμή του είναι πολύ χαμηλή… Χωρίς να είχα ιδιαίτερη ιδέα για το τι μπορεί να κάνει, απλά έχοντας παρατηρήσει με ενδιαφέρον τον ενθουσιασμό στις σχετικές κοινότητες για αυτό, αλλά και πετυχαίνοντας στο διαδίκτυο και διάφορα νέα – ειδήσεις – θέματα – project που έδειχναν ότι υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και κινητικότητα γύρω του… Για μένα το κυριότερο ήταν να μπορεί να τρέχει καλά XBMC, και από ότι διάβαζα… υπήρχαν ήδη τρεις επιλογές για διαφορετικές εκδόσεις XBMC! (σημείωση: η μικρή αυτή παρουσίαση μπορεί να αποτελέσει μια εισαγωγή για κάθε νέο χρήστη Pi που τώρα κάνει την πρώτη του επαφή με το μηχανάκι, ή που σκέφτεται να το αγοράσει, ή μόλις το έχει αγοράσει και περιμένει να το παραλάβει…)

    Το Hardware…

    Αγοράστηκε λοιπόν ένα «Β» model με τα 512ΜΒ RAM, για τον λόγο ότι αυτό (σε αντίθεση με το «Α» model) έχει ενσύρματο ethernet (και το σπίτι μου είναι πλήρως δικτυωμένο με καλώδιο, και όλες οι συσκευές streamάρουν υλικό από το 24×7 AiO μου). Και αυτό (όπως και το model A) έχει ένα SoC της Broadcom (BCM2835, μονοπύρηνος στα 700MHz, τεχνολογίας ARM όπως στα smartphones μας), με ενσωματωμένη gpu ονόματι VideoCore4, 2 USB, hdmi port πλήρους μεγεθους, minijack για τον ήχο και video out. Για τους πιο προχωρημένους που θέλουν να το προγραμματίσουν κιόλας, έχει την GPIO (σε μορφή pins). Όλα αυτά υπάρχουν και αναλυτικά εδώ.  Μαζί αγοράστηκε και ένα clear case, και μια 8άρα SD (μιας και ήταν πολύ φτηνή λόγω «πακέτου»). Χρησιμοποίησα έναν φορτιστή απο κινητό για τροφοδοτικό. Πολλαπλές SD καρτούλες, μιας και μπορούν να σας δώσουν ελευθερία σε λειτουργικά κλπ. Επίσης χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν περιστασιακά μαζί του και διάφορα άλλα gadgets, όπως ένα airmouse, ασύρματο ποντίκι, ασύρματο πληκτρολόγιο, usb sticks, το smartphone μου με τα σχετικά apps για έλεγχο… Εκκρεμεί η δοκιμή με usb BT (edit: δούλεψε κατευθείαν), και usb DVBT δεκτάκι (edit: δεν το είδε καν)…

    RasPi + SD + USB stick

    RasPi + SD + USB stick

    Το Software…

    Στο 100% της λειτουργίας του μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, παίζει με openELEC. Επιλέχθηκε αυτό καθώς οι αναφορές το αναφέρουν σαν την πιο «light» και γρήγορη έκδοση από όλες τις διαθέσιμες. Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το openELEC, πρόκειται για μια minimal έκδοση linux, που ούτε καν φαίνεται η ύπαρξη της στον χρήστη, αφού το Pi bootάρει και μπαίνει κατευθείαν σε XBMC.  Αυτή τη στιγμή η τελευταία έκδοση του openELEC είναι η 3.2.3 με ενσωματωμένη την 12.2 του ΧΒΜC. Φυσικά χρησιμοποιούνται και κάποια add-ons, που κάνουν την ζωή μου ευκολότερη. Για παράδειγμα το XBMC subtitles (για αυτόματο κατέβασμα υποτίτλων) και το iTunes Trailers για να βλέπω τα trailers από τις επερχόμενες ταινίες… Για skin εχω αφήσει το confluence (είναι το default αλλά μου αρέσει και με ικανοποιεί σε αυτά που θέλω), αλλά σαν εμφάνιση – παρουσίαση του υλικού προς θέαση, έχω επιλέξει να είναι το fanart. Από εδώ και κάτω λοιπόν, ότι θα γραφεί θα αφορά λειτουργία του Pi με openelec… Τέλος, να πω ότι το 100% του υλικού που βλέπω είναι HD και συγκεκριμένα mkv/x.264. (edit: πλέον αναβαθμίζω κατευθείαν στις τελευταίες επίσημες -beta, RC κλπ- που δίνει η κοινότητα του openELEC με XBMC 13)

