Γρήγορη μετάβαση

  HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 2

  Στο προηγούμενο μέρος είδαμε τι hardware θα χρησιμοποιήσουμε για το τέλειο HomeNas: HP Microserver N40L. (Εν τω μεταξύ, πλέον κυκλοφορεί ο αντικαταστάτης του N40L, o N54L, ο οποίος έχει ακριβώς το ίδιο hardware, με μόνη διαφορά τον επεξεργαστή που είναι πιο γρήγορος, με αντίκτυπο λίγο υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος).   Πάμε τώρα να δούμε και το ιδανικό software!

  Nas4Free: o πραγματικός απόγονος του Freenas

  Στο παρελθόν είχαμε αναλύσει πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την free, open source λύση του Freenas, ώστε να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα HomeNas που να κάνει σχεδόν τα πάντα.

  To Freenas, λοιπόν, έχει συνεχίσει την πορεία του σαν όνομα, από την ixsystems, η οποία άλλαξε το web interface του και προσανατολίζεται περισσότερο στην εμπορική του υπόσταση, το TrueNas. To Freenas υπάρχει σαν η free έκδοση του TrueNas, αλλά πολλοί χρήστες δεν το προτιμούν σαν λύση, γιατί έχει υψηλές απαιτήσεις hardware. Λίγο μετά λοιπόν που η ixsystems ανέλαβε το Freenas, αποφάσισε ότι θέλει να διαχωριστεί από τα παλιά και δεν ήθελε να υπάρχει πλέον το παλιό Freenas, το οποίο επίσημα τελείωσε την καριέρα του στην έκδοση 0.7.2.8191, βασιζόμενο στο FreeBSD 7.3. Ο παλιός κώδικας του Freenas δωρίστηκε σε κάποια άτομα που αποφάσισαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν το software, έστω και με διαφορετικό όνομα. Γεννήθηκε έτσι ένα νέο software, το Nas4Free, το οποίο σαν χρήση και εμφάνιση είναι ακριβώς το ίδιο με το παλιό Freenas που παρουσιάσαμε εδώ στο παρελθόν, με τη διαφορά ότι πλέον βασίζεται στο FreeBSD 9.x. Αυτό, στην ουσία σημαίνει ότι υποστηρίζει τις τελευταίες τεχνολογίες & drivers που υποστηρίζει το FreeBSD, ενώ ταυτόχρονα είναι «RockSolid», δηλαδή με άλλα λόγια, πιο σταθερό δεν γίνεται…  Αυτό λοιπόν είναι το software που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το νέο μου NAS, αξιοποιώντας τον νεοαποκτηθέν HP Proliant Micro Server N40L. Tην στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, η τελευταία έκδοση του Nas4Free είναι η 9.1.0.1.847. Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε με τη βοήθεια του N40L 5 σκληρούς δίσκους για να χρησιμοποιηθούν ως storage για τις ανάγκες μας.

  Διαθέσιμες επιλογές εγκατάστασης του Nas4Free

  Το Nas4Free μπορούμε να το εγκαταστήσουμε με αρκετούς τρόπους:

  • 1. Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε ένα σκληρό δίσκο, χρησιμοποιώντας σαν μέσο εγκατάστασης ένα bootable cd
  • 2. Μπορούμε να το εγκαταστήσουμε σε ένα σκληρό δίσκο, χρησιμοποιώντας σαν μέσο εγκατάστασης ένα bootable usb flash
  • 3. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την  έκδοση embedded και να το αφήσουμε να κάνει boot από το usb flash
  • 4. Μπορούμε ακόμη και να μην το εγκαταστήσουμε καθόλου και να χρησιμοποιήσουμε την live cd ή live usb έκδοση και να έχουμε μια δισκέτα ή ένα usb stick για την αποθήκευση του configuration (περίπου 20 KB)

  Μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις για 32  ή 64bit hardware μπορείτε να δείτε στο sourceforge, εδώ

  Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι χρήστες είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουν την embedded έκδοση, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι ένα usb flash μεγαλύτερο από 100ΜΒ (128 είναι μια χαρά, αν έχετε κάποιο… παραπεταμένο). Το λειτουργικό, σε αυτή την περίπτωση, φορτώνει από το usb στη Ram και πλέον δεν γίνεται κανένα access στο usb, παρά μόνο για φόρτωση του αρχείου configuration (ή για αποθήκευση, αν κάνουμε κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις). Το μόνο αρνητικό της embedded έκδοσης σε σύγκριση με την full εγκατάσταση, είναι ότι δεν είναι εύκολη η εγκατάσταση επιπρόσθετων πακέτων πέραν αυτών που περιέχονται εξαρχής στο embedded image. Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών που θα το χρησιμοποιήσουν, όμως, επιπλέον πακέτα δεν είναι απαραίτητα.

  Από την άλλη μεριά, η έκδοση embedded προσφέρει την ευελιξία της αναβάθμισης κατ’ ευθείαν μέσω του web interface του Nas4Free, σε αντίθεση με τη full που για να αναβαθμιστεί απαιτείται να φτιάξεις ξανά ένα cd ή usb με την τελευταία έκδοση και αφού κάνεις boot από εκεί, να επιλέξεις αναβάθμιση. Και μπορεί αυτό να μην φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο σε πολλούς, αναλογιστείτε όμως το εξής:

  Το NAS, δεν χρειάζεται να έχει συνδεμένο τίποτα επάνω του, πέραν των καλωδίων ρεύματος & δικτύου. Σε πολλές περιπτώσεις, λοιπόν, μπορεί κάποιος να το έχει βάλει σε ένα χώρο μακριά από άλλους υπολογιστές (π.χ. σε μία ντουλάπα). Για να αναβαθμίσει λοιπόν τη full έκδοση θα πρέπει να του συνδέσει επάνω οθόνη και πληκτρολόγιο, πράγμα όχι πάντα πολύ εύκολο. Στην περίπτωση του embedded, όμως, δεν είναι καμία τέτοια ταλαιπωρία απαραίτητη.

  Μιας λοιπόν και το N40L, όπως αναφέρουμε και στο πρώτο μέρος, έχει υποδοχή usb πάνω στην μητρική, η έκδοση embedded σε αυτή την περίπτωση είναι η ιδανική. (Φυσικά, ακόμη και να μην έχει η μητρική σας usb, μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε εξωτερική usb θύρα που διαθέτει ο υπολογιστής σας, με μόνο αρνητικό το ότι θα εξέχει το usb stick, πράγμα που ανάλογα την τοποθεσία που βρίσκεται το NAS μπορεί να αποδειχτεί σαν πρόβλημα. Με τα μικροσκοπικά usb stick που κυκλοφορούν, πάντως, ξεπερνιέται πολύ εύκολα. Αξίζει να επισημάνουμε εδώ, πως το ότι θα εξέχει – αν εξέχει – το usb stick είναι επίφοβο μόνο για την περίπτωση που χτυπηθεί/σπάσει κατά λάθος, καθώς εφόσον το λειτουργικό φορτώνει στη Ram, εφόσον φορτωθεί, το usb stick χρειάζεται μόνο για αποθήκευση του configuration, αν τυχόν κάνετε κάποια αλλαγή.)

  Προετοιμασία του λειτουργικού συστήματος Nas4Free

  Η χρήση του enbedded λειτουργικού κάνει πολύ πιο εύκολη τη ζωή του χρήστη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσουμε το σχετικό .img σε ένα usb stick και στη συνέχεια να κάνουμε boot από αυτό. Τελειώσαμε!  Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε, μόνο να μπούμε στο web interface για να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στους δίσκους μας.  Ας δούμε λοιπόν, αρχικά, πως θα περάσουμε σε ένα usb stick την έκδοση embedded, αν χρησιμοποιούμε windows…

