Γρήγορη μετάβαση

  IP Cameras: Tenvis IPRobot3 (H.264) & JPT3815W (mjpeg)

  Καιρό τώρα έχω δύο Tenvis JPT3815W για να (επι)βλέπω τα πιτσιρίκια, αλλά και το σπίτι κατά την απουσία μας. Πλήρεις από δυνατότητες, και με wifi (εκτός από ενσύρματο), PTZ, alarm trigger και email notifications, συμβατές με smartphone apps για απομακρυσμένο χειρισμό και μετάδοση εικόνας / ήχου… Είπα λοιπόν να πάρω και το μεγάλο τους αδερφάκι: την IPRobot3, που επιπρόσθετα υπόσχεται και εικόνα υψηλότερης ανάλυσης (HD720p), και καλύτερης (χρωματικής και όχι μόνο) ποιότητας, αλλά και πιο αποδοτικής συμπίεσης… 

  Τις κάμερες τις έχω πλέον χρόνια. Μαζί με την δικιά μου, αγοράστηκε και μια 2η iprobot3, για έναν φίλο. Αναλυτικά ανά μοντέλο έχω να πω τα εξής (τις χρησιμοποιώ όλες με ethernet για λόγους ευκολίας και σταθερότητας):

  Tenvis JPT3815W

  Από ποιότητα κατασκευής δεν λένε και πολλά, αλλά είναι αρκετά αξιόπιστες, κολλάνε πολύ σπάνια, έχουν μετρια ποιότητα εικόνας και χρώματα (SD όπως είπαμε). Όσο πιο καλοφωτισμένος ειναι ο χώρος, τόσο πιο αξιοπρεπή εικόνα έχουν. Στην μία από την αρχή ανά περιόδους δεν λειτουργεί η κίνηση προς τα δεξιά… Η εστίαση στο φακουδάκι είναι επίσης λίγο προβληματική. Οι εξτρα λειτουργίες όπως το motion alarm & email send παίζουν αρκετά καλά. Το ΡΤΖ λειτουργεί μια χαρά, και από τον υπολογιστή, και από τα android apps (ΙΡ Cam viewer χρησιμοποιώ κυρίως). Γενικώς είναι δύο κάμερες που μετά την αρχική εγκατάσταση και ρύθμιση, παίζουν όπως πρέπει, χωρίς να χρειάζεται να ασχολούμαι μαζί τους. Τα f/w versions τους είναι τα εξής:

  Device Firmware Version – 0.37.2.36
  Device Embeded Web UI Version – 3.2.2.19

  Tenvis IPRobot3

  Αντίστοιχα μέτρια ποιότητα κατασκευής, αν και θέλει να δείχνει λίγο καλύτερη. Ποιότητα εικόνας μέτρια (για HD), χρώματα πάντως πιο αληθινά από τις άλλες δύο, καλό nightview. Πέρα από αυτά, όλο προβλήματα. Εντελώς ασταθής λειτουργία (και του φίλου μου τα ίδια), το PTZ συνήθως τις κολλάει (οπότε και οι δύο τις έχουμε σαν «σταθερές»), το motion alarm… δεν. Αναβάθμιση που κάναμε, καμία βελτίωση. Στην επικοινωνία μας με την εταιρία, λίγο πολύ παραδέχτηκαν ότι οι συγκεκριμένες είναι ασταθής. Κακιστο software για να πάρει εικόνα στον υπολογιστή (quicktime), το android app επίσης δυσκολεύεται να συνδεθεί πάνω της (περισσότερη ώρα). Δεν τα πάει καλά με άλλους browsers εκτός από IE (που και εκεί τα πάει μέτρια). Τα f/w & s/w versions τους είναι τα εξής:

  Software Ver.     1.3.3.3
  Release Date     2013-08-05 15:48:32
  Hardware Ver.     GM8126

  Ενδέχεται άλλα revisions να παίζουν καλύτερα, αλλά αυτό το συγκεκριμένο είναι εκνευριστικό…

  Disclaimer

  Όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά, παρότι προσπαθώ τα συμπεράσματα (και οι όποιες μετρήσεις φυσικά) να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά: Όμως αφορούν τα δικά μου components, στον δικό μου χώρο, σε συνεργασία με τα συγκεκριμένα (δικά μου) υπόλοιπα μηχανήματα / συσκευές / εφαρμογες, με τις συγκεκριμένες συνθήκες δοκιμών.

  Links

  Tenvis homepage

  One Response to “IP Cameras: Tenvis IPRobot3 (H.264) & JPT3815W (mjpeg)”

  1. lykman

   Πλέον έχω και μια Foscam HD 720p κάμερα… σε εμφάνιση είναι ίδια με την απλή Tenvis του άρθρου, όμως είναι ΠΟΛΥΥΥΥΥ πιο αξιόπιστη… συν φυσικά πολύ καλύτερη εικόνα.
   Επίσης και μια Xiaomi XiaoYi ip camera επίσης ΗD 720p, η οποία έχει μεν καλή ποιότητα εικόνας, αλλά δυστυχώς είναι άμεσα εξαρτώμενη από τους servers της xiaomi, οι οποίοι δεν έχουν αποδειχτεί και τόσο αξιόπιστοι… (είναι αποκλειστικά cloud camera).