    Στην πράξη…

    Το να λειτουργήσει το Pi με openelec XBMC, είναι θέμα λίγων λεπτών! Σύνδεση των καλωδίων, κατέβασμα του τελευταίου NOOBS από εδώ, το αντιγράφουμε στην SD, την βάζουμε στο Pi, συνδέουμε το Pi στο ρεύμα, μπουτάρει, επιλέγουμε τι θέλουμε να περαστεί (π.χ. openelec), εγκαθίσταται, και έτοιμο… (στην ίδια σελίδα υπάρχουν και οδηγίες, αλλά και άλλες επιλογές για τρόπους εγκατάστασης κλπ). Στην επόμενη επανεκκίνηση θα μπούμε απευθείας σε openELEC/XBMC… Απλό? Και ναι, και όχι… (οπότε πριν κάνετε έτσι την εγκατάσταση, καλύτερα ολοκληρώστε πρώτα την ανάγνωση της παρούσας παρουσίασης). Παρότι ουσιαστικά όλα είναι πλέον up and running και μπορούμε να παραμετροποιήσουμε – ρυθμίσουμε το XBMC σύμφωνα με τις ανάγκες – ορέξεις μας, να  δηλώσουμε τα shares μας, να φτιάξει τα libraries του και να αρχίσουμε να βλέπουμε το υλικό μας, αυτό που μου έκανε εμένα αμέσως κακή εντύπωση, ήταν το lag στα μενού, και ειδικά όταν είχα βάλει στο library του, εκατοντάδες ταινίες, σειρές κλπ… Έχοντας συνηθίσει με έναν core i3-3225 να κυλάνε τα πάντα «με την σκέψη και μόνο», εδώ η καθυστέρηση στην απόκριση ήταν εμφανής όταν π.χ. scrollαρα στις ταινίες και περίμενα να εμφανίσει τα επόμενα εξώφυλλα & info…

    Το πρόβλημα και οι βελτιώσεις…

    Τελικά η απλότητα της κατασκευής (που καθορίζει και το πολύ μικρό του κόστος), είναι και ο περιοριστικός του παράγοντας: Είναι πολύ αδύναμο όταν πρόκειται για γενική χρήση (όχι κατά την αναπαραγωγή ταινιών δηλαδή, αλλά π.χ. κατά την πλοήγηση στα μενού). Ο πολύ αδύναμος μονοπύρηνος επεξεργαστής του, σε συνδυασμό με την αργή πρόσβαση στην SD του, δημιουργούν αυτό το lag. Εδώ έχουμε δύο τρόπους να επέμβουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση:

    1. Διαχωρισμός των συστεμικών αρχείων από τα fanart, αφήνοντας τα πρώτα στην SD, και μετακινώντας τα δεύτερα σε ένα (γρήγορο) usb stick. Αναλυτικός οδηγός εδώ. [edit: από ότι καταλαβαίνω, ο άνθρωπος που έγραψε το άρθρο τα «τσούγκρισε» με το xbmchub, οπότε μετακόμισε σε άλλο site… youtube οδηγίες εδώ, και κείμενο σε νέο url εδώ, αν και θέλει εγγραφή]. Απλά εγώ να προσθέσω ότι περιλαμβάνει παλαιότερη έκδοση openelec, οπότε θα πρέπει μετά να το αναβαθμίσετε στην τελευταία. Δουλεύει κανονικά και το auto-update function του openelec. Η SD μπορεί να είναι και 1-2GB, δεν χρειάζεται μεγαλύτερη. Για usb stick αρκεί και ένα των 4GB, το πιο σημαντικό όμως είναι το θέμα της ταχύτητας, οπότε ψάξτε στα σχετικά sites για μετρήσεις για να επιλέξετε ποιο είναι κατάλληλο (γρήγορο) να χρησιμοποιήσετε…