  Θα χρειαστούμε το physdiskwrite. Είναι ένα απλό εκτελέσιμο αρχείο (δεν χρειάζεται εγκατάσταση). physdiskwriteΒάζουμε το usb stick στον υπολογιστή μας, και ανοίγουμε το physdiskwrite. Κάνοντας δεξί κλικ, επιλέγουμε  με προσοχή(!!!) το γράμμα που αντιστοιχεί στο usb μας,  και του λέμε Load Image. Θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζεται ένα παράθυρο «Remove 2GB restriction». Στην ουσία το πρόγραμμα – για επιπρόσθετη ασφάλεια, αν αυτό δεν είναι επιλεγμένο, δεν θα δουλέψει αν ο δίσκος είναι μεγαλύτερος από 2GB. Αν λοιπόν το usb stick σας είναι όντως μικρότερο, το αφήνετε ως έχει. To πρόγραμμα κατόπιν θας μας πληροφορήσει ότι θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι πως έχουμε διαλέξει το σωστό δίσκο γιατί αλλιώς την.. πατήσαμε.  Δίνουμε ΟΚ και ξεκινά. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη (λιγότερο από 1 λεπτό). Όταν τελειώσει το usb stick είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σαν μέσο από το οποίο θα κάνουμε boot τον Microserver μας .

  Παραμετροποίηση του Nas4Free με χρήση ZFS

  Βάζουμε λοιπόν το usb stick στο usb του motherboard του Ν40L και περιμένουμε 2 λεπτά να τελειώσει η διαδικασία boot.  Μόλις γίνει αυτό, το NAS είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί κατ’ ευθείαν μέσω του web interface. Η default διεύθυνση IP που παίρνει το Nas4Free είναι η 192.168.1.250. Μπορούμε να την αλλάξουμε την ώρα που θα τελειώσει το boot και θα εμφανιστεί το μενού του Nas4Free πηγαίνοντας στην επιλογή 2. Set Lan IP address.  Εναλλακτικά, μπορείτε να μπείτε στο web interface χρησιμοποιώντας τη default διεύθυνση και κατόπιν να την αλλάξετε από εκεί. Για περσσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βασικές αυτές ρυθμίσεις, μπορείτε να ανατρέξετε στο προηγούμενο άρθρο Δημιουργία NAS με Freenas (part 1). Θα υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο web interface και θα προχωρήσουμε απ’ ευθείας στην παραμετροποίηση των δίσκων μας με τη χρήση του «παντοδύναμου» ZFS…

  initialΜπαίνοντας την πρώτη φορά στο web interface θα δούμε τις σχετικές πληροφορίες του φρέσκου μας server. Παρατηρούμε ότι στο πεδίο Disk Space Usage μας λέει «No disk configured«. Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί ακόμη δεν έχουμε προσθέσει τους δίσκους στον server μας.

  Για να προσθέσουμε τους δίσκους, πηγαίνουμε στο Disks|Management|Disk|. Πατάμε το εικονίδιο «+» για να αρχίσουμε την προσθήκη δίσκων. Προσθέτουμε έναν – έναν τους δίσκους μας, όπως αναφέρεται αναλυτικά και στο προηγούμενο άρθρο Δημιουργία NAS με Freenas (part 2). Η μόνη διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο άρθρο, είναι ότι τώρα, στο πεδίο Preformatted File System επιλέγουμε «ZFS storage pool device«, αντί για Software raid που έχουμε επιλέξει στο παλιό άρθρο.Add_disk

  Κάνουμε το ίδιο για όλους τους δίσκους μας (στην προκειμένη περίπτωση έχω βάλει 5 δίσκους γιατί υποτίθεται ότι τόσους θα βάλουμε στον  HP Microserver μας). Όταν τους προσθέσουμε όλους κάνουμε κλικ στο «Apply» και θα δούμε την παρακάτω οθόνη:

