Γρήγορη μετάβαση

  GoodSync: Εύκολο backup & συγχρονισμός των πολύτιμων αρχείων μας

  Βρίσκετε την διαδικασία του backup, απαραίτητη μεν, αλλά βαρετή δε? Είχατε κάποια άσχημη εμπορεία με δίσκο που «χτύπησε», και χάσατε τις φωτογραφίες σας, τα πολύτιμα έγγραφα σας, την μουσική σας ή και οτιδήποτε άλλο? Το GoodSync είναι εδώ να προστατέψει τα αρχεία μας με ένα πολύ εύκολο τρόπο backup, ή καλύτερα συγχρονισμού θα έλεγα.Αρχικά του ορίζουμε ένα ή περισσότερα «job name», π.χ. εγώ έχω ονόματα «my digital photos», «my music» κλπ. Για κάθε ένα από αυτά έχω ορίσει ποιο είναι το source και ποιο το destination. Destination μπορεί να είναι τοπικός ή δικτυακός δίσκος, removable storage αλλά σύμφωνα με την σελίδα της κατασκευάστριας εταιρίας, μπορεί να είναι και κάποια τοποθεσία στο ίντερνετ (ftp, sftp κλπ). Πατώντας το κουμπάκι «analyze», το πρόγραμμα αναλύει και συγκρίνει το source και το destination folder, και τα περιεχόμενα τους. Μας παρουσιάζει γραφικά πόσα νέα folders και αρχεία υπάρχουν στα συγκρινόμενα locations. Μετά με το «synchronize», αναλαμβάνει να κάνει τις δύο τοποθεσίες όμοιες ως προς το περιεχόμενο τους.  Όμως, μπορεί (κατ’ επιλογή μας) να αφήσει την πηγαία τοποθεσία απείραχτη, και απλά να κάνει τις αλλαγές και τις προσθήκες στο destination, ώστε πάντα αυτό να είναι ακριβές αντίγραφο του source folder. Αυτό προσωπικά το βρίσκω πολύ χρήσιμο για folder π.χ. με φωτογραφίες, που συνέχεια προσθέτω νέες, αλλά και συνεχώς αλλάζω την δομή τους στο αρχικό σημείο αποθήκευσης. Έτσι φυσικά, δεν χρειάζεται κάθε φορά να τα ξαναπερνάει όλα από την αρχή, αφού εντοπίζει τις αλλαγές, και περνάει μόνο αυτές στο destination folder. Μπορεί επίσης να κάνει και απλό backup, δηλαδή μονόδρομα από το source προς κάποιο φρέσκο destination.

  Η ταχύτητα με την οποία κάνει τον συγχρονισμό, δεν δείχνει να έχει διαφορά από οποιοδήποτε απλό copy. Το πρόγραμμα θυμάται τα destination locations, και μπορεί επίσης να καταλάβει τα removable media αν έχουν αλλάξει drive name. Υπάρχει και σε έκδοση για USB stick. Επίσης σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, μπορεί να συγχρονίσει και αυτόματα, ανάλογα με το πως θα ρυθμίσουμε το πρόγραμμα. Αναλυτικά οι προχωρημένες του δυνατότητες βρίσκονται εδώ. Όποιος δεν θέλει να έχει τους περιορισμούς της free trial έκδοσης, μπορεί να αγοράσει την pro, με κόστος 30$ ή 25€ (μήπως μας κλέβουν λίγο στην μετατροπή?)

  υγ. δείτε και αυτό το άρθρο: http://www.fractalbit.gr/backup-backup-backup-backup/

  One Response to “GoodSync: Εύκολο backup & συγχρονισμός των πολύτιμων αρχείων μας”

  1. fractalbit

   Πολύ χρήσιμο το goodsync και γενικά τέτοιου είδους προγράμματα. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Beyond Compare, όχι απαραίτητα επειδή είναι καλύτερο του GoodSync αλλά επειδή έτυχε να το βρώ και να το δοκιμάσω πρώτο. Απ’ ότι βλέπω πάντως είναι πολύ παρόμοιο με το Goodsync.

   Επίσης, αξίζει να δείτε και το γενικότερο άρθρο για τη σημασία του backup και άλλες λύσεις που υπάρχουν: http://www.fractalbit.gr/backup-backup-backup-backup/