    2. Υπερχρονισμός του Pi. Υπάρχουν άπειροι οδηγοί και σχετικές συζητήσεις, καθώς και παράθεση επιτευχθέντων τιμών. Εγώ θα πρότεινα μια καλή ανάγνωση εδώ, (καλό θα ήταν σε όλο το θέμα, αλλά πιο προσεκτικά στο συγκεκριμένο κομμάτι) ώστε να γίνει κατανοητό το config.txt που χρησιμοποιείται από το Pi, και δοκιμή κατευθείαν σε 1000/500/500/6, αλλιώς στα αμέσως προηγούμενα «σκαλοπάτια». Αν είστε αρχάριος αυτά τα νούμερα πιθανόν δεν θα σας πούνε τίποτα τώρα, μετά όμως από λίγο διάβασμα στο παραπάνω link, θα είναι μάλλον κάτι απλό.

    Προσωπικά έχω εφαρμόσει και τις δύο λύσεις (εννοείται ότι με τον συνδυασμό τους δουλεύει το Pi συνολικά καλύτερα). Έχω χρησιμοποιήσει ένα σχετικά γρήγορο usb stick, και είμαι αυτή τη στιγμή σε 1000/500/500/5, καθώς και με μερικές ακόμα επιλογές σεταρισμένες στο config.txt. Σκέφτομαι κάθε φορά που έχω λίγο χρόνο, να τσιμπάω μια-μία τις τιμές προς τα πάνω, για να βρω τα όρια του, χωρίς να crashάρει. Δεν έχω επιλέξει να πάω σε μόνιμο O/C, παρότι οι αναφορές λένε ότι παίζει καλύτερα από ότι το δυναμικό O/C. Λόγοι για αυτό, η επιπλέον παραγόμενη θερμότητα και η -πιθανή- διακοπή της εγγύησης. Μόλις παραλάβω όμως τις ψυκτρούλες που περιμένω (και με ανοιχτό πλέον κουτί, σε καλύτερο σημείο τοποθέτησης που μετακόμισε πρόσφατα), είναι πολύ πιθανό να πάω σε μόνιμο O/C. (edit: οι ψήκτρες παρελήφθησαν και τοποθετήθηκαν. Οπότε τώρα με τις ψηκτρούλες τοποθετημένες, το γύρισα σε μόνιμο O/C ( force_turbo=1 ), με τιμές 1000/500/500/5… και πράγματι, είναι καλύτερα τα πράγματα από ότι με δυναμικό O/C. Δεν υπάρχει πια το «σκαλοπατάκι» στο ξεκίνημα του scrolling (πιθανότατα ο χρόνος που χρειάζεται μέχρι το Pi να «καταλάβει» την αυξημένη ζήτηση για ισχύ, και να ανεβάσει συχνότητα από 700->1000MHz), είναι εξαρχής καλύτερα τα πράγματα… Από θερμοκρασίες δεν είδα κάτι ανησυχητικό, αλλά είναι υπό παρακολούθηση ακόμα).

    Pi με ψήκτρες τοποθετημένες

    Pi με ψήκτρες τοποθετημένες

    Τηλεχειρισμός?