  Added_disks
  Στο επόμενο βήμα μας θα πρέπει να φτιάξουμε ένα Virtual Device που να συμπεριλαμβάνει τους δίσκους που μόλις προσθέσαμε. Το Virtual Device φανταστείτε το σαν ένα Raid array. Πηγαίνουμε λοιπόν στο Disks|ZFS|Pools|Virtual device  και πατάμε κι εδώ το «+» για να προσθέσουμε ένα νέο Virtual Device. Βάζουμε ένα όνομα που θέλουμε στο πεδίο Name. Στο Τype επιλέγουμε Single-parity RAID-ZΕπιλέγουμε επίσης το Enable Advanced Format (4KB sector). Σχεδόν όλοι οι σύγχρονοι δίσκοι είναι Advanced Format, οπότε καλό είναι να το επιλέξετε. Αν δεν το κάνετε, και οι δίσκοι σας είναι όντως Advanced Format, ενδεχομένως να υπάρχει σοβαρό impact στις επιδόσεις του συστήματος. Από την άλλη μεριά, αν οι δίσκοι σας δεν είναι Advanced Format, καλό είναι να το επιλέξετε έτσι κι αλλιώς, γιατί αφενός δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στις επιδόσεις και αφετέρου  θα είσαστε εξασφαλισμένοι σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης των δίσκων σας. Περισσότερα σχετικά με αυτό το θέμα στο επόμενο άρθρο, το οποίο θα περιέχει κάποιες επεξηγήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που παρουσιάζουμε εδώ.

  Vdev_create

  Αφού λοιπόν δημιουργήσαμε το Virtual Device μας, μπορούμε να πάμε να κάνουμε και το τελευταίο βήμα και να δημιουργήσουμε ένα νέο Pool. Πηγαίνουμε Disks|ZFS|Pools και πατάμε κι εδώ το «+» για να προσθέσουμε το νέο μας Pool

  Pool_Add

  Στο πεδίο Name δίνουμε ένα όνομα για το νέο μας Pool. Από τα Virtual Devices επιλέγουμε το Virtual Device που δημιουργήσαμε πριν. Την επιλογή Root την αφήνουμε ως έχει. Στην επιλογή Mount point, αν θέλουμε δίνουμε ένα διαφορετικό mount point, π.χ. /mnt/Media. Αν το αφήσουμε κενό, τότε το νέο μας Pool θα γίνει mount με τη χρήση του ονόματός του. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, αφήνοντάς το κενό και εφόσον το όνομα που έδωσα στο Pool είναι Pool1, το σύστημα θα το κάνει mount  στο /mnt/Pool1. Δίνουμε επίσης και μια περιγραφή αν θέλουμε, στο πεδίο Description. Τέλος πατάμε το κουμπί Add. Συγχαρητήρια, μόλις τελειώσαμε με τους δίσκους μας και το μόνο που μας απομένει είναι να πάμε να φτιάξουμε χρήστες, κοινόχρηστους φακέλους και να ενεργοποιήσουμε ό,τι υπηρεσίες μας ενδιαφέρουν.  Για το πως θα το κάνετε αυτό, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο Δημιουργία NAS με Freenas (part 2), καθώς η διαδικασία παραμετροποίησης είναι ακριβώς η ίδια.

  Αυτό ήταν! Μόλις τελειώσαμε με τη δημιουργία του νέου μας NAS και τώρα μπορούμε να το αφήσουμε κρυμμένο σε μια γωνία να κάνει τη… δουλειά του εξυπηρετώντας τις ανάγκες μας για κεντρική αποθήκευση. Θα ακολουθήσει και τρίτο μέρος σχετικά με τη δημιουργία του NAS μας με τη χρήση Nas4Free και ZFS,  στο οποίο θα πούμε κάποια πράγματα σχετικά με το ZFS και τα υπέρ/κατά της χρήσης του. Επίσης  θα δώσουμε κάποιες επιγραμματικές εξηγήσεις για τις επιλογές που είδαμε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του Pool μας.

  Υ.Γ.: Αν χρησιμοποιήσετε το Nas4Free, έχετε υπ’ όψιν σας ότι υπάρχει πλήρως Ελληνική έκδοση του web interface ( μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα μέσω του System|General Setup). Καθότι ο γράφων είναι ο επίσημος μεταφραστής του Nas4Free για την Ελληνική γλώσσα (στα σχετικά credits υπάρχει ακόμη μόνο ο αρχικός μεταφραστής του παλιού Freenas…), αν δείτε κάτι που χρήζει διόρθωσης μπορείτε να γράψετε εδώ..

  Προεκτάσεις:

  http://www.nas4free.org/

  http://wiki.nas4free.org/doku.php

  http://forums.nas4free.org/

  Πολύ καλή παρουσίαση που επεξηγεί πολλά πράγματα σχετικά με το ZFS, εδώ

  8 Σχόλια to “HP MicroServer N40L & Nas4Free: Το τέλειο HomeNas Part 2”

  1. Giannis Kandilakis

   Καλημέρα φιλε μου και ωραια άρθρα.
   Εχω μια ερώτηση να σου κανω.

   Αποθηκεύω νέες φωτογραφίες λόγω δουλειάς καθημερινά και μέσα στο μήνα περίπου 70Gb προστίθενται στο σύνολο.Επίσης κατά την διάρκεια της ημέρας τροποποιώ αρχεία και αποθηκεύω νέα αλλά πιο μικρά σε μέγεθος.

   Αυτό που θέλω είναι κάθε φορά που αντιγράφω τα αρχεία των φωτογραφιών ή αλλάζω κάποια να γίνεται αυτόματα backup σε 3 σκληρούς. Είναι αυτό εφικτό? Επίσης αν ένας σκληρός από τους 3 χαλάσει ή υπάρχει αυτή η υποψία να αλλάζει χωρίς να χαλάνε οι υπόλοιποι.Υπάρχουν 4 σκληροί 3tb.

   Πιστεύεις οτι κανει η λύση σου σε εμενα με τον hp;
   Το freenas για εμενα που δεν εχω γράψει ποτε μου κώδικα παρα μονο μερικές εντολές σε command line ειναι εύκολο;

   Αυτο που με νοιάζει ειναι πιο πολυ η ασφαλεια των αρχείων μου και η εύκολη καθημερινή τους αντιγραφή νέων αρχείων.

   Σε ευχαριστω πολυ.