    Παρότι τα ασύρματα πληκτρολόγια και ποντίκια κλπ δούλεψαν κατευθείαν και άψογα, δεν με βολεύουν. Μετά το αρχικό σετάρισμα, επέστρεψαν στην θέση τους και χρησιμοποιήθηκε το smartphone σαν αποκλειστικό τηλεκοντρόλ (μέσω wifi φυσικά), κυρίως με το Official XBMC Remote, και λίγο το YATSE που όμως το βρήκα too much για απλό τηλεχειρισμό που ήθελα (αναφέρομαι σε android που έχω). Τελικά όμως, απλά ενεργοποίησα το hdmi-CEC στην τηλεόραση, και πλέον χειρίζομαι το Pi (και την TV) αποκλειστικά από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης… Με ένα τηλεκοντρόλ δλδ, χειρίζομαι και τις δύο συσκευές. To αρνητικό που έχει αυτή η λύση, είναι ότι δεν υποστηρίζονται όλες οι λειτουργίες του XBMC μέσω του τηλεκοντρόλ της TV, και φυσικά ότι είναι άμεσα εξαρτώμενο από την ίδια την τηλεόραση (μπορεί π.χ. η δικιά σας να μην υποστηρίζει καθόλου hdmi-CEC, οπότε δεν θα μπορέσετε να κάνετε κάτι αντίστοιχο). Όμως αν υποστηρίζεται, για βασική χρήση θέασης, είναι παραπάνω από αρκετό, και πολύ βολικό. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι τηλεχειρισμού, από αγοραστά τηλεκοντρόλ μέχρι και συμβατά τηλεκοντρόλ από παιχνιδομηχανές, ή ακόμα και DIY projects! (που βέβαια ξεπερνούν ένα εισαγωγικό άρθρο σαν το παρόν…)

    Άλλα προβλήματα, σκέψεις και προτάσεις.

    Ας ξεκινήσουμε με το κουτί… καλό μεν και όμορφο, και προστατεύει την πλακέτα πολύ καλά, αλλά (τα συγκεκριμένα τουλάχιστον) δεν έχουν καμία πρόβλεψη αερισμού… και ειδικά υπερχρονισμένο, το Pi ανεβάζει θερμοκρασίες στα 3 hot spot του… Αρχικά σκέφτηκα ψήκτρες, αλλά χωρίς ροή αέρα σε κλειστό κουτί δεν έχουν νόημα… Οπότε για αρχή, άφησα μόνο το κάτω μέρος του κουτιού στο οποίο εφαρμόζει και η πλακέτα του Pi. Στην πορεία πήρα το επαναφορτιζόμενο και έκανα δεκάδες τρύπες στο πάνω μέρος του κουτιού (είναι μαλακό πλαστικό και είναι πολύ εύκολο). Αργότερα όπως είπα θα του βάλω και ψηκτρούλες, γιατί σε Ελληνικό καλοκαίρι φαντάζομαι ότι ίσως υπάρξουν θέματα υπερθέρμανσης, και ειδικά αφού πρόκειται για υπερχρονισμένο… Άλλο πρόβλημα με το κουτί, είναι στο πλαίσιο που έχει γύρω από το βύσμα του hdmi. Υπήρξε καλώδιο που δεν έκανε καλή επαφή, θεωρώ επειδή ήταν πιο κοντό το βύσμα κι επειδή θα τερμάτισε το προστατευτικό του καλωδίου πάνω στο πλαίσιο…

    Άλλο θέμα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω, είναι η έλλειψη… on/off διακόπτη. Οι περισσότεροι διαβάζω το αφήνουν μόνιμα ανοιχτό, δεδομένης και της πολύ χαμηλής του κατανάλωσης (προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου με τέτοιες λύσεις, ότι δεν χρησιμοποιείται, «πρέπει» να κλείνει, όσο μικρή κατανάλωση κι αν έχει). Μπορεί μεν το XBMC να κάνει soft off/standby, αλλά το Pi δεν σβήνει ποτέ εντελώς, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν έχει καν διακόπτη ή άλλο τρόπο για να ανοίξει πάλι. Ούτε WοL υποστηρίζεται… Άρα θέλει βγάλσιμο από την πρίζα, και ξανά βάλσιμο. Είδα κάποια κυκλώματα στο δίκτυο σαν ηλεκτρονικούς διακόπτες, που μου φάνηκαν σχετικά ακριβά (πάντα σε σχέση με το κόστος του ίδιου του Pi), οπότε και απορρίφθηκαν. Δεν έχω βρει ακόμα κάποια λύση που να με καλύπτει 100%, απλά έχω φτιάξει ένα κοντό καλώδιο μεταξύ πρίζας και τροφοδοτικού, με διακόπτη (από πορτατίφ) και κάνω την δουλειά μου. [edit 1/2017: δείτε και αυτό!!! ON / reset switch ]

    καλώδιο ρεύματος με διακόπτη

    καλώδιο ρεύματος με διακόπτη

    Σχετικά με το τροφοδοτικό (ή τον πρώην φορτιστή κινητού): Διάβασα στο διαδίκτυο, ότι τα Pi και κυρίως τα υπερχρονισμένα, είναι κάπως ευαίσθητα σχετικά με την τροφοδοσία τους. Πριν επιλέξω τον συγκεκριμένο που τελικά χρησιμοποίησα, μέτρησα τι βγάζουν και τα υπόλοιπα που έχω. Γράφουν οι αναφορές, ότι τα Pi δεν τα πάνε καλά, αν τα τροφοδοτικά τους δίνουν κάτω από 4.8V… και αδύναμα ή κακής ποιότητας τροφοδοτικά όταν ζορίζονται, πιθανότατα πέφτουν κάτω από αυτό το όριο. Οπότε και εσείς καλό θα ήταν να βρείτε κάποιο καλό και σταθερό τροφοδοτικάκι. Τα επώνυμα επίσης (διαπιστωμένο και στην πράξη), δεν σημαίνει και απαραίτητα ότι είναι και της προκοπής…

    Next step / part B της παρουσίασης

    Το επόμενο βήμα που έχω στο μυαλό μου (ελεύθερου χρόνου επιτρέποντος),  είναι να το δοκιμάσω αποκλειστικά πλέον σαν media player με XBMC να δω τι μπορεί να κάνει. Πόσο βαριά αρχεία αντέχει, τι μπορεί να δώσει από ήχο, τι container υποστηρίζει, τι codecs αποκωδικοποιεί, υποστηριζόμενες αναλύσεις κλπ… σχεδόν ότι μετρήσεις – δοκιμές κάνω και με τα media players δηλαδή. (edit: κάποια αποτελέσματα καθώς και μετρήσεις υπάρχουν πλέον εδώ!!!)

    Επίλογος

    Τελικά και με ελάχιστο κόπο, μπορεί κάποιος να έχει ένα αξιοπρεπέστατο XBMC mini box με λιγότερα από 50€, χρησιμοποιώντας ένα (βελτιωμένο στα σημεία) Raspberry Pi! Με boot time γύρω στα 30sec, κατανάλωση περί τα ~4W, τηλεχειριζόμενο είτε με το smartphone μας είτε μέσω hdmi-CEC (αν υποστηρίζει η ΤιΒί μας) χωρίς επιπλέον έξοδα, με εντελώς αθόρυβη λειτουργία, και με τις επιμέρους κοινότητες του hardware αλλά και του software (RasPi, openELEC, XBMC) να τα υποστηρίζουν σε απίστευτο βαθμό! Ουσιαστικά σε εμένα έχει αντικαταστήσει το media player (HiMedia 600A) στο υπνοδωμάτιο μου, και έχει αναλάβει αυτό την βραδινή μου χαλάρωση… Κι αν πρέπει να γκρινιάξω για κάτι, αυτό θα είναι ο πολύ αδύναμος επεξεργαστής που έχει… θα ήθελα π.χ. έναν διπύρηνο, με (εξ’αρχής) υψηλότερη συχνότητα… ώστε να μην υπήρχε και το lag στα μενού. Πάντως ήδη έχει δοθεί και video για επερχόμενα patches που μειώνουν ακόμα περισσότερο το lag στα μενού οπότε θα βελτιωθεί περαιτέρω η εμπειρία χρήσης του, τα οποία patches σύντομα θα περάσουν και στους χρήστες μέσω αναβαθμισμένης έκδοσης του openELEC… απόδειξη των πολύ ενεργών κοινοτήτων που τα υποστηρίζουν.

    Disclaimer

    Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.