   • ChriZ

    Καλημέρα και σε σένα!
    Υποθέτουμε λοιπόν ότι φτιάχνεις ένα NAS με 4 δίσκους των 3ΤΒ. Για να υπάρχει αυξημένη ασφάλεια, μιας και τα αρχεία που θέλεις να αποθηκεύσεις είναι θέμα δουλειάς, προτείνεται η χρήση 2 mirrored vdevs (θα πρέπει να φτιάξεις 1 vdev που θα αποτελείται από 2 δίσκους σε mirror, μετά άλλο 1 vdev που επίσης θα αποτελείται από 2 δίσκους σε mirror και κατόπιν αυτά τα 2 vdevs θα χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουν ένα ενιαίο pool). Αυτή η λύση προσφέρει την καλύτερη ταχύτητα ανάγνωσης/εγγραφής και ταυτόχρονα πολύ αυξημένη ασφάλεια (μπορεί να χτυπήσει ένας δίσκος από κάθε vdev και τα δεδομένα σου μένουν άθικτα (όχι όμως 2 δίσκοι από το ίδιο vdev). Εναλλακτικά, μπορείς να φτιάξεις με τους 4 δίσκους ένα RaiZ2 το οποίο παρέχει λιγότερη ταχύτητα, αλλά μπορείς να χάσεις οποιουσδήποτε 2 δίσκους (άρα ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια) . Και στις 2 περιπτώσεις ο διαθέσιμος χώρος θα είναι κάτι λιγότερο από 6 ΤΒ.
    Καλύψαμε λοιπόν το θέμα της ασφάλειας…
    Τώρα το αυτόματο backup: Δεν χρειάζεται να κάθεσαι να κάνεις αντιγραφή κάθε φορά… Αν φτιάξεις αυτό το NAS μπορείς να κάνεις το χώρο των 6ΤΒ κοινόχρηστο και κατόπιν να κάνεις αυτό το χώρο map (αντιστοίχιση δίσκου δικτύου). Άρα ο υπολογιστής θα το βλέπει σαν «τοπικό δίσκο». Και θα μπορείς να αποθηκεύεις απ’ ευθείας εκεί τα αρχεία σου, όχι πρώτα τοπικά και μετά αντιγραφή στο NAS.
    Σχετικά με την αυτόματη αλλαγή του δίσκου: δεν μπορεί να γίνει αυτόματα. Το web interface όμως είναι απόλυτα κατανοητό και σε 1 λεπτό μπορείς να δεις αν όλοι σου οι δίσκοι είναι ΟΚ και επιπλέον μπορείς να ορίσεις να σου στέλνει email αν συμβεί κάτι. Αν χρειαστεί να αλλάξεις το δίσκο, μπορείς να το κάνεις μέσω του web interface, δεν χρειάζεται να δώσεις εντολές σε command line (στην ουσία για απλή χρήση κανείς δεν πρόκειται να χρειαστεί να μπει ποτέ σε command line με το Nas4Free).
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το προχωρήσεις, οι δίσκοι που θα βάλεις μέσα θα πρέπει να γίνουν format, άρα θα χαθούν τα δεδομένα που θα έχουν μέσα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οπότε δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτούς που έχεις. Αυτούς που έχεις μπορείς να τους έχεις για backup του NAS (μια φορά την ημέρα/εβδομάδα, ή όποτε σε βολεύει τέλος πάντων, μπορείς να αντιγράφεις τα δεδομένα του NAS σε αυτούς). Και αυτό γιατί ΚΑΝΕΝΑ raid δεν είναι backup. Μπορεί το redundancy που παρέχει το raid να είναι μια καλή ασφάλεια, αλλά υπάρχουν πάντα και εξωτερικοί παράγοντες (π.χ. φωτιά, πλημμύρα, κλοπή). Οπότε πάντα πρέπει να έχεις τα δεδομένα σου σε 2 μεριές.
    (Επιμένω τόσο πολύ γιατί ανέφερες ότι τα αρχεία είναι θέμα δουλειάς. Αν μιλάγαμε π.χ για ταινίες και σειρές τότε δεν θα επέμενα τόσο…)
    Ελπίζω να βοήθησα! Καλή συνέχεια!

    • Konstantinos

     Καλησπέρα. Έχω το εξής θέμα αν υπάρχει κάποια ιδέα. Κάποια στιγμή έκανα στο serxer επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων γιατί είχα πειράξει διάφορα πάνω στο ψάξιμο. Φαντάστηκα ότι παράλληλα θα είχαν χαθεί και τα αρχεία. Όταν πήγα να το ξαναστύσω από την αρχή στο σημείο όπου πάω να δημιουργήσω το καινούριο pool Μου βγάζει το εξής σφάλμα: error: the changes could not be applies (error code 1). Τι μπορεί να συμβαίνει? Υπάρχει κάποιος τρόπος να επαναφέρω το σύστημα στην αρχική του φάση?