    Links (μερικά από τα… χιλιάδες)

    http://www.raspberrypi.org/interactive Pi image
    https://www.facebook.com/officialRaspberryPi
    http://www.openelec.tv/
    http://forum.xbmc.org/showthread.php?tid=184866
    http://xbmc.org/
    http://gr.rsdelivers.com/campaigns/microsites/12/el-gr/raspberry-pi.aspx
    http://raspberrypi.rsdelivers.com/default.aspx?cl=1
    https://www.modmypi.com/index.php?route=common/home
    http://www.adafruit.com/category/105
    http://elinux.org/RPi_Hub
    http://raspi.tv/
    http://gearburn.com/2013/10/20-cool-ideas-for-your-raspberry-pi/
    http://raspberrywebserver.com/
    http://www.southampton.ac.uk/~sjc/raspberrypi/
    http://pimame.org/
    http://www.nettop.gr

    12 Σχόλια to “Raspberry Pi: XBMC mini box @ ~45€…”

    1. ChriZ

      Δεν είδα το σχόλιό σου, ούτε είδα να μου έρθει ειδοποίηση… 🙁
      Όπως ήδη ξέρεις, λοιπόν, το ΡΙ ήρθε ακριβώς πριν την Πρωτοχρονιά (ο Άγιος Βασίλης..)
      Συναρμολογήθηκε & εγκαταστάθηκε η τελευταία έκδοση του OpenElec. Είχε ήδη περασμένο το NOOBS στην SD, αλλά ήταν προηγούμενη έκδοση του OpenElec, η οποία δεν υποστήριζε το Simplink της LG που έχω στην κρεβατοκάμαρα. Με την τελευταία έκδοση όλα καλά.
      Πέρα από λίγο ψάξιμο πάντως στις ρυθμίσεις του XBMC/OpenElec δεν ασχολήθηκα περαιτέρω. Θα το κάνω μόλις ξαναβρώ λίγο χρόνο…:)

    2. NikosK

      Το χρησιμοποιώ σχεδόν ένα χρόνο τώρα σαν media player και μπορώ να πω ότι δεν έχω κανένα θέμα μέχρι τώρα. HD αρχεία Χ-264 (Η-264) μέχρι τα 35Mbps τα «έχει» νεράκι. Αλλης κωδικοποίησης δεν έχω για να ξέρω πως θα παίζουν….
      Χρησιμοποιώ την RASPBMC έκδοση, χωρίς κανένα overclocking μέχρι στιγμής.
      Τηλεκοντρόλ μέσω CEC, με αυτό της TV. Κάνει τα περισσότερα και τα κάνει μια χαρά.

      Βασική προυπόθεση για θέαση HD (και μή) ταινιών είναι το DTS passthrough. Αν αφήσετε τον επεξεργαστή να κάνει downmix θα σέρνετε…. Επίσης, το δίαβασμα των ταινιών απο το NAS να γίνετε μέσω NFS, το οποίο έχει πολύ μικρότερο overhead τόσο σε δικτυακό όσο και επεξεργαστικό, απο το CIFS/SMB.

      Οσον αφορά την ψύξη του, η ψύκτρα που έχετε εφαρμόσει, ψύχει το memory chip και όχι τον επεξεργαστή, ο οποίος είναι ακριβώς κάτω απο την μνήμη. Φυσικά και θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα με την ψύκτρα, αλλά η θερμική αγωγιμότητα ανάμεσα στα 2 chips δεν είναι και η καλύτερη για να μπορούμε να πούμε ότι θα «ζορίσουμε» τον επεξεργαστή (απο θέμα overclocking εννοώ)