     Ευχαριστώ

     • ChriZ

      Η υπόθεσή σου ότι με την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις θα χανόταν τα δεδομένα σου ήταν λάθος…
      Το λειτουργικό είναι διαφορετική υπόσταση από το pool που περιέχει τα data. To μόνο που χρειαζόταν μετά το καινούριο στήσιμο του λειτουργικού ήταν να κάνεις import το pool σου
      (Έπρεπε να πας Disks|ZFS|Configuration|Detected και εκεί να πατήσεις το «Import on-disk ZFS config». Κατόπιν Disks|ZFS|Configuration|Synchronize και πατάς Synchronize)
      Αυτό θα σου εισήγαγε το pool που είχες φτιάξει (μαζί με τα δεδομένα εννοείται)
      Τώρα όμως μάλλον χάθηκαν, γιατί υποθέτω ότι δοκίμασες να φτιάξεις καινούρια vdevs…
      Αν θυμάσαι πάντως το όνομα που είχες δώσει στο pool σου, κάνε μια απόπειρα από command line (ή από το webui Advanced|Execute command) δίνοντας «zpool import poolname», όπου poolname το όνομα που είχες δώσει στο pool. Αν δεν γίνει αυτό, θα πρέπει να φτιάξεις το pool από την αρχή. Πριν όμως το κάνεις αυτό, θα πρέπει να κάνεις wipe τους δίσκους σου, γιατί δεν θα σε αφήσει αλλιώς να φτιάξεις νέο pool (επειδή το ZFS κρατάει τις πληροφορίες στα metadata των δίσκων που αποτελούν το pool, ώστε να μην χάνεται το pool -και κατ’ επέκταση τα δεδομένα σου- όταν χάσεις το λειτουργικό, τώρα τα metadata του λένε ότι οι δίσκοι που πας να χρησιμοποιήσεις αποτελούσαν ήδη κάποιο pool, γι’ αυτό και σου βγάζει το σφάλμα)
      Για να μπορέσεις να προχωρήσεις στη δημιουργία νέου pool, θα πρέπει, όπως προείπα να κάνεις wipe τους δίσκους ώστε να μην υπάρχει πλέον η πληροφορία για το παλιό pool και να σε αφήσει να κάνεις νέο.
      Το σκριπτάκι για να το κάνεις είναι στο παρακάτω λινκ:
      http://wiki.nas4free.org/doku.php?id=faq:0129&s%5B%5D=wipe
      (Η διαδικασία κρατάει μερικά δευτερόλεπτα για κάθε δίσκο.
      Αν φτάσεις σε αυτό το σημείο και έχεις κάποια απορία, γράψε εδώ για να βοηθήσω περαιτέρω…

      • Konstantinos

       Προσπάθησα να βρω το αρχικό Pool αλλά τα έχω κάνει… Δεν υπάρχει… Το skript θα το κάνω μέσω της command line στο web interface του nas4free

  2. ChriZ

   Είτε με το ένα είτε με το άλλο, δεν έχει σημασία – ό,τι σε βολεύει…

   • Konstantinos

    Δυστυχώς δεν τα έχω καταφέρει με το command line. Δοκίμασα να κάνω wipe μέσω του wipe disk σε άλλον υπολογιστή αλλά μάλλον πρέπει να γίνει μέσω του command line.
    Ευχαριστώ πάντως πολύ για τη βοήθεια… Ελπίζω πως θα τη βρω την άκρη.

    • ChriZ

     Δεν είναι πολύ δύσκολο…
     Τα βήματα που θα ακολουθούσα εγώ:
     1. Μπες στο web interface
     2. Advanced|Execute command –>δώσε εκεί touch /tmp/wipe.sh (αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό αρχείο με όνομα wipe.sh στο /tmp)
     3. Advanced|File Editor βρες το αρχείο, πάτα load, κάνε paste τον κώδικα του σκριπτ και save file.
     4. Μέσω του web interface δες πως φαίνονται οι δίσκοι σου (π.χ. da1, da2 κλπ ή ada1, ada2 κλπ)
     5. Αν έχεις μια οθόνη,πληκτρολόγιο να συνδέσεις στο σέρβερ, κάνε login (αν δεν τα έχεις αλλάξει, τα default είναι username–> root & password–>nas4free
     6. cd /tmp
     7. sh wipe.sh
     8. Στην ερώτηση για το ποιον δίσκο θέλεις να κάνει wipe δίνεις τον δίσκο που θες (da1 ή ada1)
     9. Συνέχισε (ξανατρέχτο δηλαδή) για όλους τους δίσκους που θέλεις να κάνεις wipe
     10. Πρόσεχε γιατί wipe σημαίνει ότι δεν θα μείνουν data στο δίσκο
     11. Μετά το reboot, αν η έκδοση που χρησιμοποιείς είναι embedded, θα σβηστεί το wipe.sh
     12. Αν δεν έχεις οθόνη,πληκτρολόγιο γράψε μου εδώ για να σε βοηθήσω να συνδεθείς μέσω ssh.