      • lykman

        Καλημέρα, όλα όσα λες είναι σωστά και ισχύουν, όμως:
        -> αν το υπερχρονίσεις (και σπάσεις και τα αρχεία του system από fanart όπως είναι εφικτό στο OpenELEC, αν και δεν ξέρω αν γίνεται στο RASPBMC), θα είναι αισθητά καλύτερη η κίνηση στα μενού (πιο ομαλή χωρίς κολλήματα)
        -> DTS passthrough ειδικά όταν μιλάμε για απευθείας σύνδεση στην ΤιΒί, κρεβατοκάμαρες κλπ, δεν προβλέπεται να γίνει… και πολλοί είναι οι χρήστες που αναγκαστικά θα κάνουν downmix (μαζί και εγώ).
        -> NFS το 95% των χρηστών δεν έχει εγκαταστήσει / ενεργοποιήσει, και δεν πρόκειται να ασχοληθεί να βάλει, αφού το SMB είναι έτοιμο προς λειτουργία (λόγω windows).
        -> Στην πράξη η ψήκτρα αποδίδει, ακόμα και με την «περίεργη» τύπου σαντουιτς εφαρμογή της μνήμης πάνω στο SoC. Προφανώς όχι όσο θα απέδιδε αν ήταν απευθείας πάνω στο SoC, αλλά και πάλι αποδίδει. Και μην ξεχνάς ότι υπερχρονίζουμε και τις μνήμες… 🙂
        .
        υγ. σύντομα ευελπιστώ ότι θα έχω ακριβείς μετρήσεις για τις δυνατότητες του μηχανήματος (μέγιστα bitrates, φορμάτ κλπ)… Χτες παρέλαβα και το δεύτερο Pi μου για να παίξω μαζί του, καθώς το πρώτο χρησιμοποιείται καθημερινά, οπότε δεν προβλέπεται beta testing πάνω του… 🙂

        • NikosK

          Σωστός! όταν κάνεις τις μετρήσεις σου, ενδιαφέρον θα είναι να κάνεις και κάποιες απο τις αλλαγές αυτές για να δούμε διαφορά. Εγώ δεν μπήκα σε αυτή τη διαδικασία, μιας και είναι το βασικό πλεόν media player στο σαλόνι, όπου υπάρχει ενισχυτής και φυσικά στο NAS μου έχω NFS….

          Βασική μου αρχή, είναι ότι η κρεββατοκάμαρα είναι για ύπνο (και διάφορα άλλα… 🙂 ). Οπότε δεν επιτρέπω ούτε PC, ούτε media players και μέχρι πρόσφατα δεν είχα καν τηλεόραση εκεί.

          Πάντως οι περισσότερες τηλεοράσεις πλέον κάνουν αυτές το DTS downmix. Αρα αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ελευθερώνουμε πολλά resources απο τον επεξεργαστή για ποιό άνετη θέαση. Αν και η καθεαυτή αποδικοποίηση του H264/X264 (αλλά και των άλλων codecs που διατίθενται υπο πληρωμή) γίνετε στην πραγματικότητα απο το video chip και όχι απο τον επεξεργαστή.

          Καλές θεάσεις!

    3. samniotis

      φιλε μου μολις το παρελαβα και στηθηκε πανευκολα! ευχαριστω για τις κατευθυνσεις, ηταν πολυτιμες!
      τα αρχεια για το απευθειας στησιμο με sd & usb δεν υπαρχουν πια στο link του xunity αλλα τα βρηκα στο totalxbmc.tv απ οπου και το βιντεο στο οποιο οδηγει το προηγ link που εχεις αναρτησει.

    4. lykman

      Χθες ήταν μια καταπληκτική μέρα για εμάς τους Ρασπήδες!!! 🙂
      Raspberry Pi 2!!! Με πολύ ουσιαστικές βελτιώσεις, εκεί που υστερούσε: στην ισχύ αλλά και στην τεχνολογία του SoC!!! Διαβάστε όλα τα νέα εδώ: http://www.raspberrypi.org/ και αναμείνατε σύντομα εντυπώσεις, καθώς ήδη έγινε shipped το δικό μου… 🙂

    5. lykman

      Πλέον όλα τα RasPi μου (2 model Β πρώτης γενιάς & 1 RasPi2, αναμένεται και ένα RasPi3), έχουν libreelec. Το openelec δεν το αναπτύσσουν πια, αλλά το LE βρίσκεται στα καλύτερα του! Οσοι έχετε ακόμα OE, είναι πάρα πολύ εύκολο να μεταπηδήσετε σε LE… εχει αναλυτικές οδηγίες στο site του LE.